Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Thursday, September 18, 2014

KEK COKLAT KUKUS SUNQUICK

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua ..

kebetulan ada masa update apa yang patut ..wani ada sempat mengupdate jer .. banyak entry tertunggak huhu.. resepi kek coklat kukus ni dah berulangkali dah wani buat ..memang mudah dan cepat ..godek2 je kan,,, tapi kali ini nak tambah kelainan sebab wani tambah sunquick ..terasa sikit orange tuu ..siapa2 nak kelainan dalam resepi ...sebab dah lama tak mengukus dah rasa rindu 200 % hihi.. maka kek ni dikukus ..maklumlah kukus2 ni tak adalah nak main hangit2 kan.. wani rasa  semua orang pun dah cuba resepi ni.. maka ku tempek lagi resepi kat sini.. resepi macam ni memang sesuai untuk beginner dalam baking ..sape 2 nak berjinak2 pasal baking cuba kek ni.. wah cakap macam dah kemain pro ... biasala nampak je main baking tapi kalau tak betul cara tak jadi jugak kek tuu... tapi pastikan periuk kukusan dipanaskan terlebih dahulu ya sampai air mendidih baru boleh masukkan kek dan kukus dengan api yang sederhana besar.. . tudung periuk kukusan tu balut dengan kitchen towel untuk elak air menitik atas kek .. nanti ada lubang kawah macam gunung berapi haaa..

kemain panjang lebar ku menaip.. sememangnya kek yang dikukus teramat la moistnya ...

KEK COKLAT KUKUS 
Sumber untuk resepi kek coklat dari Rozilah Abdullah.

Bahannya(kek coklat)
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder
Semua bahan diayak.

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 sb susu  tepung
Kacau sebati semua bahan dan dimasak atas api yang perlahan hingga mendidih pastikan jangan 
hangit..guna whisk/pemukul telur.  Ketepikan.

2 biji telur
1 sk esen vanila

50ml air panas

Masukkan bahan ayak ke dalam bahan yang dimasak.  Kacau sebati.
Masukkan telur dan esen vanila.  Putar sekejap.
Masukkan air panas.  Kacau sebati.
Masukkan dalam loyang yang telah dialas dengan kertas kek.
Kukus dalam periuk yang telah mendidih airnya.(pastikan loyang telah ditutup dengan aluminium foil)
kukus selama hampir 1 jam.

Topping
6 sb serbuk koko
6 sb susu pekat
2 sb margerin
Sedikit air panas
Masukkan semua bahan.  Kacau dan tambah dengan sedikit air panas (pasti topping jangan terlalu 
pekat)
Tuang ke atas kek tadi.  Masukkan dalam peti sejuk seketika. 
NOTA: wani tambah 1 sudu kecil nescafe ataupun indocafe ke dalam bahan adunan yang dimasak dan bahan yang dimasak tak dimasak sampai mendidih . hanya bergaul sebati dan boleh tutup api..
masukkan 2 sudu besar sunquick ke dalam adunan kek dan kacau sebati

susu cair wani gantikan dengan susu coklat untuk lebih sedap

Wednesday, September 17, 2014

PENANG ASSAM LAKSA

ASSALAMUALAIKUM.....


salam semua ..

selamat Hari Malaysia walaupun dah lewat 1 hari .. hii.. tak apalah ada peluang nak bukak blog so update apa yang patut.. kalau orang tanya wani apa food obsession .wani akan jawab laksa penang.. kalau wani buat sendiri kat rumah memang habis 3 mangkuk satu hari wani boleh habiskan hiii.. kalau tak makan nasi la...

dulu dah buat guna resepi mat gebu.. tapi tak letak daun pudina tapi bahan  yang lain cukup.. kali ini buat tak letak bunga kantan pulak adoii ..tapi tak apa sedap jugak semua orang pakat sukaaaaaa... wani memang tak boleh tengok laksa penang ..ada jugak beli sekali sekala tapi taklah sesedap air tangan wani sendiri ceeewahhh.. maklumlah kita masak mesti lah sedapkan.. banyak2 laksa ... laksa penang no satu di hati no 2 pulak baru laksa kelantan

sebenarnya banyak jugak resepi laksa penang ada orang letak udang kisar halus la nak bagi sedap.. tapi bagi wani resepi yang mat gebu kongsi dah cukup sedap .. eh lupa memang wani tak letak ikan sardin.. kurang jugak benda2 dalam tin ni..huuu kalau letak memang sure sedap lahhh..rasa nak buat lagi ..kalau kuah tu tak rasa cukup masin kan wani letak belacan dan bukan garam bau belacan tu sedap hiii .. lagi satu wani kisar ikan rebus tu sebab nak suh kuah bergaul sebati dengan ikan.. cubalah ya !!!

