Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Tuesday, August 25, 2015

SURAT VIP DARI GOOGLE

ASSALAMUALAIKUM......



Salam semua

Penantian yang ditunggu2 berakhir jugak, wani dapat email dari google pada 29 julai bulan lepas tak silap untuk pengesahan alamat, semalam surat baru sampai.mula2 tu rasa macam dah kecewa, mungkin tak sampai kot alamat ya la kan sepanjang nak sampai sini walaupun airmail macam2 pun boleh jadi..sekeping jer kertas ni. Hampir sebulan menunggu .. 


Sebenarnya wani ada jugak nak cerita pasal google adsense ni.. Lepas tangguh tangguh lagi ,, lepas tu tangguh lagi.. Alamat tak berkesudahan langsung nak bercerita.. Kekangan masa sungguh kan.. Entah apa yang sibuk tuan blog ni.. Google adsense dulu tak support malay ya. Wani dah pernah apply dulu.. Rejected sebab unsupported language katanya.. Lama dah tunggu.. Punya tunggu tup.. Tup.. Keluar entry dari seorang blogger kak azie yang bercerita pasal google adsense ni.. Kat situ lah wani tahu google adsense dah support bahasa melayu.. Cerita yang lebih lanjut boleh la klik kat SINI.. Satu satu kak azie bercerita siap tutorial ada.. Bacalah kat sana..bila baca tu  Wani terus apply balik google adsense ni ..tunggu jugak la email untuk pengesahan.. 

Alhamdulillah, ada la iklan2 kat blog dari google adsense.. Sangat menarik google adsense ni nilai setiap klik tu dalam us dollar. Wani sebenarnya masih lagi ada kekeliruan .. Siapa yang dah apply tu sama2 la bertukar2 info. Cuma kat sini nak bercerita tentang surat vip dari google ni..surat ni pihak google nak mengesahkan alamat yang kita bagi tu untuk pengesahan akaun kita kat google.. Ok sekian itu sahaja entry hari ini .. 

Friday, August 21, 2015

BUBUR JAGUNG DAN SAGU

ASSALAMUALAIKUM..




Salam semua.... 

Perkongsian dessert mudah tapi sedap untuk hari ni. malam baru update.. lagipun beberapa dah blog ni menyepi... 

Kali pertama buat bubur jagung ni kan pergi letak sagu terus dalam ni ..kalau nak makan terus tak apa.. Nampak lagi bentuk sagu tu.. Tapi kalau lama nak simpan makan petang ke..memang sagu tu bengkak la tak sesuai.. So nak selamat kali ni wani tak letak dah ..masak sagu siap2 then letak dalam bekas letak dalam peti. Time nak makan boleh makan sejuk2 sagu tu bersama bubur jagung. Nyaman tekak. Buat la cara macam ni lagi selamat.. Jagung frozen ni pun dah lama bertapa dalam peti ..sebelum puasa lagi beli ni.. Hiii.. Baru ada kesempatan nak buat kali kedua 

Resepi ni tertengok dekat fb.. Tak tahulah siapa tuan empunya..tapi apapun terima kasih diatas perkongsian..ya la kan banyak sungguh orang dok post pasal resepi... kat fb  Jom tengok dessert yang mudah.. Resepi ikut asal.. Yang asal guna jagung batang tu.tapi yang wani  guna yang frozen jer. 


BUBUR JAGUNG DAN SAGU
SUMBER: FACEBOOK

BAHAN-BAHAN

2 batang jagung manis 
1/2 cawan sagu
Gula melaka secukupnya
Gula pasir secukupnya 
Santan kelapa secukupnya
1/4 sudu kecil garam
2 helai daun pandan

CARA- CARA 
1. Didihkan air dalam periuk sehingga menggelegak dan masukkan sagu.kacau sampai sagu jadi kembang dan boleh masukkan ke dalam bekas untuk disejukkan. 
2.bersihkan jagung dan potong ambil biji jagung.
3.dalam satu periuk masukkan santan secukupnya, biji jagung dan gula melaka, gula pasir dan daun pandan
4.masak sampai jagung empuk dan kuah mendidih. Kacau sekali sekala dan boleh masukkan garam untuk membangkitkan rasa lemak kuah.tambah lagi santan atau sedikit air jika kuah terlalu pekat
5.potong sagu tadi berbentuk empat segi dan masukkan dalam kuah bubur 
6. Kacau sehingga semua bahan mesra bersama ketulan sagu. 

NOTA
wani buat 1 cawan sagu sebab 1/2 cawan ni sikit sangat
tak ada sukatan tepat untuk santan boleh tambah sekiranya nak kuah banyak.. pandai la agak2









Monday, August 17, 2015

IKAN SIAKAP STIM

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua 

3 hari lepas adalah HAPPY LEFT-HANDERS DAY// ..so pada sesiapa yang menulis tangan kiri termasuklah wani.. selamat hari bertangan kiri haa//  sememangnya orang yang bertangan kiri memang special dan unik orangnya.. terlambat pulak wish...

tak tahu nak letak nama ikan apa sebab tak tahu ikan apa, so letak la nama resepi asal..lagipun apa2 ikan pun boleh.. Dah lama tak post resepi berasaskan ikan ni.. Wani kurang sikit bab2 ikan ni..adei bergantung jenis2 ikan jugak la makan huu.. Susah nak masak macam ni kan.. Kali ni nak share resepi mudah jer.. Dengan kaedah stim.. Lama jugak tak main kukus ikan ni.. Hari tu bonda ada beli ikan, dia pun tak tahu ikan apa..sekali tengok cam siakap pun ada..tapi mahal sikit bila dah stim tu isi ikan pun dah macam siakap tapi spesis ikan laut la.. Kalu ikan sungai wani tak makan... Haahh.wani try sikit jer.. Bonda kata sedap la buat resepi macam ni... Bila otak dah hang guna jugak servis google ni.. Dah jatuh hati tengok resepi kat blog ni.. Sebab wani suka bahan tu ada berasaskan serai.. Apa2 yang masuk serai memang wani suka.. Sekali tengok dah macam nak buat bahan untuk tom yam pun ada.. 

Terima kasih tuan punya resepi sudi berkongsi panjangkan kat sini pulak..cuma bahan 2 yang dikisar tu wani tumis nak bagi masak baru lumur kat ikan.. Kalau bab nak main lumur kat ikan ni memang wani tumis bahan2 tuh .. Nak bagi masak.. ....oklah ya selamat mencuba resepi yang mudah..


Resepi Ikan Siakap Stim (Resepi Kakak)
Sumber:  cetusan rasa

Sumber : Nur-nba ( http://cetusanrasa-nba.blogspot.com )

Bahan2 :
~ seekor  ikan siakap / ikan selar besar (saiz sederhana)
~ 1 biji bawang besar - dicincang 
~ aluminium foil
~ sebiji lobak merah - dihiris memanjang
~ 3 biji limau kasturi (dibelah dua)
~ sedikit daun ketumbar / daun sup - dihiris
~ sebiji tomato - dibelah empat


Bahan2 A (untuk dikisar) :
~ 3 batang serai - dipotong halus
~ 1 inci halia - dihiris nipis2
~ 5 ulas bawang putih
~ 3 ulas bawang merah
~ 1 sudu besar asam jawa Extra 
~ 1 1/2 sudu besar sos tiram
~ 1/2 kiub stok ayam Knorr
~ secubit garam
~ 4 ulas cili api & 1 biji lada merah (terlupa  taip tadi...maaf ye kawan2.. )


***Kesemua Bahan2 A ini dikisar dengan sedikit air sehingga halus.

Cara2 membuatnya :
1. Bahan2 A tadi dikisar sehingga halus.
2. Ikan siakap / selar besar dicuci bersih dan ditoskan.
3. Bentangkan aluminium foil dan susun separuh hirisan lobak merah, tomato, daun ketumbar dan bawang besar di atasnya.
4. Kemudian letakkan satu sudu besar Bahan2 A yang telah dikisar tadi ke atas susunan sayur-sayuran dan bawang besar tadi.
5. Letakkan ikan siakap / selar besar di atasnya dan tuangkan Bahan2 A selebihnya di atas ikan tersebut. Lumurkan sehingga rata hingga ke dalam belahan ikan dan kepalanya.
6.Sekali lagi, susunkan separuh hirisan lobak merah, tomato, daun ketumbar  dan bawang besar tadi di atas ikan.
7. Kemudian, bungkuskan aluminium foil tadi (sila rujuk gambar di atas).
8. Akhir sekali, kukus ikan selama lebih kurang 10 minit.
9. Ikan siakap stim sedia untuk dihidang. Hidangkan bersama limau kasturi untuk diperahkan ke atas ikan siakap stim tadi.

