Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Thursday, July 28, 2016

BERHATI - HATI WAHAI PEMANDU KERETA

ASSALAMUALAIKUM...


Salam Jumaat semua...

Sebenarnya nak menceritakan satu kisah, kes sekarang kan macam - macam sampaikan manusia pun perangai pun macam - macam sebab itulah kes pun pelik - pelik sekarang ni. Mudah - mudahan dapat dijadikan iktibar dan pengajaran untuk kita walau apapun kisah yang kita dengar. Minta perkara yang tidak diingini pun tidak berlaku,, sebab itulah kena selalu berdoa, tawakkal tu iyalah memang kita kena tawakkal kena seiring dengan doa dan usaha.. Bonda pun selalu berpesan, mana - mana tak kira kita berada doa jangan putus,, penting!. Sampai terngiang - ngiang dekat telinga apa yang bonda wani bagi tahu.

Selalunya apabila dengar kisah macam ni, kita pun baru nak bersedia ambil langkah berjaga - jaga. Apa yang wani nak bagi tahu kisah kecurian kereta, motor ke kerap sangat berlaku kan, kawan adik wani ni perempuan, disebabkan lepas kemalangan dengan motor, mungkin agak terasa trauma, belilah kereta yang second hand bayar cash nak bawa ke tempat kerja...tapi itulah takdir Allah nak uji dia masa tu, kereta yang dimiliki dah lah bayar tunai, dicuri oleh orang yang tidak ada agama.. Kena panggil tak ada agamalah apa kes nak curi kereta yang bukan milik kita. Dah lah kejadian berlaku waktu siang hari, lagi pulak terkejut wani dengar ,,siang hari pun nak curi kereta, ingatkan kejadian berlaku malam hari.

kereta sepupu wani kena curi kat parking di hospital. Kisah tahun lepas.. macam tak masuk akal tapi itulah nak dijadikan cerita,, sebelah pagi tu suami sepupu wani pergi dekat tempat parking kereta ,, apasal kosong tempat park kereta dia ,,langsung tak tinggal jejak, nak pergi cari pun.. tak tahu ke mana dah..report polis pun tak boleh nak buat apa.tapi yang ni malam berlaku tu biasalah.

Terasa pelik juga, macam mana boleh  berjaya sedangkan parking pun tempat ada orang. teruk betul pencuri sekarang..entah lama pencuri perhatikan tuan kereta tak tahulah,, wani agak risau, kita ni apabila keluar rumah pergi ke mana-mana kena waspada dengan mata-mata liar yang sedang memandang kita.. lebih-lebih lagi orang perempuan, tapi tak kisah dah orang lelaki pun sama dah.. tapi harap yang perempuan khususnya kalau nak parking kereta pilih tempat yang ramai orang ada guard lagi bagus ,, tak kisah la bayar parking pun asal kereta pun selamat.. kalau pilih tempat parking yang tersorok, itu memang nak cari nahas.

Malaysia pun dah tak aman, kejadian tembak - menembak kerap sangat, rasa dah macam tinggal negara orang yang penuh dengan mafia huu.. Agak risau tengok keadaan Malaysia sekarang. Tembak - menembak tempat awam dah menjadi kebiasaan ,, dulu dah dengar dah kes, ni dengar pulak.oklah nak mengingat, kadang - kadang kecuaian kita pun menjadi asbab benda ni nak terjadi, mudah - mudahan Allah sentiasa melindungi kita dan semua insan yang kita sayang. 


Wednesday, July 27, 2016

AMERICAN CHOCOLATE CAKE ( PALING SEDAP )

ASSALAMUALAIKUM....


hari ini ke berapa syawal dah terasa dah macam hujung-hujung syawal dah lagipun bulan 7 pun dah nak hampir penghujungnya.. dah nak masuk bulan merdeka dah.. 

harap pembaca tak lah jemu wani asyik tayang American chocolate cake, mana tahu takut jemu dah, kan asyik kek ni jer, hii tapi yang ni kek kedua masih dalam bulan Syawal sebab macam tak puas makan dulu, kali ini rasa puas makan, rasa moist kek ni yang memikat selera, wani buat sehari sebelum topping,  lepas buat simpan dalam cling wrap dan simpan dalam peti. esok tu baru wani tuang topping. Tak adalah kelam kabut sangat kalau nak siapkan hari yang sama.

Asyik tayang kek ni tandanya kek ni tersangat lah sedap pada tekak wani,,, tekstur kek sangat moist walaupun kek ini dibakar. Rasa macam kukus.yang ni hari ketiga baru wani potong, kek coklat makin banyak hari dalam peti makin moist,, dan memang kena letak topping coklat, kalau tak letak topping macam rasa tak ada pulak ,, wani tak ingat dah bila buat tapi sekarang tinggal satu slice,, makin sedap!!!

