Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Thursday, August 28, 2014

KEK COKLAT SUPER MOIST

ASSALAMUALAIKUM..


Salam semua ......

alhamdulillah ada masa nak update blog..syawal dah pun berlabuh.. hari kemerdekaan pun dah tak lama lagi dah... hari ahad ni pun.. banyak pengajaran yang kita boleh ambil dari kemerdekaan negara kita..bukan setakat tahu erti bebas dari penjajah tapi kemerdekaan untuk diri sendiri juga ...

oklah wani pun tak nak cakap banyak pun ni haa... rasa dah lama tak buat kek coklat kukus.. hari tu wani buat la sebab kempunan nak makan yang kukus.. maklumlah kalau kek yang dikukus ni dijamin moist.. wani buat 2 versi ada letak dalam bekas kecil dan juga selebihnya letak dalam loyang sebab tak nak tunggu lama hii.. jadinya yang gambar atas ni dalam bekas letak topping sikit nak bagi sedap..lagipun kek ni lagi lama lagi moist lah.. rasa nya dah ramai orang tahu resepi ni tapi tak apalah tayang jugak...

walaupun banyak sangat resepi kat sana .. tapi wani buat ikut naluri hati ..rasa resepi ni nampak sedap try buat yang ni dulu hiii.. tak puas makan la rasa nak buat lagi..
KEK COKLAT KUKUS 
Sumber untuk resepi kek coklat dari Rozilah Abdullah.
Bahannya(kek coklat)
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder
Semua bahan diayak.

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 sb susu  tepung
Kacau sebati semua bahan dan dimasak atas api yang perlahan hingga 
mendidih 
pastikan jangan hangit..guna whisk/pemukul telur.  Ketepikan.

2 biji telur
1 sk esen vanila

50ml air panas

Masukkan bahan ayak ke dalam bahan yang dimasak.  Kacau sebati.
Masukkan telur dan esen vanila.  Putar sekejap.
Masukkan air panas.  Kacau sebati.
Masukkan dalam loyang yang telah dialas dengan kertas kek.
Kukus dalam periuk yang telah mendidih airnya.(pastikan loyang telah ditutup dengan aluminium foil)
kukus selama hampir 1 jam.

Topping
6 sb serbuk koko
6 sb susu pekat
2 sb margerin
Sedikit air panas
Masukkan semua bahan.  Kacau dan tambah dengan sedikit air panas 
(pasti topping jangan terlalu pekat)
Tuang ke atas kek tadi.  Masukkan dalam peti sejuk seketika. 

Friday, August 22, 2014

MIXED PEACH MANGO YOGURT CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM...




salam semua bersua kembali.. hemm buat pertama kalinya sejarah Malaysia berkabung semalam.. al - fatihah dan salam takziah diucapkan kepada semua mangsa mangsa nahas MH17.. dariNya kita datang kepada Nya jua kita kembali..semoga keluaraga mangsa tabah dalam menghadapi musibah ini.. Allah sebaik baik perancang..

oklah berbalik untuk kisah hari ini ..wani ni memang hantu kek cipon .. rasanya entry paling banyak dalam blog ni kek cipon.. senang dan mudah tak payah guna butter ..itulah  pilihan wani  hii..kali ini berkongsi resepi peach mango yogurt chiffon cake.. selepas berexperiment la masuk yogurt dalam adunan kek cipon ni tekstur lagi super moist.. wani perasan la ..memang moist.. moist dia tu lain dari moist yg tak letak yogurt.. kali ini tambah perasa yogurt lain ambil bau je pun hii..resepi wani google dari internet jumpa la macam kat bawah ..banyak buat olahan sikit sebab wani guna 1 bekas yogurt jer ..boleh tengok kat resepi bawah ya apa yang wani ubah,, ok selamat mencuba !!!



PEACH YOGURT CHIFFON CAKE 
SOURCE: phonghongbakes


Mixture A :
1. 5 egg yolks
2. 270 ml peach flavoured yogurt (I used 2 tubs of Nestle yogurt) (wani guna 1tube jer 135 gm)
3. 85ml vegetable oil ( wani guna 60ml )
4. 50g sugar
5. 150g flour (I used superfine flour) ( 100gm tepung )

Mixture B :
1. 5 egg whites
2. 1/2 tsp cream of tartar
3. 50g sugar

Method :
1. Preheat oven to 160C

For Mixture A :
1. Whisk egg yolks with sugar to mix well.
2. Add yogurt and vegetable oil. Mix well.
3. Sift flour into the mixture and mix until a smooth batter forms.

