Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Sunday, August 31, 2014

CARROT CAKE

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua ..

baru ada masa nak update blog.. alhamdulillah terima kasih kepada followers ataupun readers yang tak jemu jemu singgah ..kadang kadang ni wani terlupa jugak nak ucapkan terima kasih dari semasa ke semasa.. hiii maklumlah bila buka blog ni dah tak tau apa idea nak taip apa...minta maaf la ya.. ambillah segala ilmu yang dikongsikan ..insyaallah manfaat kita bersama..sekala sekala tengok jugak kat page official kot kot ada pertambahan ahli.. adeh wani tak tau macam mana dah nak masuk kat page tu.. buntu dah .. oklah apa pun ketepikan dulu soal tu. kita teruskan perkongsian resepi.. hiii

kat dalam peti ada carrot yang dah lama bertapa ..wani kalau karot yang dah bertapa lama ni memang terlintas buat kek la .. tak ada benda lain dah.. so wani search resepi terjumpa la yang ini.. dia cakap moist ..tapi bila tengok bahan banyak yang tak ada..wani teruskan jugak dengan projek dengan skipkan beberapa bahan yang tak ada ..contoh bahan yang paling penting yogurt.. dah tahu kan kalau letak yogurt memang moist la kek dan juga ground cinnamon dan ground nutmeg tu wani tak letak .. kacang pecan pun tak letak.. tapi tak apa ingat lain kali nak buat lagi kek ni ... kena ada semua bahan cukup sebab macam tak puas hati.. ..wani tak boleh tengok kek letak yogurt hiiii..

oklah ya kepada sesiapa nak cuba buat janganlah buat versi wani ni banyak bahan skip..ikut betul betul resepi ya .. kek karot ni wani tak letak topping apapun tapi dulu pernah buat letak topping creamcheese ni memang kena dengan karot cake..kali ini sebab stok cream chesse tak ada haaa.. nampak gaya sudah masa ku pergi kedai baking...selamat mencuba...



CARROT CAKE 

Ingredients:

  • 1 cup (200 grams) light brown sugar, packed (or dark brown sugar)
  • 3/4 cup (180 ml) vegetable oil (or melted coconut oil, or canola oil)
  • 1/4 cup (60 grams) greek yogurt (or regular yogurt, plain or vanilla)
  • 3 large eggs
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 2 cups (250 grams) all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 2 teaspoons ground cinnamon
  • 1/4 teaspoon ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 cups (260 grams) very finely grated carrots
  • 3/4 cup pecan pieces

Cream Cheese Frosting

  • 8 ounces (224 grams) cream cheese, softened to room temperature
  • 1/2 cup (115 grams) unsalted butter, softened to room temperature
  • 2-2.5 cups (240 - 300 grams) confectioners' sugar
  • 2 Tablespoons (30 ml) heavy cream (see note for substitutions)
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 1/8 teaspoons salt, or as needed

Directions:

Preheat oven to 350F degrees. Spray 9 or 10inch springform pan with nonstick cooking spray. I do not recommend a regular circle or square pan, as the cake may rise above. Set aside.

Set out the cream cheese for the frosting so it may soften as you make the cake batter.

Make the carrot cake: In a large bowl with a handheld or stand mixer on medium speed, combine the brown sugar and oil. Beat in the yogurt until fully combined - about 60 seconds. Mixture will be gritty and thick. 

Add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Mix in the vanilla. Set aside.
In a separate bowl, combine the flour, baking soda, cinnamon, nutmeg, and salt. With a spatula, manually stir the dry ingredients into the wet ingredients until just combined and all flour pockets are gone - do not overmix. Fold in the finely shredded carrots and pecan pieces. Pour into prepared springform pan.

Bake cake for 32-38 minutes or until toothpick inserted in the center comes out clean. Do not overbake, which will dry out cake. Check the cake at 30 minutes, then again at 32. My cake took exactly 34 minutes.
Allow cake to cool completely before frosting.

Make the frosting: beat the softened cream cheese and butter together on medium speed for 2-3 minutes until soft, creamy, and combined thoroughly. Add 2 cups of powdered sugar and beat until thick and combined. Add 2 Tablespoons heavy cream and 2 teaspoons vanilla extract. Beat on medium speed for 2 more minutes. Add more powdered sugar until desired thickness is reached. Add salt to taste. I used 1/8 teaspoon to cut the sweetness.

Store cake in the refrigerator, covered, for up to 5 days.

*I strongly suggest using heavy cream in the cream cheese frosting recipe. Using milk or half-and-half will produce a less creamy and thinner frosting.
*If you'd like to add raisins to the batter, I suggest using 2/3 cup of raisins and 2/3 cup of chopped pecans. If you'd like to only use raisins, I suggest 3/4 cup of raisins.
*This recipe also can be made into 12 cupcakes. Bake time is 17-18 minutes.
*Interested in making a layer cake? You could: (1) Bake the cake as indicated and slice the cake horizontally to create two layers. Double the frosting if desired. (2) Double the cake recipe and bake in two separate 9-inch cake pans. Fill the pans only 1/2 way full and use any extra batter to make cupcakes. Double the frosting recipe as well.

SALAM MERDEKA YANG KE 57

ASSALAMUALAIKUM.....


salam semua .. pada kesempatan ini wani ingin mengucapkan salam merdeka kepada seluruh rakyat Malaysia ..alhamdulillah syukur dilahirkan di bumi yang bertuah ini..dan bangga menjadi rakyat Malaysia.. tak dapat nak diungkapkan dengan kata - kata .. terima kasih Malaysia.. wah semangat patriotik betul daku hiii..

selepas banyak dugaan yang menimpa Malaysia, mudah mudahan ada hikmah di sebalik apa yang berlaku.. Malaysia mesti kuat dan tabah ... !!!! MERDEKA ! MERDEKA ! MERDEKA !

Thursday, August 28, 2014

KEK COKLAT SUPER MOIST

ASSALAMUALAIKUM..


Salam semua ......

alhamdulillah ada masa nak update blog..syawal dah pun berlabuh.. hari kemerdekaan pun dah tak lama lagi dah... hari ahad ni pun.. banyak pengajaran yang kita boleh ambil dari kemerdekaan negara kita..bukan setakat tahu erti bebas dari penjajah tapi kemerdekaan untuk diri sendiri juga ...

oklah wani pun tak nak cakap banyak pun ni haa... rasa dah lama tak buat kek coklat kukus.. hari tu wani buat la sebab kempunan nak makan yang kukus.. maklumlah kalau kek yang dikukus ni dijamin moist.. wani buat 2 versi ada letak dalam bekas kecil dan juga selebihnya letak dalam loyang sebab tak nak tunggu lama hii.. jadinya yang gambar atas ni dalam bekas letak topping sikit nak bagi sedap..lagipun kek ni lagi lama lagi moist lah.. rasa nya dah ramai orang tahu resepi ni tapi tak apalah tayang jugak...

walaupun banyak sangat resepi kat sana .. tapi wani buat ikut naluri hati ..rasa resepi ni nampak sedap try buat yang ni dulu hiii.. tak puas makan la rasa nak buat lagi..
KEK COKLAT KUKUS 
Sumber untuk resepi kek coklat dari Rozilah Abdullah.
Bahannya(kek coklat)
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder
Semua bahan diayak.

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 sb susu  tepung
Kacau sebati semua bahan dan dimasak atas api yang perlahan hingga 
mendidih 
pastikan jangan hangit..guna whisk/pemukul telur.  Ketepikan.

2 biji telur
1 sk esen vanila

50ml air panas

Masukkan bahan ayak ke dalam bahan yang dimasak.  Kacau sebati.
Masukkan telur dan esen vanila.  Putar sekejap.
Masukkan air panas.  Kacau sebati.
Masukkan dalam loyang yang telah dialas dengan kertas kek.
Kukus dalam periuk yang telah mendidih airnya.(pastikan loyang telah ditutup dengan aluminium foil)
kukus selama hampir 1 jam.