Kali ini terasa rajin nak tunjuk tutorial step by step.kek paling simple ni.. walaupun dalam resepi guna mixer tapi wani hanya pukul guna whisk sebab malas keluarkan mixer hiii






dah tengok gambar semua tu kan, telur tu first wani pukul ringan sebab wani hanya guna pukul whisk, jadi kena pukul ringan dulu baru masukkan dalam mangkuk adunan bersama bahan seperti minyak sebab takut nanti nak pukul dengan whisk adunan mudah sebati,, kalau pecah telur sebiji - sebiji nanti tak rata

jangan risau kek yang agak merekah lepas bakar hii..wani bakar sebelum ni 2 kali buat memang merekah bila kita dah telangkupkan atas pinggan dan siap tuang topping bila beberapa hari dalam peti ni.. tengok gambar macam wani dah potong kat atas tu ,, ternampak sangat moist tu kan.. semua dah rata, tak nampak langsung kek tu sebenarnya merekah..wani tak trim pun kek tu nak bagi sekata bahagian bawah,, rugi oitttt.. bukan apa takut orang risau tengok merekah macam letusan gunung berapi hiii. kek ni bila bermalam lama-lama dalam peti makin sedap !!!

resepi kek ni pun bukan jenis kena masak dulu coklat tu kan.. itu yang best sikit tak remeh nak main masak atas dapur.. ambil kelainan sikit,kalau yang dah bosan yang masak atas dapur tu kan..


AMERICAN CHOCOLATE CAKE
SUMBER: FIZA

Bahan A 
2 Cawan Tepung Gandum 
¾ cawan serbuk koko 
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan B
2 cawan gula kastor ( wani guna 1 3/4 cawan )
2 biji telur – Gred A
1 cawan susu segar 
1 cawan minyak jagung 
1 sudu teh esen vanilla

Bahan C
1 sudu teh Nescafe ( wani guna 2 sudu teh )
1 cawan air panas

Cara membuatnya:

1. Panaskan oven pada suhu 170’c dan lengserkan loyang bulat 9" dengan mentega dan lapik dengan kertas. 

2. Ayak tepung dengan serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan seketika.

3. Masukkan semua bahan B kedalam mangkuk pengadun dan putar seketika hingga semua bahan bercampur.

4. Masukkan pula tepung yang diayak tadi sedikit demi sedikit kedalam bahan B dan kacau hingga sebati.

5. Seterusnya masukkan bancuhan air nescafe dan kacau rata.

6. Tuang adunan kedalam loyang dan bakar dalam 45minit atau sehingga kek masak.

Ada berbagai resipi topping mudah untuk dicuba, tetapi untuk American Chocolate cake ini saya gunakan resipi topping ini.

Topping coklat ( masak secara double boiler ) untuk 1 biji kek ini doublekan resepi ini, tapi susu pekat dalam 3/4 cawan.kalau coklat terasa pekat tambah susu cair ikut suka
sumber: cikmatahariku

  • 1/2 cawan susu pekat 
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 sudu besar butter
  • Masakkan semua atas api kecil
  • kalau terpekat boleh tambah sedikit susu cair atau susu segar
  • kacau hingga likat dan berkilat,alihkan dari dapur, biarkan suhu panas turun sikit
  • Siramkan atas kek bila dah sejuk

 Resipi Topping/Ganache

 Bahan-bahan
 200gm coklat masakan 
 1 sudu besar susu pekat manis bancuh dengan air jadikan 100ml
 1 sudu teh mentega

Cara membuatnya:

1. Gunakan kaedah double boiler, patah-patahkan coklat masakan dan masukkan kedalam periuk bersama bancuhan susu pekat.

2. Masak sehingga coklat cair dan padamkan api dapur. 

3. Kacau coklat dan masukkan mentega. 

4. Biarkan coklat sejuk dan bolehlah hiaskan diatas kek.



Monday, July 25, 2016

FROM NEW YORK

ASSALAMUALAIKUM..