For Mixture B :
1. Add cream of tartar into the egg whites and beat until foamy.
2. Add sugar gradually and beat until stiff peaks.
Pour Mixture A into Mixture B and fold the two batters to ensure that they are evenly mixed. 
Pour into chiffon pan and bake for 45 minutes. When done, remove from oven and invert pan. 
Cool completely before removing from pan.


Wednesday, August 20, 2014

PAU

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua..semoga semuanya sihat walafiat . semoga urusan kita dimudahkan oleh Allah ..kita dah pertengahan ogos dah hemm..ada berbaki beberapa hari lagi syawal nak habis .. baru ada masa nak update blog hiii  wani perasan ada pertambahan dalam official page wani dekat facebook tu.. tapi buat masa sekarang wani tak dapat nak masuk langsung sebab wani tak ingat password ..adoi la kenapa benda ni nak berlaku pulak.. sayang pulak nak buat page baru adoi malasnya nak main buka banyak page.. tangan tak cukup .. minta maaf la ya .. kalau yang sudi like tu tak dapat wani nak updatekan post kat sana.. ada orang tau tak macam mana nak buka.. adei tanya macam tu pulak .. jawabnya kena godam.. tapi ku bukan penggodam .. tak reti huu..dah habis password dah try ..tapi tak jadi jugak..tak apalah bersabar dulu haa.. kot kot teringat ..

oklah .. kali ini wani nak share pau.. first time buat ni teruja pulak sebab menjadi haaa..wani ingatkan susah sangat sebab tak reti la nak main uli uli tangan ni..lagipun banyak main tunggu tunggu pulak tu asyik delay jer nak buat pau ni..wani tak ingat dah ambil resepi kat link mana tak apalah wani share kat sini..alhamdulillah amat gebu jugak pau ni. wani hanya share adunan untuk buat doh ok sebab inti tu wani buat homemade .. beli yang kat kedai dah siap tu ok jugak.selamat mencuba ...

PAU

BAHAN-BAHAN

300gm tepung pau
3g baking powder
3gm yis
30g gula castor
160ml air
15gm minyak sayur

CARA - CARA
1. ayak tepung pau dan baking powder ke dalam satu mangkuk besar . masukkan  yis, gula castor dan gaul rata.
2. buatkan lubang di tengah tengah campuran tepung tambah air dan gaul rata hingga berbentuk doh. pindahkan doh ke atas papan yang ditabur tepung. uli doh sehingga doh menjadi bentuk bola dan permukaan tu sampai tak melekat.
3. masukkan minyak sayur dan sambung menguli sampai la doh tu menjadi kenyal sampai kita tarik doh tu dia tak mudah nak terkoyak.. kalau tak boleh sambung menguli sampailah doh tu agak elastik.
4. bentukkan doh menjadi bulatan dan masukkan dalam mangkuk.. tutup dengan cling wrap dan biarkan selama 1 jam ( wani perap dalam 1 jam lebih ) 15 minit pun tak apa asalkan doh tu menjadi 2 kali ganda.
5. tumbuk doh dan uli ringan doh untuk keluarkan angin.bahagikan doh kepada bulatan kecil berbentuk bola berat 40 gm. uli setiap bola kecil dan masukkan inti yang disukai dan tutup dengan elok letak atas kertas paper cup yang besar.. wani guna paper cup..
6. rehatkan doh selama lebih kurang 30 minit sebelum kukus.. kukus pau dalam 10 - 15 minit..



Saturday, August 9, 2014

JELI KELAPA

ASSALAMUALAIKUM.....



salam semua .. selamat berhujung minggu,,dah masuk minggu ke berapa kita ni raya ..aih dah lupa pulak...  masih meriah dengan open house .insyaallah wani minggu depan buat open house kot...nak habiskan baki puasa tak sabar nak raya untuk second round.. ..oklah entry tertunggak dah biasa dah tu ..  kalau dulu wani dah buat jeli kelapa ni tapi sebab air kelapa tu beli jadinya tak berapa nak bau sangat ..kelapa pun tak ada sangat.. kali ini sebab pokok kelapa depan rumah wani ni berbuah lebat sangat..mungkin faktor hujan sejak kebelakangan ni alhamdulillah terasa nak minum air kelapa ambil je di pokok.. alang alang dah ambil tu simpan sikit nak buat jeli kelapa .. nilah hasilnya..