Topping
6 sb serbuk koko
6 sb susu pekat
2 sb margerin
Sedikit air panas
Masukkan semua bahan.  Kacau dan tambah dengan sedikit air panas 
(pasti topping jangan terlalu pekat)
Tuang ke atas kek tadi.  Masukkan dalam peti sejuk seketika. 

Friday, August 22, 2014

MIXED PEACH MANGO YOGURT CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM...




salam semua bersua kembali.. hemm buat pertama kalinya sejarah Malaysia berkabung semalam.. al - fatihah dan salam takziah diucapkan kepada semua mangsa mangsa nahas MH17.. dariNya kita datang kepada Nya jua kita kembali..semoga keluaraga mangsa tabah dalam menghadapi musibah ini.. Allah sebaik baik perancang..

oklah berbalik untuk kisah hari ini ..wani ni memang hantu kek cipon .. rasanya entry paling banyak dalam blog ni kek cipon.. senang dan mudah tak payah guna butter ..itulah  pilihan wani  hii..kali ini berkongsi resepi peach mango yogurt chiffon cake.. selepas berexperiment la masuk yogurt dalam adunan kek cipon ni tekstur lagi super moist.. wani perasan la ..memang moist.. moist dia tu lain dari moist yg tak letak yogurt.. kali ini tambah perasa yogurt lain ambil bau je pun hii..resepi wani google dari internet jumpa la macam kat bawah ..banyak buat olahan sikit sebab wani guna 1 bekas yogurt jer ..boleh tengok kat resepi bawah ya apa yang wani ubah,, ok selamat mencuba !!!



PEACH YOGURT CHIFFON CAKE 
SOURCE: phonghongbakes


Mixture A :
1. 5 egg yolks
2. 270 ml peach flavoured yogurt (I used 2 tubs of Nestle yogurt) (wani guna 1tube jer 135 gm)
3. 85ml vegetable oil ( wani guna 60ml )
4. 50g sugar
5. 150g flour (I used superfine flour) ( 100gm tepung )

Mixture B :
1. 5 egg whites
2. 1/2 tsp cream of tartar
3. 50g sugar

Method :
1. Preheat oven to 160C

For Mixture A :
1. Whisk egg yolks with sugar to mix well.
2. Add yogurt and vegetable oil. Mix well.
3. Sift flour into the mixture and mix until a smooth batter forms.

For Mixture B :
1. Add cream of tartar into the egg whites and beat until foamy.
2. Add sugar gradually and beat until stiff peaks.
Pour Mixture A into Mixture B and fold the two batters to ensure that they are evenly mixed. 
Pour into chiffon pan and bake for 45 minutes. When done, remove from oven and invert pan. 
Cool completely before removing from pan.


Wednesday, August 20, 2014

PAU

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua..semoga semuanya sihat walafiat . semoga urusan kita dimudahkan oleh Allah ..kita dah pertengahan ogos dah hemm..ada berbaki beberapa hari lagi syawal nak habis .. baru ada masa nak update blog hiii  wani perasan ada pertambahan dalam official page wani dekat facebook tu.. tapi buat masa sekarang wani tak dapat nak masuk langsung sebab wani tak ingat password ..adoi la kenapa benda ni nak berlaku pulak.. sayang pulak nak buat page baru adoi malasnya nak main buka banyak page.. tangan tak cukup .. minta maaf la ya .. kalau yang sudi like tu tak dapat wani nak updatekan post kat sana.. ada orang tau tak macam mana nak buka.. adei tanya macam tu pulak .. jawabnya kena godam.. tapi ku bukan penggodam .. tak reti huu..dah habis password dah try ..tapi tak jadi jugak..tak apalah bersabar dulu haa.. kot kot teringat ..

oklah .. kali ini wani nak share pau.. first time buat ni teruja pulak sebab menjadi haaa..wani ingatkan susah sangat sebab tak reti la nak main uli uli tangan ni..lagipun banyak main tunggu tunggu pulak tu asyik delay jer nak buat pau ni..wani tak ingat dah ambil resepi kat link mana tak apalah wani share kat sini..alhamdulillah amat gebu jugak pau ni. wani hanya share adunan untuk buat doh ok sebab inti tu wani buat homemade .. beli yang kat kedai dah siap tu ok jugak.selamat mencuba ...

