Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Wednesday, May 25, 2016

BISKUT CORNFLAKES RANGUP



Kepada  peminat biskut cornflakes, resepi ini salah satu biskut cornflakes paling rangup,sekali wani dah cuba buat, nanti next time kalau nak buat lagi nak guna resepi ni, memang rangup.. Agak lama dah tak buat biskut cornflakes, tergerak hati nak buat, sebelum ni dulu - dulu ada pernah buat tapi entah mana dah resepi hii.. cari dalam internet wani berkenan dengan resepi ini, resepi ni ambil dekat dapur kak azie kitchen. 

Tak sempat raya dah buat biskut,hii  biskut tak nanti raya pun boleh makan, rajin atau tak je. Tapi kalau nak raya , memang kena sinonim dengan biskut. 

Ada kelainan dari yang wani buat sebab untuk butter dan gula tu wani hanya pukul sampai sebati je dengan sudip kayu, tak adalah sampai kembang. Nak pukul sampai kembang pun boleh tapi takut terlebih pukul pulak , kalau terlebih pukul alamatnya, kena main tambah tepung, tak usah la panik sangat ya kalau nampak doh macam lembik sangat, tambah tepung jer, wani cakap berdasarkan pengalaman :). Dan satu lagi badam tu wani sangai dulu , guna yang sliced almond tu.. 

Satu adunan ni banyak jugak, seperti biasa yang wani buat, wani simpan doh lepas adun, kalau bab nak bentuk terus doh biskut ni, akui memang tak sempat sebab ada banyak kerja lain nak buat, jenis orang yang sabar macam ni lah hii.. Wani simpan macam nak buat icebox cookies, cuma nak potong tu agak keras sikit, kat dalam tu kan ada cornflakes dan badam, kadang - kadang ada yang berderai. Dalam resepi suruh buat bulat - bulat, tapi kita nak main potong - potong. Dah selesa dengan cara macam tu. Terpulang lah kalau nak buat macam mana, wani cuma bagi cadangan sahaja. 

Terima kasih tuan punya resepi. Salin cepat ya boleh buat untuk raya nanti. 

Biskut Cornflakes Rangup
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
250 gram mentega
180 gram gula kaster
2 sudu kecil esen vanilla
2 biji kuning telur
180 gram Nestle Cornflakes - ramas kasar
50 gram badam cincang ( wani sangai terlebih dulu )

Bahan Ayak:
210 gram tepung jagung
150 gram tepung gandum
1/2 sudu kecil serbuk penaik

Cara cara:
Putar mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan esen. Kacau sebati.

Masukkan cornflakes, badam serta bahan ayak. Kaup balikkan. 

Ambik sesudu adunan, bulatkan dan atas dulang pembakar yang telah dilenser mentega. 

Bakar pada suhu 180C selama 25 minit sehingga berwarna keemasan.

NOTA
wani bakar dalam 20 minit bergantung kepada ketebalan biskut

resepi - resepi icebox cookies yang lain



Tuesday, May 24, 2016

BARANG DAH SAMPAI

ASSALAMUALAIKUM..


alhamdulillah barang yang wani pos selasa lepas dah selamat sampai kat tangan penerima.. mula-mula agak risau jugak sebab sabtu lepas ada mesej wani, tanya pos guna servis mana.. mula-mula baca mesej tuh wani risau takut barang tak sampai, huu.. mestilah guna pos laju.. nak cuba guna servis GDEX pejabat ada dekat rumah wani, tapi alang-alang dah nak pergi Kubang Kerian terus pergi pejabat pos sana lah

tanya balik takut barang tak sampai, ya lah kira kan dah lebih 3 hari takkan la barang tak sampai lagi.. lepas tu baru dapat jawapan barang dah sampai, 

syukurlah, dia tak kata apa tu harap harap ok la isi barang tu. oklah stay tuned untuk cerita seterusnya .. asyik stay tuned jer...hii .sekian cerita setakat ini... 



Sunday, May 22, 2016

BULU MATA PANJANG

ASSALAMUALAIKUM...


ada sesiapa kat sini bulu mata panjang tak, dah macam nak buat iklan mascara pulak ... tapi entry tiada kaitan dengan iklan mascara heheh...pernah rasa tak bulu mata panjang menyeksakan ke atau nampak cantik. setengah orang kata eh.. eh mesti cantik ..ada ke orang cakap seksa ada bulu mata panjang ,, ke wani seorang yang cakap macam tu :D adoiyai.. .. kita manusia ni, kalau nak cakap ikut kepuasan masing-masing. ada la yang tak puas dengan ciptaan Allah bagi dekat kita kan.. yang bulu mata pendek nak dipanjangkan.. yang bulu mata panjang pulak nak dipendekkan .. macam mana tu..sekarang ni macam-macam produk di pasaran produk nak panjangkan bulu mata... alahai..

kalau tengok bonda dan abah wani bukan jenis bulu mata panjang.. wani tak cakap diri sendiri ada bulu mata panjang,, sampai la kawan cakap panjang nya bulu mata..  baru kita check depan cermin betul ke kita bulu mata panjang,, kalau ada orang terrrsebut.. maknanya itu betul lah tu walaupun kita sendiri pun tak perasan hiii..syok sendiri ke ..eh  taklah..