SELAMAT MENCUBA.


SEDIKIT RALAT

Semasa entri ini ditulis jam 10.40 pagi tadi, Nur telah terlupa untuk menaip 2 bahan iaitu ~ 4 ulas cili api & 1 biji lada merah (terlupa taip tadi...maaf ye kawan2.. )

~p/s : Ada tips atau petua dari kakak, untuk mengelakkan masakan tidak jadi terlalu pedas, kuantiti cili api dan lada merah yang dimasukkan ke dalam masakan tersebut dalam kuantiti ganjil (contohnya 3 ulas, 5 ulas dsb..). Seulas daripadanya tidak dibuangkan tangkai dan terus dikisar bersama dengan tangkainya untuk mengelakkan daripada terkena penyakit seperti sakit perut.

Ada versi kedua resepi ni.. Itu pun jika rakan2 suka, boleh juga tambahkan 1 sudu besar pes tomyam dengan bahan2 kisar tadi.

Friday, August 14, 2015

OAT BUTTER CAKE

ASSALAMUALAIKUM...


Salam semua

beberapa hari menyepi... nak cakap pasal cuaca, cuaca baik petang selalu hujan,syukur alhamdulillah... yang tak baiknya ...keadaan politik negara kita.. kalau coret kat sini rasanya sampai pagi tak habis haah.. entahlah.. ku doakan buat yang baik2 aje buat negara ku .. lagipun ini bulan kemerdekaan. baik taip benda yang bermanfaat yang boleh dikongsi dengan kawan2 semua 

kali ini nak share kek yang mudah2 dan x loaded dengan frosting memang kegemaran family wani lah.. Kalo buat kek berkrim2 ni lagi mereka tak makan. Hii.. So yang mudah dan simple itu sedap kan. Perkongsian untuk resepi oat butter cake.kelainan kek ni sebab masukkan oat. Dalam resepi dia masukkan oat yang x blend halus. Yang wani masukkan oat ni yang telah diblend halus.. Kebetulan jer ni..sebab ada stok oat yang telah diblend.. Abah wani suka minum air oat, jadi nak kasi lagi senang minum,buat homemade sendiri, blend jer oat segera tuh... Sebab tu wani ambik oat yang tu jer..x der stok yang x diblend .. Sukatan sama.. Tapi hasilnya Pun tak ada beza la jugak.

Lagi mudah ikut resepi asal ya x payah blend oat.. Hii air tu wani gantikan dengan susu cair. Nak lagi sedap. Kalau nak tahu bau oat ke tak , kena buat sendiri lah ya.cuma bila wani guna yang oat hancur ni.wani dah skip cara no 1 dan terus masukkan dalam tepung yang telah diayak

OAT BUTTER CAKE 
SUMBER:  bakericious

BAHAN - BAHAN
100 ml air  ( ganti dengan susu cair ) 
1 sudu besar susu pekat manis 
50 gm oat segera ( wani guna yang packaging warna merah )

200 gm mentega
100 gm gula halus 
4 biji telur
170 gm tepung kek ( wani guna tepung gandum biasa )*
2 sudu teh baking powder ( wani guna 1 1/2 sudu teh )*
1 sudu teh vanila

Kedua bahan bertanda * ini diayak 

CARA - CARA
1. Masukkan air, susu pekat manis dan oat ke dalam satu periuk, letak atas dapur dan kacau sampai adunan oat lembut. Sejukkan
2. Putar mentega dan gula halus sampai kembang 
3. Masukkan telur satu persatu dan pukul sampai sebati
4. Masukkan vanila dan masukkan adunan oat tadi dan pukul sampai sebati
5. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit ke dalam adunan dengan kaedah kaup balik sampai adunan sebati
6. Tuangkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu150 C dalam 40 - 45 minit atau sehingga masak

NOTA
Suhu bergantung kepada oven masing - masing
Resepi asal guna 9" loyang bulat tapi saya guna loyang segiempat 8 "




Monday, August 10, 2015

VAN HOUTEN ......

ASSALAMUALAIKUM...



Serbuk koko mana pilihan kawan2 semua ya.. Seingat wani belajar main baking dulu2 selalu beli van houten. Tapi dulu letak dalam tin ..cantik lagi kan macam dah boleh buat tabung duit hiiii.sekarang dah ubah packaging dalam kotak pulak.. Nak jimat timah la katakan.. Rindu pulak yang dalam tin tu. walaupun agak mahal tapi sedap.. Lepas tu bertukar pulak ke serbuk koko timbang. Lama jugak la setia dengan koko timbang niiii. Sampai lama2 bonda wani bersuara, mak tak berapa suka dah makan apa2 yang dimasukkan coklat. Naik pelik wani kejap ..wani terfikir dah berapa tahun dah wani tak beli van houten.. Sebab bila singgah kedai baking jer,,tangan terus gatal ambil serbuk koko kat sana..

Hari tu buat kek coklat guna serbuk koko van houten ,terus bonda wani boleh makan.. Maknanya apa tu..Kalau bab coklat pun favorite pilihan coklat dari brand van houten .. Kalau cadbury, wani x berapa suka..packaging pun dah lain ,rindu yang balut dengan kertas timah tu nampak lagi klasik.


Bercakap pasal info pembuatan coklat hari ni ya. Wani dapat info ni dari blog Chef Amer.. Tq chef.. Panjangkan kat sini pulak. 


Buah koko atau nama saintifiknya Theobroma Cacao yang bermaksud ‘makanan dewata atau tuhan’ bermula sejak 600 tahun sebelum Masihi di Lembah Amazon dan ditemui oleh Kaum Mayan yang kemudiannya memperkenalkannya kepada Kaum Aztec melalui aktiviti perdagangan. Pada tahun 1502, ketika Christopher Colombus mendarat di Mexico, dia telah diperkenalkan oleh raja Aztec iaitu Raja Moctezuma minuman koko Xocolatl, Setelah ia dibawa balik ke Eropah, maka bermulalah evolusi koko di dunia,  dari situ koko dibawa menyeberangi Lautan Hindi ke Jawa, Sumatera hinggalah ke Malaysia.

Koko banyak ditanam di Sabah terutamanya daerah Tawau, hampir 60% koko Malaysia dihasilkan di sana.  Oleh kerana banyaknya koko di Tawau, bandar Tawau juga dikenali sebagai bandar koko. Koko juga terdapat ditanam di Pahang terutamanya daerah Temerloh & Jengka, tetapi sekarang ini, jumlahnya semakin berkurangan kerana petani lebih suka memilih tanaman kelapa sawit yang lebih mudah penjagaannya.

Biji koko perlu diperamkan terlebih dahulusebelum dikeringkan, ini sangat penting untuk menghasilkan perisa coklat.  Biji koko yang tidak diperam tidak boleh diproses menjadi coklat kerana tiada terdapat perisa coklat  di dalamnya. Biji koko yang telah diperam akan dikeringkan sebelum digredkan & dibungkus.

Biji-biji koko kering tadi akan di bersihkan, dipanggang, dipecahkan, dibuangkan kulit luarnya sebelum dikisar menjadi Massa Koko atau Cocoa Liquer ( Ini yang orang selalu keliru dan mengatakan ianya haram, Cocoa Liquer tiada mengandungi alkohol ya.)  Massa Koko ini akan diperah untuk mengeluarkan Lemak Koko dan hampas yang tertinggal akan dikisar menjadi Serbuk Koko ( Jadi selama ini kita makan hampas lah ya..he..he).  Serbuk koko ini akan dialkalikan untuk membuang rasa masamnya, ini dinamakan ‘Pengalkalian’ dan serbuk koko yang terhasil dinamakan ‘Alkalised Cocoa Powder‘.  Ianya agak gelap sedikit berbanding serbuk koko yang neutral. Jadi untuk menghasilkan kek atau biskut yang sedap, gunakan lah serbuk koko yang diproses ini, rasanya lebih sedap dan mudah larut. Semakin banyak proses pengalkalian ini dilakukan, semakin gelap serbuk koko yang terhasil, oleh itu serbuk koko hitam itu agak banyak kendungan kimianya ( Inilah serbuk koko yang digunakan untuk membuat biskut coklat warna hitam yang terkenal tu…..)