wani guna jelly instant beli dekat kedai baking.. tak silap brand happy grass ..boleh la cari kat sana ya .. tak jemu wani makan jeli kelapa ni.. kalau dulu memang asyik beli jer..  cara pun nak buat mudah jer .. tapi wani ada copy paste resepi tu di satu blog boleh juga serbuk agar agar tu .. kat bawah resepinya ya... mudah kan.. selamat mencuba 

JELLY KELAPA 2

SUMBER:arah@blogspot

Bahan2

1 Paket agar2 serbuk (10g)
2.6l Air Kelapa>>Kak nor guna air drpd 3 biji kelapa
Isi kelapa muda
11 sb gula>>Terpulang ikut kemananisan masing2
3 Helai daun Pandan

Cara2:
· Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
· Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda.
· Padamkan api.
· Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
· Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.

**boleh tambahkan air sekiranyer air kelapa tak mencukupi kehendak resepi

Sunday, August 3, 2014

RAINBOW CHIFFON CAKE DAN SELAMAT HARI RAYA 2014

ASSALAMUALAIKUM..


Salam semua ..

selamat berhujung minggu dan salam 7 syawal.. selamat hari raya maaf zahir dan batin kepada semua rakan rakan maya yang mengenali diri ini .. tahun ni lambat sikit wish dah masuk raya ke7 baru teringat eh dekat blog tak update apa pun ish ish... alhamdulillah raya tahun ni bersederhana je bagi family wani.. kek dan biskut wani tak buat apa pun .. sebab adik dah beli siap.. jadinya kakaknya goyang kaki jer hiii..adei ke situ pulak dan semestinya dah ramai orang mula berpuasa 6 insyaallah kita raya sekali lagi ... syawal masih lagi ada...  nampak meriah raya kawan kawan semua .. tanda Malaysia masih aman syukur padamu ya Allah .. jangan lupa selitkan doa untuk saudara saudara islam kita di Gaza... wani tak boleh tengok  memang sedih..huhu.. ku tak mampu hanya doa ku panjatkan ke hadrat ilahi.

oklah ya beralih kepada resepi tertunggak... masih lagi kek ..tapi kek rainbow chiffon..dah lama dah buat nih..wani buat kek ni tak guna flavor apa pun cuma letak coloring je nak bagi nampak rainbow..
oklah ya tak boleh panjang panjang nanti mood ke laut pulak...



RAINBOW CHIFFON CAKE
SOURCE: SITI DELIMA

Rainbow Chiffon Cake
Sumber : My Kitchen Snippets
Diolah : Che CT

Bahan-bahan A :
4 biji kuning telur A
50 gm gula kastor
20 gm susu tepung
20 gm tepung jagung
150 gm tepung kek
1 sudu kecil baking powder
½ sudu kecil garam
100 ml minyak jagung / masak
100 ml santan

Bahan-bahan B :
4 biji putih telur A
120 gm gula kastor
1 sudu kecil cream tartar / garam

Bahan-bahan C - Untuk corak pelangi

sedikit pewarna hijau - sedikit perisa pandan
sedikit pewarna pink - sedikit perisa strawberry
sedikit pewarna kuning - sedikit perisa lemon
Sedikit pewarna oren - sedikit perisa oren + 1 sudu kecil parutan kulit oren

Cara-cara :

1. Ayak tepung kek, tepung jagung, susu tepung, garam dan baking powder dan ketepikan.
2. Satukan minyak jagung/masak dan santan, kacau rata.