dalam 3 hari lepas wani rasa dalam mata wani ni macam masuk sampah,, check punya check la patut la,  bulu mata masuk dalam mata , tapi bulu mata tu ia tumbuh tak selari dengan bulu mata lain, ke bawah sikit hampir dengan mata tapi bila panjang sikit ekor bulu mata tu masuk dalam mata..tersentuh dengan mata,  punya lah tak selesa wani dalam 3 hari tu,, bayangkan macam mata kita masuk habuk ke, macam tu la .. tuhan saja yang tahu..


masa tu mula la wani rasa merungut kenapa la bulu mata panjang sangat huu.. kan susah sikit.. Allah baru nak uji sikit.. dah bersungut,, mula la fikir nak cabut bulu mata yang cacat ni, nyaris nak pergi klinik sebenarnya ..

akhir sekali wani pergi pinjam dengan abah wani satu set alat ni, korang patut ada tau satu set alat ni,,emergency kit jugak ni.. Bukan alat make up ya hii.. sekali tengok macam alat bedah kan,, siap dengan mini pisau, kalau tertusuk selumbar dalam isi, memang ada alat kat sini nak menarik keluar duri halus. Wani Kena mengadap cahaya  waktu siang baru nampak sambil tarik - tarik kulit bahagian mata.. Mesti korang gerun huu ..baca bismillah banyak banyak ,wani mulanya gerun tapi keberanian datang jugak..wani kepit guna alat kat atas ni.. 

Nak suruh bonda wani tolong tengok dia tak berani, terpaksa buat seorang, cubaan demi cubaan nak cabut sebab dah mudarat sangat, akhirnya tertanggal jugak. Ya Allah lega rasanya, baru selesa nak berkelip mata. Kalau korang tak berani pergi klinik, bonda wani ada cerita kawan dia dulu - dulu ada pernah masuk bulu mata dalam mata, nak tahu doktor buat macam mana, habis dia pergi cukur bulu mata tuh.merah mata kawan bonda lepas balik klinik . Tak boleh nak bayang nampak macam mana mata sebab bulu mata  tak ada huuu....tapi tumbuh balik la..

Dilemma bulu mata panjang macam ni lah.. Tapi gerun sikit sebab main dengan kawasan mata nih.. 

Saturday, May 21, 2016

NIKMAT HUJAN

ASSALAMUALAIKUM....


Apabila dengar daerah - daerah lain dah mula turun hujan, Kuala Krai, Machang, Pasir Puteh dan juga di tempat lain, bumi Peringat masih lagi kering dengan bahang kepanasan.dalam hati bersungut kenapa hujan tak turun lagi. Kadang - kadang tengok awan gelap tapi hujan tak turun. Selepas pembenihan awan dilakukan dengan izin Allah hujan turun membasahi bumi Kelantan di setengah tempat sahaja. Tak ingat dah malam bila tapi minggu lepas, suasana tiba - tiba berangin, masa tu wani kat depan tv. Hujan turun tapi tak sampai 10 minit. Hati pun mengeluh lagi kenapa sekejap sahaja ya Allah.

Setelah hampir 3 bulan hujan tak turun, dengan cuaca kering, tanah pun berdebu. rasa dalam hati,  setiap titisan hujan yang turun tu rasa nak kira.huuu.betapa nikmatnya hujan, tapi manusia selalu kufur akan nikmat Allah. Alhamdulillah ,sekarang ni dah 2 hari cuaca mendung, wani rasa macam dah lama sangat tak rasa suhu macam ni sejuk,badan pun tak berpeluh sangat, ingat dulu asyik berpeluh...musim panas yang lepas kuat betul minum berais..sudah terpaksa.. sebab panas sangat. Dah 2 hari cuaca mendung dan sejuk, terus tak minum..

Salam nisfu syaaban semua,, dah tak lama dah nak puasa, maafkan diri ini jika ada salah dan silap..nak hati tenang, maafkan semua orang.. Selamat malam ..



Thursday, May 19, 2016

GOODIES BAG



Disebabkan ada gambar nak bercerita la sikit. Alhamdulillah rasa dah lega sebab majlis untuk persaraan bonda wani dah selesai pada hari khamis lepas walaupun kalau ikutkan hari jadi bonda wani jatuh hari Jumaat 13 haribulan Mei. hari Jumaat cuti tak boleh buat majlis, jadi kenalah awalkan pada hari khamis,kami adik beradik 4 orang beserta adik ipar wani bertungkus lumus nak menjayakan majlis, walaupun bonda wani cakap kat rumah ada " budak - budak" haa.boleh panggil budak - budak. Sebab tak ada orang tua, kalau tetamu sampai. buat majlis masa hari semua orang bekerja.

Nak panggil Mak Long dan Mak Ngah kat kampung, Mak Ngah dah mesej nak datang dengan sepupu wani mungkin dalam tengah hari. Wani pun tak nak susahkan sesiapa, sebab bonda ada cakap mak saudara wani nak datang pagi, tapi tak jadi. Jadi kami dapat handle majlis walaupun tak ada orang 

Sebenarnya nak bercakap pasal bungkusan hitam tu. Itu semua adalah goodies bag nak bagi dekat kawan - kawan bonda. Cuba nak beli kat sini tapi takut mahal nak letak sejadah kat dalam paper bag tu. Fikir punya fikir suruh tolong adik wani dekat KL belikan sejadah dan paper bag ni dekat GM Klang, murah la sikit, barang ni pun sampai dalam 4 hari sebelum majlis hari khamis tu.


Barang dipos guna servis GDEX.. macam - macam pilihan sekarang ni tak semestinya pos laju, patut la kenapa wani pelik kenapa la barang lambat sampai rupanya- rupanya tak jumpa jalan rumah. sebab jalan ke rumah wani tersorok sikit hii.. wani kalau pasal goodies bag ni malas sikit nak settle, serah dekat adik wani tolong lipat sejadah,  letak sejadah dalam paper bag hii, cupcakes tu order dengan ISKA CAKES HOUSE..siap paket dengan reben ambil 50 sen setiap satu.kalau ikut wani nak bakar tapi rasa tak terbuat kot, main dalam 100 lebih orang.. ..siapa -siapa yang nak tempah boleh la tempah dengan @iskacakeshouse .. itu instagram dia..sebelum ni pun dah pernah tempah

kakak kepada kawan adik wani, mudah la sikit sebab dah kenal kan.. lokasi iska cakes house ni terletak kat Kubang Kerian,, pagi pada hari majlis baru letak cupcakes dalam paper bag..


 paper bag kosong tak ada corak..tampal sticker baru naik seri.. biasa- biasa jer .. simple itu menarik..  yang sticker tu pun adik ipar wani yang tolong buatkan.. siapa siapa yang nak tempah untuk sticker pun boleh.. tolong promote hii.. dia ni memang pakar kalau bab deco. wani serah kat dia..ini instagram @oratixcreative.

itu sahaja lah cerita pasal goodies bag.. dalam 100 lebih tu tak ramai sangat..itu pun patah pinggang wani sebab tak terlayan,, habis lenguh- lenguh sendi tubuh,, huu..sebab datang sekaligus terus, tak apalah asalkan majlis berjalan lancar..alhamdulillah selesai sudah ,, 




                                 



                                   
 


Tuesday, May 17, 2016

POS BARANG

ASSALAMUALAIKUM...

                        

Hari ini misi mengepos barang, walaupun panas terik rasa nak turun dari kereta pun tak sanggup.pejabat pos kat sini pun memang tak ada pokok, tepi jalan besar lagi dekat dengan lampu isyarat, dulu ada jugak la pokok tempat nak berteduh bayang - bayang pun boleh lagi.. memang makin lama makin membangun Kubang Kerian ni.

Tapi misi kena tetap teruskan sebelum tarikh tamat isnin depan.wani pun agak risau sebab takut pecah.. pergi letak dalam bungkusan plastik.. sebab macam tak padan nak main bungkus.

Semoga selamat sampai kat tangan penerima dalam keadaan elok..tadi ada tanya boleh tak letak macam notis barang ni mudah pecah, pekerja tu bagi tahu boleh, dia tunjuk macam kertas tapi wani pun tak berapa jelas tengok.. tapi tak ada tape.. alahai takkan lah tape pun tak ada.. tu la yang wani dok risau sangat sebab benda kat dalam ni nak buat photoshoot.. last tak tertampal jugak..

Apalah barang kat dalam tu hii.. tunggulah nanti. Wani pun dah lega sebab dah post bermula dari beli barang, penyediaan nak buat dan akhir sekali nak post.. phew... rasa lega.. sebab dah tunaikan tanggungjawab
..tunggulah stay tuned untuk cerita seterusnya.. selamat malam..

Monday, May 16, 2016

16 MEI, SELAMAT HARI GURU

ASSALAMUALAIKUM...


Hari ini meraikan seorang insan yang bergelar guru yang telah banyak mendidik anak bangsa bagi melahirkan generasi yang berwawasan untuk negara yang tercinta. Tanpa guru, siapalah kita.

Ramai orang pakat wish mengalahkan nak sambut raya pulak ni hii..

Kepada kedua ibu bapa wani, mereka adalah guru di rumah dan juga guru di sekolah.selamat hari guru. Buat mak saudara yang bergelar guru, sepupu sepapat, sahabat - sahabat wani ramai juga bergelar pendidik...sahabat blogger yang bergelar  guru, konsep guru ni terlalu meluas, tidak boleh terhad untuk di sekolah sahaja.sifu - sifu masakan, anda pun guru juga.anak murid tuntut ilmu pun, berterima kasih juga kepada guru.

Banyak sangat nak wish ni, guru - guru di sekolah rendah dan sekolah menengah, pensyarah - pensyarah dari zaman poli sampai la ke universiti.jasa mu sentiasa dikenang. Selamat malam..itulah sahaja coretan untuk malam ini.