beza koko timbang ngan serbuk koko van houten
1. bila pakai van houten kaler kek jadi xberapa gelap pucat je tapi bila pakai serbuk koko timbang warna kek tu memang hitam menarik sangat nampak
2. rasa coklat van houten tak kuat mcm koko timbang
jadi kepada yang bertanya apakah rahsia nak dapatkan kek coklat sedap..dapatkan serbuk koko timbang

 Mengikut pemahaman wani, maknanya serbuk koko timbang tu lagi banyak bahan kimialah ya sebab makin hitam. Tapi betul jugak serbuk koko van houten color x berapa gelap tapi bagi tekak wani sedap koko dia... Atas pilihan masing- masing. Wani dah cuba macam2. Serbuk koko timbang pun pernah try . Serbuk koko van houten pun pernah... van houten ni pun dah lama dah wujud around 180 years..lama dah tu.. patutla menjadi pilihan ramai..

Friday, August 7, 2015

KETUPAT SOTONG


ASSALAMUALAIKUM....



salam semua,

lately, cuaca hujan jer.. sejuk sikit suhu alhamdulillah Kali ni nak bercerita sikit pasal ketupat sotong..wani dok simpan gambar ni dalam folder phone ingat nak buat entry sikit sebelum nak delete gambar. Tengok - tengok gambar yang mana rajin nak update, kita update ya. Sayang pulak ambil gambar step by step tapi tak nak buat cerita pulak. Untuk entry kali ini tak de resepi ya..buat ketupat sotong ni masa berapa syawal dah, lupa.  Wani buat ni pun ada 2 orang tukang buat nya, tugas wani sumbat sotong dan masak dan bonda wani pulak tukang perah santan hii.. Buat dalam 21 ekor sotong.dah pro la katakan tak de main sukat2 dah.. Kononnya heheh.. Selalunya request nak buat ketupat sotong paling tidak pun mesti bulan puasa ataupun lepas raya.. Dalam bulan ramadan sebab kat bazar ada jual ketupat sotong ni agak mahal la jugak harganya sebab itulah orang pilih jalan nak buat sendiri.wani pun sebelum ni ada pernah letak entry kat blog tapi masa tu masih bereksperimen kan..jadi tak berapa nak puas hati, ia kena banyak bereksperimen banyak kali baru puas hati.

Ketupat sotong kalau yang betul jadi kuah dia pekat hitam macam gambar kat atas.


Pertama kali kena rendam beras pulut. Wani rendam dengan santan cair.dalam la sejam jugak. Tak boleh nak budget beras pulut takat mana sebab ada jugak terlebih ..yang terlebih tu kita tanak macam biasa dah. Takut bazir pulak.sebelum letak atas dapur, dalam periuk ni guna santan cair dulu, ya agak2 nak tenggelam sotong sikit. Nak sumbat sotong pulak jangan over sampai buncit sangat,suku sotong jer.. Nanti beras pulut tu kembang lagi. Lepas tu kemaskan dengan cucuk kepala sotong dengan lidi.. Seelok eloknya 2 batang lidi lah guna. Tambah garam ke dalam santan tadi 

 
Pasang api sederhana besar dan reneh la sampai santan tu mendidih. Masa step ni main2 senduk jer santan tu mandikan sotong tu .x delah nak kacau lebih2. Takut tercucuk lidi sotong tu kat sotong lain. Boleh lihat part ni air sotong akan keluar lagi banyak..jadi sukatan santan cair tu kena pandai adjust sebenarnya. .reneh  sampai kuah tu nak kering sikit.. Part ni dah nampah dah yang terbuncit keluar isi perut tuh.. Angkat2 la sikit letak kat atas sikit dengan sotong lain ya.. Takut terlebih lama rendam nanti beras pulut tu lerai masuk dalam kuah  pulak.tak boleh nak jamin kalau sotong ni 100% tak pecah ya..step ni boleh masukkan daun pandan,sebenarnya wani terlupa nak masukkan awal2.  

