04 November 2016

EGGLESS VELVET CHOCOLATE CAKE

ASSALAMUALAIKUM...


salam jumaat semua.. mendung hari ini ,suhu pun sejuk..

lama tak kongsi resepi kek...yang ni pun dah berkurun dalam draft.. hii.. kek favorite sudah tentu kek coklat ... tapi kalau biasanya kek main letak topping macam-macam tu kan.. dengan buttercream bagai tu kan tak berapa minat.. kalau habis nak topping pun ,, buat sos coklat tu.. tuang atas kek biar meleleh.. yang simple macam tu memang suka.. sebelum ni ada pernah cuba sekali buat kek coklat letak plain yogurt tapi yang tu letak telur  ..memang sedap ,,moist dan tekstur kek lain sikit ,,nak banding yang tak letak yogurt..

kali ini nak kongsi eggless chocolate cake.. jadinya sesiapa yang vegan tak boleh makan telur .. boleh lah cuba resepi ni.. very moist ..telan pun dah macam velvet.. jer .. nama resepi asal tak ada istilah velvet.. hiii.. ni saja letak velvet .. lembut bagaikan baldu bila telan .. ayat pancing sungguh :D

kek coklat ni kalau semalaman dalam peti lagi sedap.. makan sejuk-sejuk lagi la sedap..bahan-bahan seperti di bawah..




resepi olah sikit.. tak ikut resepi asal part letak aising tu ..wani skip part tu.. tak berapa suka telan kek beraising. mudah je kan.. kacau pun dengan handwhisk.. kalau buat  kek nak keluarkan mixer bagai tu kan ..memang wani malas sikit nak buat haaa...sedap ni.. budak- budak pun suka makan.





EGGLESS CHOCOLATE CAKE
SUMBER : marias menu

BAHAN-BAHAN
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder 
1 sudu teh baking soda
6 sudu besar serbuk koko
3/4 cawan gula pasir 
1/2 cawan minyak sayur atau minyak jagung 
1/4 cawan air nescafe panas ( 1 sudu teh dilarut dalam 1/4 cawan air panas )
1/4 cawan susu ( suhu bilik ) 
1/4 cawan plain yogurt ( suhu bilik ) 
1 sudu teh esen vanila 

CARA-CARA 
1. Dalam satu mangkuk yang besar, ayak tepung gandum, baking soda, baking powder, dan serbuk koko. masukkan gula dan buat sedikit lubang di tengah
2. tuangkan ke semua bahan basah
3. dengan menggunakan handwhisk, kacau perlahan -lahan ke semua bahan sehingga sebati. jangan terlebih kacau. 
4. tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah dialas dengan baking paper . hentak loyang dalam beberapa kali nak bagi keluar buih udara 
5. bakar dalam oven yang telah dipanaskan dalam 30 minit pada suhu 150 C ( bergantung kepada oven masing- masing ) 
6. sebelum keluarkan daripada oven, cuba cucuk dengan lidi, sekiranya lidi licin menandakan kek telah masak
7. sebaik sahaja keluar dari oven,sisipkan keliling loyang dengan pisau dan keluarkan dari loyang terus atas wire rack untuk disejukkan

NOTA 

wani guna loyang empat segi 7 x 7 inci  
kalau nak simpan macam dalam gambar, terus wrapkan dengan cling wrap dan letak dalam peti , keesokan tu baru wani potong,, lagi terserlah kelembapan, tapi memang dah moist pun nak makan terus panas - panas tu pun tak apa sebab nampak moist sangat disebabkan kelainan ada yogurt 



Komen
4 Komen

4 comments:

Kakzakie Purvit said...

Ada lagi tak Wani?
Meh sini bagi kakak sepotong jadilah:)

ayunie ramli said...

Laparr. Bnyk kek guna oven --' mek tkde oven

Reen Johari said...

Kalau rajin boleh cuba resepi ni.. Reen ni bab memasak byk bahan dan step jadi kurang rajin nak buat. Kui kui kui

Unni Anje said...

berliur tgk.. wani xjual ke?? hahaha.. kalau bab masak ni Unni memang kelaut sikit

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign