Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Thursday, February 4, 2016

GELAGAT SI MONYET PADA MUSIM BUNGA TAHUN INI

ASSALAMUALAIKUM...


Salam jumaat, agak - agak dah ada orang balik kampung?, mungkin esok ramai balik kampung sempena cuti perayaan Tahun Baru Cina pada hari isnin nanti. Walaupun bukan perayaan kita, peluang untuk bercuti ni boleh la kita berjumpa dengan keluarga kita kat kampung..melawat saudara - mara jauh.

Hari tu wani pergi nak beli barang dapur, muzik dah mula putar lagu raya cina, sambil - sambil nak pilih - pilih barang layan la juga lagu raya cina best jugak, wani tak kisah lagu bahasa apa pun, asalkan tak sunyi masa nak pilih - pilih barang, tapi yang lemahnya putar lagu yang sama berulangkali, siap wani boleh hafal dah hii.. Janganlah nak buat mood pembeli moody. Nak dengar la juga lagu lain. 

Sebenarnya wani tak boleh tengok gelagat haiwan, sangat comel, kena berkongsi juga, wani ada pos sekeping gambar monyet - monyet yang sedang belajar ni dekat ig.pakai uniform sekolah..  Hari ni kena bagi tahu mereka tengah berlatih untuk apa.. Siap ada meja dan kerusi kan, pandai pulak tu ikut arahan cikgu. Suruh angkat tangan, angkat tangan.. hiii nak pisang ke?


Kalau nak tahu monyet ni semua tengah berlatih untuk satu persembahan bersempena Tahun Baru Raya Cina nanti. Tahun ni adalah tahun monyet. 12 ekor monyet sedang berlatih di sekolah latihan monyet di bandar Dongying , wilayah Shandong,China.  kat sana ada zoo tempatan. Siap ada sekolah latihan lagi, berlatih elok - elok ya, musim bunga dah nak datang dah ni.ada lagi gambar lain kat bawah. sumber dari CCTVNews.

P/S: alhamdulillah hujan sejak kelmarin dan cuaca pun mendung sampai sekarang. 








Wednesday, February 3, 2016

ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI

ASSALAMUALAIKUM...


Salam semua dan selamat pagi

Tayang menu yang dah lepas hiii.. 
asam pedas bukan kegemaran wani sebenarnya,, tapi masakan ni memang kegemaran bonda, abah pun kalau makan, main pilih ikan jugak.. kalau wani makan, wani ambil sayur mayur jer tak pun ambil kuah.. biasanya kalau ikan paling sentiasa guna ikan cencaru lah, sebab dia masuk, masuk macam mana tu, maksudnya memang serasi dengan asam pedas, tak semestinya nak ikan mahal-mahal.. 

kali ini, guna ikan tenggiri , kalau sebut asam pedas guna kepala ikan lagi sedap, bukan wani cakap tapi orang lain cakap..Yang ni guna bahagian isi.asam pedas ni macam-macam cara orang buat kan, tapi ikut style wani buat, tumis dengan belacan memang wajib, eh dah memang kena masuk belacan kan. masam kuah pun kena penting. hari tu buat tak ada bunga kantan.. macam tak kick sikit,, tapi dah sedap dah..yang penting daun kesum ada semua orang dah pandai buat asam pedas, tapi nak share jugak lah kat sini.

P/S: Baru jer masuk bulan 2 dah macam - macam berita yang tak sedap didengar. Lebih - lebih lagi kalau melibatkan budak - budak yang masih kecil. Dah tahu kan insiden apa kan, kenapalah pihak yang bertanggungjawab tak peka dengan keadaan sekeliling.bukan apa, kalau melibatkan kanak- kanak ni, wani amat sensitif sikit. 


IKAN TENGGIRI MASAK ASAM PEDAS

3 keping ikan tenggiri dipotong dan cuci bersih
400 ml air
100 gm bendi
1 batang serai dititik
1 kuntum bunga kantan di belah dua
1/2 cawan air asam jawa 
1 cekak daun kesum
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 sudu besar pes cili  atau 15 tangkai cili kering di kisar
2 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas
1 sudu teh belacan

Pijarkan minyak
Tumiskan serai dan bahan kisar hingga harum, garing dan terbit minyak
Masukkan air dan air asam jawa dan masak hingga didih
Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan dan ikan
Renihkan senentar hingga ikan masak
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
Akhir sekali masukkan bendi
Masak sebentar hingga bendi lecur dan sedia di hidangkan

Lauk asam pedas lengkap di gandingkan bersama, ikan goreng, telur asin atau telur dadar, sambal belacan dan ulam..
Perghhhh... memang terangkat bila di makan bersama nasi hangat
Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.. 

Tuesday, February 2, 2016

DR VIDA BINA HOTEL PQPTRW BERNILAI RM 280 JUTA




Sebelum ni dah ternampak perkongsian gambar stadium yang sedang dipulihkan, masih dalam  progres.yang ni pula mendengar berita terbaru. Banyak sangat kejutan yang Dato Vida bagi. Ayuh Kelantan ku, semoga maju ke depan, terima kasih Dato Vida..

Hotel bertaraf enam bintang yang dilengkapi kemudahan sukan dan riadah akan dibina berhampiran Stadium Sultan Muhammad IV di sini. Hotel Pamoga Qu Puteh The Red Warriors (PQPTRW) bernilai RM280 juta yang bakal dibina penaja utama Kelantan, Datuk Seri Dr Hasmiza Othman itu dijangka siap dalam tempoh dua tahun. Hasmiza atau lebih dikenali Dr Vida berkata, pembinaan hotel berkenaan adalah antara usaha beliau dalam menjadikan pasukan Kelantan lebih maju dari segi kemudahan sekali gus mampu menandingi kelab Eropah yang lain. Beliau berkata, Hotel PQPTRW 19 tingkat yang akan dibina di tanah seluas 0.7 hektar berhampiran papan skor Stadium Sultan Muhammad IV itu mampu memberi wajah baharu untuk Kelantan. "Bahagian bawah hotel berkenaan akan dijadikan kompleks sukan yang menyediakan tempat permainan boling, padang tenis, latihan pukulan golf dan lain-lain lagi. "Jadi, ibu bapa tidak perlu risau sekiranya anak mereka perlu hadir perlawanan di Kelantan kerana kemudahan tempat tinggal sudah tersedia

"Selain itu, hotel itu juga menyediakan kafe sebagai ruang untuk peminat bola sepak menyaksikan perlawanan secara siaran langsung. Jadi mereka masih boleh menonton perlawanan beramai-ramai walaupun tidak sempat ke stadium. "Taman tema juga dibina di sekitar hotel berkenaan bagi membolehkan seisi keluarga beriadah di lokasi terbabit. Apa yang saya usahakan ini adalah untuk membangunkan lagi skuad PQPTRW sehingga mendapat tempat di pentas antarabangsa. "Jika saya sudah meletakkan sesuatu sebagai impian dan misi, saya akan berusaha merealisasikannya, ia bukan sekadar 'melepaskan batuk di tangga'," katanya semalam. BH Sukan kelmarin melaporkan, Dr Vida menyasarkan untuk menjadikan PQPTRW sebagai kuasa besar bola sepak tempatan setanding dengan kelab Eropah dalam tempoh lebih dua tahun. Dr Vida menyifatkan semua usahanya membantu Kelantan termasuk mengubah wajah Stadium Sultan Muhammad IV adalah titik permulaan ke arah meletakkan skuad berkenaan di pentas antarabangsa. 

Dr Vida berkata, beliau bersama arkiteknya akan mengadakan pertemuan dengan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob di Kota Darulnaim hari ini bagi membincangkan hasrat berkenaan. "Sebaik saja projek itu mendapat kelulusan kerajaan negeri, pembinaannya akan dijalankan secepat mungkin memandangkan pelan sudah disiapkan. "Selain kompleks sukan dan kafe, saya juga mahu gabungkan sebuah masjid dengan hotel berkenaan supaya usaha saya ini mendapat keberkatan. Ia juga boleh memberi kemudahan kepada pengunjung dan penyokong untuk menunaikan solat sebelum menyaksikan perlawanan," katanya.

Sumber: Berita harian 

Monday, February 1, 2016

PENAFIAN MENGENAI SUHU SEJUK OLEH METMALAYSIA

ASSALAMUALAIKUM...


Dah kecoh semalam berita bagi tahu yang bulan Februari ni, kat kelantan ni bakal nak fefeeling london gitu kan. Wani dah ternampak ada beberapa blogger yang post pasal keratan berita tu, suhu sejuk bakal melanda, seingat wani tahun lepas rasa la jugak sejuk tu tapi kalau kat hulu Kelantan tu lagi sejuk suhu.. Semalam dah masuk bulan 2, cuaca panas ada la, mendung tu ada, tapi ingat nak hujan rupanya panas sampai ke petang. 

Jabatan Meteorologi Malaysia semalam telah mengeluarkan kenyataan untuk menafikan berita yang dihebohkan tu, kalau keajaiban tu nak datang dari Allah nak buat macam mana kan, fefeeling musim bunga la jugak hii.. Nak berasa macam musim sejuk pun negara kita ni dah berada garisan khatulistiwa. Tetiba teringat pelajaran geografi hii.. 


WORLD HIJAB DAY 2016

ASSALAMUALAIKUM.....


sebagai tanda sokongan untuk WORLD HIJAB DAY 2016 pada 1Februari hari ini... Gambar kat atas adalah poster untuk tahun ini, seperti yang telah kita ketahui, seluruh dunia akan memberikan sokongan bagi membuktikan berhijab itu bukanlah  satu diskriminasi terhadap kaum wanita, banyak juga badan - badan yang terlibat dalam menjayakan program ni dan golongan yang disasarkan adalah wanita non muslim untuk merasai pengalaman sendiri bagaimana rasanya  berhijab.. Yang status dah lama muslim yang belum berhijab tu tak rasa malu ke dengan non muslim yang baru pertama kali pakai tudung, bukan apa saling mengingati sesama muslimah, janganlah cakap tak sampai  seru pulak, seru dah lama dah dalam Al - quran tu. Tak apalah, perlahan- lahan dulu tapi kena lah ada usaha untuk pakai, ....kita pun tak nak angkut ayah ke suami ke saudara lelaki ke sekali pikul dosa kita. Allah tu maha pengasih dan maha penyayang... Sesiapa yang nak bagi sokongan penuh boleh la hantar gambar bersama hashtag, nak tahu lanjut tengoklah dekat official page world hijab day dekat facebook ya... Sekian .... 

Saturday, January 30, 2016

TANDAS ATAUPUN BILIK AIR TEMPAT TINGGAL SYAITAN




Sumber gambar dari google. Buat peringatan untuk kita..sharing dari facebook. Semoga bermanfaat. Kadang- kadang ada jugak kita dalam salah satu kategori tersebut macam contoh nak menyanyi dalam bilik air. 

"Ilmu agama,,

Siapa yang suka mandi sambil menyanyi!!!
ada yg sayang nih klw dilewatkan, yuk  baca :
Dalam sebuah hadis,Rasulullah bercerita bahwa Iblis meminta tempat tinggal kepada Allah seperti halnya Allah memberikan tempat tinggal kepada anak adam  untuk berada di bumi.          

"Ya Allah,,adam dan keturunannya Engkau beri tempat tinggal di bumi,,maka berilah pula aku tempat tinggal..!!" Kata Iblis..Allah berfirman,,"Tempat tinggalmu adalah kamar mandi atau tandas"(HR. Bukhari) 

Dari situlah kemudian Iblis pun menggoda setiap orang yang memasuki rumahnya yang berupa kmr mandi..

Godaan iblis macam-macam dan aneka warna.contohnya menggoda manusia supaya: 
1. Berlama-lama di dalam bilik mandi
2. Bernyanyi atau berkata-kata
3. Bermain-main air atau sesuatu yang lain (bawa hp mendengarkan muzik, ber'facebook') 4. Membisik seseorang supaya kencing sambil berdiri 
5. Membiarkan baju yang kotor t'gntung di dalm bilik mandi
6. Melupakan seseorang untuk berdoa ketika hendak masuk atau keluar dari bilik mandi
7. Mengambil whudu sambil telanjang
8. Mencoret-coret dinding bilik mandi
9. Merencanakan kejahatan
10.Onani/masturbasi di dalam bilik mandi, air mani akan bercampur air mani iblis & menyebabkan terlahirlah tuyul.    
Maka,,hati-hatilah sewaktu dalam bilik mandi atau tandas.Dan tips yang baik adalah mandi,buang air dll sewajarnya saja.. 
lebih cepat lebih baik 
Sekarang Anda mempunyai 3 pilihan: 

1. Anda -
Aku akan biarkan tulisan ini tetap di sini saja..

2. Malaikat -
 Ingatkan pada teman yang anda kenal...Sebarkanlah..!

3. Syaitan -
Tidak usah penat2 dan sibuk-sibuk menyebarkan tulisan ini..Biarkan saja di sini..Kalau boleh hapus/ tutup saja..Mereka tidak perlu membaca tulisan ini..

ilmu agama... Silakan Share untuk kawan-kawan yang lain...
 smoga bermanfaat

TAK BOLEH KOMEN KAT BLOG





Salam semua dah last day untuk bulan January dah hari ini.esok dah bulan 2. Betul ke tahun ni banyak cuti panjang, kenapa sebelum ni tak pernah sama ke.. Terbaca dalam berita sebenarnya bagi tahu cuti tahun ni banyak cuti panjang.. Tak cek kalendar secara detailed lagi. 

Emm setakat ni follower wani dah nampak steady jer.. Sebelum ni wani memang macam blogger lain jugak, macam pelik nape follower makin lama makin berkurangan,lepas tu fikir x best sangat ke posting kita sampai berjemaah beramai - ramai nak unfollow, huu ,, wani kehilangan dalam 63 follower setakat ini, tapi apapun dah tahu dah sebabnya, itu pun baca dari blogger lain jugak, terima kasih info yang sangat pantas. Ramai jugak blogger yang tak berapa  nak aktif. 

Lepas tu, dapat pulak komen dari kak ana pasal tak boleh nak comment kat blog sebab wani guna google + direct dengan komen sekali. Jadi bila nak komen tu loading lambat, wani perasan jugak tu, sebab pernah rasa masa nak komen blog lain yang guna google + komen ni. Wani cuba cek balik, sebelum tu wani ada tick kat ruangan kotak "google + comments on this blog". Macam kat gambar tu  sekarang dah untick, harap - harap betul la ya.. Kalau nak balik yang asal.