PAU

BAHAN-BAHAN

300gm tepung pau
3g baking powder
3gm yis
30g gula castor
160ml air
15gm minyak sayur

CARA - CARA
1. ayak tepung pau dan baking powder ke dalam satu mangkuk besar . masukkan  yis, gula castor dan gaul rata.
2. buatkan lubang di tengah tengah campuran tepung tambah air dan gaul rata hingga berbentuk doh. pindahkan doh ke atas papan yang ditabur tepung. uli doh sehingga doh menjadi bentuk bola dan permukaan tu sampai tak melekat.
3. masukkan minyak sayur dan sambung menguli sampai la doh tu menjadi kenyal sampai kita tarik doh tu dia tak mudah nak terkoyak.. kalau tak boleh sambung menguli sampailah doh tu agak elastik.
4. bentukkan doh menjadi bulatan dan masukkan dalam mangkuk.. tutup dengan cling wrap dan biarkan selama 1 jam ( wani perap dalam 1 jam lebih ) 15 minit pun tak apa asalkan doh tu menjadi 2 kali ganda.
5. tumbuk doh dan uli ringan doh untuk keluarkan angin.bahagikan doh kepada bulatan kecil berbentuk bola berat 40 gm. uli setiap bola kecil dan masukkan inti yang disukai dan tutup dengan elok letak atas kertas paper cup yang besar.. wani guna paper cup..
6. rehatkan doh selama lebih kurang 30 minit sebelum kukus.. kukus pau dalam 10 - 15 minit..



Saturday, August 9, 2014

JELI KELAPA

ASSALAMUALAIKUM.....



salam semua .. selamat berhujung minggu,,dah masuk minggu ke berapa kita ni raya ..aih dah lupa pulak...  masih meriah dengan open house .insyaallah wani minggu depan buat open house kot...nak habiskan baki puasa tak sabar nak raya untuk second round.. ..oklah entry tertunggak dah biasa dah tu ..  kalau dulu wani dah buat jeli kelapa ni tapi sebab air kelapa tu beli jadinya tak berapa nak bau sangat ..kelapa pun tak ada sangat.. kali ini sebab pokok kelapa depan rumah wani ni berbuah lebat sangat..mungkin faktor hujan sejak kebelakangan ni alhamdulillah terasa nak minum air kelapa ambil je di pokok.. alang alang dah ambil tu simpan sikit nak buat jeli kelapa .. nilah hasilnya..

wani guna jelly instant beli dekat kedai baking.. tak silap brand happy grass ..boleh la cari kat sana ya .. tak jemu wani makan jeli kelapa ni.. kalau dulu memang asyik beli jer..  cara pun nak buat mudah jer .. tapi wani ada copy paste resepi tu di satu blog boleh juga serbuk agar agar tu .. kat bawah resepinya ya... mudah kan.. selamat mencuba 

JELLY KELAPA 2

SUMBER:arah@blogspot

Bahan2

1 Paket agar2 serbuk (10g)
2.6l Air Kelapa>>Kak nor guna air drpd 3 biji kelapa
Isi kelapa muda
11 sb gula>>Terpulang ikut kemananisan masing2
3 Helai daun Pandan

Cara2:
· Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
· Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda.
· Padamkan api.
· Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
· Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.