Wani dah mula berjinak - jinak mengumpul koleksi fridge magnet.ada lah beberapa keping fridge magnet yang dah lekat kat peti..tak banyak lagipun sebelum ni tak berapa minat  bila dah ada orang bagi nih jadi terminat pulak. Yang ada sekarang dari hong kong dan taiwan dan cameron highland. Yang ni latest orang bagi, jauh tau dari New York eh bukan dari New York kena cakap dari sempadan New York dan Canada.sebabnya air terjun Niagara Falls ni sempadan 2 wilayah tersebut.. Tak tahuah ada peluang boleh pergi ke tak bila dah ada orang bagi ni kita pun dok terbayang sama kita kat sana jugak heheh

Fridge magnet ni kawan bonda wani yang bagi, bercuti ke sana sebelum puasa lagi dan masa raya yang lepas, bertandang ke rumah tu yang bagi souvenir,,..nasib baik bercuti ke sana pun sebab ada adik yang kerja kat sana, jadi tak lah habis banyak duit nak belanja untuk hotel kan, bukan murah nak budget sana.tiket flight pun dah RM 4k ++.. Huuu, dia pun tak pernah terfikir nak ke sana, Alhamdulillah sampai jugak kat sana. Lagipun travel tengok bumi Allah juga.MAID OF THE MIST tu nama kapal, wani ingatkan mula mula tu nama gelaran kat tempat tu rupanya bukan..apabila naik kapal tu bawa pergi belayar sekejap dapat terasa embun embun dari percikan Niagara Falls kat muka,,, kena pakai baju hujan..cewahhh macam kita pulak pergi travel.. InsyaAllah satu hari nanti. Tak salah nak angan angan mat jenin sekejap hiii

Dapat fridge magnet ok dah tu, itupun dah mahal rasanya, maklumlah matawang kat sana kalau convert ke matawang ringgit ni..dah jatuh cinta pulak nak kumpul koleksi macam ni, ada sesiapa nak bagi free tak hiii. Ada ke orang nak bagi kat kita..



Sunday, July 24, 2016

TAPAI PULUT NOXXA

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua

geng noxxarians patut baca nih,, siap ada geng dah hii .. kepada sesiapa yang ada periuk noxxa ,wajib mencuba buat tapai pulut noxxa. memang mudah dan tersangat lah jimat masa.. sebenarnya wani pun dah lama intai-intai resepi tapai pulut noxxa ni, tengok sana tengok sini dan baca testimoni orang yang dah buat memang lah sangat teruja sangat nak mencuba..

kali pertama wani buat masa untuk hari raya lepas, sebelum 2 hari nak raya dah buat tapai pulut sebab ambil masa nak 'masak' kan.alhamdulillah menjadi lah dengan jayanya,,, makin senang dah nak buat.bila - bila masa terasa nak makan terus buat tak payah pening nak rendam berjam jam dan lepas tu pening nak kukus, wani dah rasa dah pengalaman main kukus kukus ni, tapi keadaan sekarang kan semua serba serbi nak cepat apatah lagi nak masak. Bukan tak ingat mak kita dulu dulu bersusah payah nak kukus bagai kan, lagipun teknologi sekarang yang susah jadi mudah, lagipun kita dapat meminimumkan masa kita kat dapur 

Oklah jom tengok perkongsian wani untuk tapai pulut noxxa tapi di official page,bolehlah tengok ruangan sebelah kiri blog, ada step by step,rajin rajin ringankan jari untuk klik..

Friday, July 22, 2016

KUZI AYAM DAN OPEN HOUSE RUMAH MAK CU

ASSALAMUALAIKUM...


bermula hujung minggu dah,18 syawal dah hari ini kan rasa sekejap jer syawal berlalu.. disebabkan  syawal pun masih berbaki lagi dan open house pun masih lagi meriah , kunjung mengunjung masih menjadi tradisi lagi sepanjang bulan syawal ni, pendek kata setiap hujung minggu mesti ada jemputan rumah terbuka..

memang dah dapat dari wassap family SEMAN DAN HAWA , Mak Cu wani nak buat open house hari ini.. nak jadikan cerita nak buat kuzi ayam ni tak ada dalam planning pun, tapi disebabkan Mak Cu  dah tempah roti jala dan asalnya nak buat kari ayam, tapi tak menjadi, sebabnya Pak Long cakap mengidam nak makan kuzi ayam.hii Pak Long pun mengidam ..abah wani kat tak sedap makan roti jala dengan kari ayam, itu yang pergi ambil inisiatif nak buat kuzi ayam, dapat wassap dari Mak Cu  hari tu, hari tu jugak lah pergi beli barang-barang,, sebab abah sanggup nak buat,, hii ,tapi kami buat kerjasama 3 beranak , kalau buat sorang-sorang memang patah pinggang oitt,, kuzi ayam ni walaupun nampak simple resepinya tapi banyak kerjanya.. kerjanya nak bersihkan ayam, nak perapkan ayam dan nak goreng ayam, remeh kan,, remeh pun tapi makan sedap menjilat jari lah hii.lagi satu bawang pulak perlu dimayang dan digoreng jugak, pendek kata semua bahan bergoreng, kismis pun goreng jugak

tapi kat sini memang wani tak tunjukkan resepi lah,, tak terlarat lagi nak tulis resepi, ini ikut kira guna hampir 3 setengah ekor ayam macam tu lah, dan semua bahan lain main masuk agak-agak..asalkan ikut sedap tekak kita,, maka jadilah kuzi hii... main masak macam nilah kalau nak ikut straight resepi tak boleh jugak sebab kuasa main agak-agak ni power ,, dah jadi macam magik,, sebab main agak-agak pun sedap !!!