 

Nampak kuah tu dah surut sikit boleh masukkan santan pekat. Boleh masukkan gula melaka. Gula melaka ni pun main jenis jugak yang sesuai.didih lagi sampai kuah betul2 pekat sambil balik2kan sotong.dan hasilnya macam gambar kat atas. Pekat, hitam tapi memang manis la sikit. 

Itu sahaja cara2 nak buat ketupat sotong walaupun resepi tak ada,susah nak main sukat2 kalau dah banyak macam ni.kalau orang tengok kemain gambar step by step resepi tak ada hahah... 
gula melaka wani guna jenis yang macam dibawah





















Sunday, August 2, 2015

HOMEMADE CROUTONS

ASSALAMUALAIKUM....



Salam semua

hari ni dah 18 syawal kan . Buat masa ni masih agak lemau nak main masak2.mood syawal pun masih ada hii..  Bulan ni dah bulan ogos dah. Jadi sebagai entry pertama untuk bulan ogos. Letak benda yang mudah nak buat homemade croutons memang agak mudah la macam kita bakar roti tapi roti ni dipotong dadu. Dan berperisa..nak jadikan cerita nak buat homemade croutons ni sebab ada baki roti nak expired. Wani fikir apa la nak buat.. Terlintas dalam pantry ada instant chicken soup tuh.. Cuba untuk letak dalam mushroom soup.. Benda yang simple macam ni wani google jugak nak tahu proses dia simpan macam mana kan kalau kita bakar banyak2. Ada yang suruh simpan dalam freezer kalau nak makan, panaskan balik sekejap..lecehnya.. Jadi wani buat dulu.. Fikir nak simpan kemudian tahu walaupun kita dah bakar tekstur roti pun dah kering so hilang dah kelembapan dalam roti tu. 

Akhirnya wani tak letak dalam freezer tapi letak dalam peti kat bawah tu.. Takut2 lah berkulat kan.. Kali pertama wani buat homemade croutons nih hari kedua kita start puasa sampai la sekarang masih ada sikit lagi baki croutons. Masih elok x de la bau pelik2 naik kulat ke..yang penting bakar sampai kering roti tuh dah hilang dah kelembapan dalam roti tu. masa tu buat gaul dengan bawang putih..punya la aroma bawang putih... Tapi kali ini wani gaul sikit dengan italian herb saja nak habiskan stok italian herbs sebelum expired. 

Mudah sangat boleh la idea nak habiskan baki roti kan kalau tak tahu nak buat apa..makan dengan salad pun sedap,  itupun wani tak pernah cuba lagi hii. Nak bagi spesifik resepi macam senang sangat gaul dengan mentega cair atau kalau nak tambah daun pasrsley cincang ke, bawang putih cincang ke dan macam2lah terpulang atas citarasa anda. Mudah sangat nih walhal tengok dalam internet pun tak ikut jugak  berapa sukatan mentega cair tuh. Gaul sekadar ketulan roti tu diserap mentega cair..

HOMEMADE CROUTONS

BAHAN-BAHAN
3 sudu besar minyak zaitun @ 3- 4 sudu besar mentega dicairkan
3 ulas bawang putih dicincang halus
1 sudu besar parsley dicincang ataupun 1 sudu teh dried parsley
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
5 cawan roti yang telah dipotong kiub
1/4 cawan parutan parmesan cheese ( tak letak ) 

CARA- CARA
1. roti putih dipotong kiub.. dan masukkan dalam mangkuk besar. masukkan mentega cair.
2. masukkan bawang putih, parsley, serbuk lada hitam dan gaul ketulan roti sehingga sebati
3. masukkan parmesan cheese yang telah diparut dan gaul rata.
4. ratakan atas dulang pembakar dan bakar selama 25 minit atau sehingga perang keemasan dan garing. 
( masa minit terakhir boleh kacau ketulan kiub roti  supaya masak sekata ) 

NOTA: minyak zaitun boleh digantikan dengan mentega cair. sukatan untuk mentega cair boleh ditambah sekiranya masih ada ketulan roti tidak diserap mentega.

 untuk penyimpanan saya tak simpan kat suhu bilik tapi saya simpan dalam peti bahagian bawah, bukan bahagian freezer dan pastikan ketulan roti betul-betul crispy. tahan jugak dalam sebulan