3. Dalam mangkuk pukul kuning telur bersama 50 gm gula hingga sebati dan kembang. Tambahkan santan dan minyak yang telah disatukan tadi dan pukul rata dengan whisk, dan tambahkan adunan kering kedalamnya dan pukul lagi hingga sebati dan lembut.
4. Bahagikan adunan kuning telur tadi kepada 4 bahagian sama rata. Dan letak pewarna dan perisa. Kacau dengan perlahan-lahan dan ketepikan. Panaskan suhu oven 170 C, guna kipas jika ada.
5. Dalam mangkuk yang bersih putar semua bahan-bahan B sehingga kembang dan gebu (soft peak).
6. Bahagikan adunan putih telur tadi kepada 4 bahagian dan campurkan kedalam adunan yang  telah diwarnakan tadi. Kacau perlahan-lahan  hingga rata.
7. Masukkan adunan tadi kedalam loyang chiffon dan bakar selama 50- 60 minit atau hingga masak. Uji dengan lidi jika keluar bersih kek sudah masak.
8. Bila kek telah masak, keluarkan dari oven dan terus terlangkupkan diatas rak dawai. Biarkan kek dalam keadaan terbalik sehingga betul-betul sejuk.
9. Jika masih melekat, jalankan pisau nipis disekeliling loyang dengan gerakkan lurus. Potong kek dengan mengunakan pisau bergerigi.


Wednesday, July 16, 2014

MAGIC CAKE

ASSALAMUALAIKUM..



salam semua .. alhamdulillah dah masuk 19 ramadan kan. tak kurang 10 hari lagi nak raya. begitu cepat masa berlalu dan begitu jugalah ramadan. semoga ibadah kita diterima Allah.. bila dah nak masuk penghujung ramadan ni mula lah pening fikir ke menu.. entah apa nak plan menu apa dah ni... tapi wani kalau boleh menu sup wajib ada atas meja ,, kalau tak, tak boleh nak telan nasi.. nampak orang lain dah sibuk tayang cookies wani apa pun tak buat .. entah lah plannya malas hihi.. malas nak main terap terap.. huu..

oklah berbalik kepada entry hari ini, biasalah wani nak habiskan draft yang entah bila terperap nih.. tunggu nak post je.. resepi kek ni dah lama wani simpan cuma tak ada peluang nak buat.. bila tengok nama resepi "magic cake" mula lah teruja.. macam mana rupa la jadinya sampai panggil "magic cake". oooo rupanya bila lepas bakar ia akan jadi 3 layer mengikut resepi tu.dalam satu batter dapat 3 layer cake,,boleh caye ke? tapi bila time wani bakarnya.. maka terhasillah 2 layer..2 layer tu bukan 3 layer. kalau tengok kat gambar tu nampak kan 2 layer tu ... yang bawah tu macam layer kuih bingka yang layer atas pulak chiffon cake layer .. wah seronok la main main test resepi macam ni... bagi wani ok lah tu dah jadi 2 layer.. macam resepi fusion gitukan... when west meets east hiii 

first trial buat alhamdulillah menjadi ... rasa tak puas makan.macam nak buat balik raya nanti..  tapi kalau nak potong memang kena betul betul sejuk baru boleh potong.. macam kuih bingka jugak la... resepi pun senang jugak macam buat chiffon cake.. tapi lain sikit step.. nanti nak cuba buat versi coklat.. yang ni versi plain..

oklah dah panjang melebar menaip.. cubalah ya tak rugi...selamat berpuasa.. :))

MAGIC CAKE 
SOURCE: maomao mum

Ingredients:
1: 4 extra large egg whites, ½ tsp white vinegar (or 1/3 tsp cream of tartar), ¼ cup sugar (60g);
2: 4 extra large egg yolks, ¼ cup sugar (60g);
3: 1/3 cup butter melted, 1 tsp vanilla extract;
4: 3/4 cup +1 tbsp cake & pastry flour (110g);
5: 2 cups lukewarm milk (478g);
6: 1 tsp butter, softened;
7: 2 tbsp icing sugar.

Directions:
1: Preheat oven at 310F/155C. Grease an 8 x 8-inch baking dish with 1 tsp butter and set aside.
2: Separate eggs into two clean and dry mixing bowls (Picture 1). 
Add white vinegar to egg whites and beat with a handheld mixer on high speed until soft peaks form. Then add ¼ cup sugar and beat until stiff (Picture 2).
3: Beat egg yolks and ¼ cup sugar until pale (Picture 3). Then add 1/3 cup melted butter (Picture 4) and 1 tsp vanilla extract (Picture 5). Beat at low speed until just combine. Add the flour (Picture 6) and beat at low
speed until all combine.
4: Slowly add warm milk (Picture 7) and beat at low speed until well mixed 
(Picture 8). Add 1/3 of the beaten egg white into the yolk and flour mixture 
(Picture 9) and fold with a spatula until mixed. Then pour it back to the 
remaining 2/3 of the beaten egg whites (Picture 10). Gently fold with a 
spatula to mix very well (Picture 11).
5: Pour the batter into a 8 x 8inch buttered Pyrex baking dish (Picture 12). 
Bake in the preheated oven at 310 F/155C for 55-60 minutes until surface turns light golden.