masa hari raya ke berapa dah ,, dah buat dah kuzi ,tapi guna dalam 1 setengah ekor ayam,, kali ini banyak sikit sebab tetamu lagi ramai .. malam Jumaat tu hampir 2:30 pagi baru siap,, memang bersengkang mata sungguh,, tak cukup tidur..kuzi ayam ni kalau time ramai orang kat rumah baru rajin nak buat, kalau tak memang tak buat lah hii..

Mak Cu hanya tempah makanan untuk makan tengah hari, set nasi beriyani, kerutuk daging, acar timun,sambal lada, ayam berempah dan menu yang lain tu add on ... Semua sanak saudara berkumpul semalam. Gambar sekeping  pun wani tak ambil, sampai jer rumah Mak Cu terus tolong apa yang patut. Ada perkongsian dari wassap family, itupun gambar agak blur, taip panjang - panjang tapi tak ada gambar, maaf ya, tunjuklah gambar hasil kuzi ayam. Hiii

Lagipun sambil raikan sepupu wani yang nak pergi Brunei untuk program pertukaran pelajar, pagi ini dah tolak, semoga selamat sampai dengan selamat, nanti bulan 12 baru balik Malaysia.nanti resepi kuzi ayam tu wani kongsikan semula ya... 

Thursday, July 21, 2016

ADA SESIAPA YANG JADI MACAM NI ?




Salam semua perasan susunan follower jadi macam ni kat blog tak tersusun comel, sebab nampak separuh , pernah masuk blog orang lain, yang follower tersusun macam blog wani jadi macam ni jugak, apa kes ya,, nampak benda remeh tapi nampak tak cantik kat blog huu, kot la ada yang pakar tahu kenapa jadi macam ni..

Wednesday, July 20, 2016

JANGAN AMBIL MUDAH SOAL MANDI

ASSALAMUALAIKUM

Salam semua

wani ambil dari perkongsian wassap.. bila baca betul betul memang betul apa yang ditulis.. biasa mandi tak adalah basah kan kepala terus..buat step by step lepas tu rasa macam meremang sampai ke kepala..

jadi jangan ambil remeh jugak ya soal mandi.. apa yang kita lakukan dalam setiap kehidupan kita semua ada step

ini dari perkongsian wassap.. 

Untuk renungan.....kita selalu dengar orang jatuh dibilik mandi dan kena stroke dan sebagainya. Kenapa kita jarang dengar jatuh ditempat tempat lain? Semasa saya hadir kursus gaya hidup sehat , seorang penceramah professor uitm yang juga terlibat dengan majlis sukan negara menasihatkan supaya semasa mandi jangan basahkan kepala dulu, basahkan bahagian badan. Ini kerana apabila kepala basah dan sejuk, darah semua akan mengalir ke kepala untuk memanaskan kepala , logik 'warm blooded human' dan jika ada saluran darah sempit, mungkin boleh menyebabkan saluran darah pecah. Ini kerapkali berlaku di bilik mandi. Sila sebarkan agar lebih ramai sedar dan mungkin dapat membantu mengelakkan kejadian ini.

1. Bermula dari segayung siramkan
di telapak kaki.

2. Segayung di betis.

3. Segayung di paha.

4. Segayung di perut.

5. Segayung di bahu.

6. Berhentilah sejenak 5-10 saat.

Kita akan merasakan seperti wap/
angin yang keluar dari ubun-ubun
bahkan meremang, setelah itu
lanjutkan dengan mandi seperti
biasa.

Hikmahnya: Seperti pada gelas yang diisi air panas kemudian kita isi
dengan air sejuk. Apa yang terjadi?
Gelas akan retak !!!

Jika tubuh kita .... apa yang retak?
Suhu tubuh kita cenderung panas dan air itu sejuk, maka yang terjadi jika kita mandi langsung menyiram pada badan atau kepala, angin yang harusnya keluar jadi terperangkap atau boleh membawa maut kerana pecahnya pembuluh darah.

Maka sebab itu kita sering menjumpai orang jatuh di bilik mandi tiba-tiba kena 'stroke'. Boleh jadi kita sering masuk angin kerana cara mandi kita yang salah. Boleh jadi kita sering migrain kerana cara mandi yang salah.

Cara mandi ini baik bagi semua peringkat umur terutama yang mempunyai sakit diabetes, darah tinggi, kolesterol dan migrain/sakit kepala sebelah.
In shaa Allah..