**boleh tambahkan air sekiranyer air kelapa tak mencukupi kehendak resepi

Sunday, August 3, 2014

RAINBOW CHIFFON CAKE DAN SELAMAT HARI RAYA 2014

ASSALAMUALAIKUM..


Salam semua ..

selamat berhujung minggu dan salam 7 syawal.. selamat hari raya maaf zahir dan batin kepada semua rakan rakan maya yang mengenali diri ini .. tahun ni lambat sikit wish dah masuk raya ke7 baru teringat eh dekat blog tak update apa pun ish ish... alhamdulillah raya tahun ni bersederhana je bagi family wani.. kek dan biskut wani tak buat apa pun .. sebab adik dah beli siap.. jadinya kakaknya goyang kaki jer hiii..adei ke situ pulak dan semestinya dah ramai orang mula berpuasa 6 insyaallah kita raya sekali lagi ... syawal masih lagi ada...  nampak meriah raya kawan kawan semua .. tanda Malaysia masih aman syukur padamu ya Allah .. jangan lupa selitkan doa untuk saudara saudara islam kita di Gaza... wani tak boleh tengok  memang sedih..huhu.. ku tak mampu hanya doa ku panjatkan ke hadrat ilahi.

oklah ya beralih kepada resepi tertunggak... masih lagi kek ..tapi kek rainbow chiffon..dah lama dah buat nih..wani buat kek ni tak guna flavor apa pun cuma letak coloring je nak bagi nampak rainbow..
oklah ya tak boleh panjang panjang nanti mood ke laut pulak...



RAINBOW CHIFFON CAKE
SOURCE: SITI DELIMA

Rainbow Chiffon Cake
Sumber : My Kitchen Snippets
Diolah : Che CT

Bahan-bahan A :
4 biji kuning telur A
50 gm gula kastor
20 gm susu tepung
20 gm tepung jagung
150 gm tepung kek
1 sudu kecil baking powder
½ sudu kecil garam
100 ml minyak jagung / masak
100 ml santan

Bahan-bahan B :
4 biji putih telur A
120 gm gula kastor
1 sudu kecil cream tartar / garam

Bahan-bahan C - Untuk corak pelangi

sedikit pewarna hijau - sedikit perisa pandan
sedikit pewarna pink - sedikit perisa strawberry
sedikit pewarna kuning - sedikit perisa lemon
Sedikit pewarna oren - sedikit perisa oren + 1 sudu kecil parutan kulit oren

Cara-cara :

1. Ayak tepung kek, tepung jagung, susu tepung, garam dan baking powder dan ketepikan.
2. Satukan minyak jagung/masak dan santan, kacau rata.

3. Dalam mangkuk pukul kuning telur bersama 50 gm gula hingga sebati dan kembang. Tambahkan santan dan minyak yang telah disatukan tadi dan pukul rata dengan whisk, dan tambahkan adunan kering kedalamnya dan pukul lagi hingga sebati dan lembut.
4. Bahagikan adunan kuning telur tadi kepada 4 bahagian sama rata. Dan letak pewarna dan perisa. Kacau dengan perlahan-lahan dan ketepikan. Panaskan suhu oven 170 C, guna kipas jika ada.
5. Dalam mangkuk yang bersih putar semua bahan-bahan B sehingga kembang dan gebu (soft peak).
6. Bahagikan adunan putih telur tadi kepada 4 bahagian dan campurkan kedalam adunan yang  telah diwarnakan tadi. Kacau perlahan-lahan  hingga rata.
7. Masukkan adunan tadi kedalam loyang chiffon dan bakar selama 50- 60 minit atau hingga masak. Uji dengan lidi jika keluar bersih kek sudah masak.
8. Bila kek telah masak, keluarkan dari oven dan terus terlangkupkan diatas rak dawai. Biarkan kek dalam keadaan terbalik sehingga betul-betul sejuk.
9. Jika masih melekat, jalankan pisau nipis disekeliling loyang dengan gerakkan lurus. Potong kek dengan mengunakan pisau bergerigi.