PENANG ASSAM LAKSA

BAHAN - BAHAN KUAH:-)
1 kg ikan kembong (mat guna kembong batu)
1 tin kecil ikan sardine "cap ayam"
20 biji cili kering, kerat2, cuci dan rendam dalam air panas dan toskan*
5 biji cili merah*
6 biji bawang merah*
1 biji bawang besar*
1 batang serai, dihiris*
1 cm lengkuas*
30 g belacan*(*dikisar halus)
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
1 cawan nenas yang didadu halus
1 genggam daun pudina
1 genggam daun kesom
3 keping asam gelugor
20 g asam jawa + 1 cawan air, ramas dan tapis jusnya
Air secukupnya (ikut suka hati masing2 nak byk mana)
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN LAIN :-)
Mee laksa, kalau guna yang kering, rendam 1 - 2 jam, rebus lembut, tos, cuci dgn air paip dan toskan
Hirisan daun kesom
Hirisan daun salad
Hirisan daun selom
Hirisan cili padi
Hirisan timun (potong bentuk jejari halus)
Hirisan bawang besar
Hirisan bunga kantan (kalau suka)
Belahan limau kasturi
Petis secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK KUAH :-Ikan kembong disiang, cuci bersih dan rebus hingga masak. Keluarkan ikan, asingkan isi dan 
tulangnya. Kisar tulang2 ikan tadi dan tapis, ketepikan. Ikan sardine, diasingkan dari sosnya, cuci 
ikan tadi dan lecek hancur, buat sama dengan isi ikan kembong tadi. Air rebusan ikan tadi ditapis 
ke dalam periuk, masukkan bahan kisar halus, nenas, air dari kisaran tulang ikan dan isi ikan 
tadi. Masak hingga mendidih dan masukkan jus asam jawa, asam gelugor dan air secukupnya. 
Tambah belahan bunga kantan dan daun kesom. Masak dengan api perlahan selama 45 - 60 minit. Tambah air jika perlu. Akhir sekali masukkan daun pudina dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Biar mendidih 2 - 3 minit lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api.


UNTUK LAKSA ASSAM PENANG :-Masukkan mee laksa secukupnya dalam mangkuk sesuai, tuang kuah laksa tadi (pastikan kacau 
dulu sebelum tuang) secukupnya. Hias dengan bahan2 lain sebagai pelengkap dan diakhiri dengan 1/2 camca besar petis udang sebagai penambat selera....Hmmm sedap nihh...

Saturday, September 13, 2014

PAU LAGI !!!!

ASSALAMUALAIKUM....


salam semua ..dah masuk cuti sekolah selamat bercuti ya ... entry tertunggak hii buat pau lagi untuk kali kedua .. dah mula nak addicted dah ..kalau dulu tak ada minat pun nak buat pau ni kecik2 dulu bonda wani selalu buat..  wani masih lagi guna resepi yang sama cuma kali ini ..first batch wani kukus pau bertukar warna kuning batch kedua dan ketiga putih pulak ...pelik bin ajaib.. masih ada lagi baki tepung pau ni bila la nak mengepau lagi ..wani masih guna resepi yang sama.. dan kali ini ada inti daging kat dalam ..wani post lagi kat sini ya,..

walau banyak kerja asyik main tunggu tunggu tapi seronok pulak dan kita boleh letak filling apa yang kita suka... setakat ni  wani jumpa resepi ni yang sedap .. wani hanya share resepi pau jer ..resepi inti kat dalam tu rasa ramai orang yang dah boleh buat.. wani buat yang simple2 jer hiii ..
selamat mencuba dan selamat berhujung minggu...