6: Let the cake cool then sprinkle icing sugar on top. Cut into 16 pieces before serving.

Note: *wani guna loyang 9" x 9"
         *adunan agak keras sebelum letakkan susu tapi selepas letak susu   kacau adunan ia akan agak cair sikit tapi tak apa





Thursday, July 3, 2014

CHOCOLATE CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua ... salam jumaat.. alhamdulillah ya hari ni dah masuk ramadan yang ke 6. syukur padamu ya Allah.. bercakap soal juadah berbuka puasa, biasanya menu yang menjadi kegemaran wani, menu kegemaran adalah menu kampung la macam sambal kicap, air asam, cencaru sumbat, kangkung goreng belacan..ikan masam manis  tak kisahlah apa pun asalkan menu kampung tak boleh buat menu pelik pelik takut tak makan... yang penting mesti puasa dalam sebulan ni kerabu cara kelantan.. maklumlah kan tekak kita ni nak main masam manis jer.. untuk dessert lak habis selongkar buat kuih kuih tradisi .. nape ya .. tiba jer bulan puasa .. kuih tradisi jugak jadi pilihan kan hiii...

wani tak main sempat la nak posing bagai lauk pauk tu semua .. masa semput ya tuan tuan dan puan puan... tangan lak dua jer.. tangan ni la nak pegang itu nak pegang ini.. tapi syukur alhamdulillah .. dapat jugak serve lauk pauk kegemaran abah dan mak ni  ada kadang -kadang sampai tak lalu nak makan .. main masak pun penat kot. dah macam bersilat bagai dah kat dapur... huhu tapi tak apa exercise..

oklah ya perkongsian hari ini.. seisi nak habiskan post dalam draft . boleh jugak dibuat santapan untuk hari raya nanti.. siapa yang tak suka kalau dengar kek chiffon.. wani rasa tak lama dulu dah buat lah.. tapi rasa craving tu membuak - buak tu yang buat lagi tu.. kek chiffon coklat.. ambil dari dapur kak ita.. ada letak choc chip sikit sebab nak habiskan stok.. bila letak choc chip tu lepas bakar dan diterbalikkan choc chips tu ada kat atas ya .. sedaplah rasa coklat cair kat dalam tu.. cubalah ya ... selamat berpuasa semua  :))


KEK CHIFFON COKLAT 

SOURCE: AZLITA AZIZ

By: CMG Dapur Tampa Sempadan

BAHAN A :-)
4 kuning telur (gred A)
135 ml air - ita gantikan dgn susu UHT perisa coklat
85 ml minyak jagung (minyak masak pun boleh)
1/4 camca teh garam halus
100 g gula halus
135 g tepung gandum
15 g serbuk koko
1 camca teh esen vanilla
1 camca teh baking powder

BAHAN B :-)
4 putih telur (gred A)
90 g gula halus
Secubit cream of tartar


CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan oven pada suhu 175C. Satukan tepung gandum, serbuk koko, bakingpowder 

dan garam, gaul rata dan ayak. Satukan kuning telur bersama gula 
halus (bahan A), kacau rata dan tuang air, kacau hingga gula larut. Masukkan bahan yang diayak tadi dan gaul hingga sebati, tuang minyak dan esen vanilla,kacau hingga sebati. Ketepikan.
Putar putih telur hingga kembang, masukkan gula halus (bahan B), dan cream of tartar dan 

terus memutar hingga pekat.
Campurkan putih telur tadi ke dalam adunan no 1 dan kacau dengan spatula 

menggunakan kaedah 
kaup balik hingga sebati.
Tuang dalam tin chiffon yang bersaiz 23 cm (jangan sapu mentega pada tin)

dan bakar 45 - 50 minit hingga kek masak. Keluarkan dari oven dan 
terbalikkan tin serta merta dan biarkan kek berada dalam keadaan macam 
tu sehingga betul2 sejuk.
Bila kek sejuk, sisip tepi tin dengan pisau untuk melonggarkannya. Buat samajuga untuk bahagian 

dasarnya, keluarkan kek dari tin, potong dan siap untuk dihidang....