PAU

BAHAN-BAHAN

300gm tepung pau
3g baking powder
3gm yis
30g gula castor
160ml air
15gm minyak sayur

CARA - CARA
1. ayak tepung pau dan baking powder ke dalam satu mangkuk besar . masukkan  yis, gula castor dan gaul rata.
2. buatkan lubang di tengah tengah campuran tepung tambah air dan gaul rata hingga berbentuk doh. pindahkan doh ke atas papan yang ditabur tepung. uli doh sehingga doh menjadi bentuk bola dan permukaan tu sampai tak melekat.
3. masukkan minyak sayur dan sambung menguli sampai la doh tu menjadi kenyal sampai kita tarik doh tu dia tak mudah nak terkoyak.. kalau tak boleh sambung menguli sampailah doh tu agak elastik.
4. bentukkan doh menjadi bulatan dan masukkan dalam mangkuk.. tutup dengan cling wrap dan biarkan selama 1 jam ( wani perap dalam 1 jam lebih ) 15 minit pun tak apa asalkan doh tu menjadi 2 kali ganda.
5. tumbuk doh dan uli ringan doh untuk keluarkan angin.bahagikan doh kepada bulatan kecil berbentuk bola berat 40 gm. uli setiap bola kecil dan masukkan inti yang disukai dan tutup dengan elok letak atas kertas paper cup yang besar.. wani guna paper cup..
6. rehatkan doh selama lebih kurang 30 minit sebelum kukus.. kukus pau dalam 10 - 15 minit..

Tuesday, September 9, 2014

DADIH COFFEEMATE

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua .. baru ada masa nak update blog..baru baru ni wani nak habiskan stok coffeemate sebab expiry date dah nak dekat .. wani bukan beli coffeemate ni tapi ada orang bagi.. banyak pulak tu paket besar tapi kalau nak kata wajib coffemate untuk dibeli ...tak kot.. memang tak akan beli coffee mate ni .. bila dah buntu dah nak habiskan macam mana terbelek resepi jumpa lah resepi ni .. memang niat lama dah nak cuba tapi tak cuba cuba jugak. 

alang alang dah terbuat ni nak letak dalam blog lah.. sebab jarang ni nak ada resepi guna coffeemate sebab family bukan penggemar coffeemate pun.. eh sedap tak tau pulak sedap haaaa tapi next time wani kena ikut resepi yang dia bagi tu letak perisa  baru lagi sedap .. wani nak nampak kuning wani letak pewarna kuning .. lepas tu bonda tanya perisa jagung ke.. kaitkan betul kuning dengan jagung hiiii. oklah jom semak resepinya ya.. banyak betul dapat satu resepi ni.. 

DADIH SEDAP COFFEEMATE
By Shikin
Sumber Yatie Memories

Bahan-bahan ( 20 cup kecil )
· 10gm agar2 serbuk 
· 1 1/2 cawan gula pasir
· 3 liter air (dlm 12 cwn)
· 200 gm Coffemate Creamer
· 1 tin susu sejat/ cair 
· Perisa jagung, strawberry emulco, perisa pandan dan perisa keladi
Cara-cara 
1 Dalam periuk yg bersih,masak air, agar2 serbuk dan gula sampai mendidih.Kacau rata.
2 Perlahankan api dan masukkan creamer coffeemate dan kacau sampai creamer larut. 
3 Tuangkan susu cair dan kacau sebati. Kacau hingga hampir mendidih dan tutup api.
4 Bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut citarasa yg di kehendaki.
5 Saya bahagikan pada 4 bahagian dan satu bahagian letak perisa jagung, 1 perisa keladi, 
1 perisa pandan dan satu lagi perisa strawberry. Ikut selera masing2lah ya.
6 Kacau cepat2 setiap perisa tu, dan tuang ke dlm bekas. Biarkan sejuk dan bolehlah di masukkan dlm petiais.
7 Siap dan bolehlah di makan... Selamat Mencuba.

Sunday, August 31, 2014

CARROT CAKE

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua ..

baru ada masa nak update blog.. alhamdulillah terima kasih kepada followers ataupun readers yang tak jemu jemu singgah ..kadang kadang ni wani terlupa jugak nak ucapkan terima kasih dari semasa ke semasa.. hiii maklumlah bila buka blog ni dah tak tau apa idea nak taip apa...minta maaf la ya.. ambillah segala ilmu yang dikongsikan ..insyaallah manfaat kita bersama..sekala sekala tengok jugak kat page official kot kot ada pertambahan ahli.. adeh wani tak tau macam mana dah nak masuk kat page tu.. buntu dah .. oklah apa pun ketepikan dulu soal tu. kita teruskan perkongsian resepi.. hiii

kat dalam peti ada carrot yang dah lama bertapa ..wani kalau karot yang dah bertapa lama ni memang terlintas buat kek la .. tak ada benda lain dah.. so wani search resepi terjumpa la yang ini.. dia cakap moist ..tapi bila tengok bahan banyak yang tak ada..wani teruskan jugak dengan projek dengan skipkan beberapa bahan yang tak ada ..contoh bahan yang paling penting yogurt.. dah tahu kan kalau letak yogurt memang moist la kek dan juga ground cinnamon dan ground nutmeg tu wani tak letak .. kacang pecan pun tak letak.. tapi tak apa ingat lain kali nak buat lagi kek ni ... kena ada semua bahan cukup sebab macam tak puas hati.. ..wani tak boleh tengok kek letak yogurt hiiii..

oklah ya kepada sesiapa nak cuba buat janganlah buat versi wani ni banyak bahan skip..ikut betul betul resepi ya .. kek karot ni wani tak letak topping apapun tapi dulu pernah buat letak topping creamcheese ni memang kena dengan karot cake..kali ini sebab stok cream chesse tak ada haaa.. nampak gaya sudah masa ku pergi kedai baking...selamat mencuba...



CARROT CAKE 

Ingredients:

  • 1 cup (200 grams) light brown sugar, packed (or dark brown sugar)
  • 3/4 cup (180 ml) vegetable oil (or melted coconut oil, or canola oil)
  • 1/4 cup (60 grams) greek yogurt (or regular yogurt, plain or vanilla)
  • 3 large eggs
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 2 cups (250 grams) all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 2 teaspoons ground cinnamon
  • 1/4 teaspoon ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 cups (260 grams) very finely grated carrots
  • 3/4 cup pecan pieces

Cream Cheese Frosting

  • 8 ounces (224 grams) cream cheese, softened to room temperature
  • 1/2 cup (115 grams) unsalted butter, softened to room temperature
  • 2-2.5 cups (240 - 300 grams) confectioners' sugar
  • 2 Tablespoons (30 ml) heavy cream (see note for substitutions)
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 1/8 teaspoons salt, or as needed

Directions:

Preheat oven to 350F degrees. Spray 9 or 10inch springform pan with nonstick cooking spray. I do not recommend a regular circle or square pan, as the cake may rise above. Set aside.

Set out the cream cheese for the frosting so it may soften as you make the cake batter.

Make the carrot cake: In a large bowl with a handheld or stand mixer on medium speed, combine the brown sugar and oil. Beat in the yogurt until fully combined - about 60 seconds. Mixture will be gritty and thick. 

Add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Mix in the vanilla. Set aside.
In a separate bowl, combine the flour, baking soda, cinnamon, nutmeg, and salt. With a spatula, manually stir the dry ingredients into the wet ingredients until just combined and all flour pockets are gone - do not overmix. Fold in the finely shredded carrots and pecan pieces. Pour into prepared springform pan.

Bake cake for 32-38 minutes or until toothpick inserted in the center comes out clean. Do not overbake, which will dry out cake. Check the cake at 30 minutes, then again at 32. My cake took exactly 34 minutes.
Allow cake to cool completely before frosting.

Make the frosting: beat the softened cream cheese and butter together on medium speed for 2-3 minutes until soft, creamy, and combined thoroughly. Add 2 cups of powdered sugar and beat until thick and combined. Add 2 Tablespoons heavy cream and 2 teaspoons vanilla extract. Beat on medium speed for 2 more minutes. Add more powdered sugar until desired thickness is reached. Add salt to taste. I used 1/8 teaspoon to cut the sweetness.

Store cake in the refrigerator, covered, for up to 5 days.

*I strongly suggest using heavy cream in the cream cheese frosting recipe. Using milk or half-and-half will produce a less creamy and thinner frosting.
*If you'd like to add raisins to the batter, I suggest using 2/3 cup of raisins and 2/3 cup of chopped pecans. If you'd like to only use raisins, I suggest 3/4 cup of raisins.
*This recipe also can be made into 12 cupcakes. Bake time is 17-18 minutes.
*Interested in making a layer cake? You could: (1) Bake the cake as indicated and slice the cake horizontally to create two layers. Double the frosting if desired. (2) Double the cake recipe and bake in two separate 9-inch cake pans. Fill the pans only 1/2 way full and use any extra batter to make cupcakes. Double the frosting recipe as well.

SALAM MERDEKA YANG KE 57

ASSALAMUALAIKUM.....


salam semua .. pada kesempatan ini wani ingin mengucapkan salam merdeka kepada seluruh rakyat Malaysia ..alhamdulillah syukur dilahirkan di bumi yang bertuah ini..dan bangga menjadi rakyat Malaysia.. tak dapat nak diungkapkan dengan kata - kata .. terima kasih Malaysia.. wah semangat patriotik betul daku hiii..

selepas banyak dugaan yang menimpa Malaysia, mudah mudahan ada hikmah di sebalik apa yang berlaku.. Malaysia mesti kuat dan tabah ... !!!! MERDEKA ! MERDEKA ! MERDEKA !

Thursday, August 28, 2014

KEK COKLAT SUPER MOIST

ASSALAMUALAIKUM..


Salam semua ......

alhamdulillah ada masa nak update blog..syawal dah pun berlabuh.. hari kemerdekaan pun dah tak lama lagi dah... hari ahad ni pun.. banyak pengajaran yang kita boleh ambil dari kemerdekaan negara kita..bukan setakat tahu erti bebas dari penjajah tapi kemerdekaan untuk diri sendiri juga ...

oklah wani pun tak nak cakap banyak pun ni haa... rasa dah lama tak buat kek coklat kukus.. hari tu wani buat la sebab kempunan nak makan yang kukus.. maklumlah kalau kek yang dikukus ni dijamin moist.. wani buat 2 versi ada letak dalam bekas kecil dan juga selebihnya letak dalam loyang sebab tak nak tunggu lama hii.. jadinya yang gambar atas ni dalam bekas letak topping sikit nak bagi sedap..lagipun kek ni lagi lama lagi moist lah.. rasa nya dah ramai orang tahu resepi ni tapi tak apalah tayang jugak...

walaupun banyak sangat resepi kat sana .. tapi wani buat ikut naluri hati ..rasa resepi ni nampak sedap try buat yang ni dulu hiii.. tak puas makan la rasa nak buat lagi..
KEK COKLAT KUKUS 
Sumber untuk resepi kek coklat dari Rozilah Abdullah.
Bahannya(kek coklat)
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder
Semua bahan diayak.

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 sb susu  tepung
Kacau sebati semua bahan dan dimasak atas api yang perlahan hingga 
mendidih 
pastikan jangan hangit..guna whisk/pemukul telur.  Ketepikan.

2 biji telur
1 sk esen vanila

50ml air panas

Masukkan bahan ayak ke dalam bahan yang dimasak.  Kacau sebati.
Masukkan telur dan esen vanila.  Putar sekejap.
Masukkan air panas.  Kacau sebati.
Masukkan dalam loyang yang telah dialas dengan kertas kek.
Kukus dalam periuk yang telah mendidih airnya.(pastikan loyang telah ditutup dengan aluminium foil)
kukus selama hampir 1 jam.

Topping
6 sb serbuk koko
6 sb susu pekat
2 sb margerin
Sedikit air panas
Masukkan semua bahan.  Kacau dan tambah dengan sedikit air panas 
(pasti topping jangan terlalu pekat)
Tuang ke atas kek tadi.  Masukkan dalam peti sejuk seketika.