Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Wednesday, July 16, 2014

MAGIC CAKE

ASSALAMUALAIKUM..



salam semua .. alhamdulillah dah masuk 19 ramadan kan. tak kurang 10 hari lagi nak raya. begitu cepat masa berlalu dan begitu jugalah ramadan. semoga ibadah kita diterima Allah.. bila dah nak masuk penghujung ramadan ni mula lah pening fikir ke menu.. entah apa nak plan menu apa dah ni... tapi wani kalau boleh menu sup wajib ada atas meja ,, kalau tak, tak boleh nak telan nasi.. nampak orang lain dah sibuk tayang cookies wani apa pun tak buat .. entah lah plannya malas hihi.. malas nak main terap terap.. huu..

oklah berbalik kepada entry hari ini, biasalah wani nak habiskan draft yang entah bila terperap nih.. tunggu nak post je.. resepi kek ni dah lama wani simpan cuma tak ada peluang nak buat.. bila tengok nama resepi "magic cake" mula lah teruja.. macam mana rupa la jadinya sampai panggil "magic cake". oooo rupanya bila lepas bakar ia akan jadi 3 layer mengikut resepi tu.dalam satu batter dapat 3 layer cake,,boleh caye ke? tapi bila time wani bakarnya.. maka terhasillah 2 layer..2 layer tu bukan 3 layer. kalau tengok kat gambar tu nampak kan 2 layer tu ... yang bawah tu macam layer kuih bingka yang layer atas pulak chiffon cake layer .. wah seronok la main main test resepi macam ni... bagi wani ok lah tu dah jadi 2 layer.. macam resepi fusion gitukan... when west meets east hiii 

first trial buat alhamdulillah menjadi ... rasa tak puas makan.macam nak buat balik raya nanti..  tapi kalau nak potong memang kena betul betul sejuk baru boleh potong.. macam kuih bingka jugak la... resepi pun senang jugak macam buat chiffon cake.. tapi lain sikit step.. nanti nak cuba buat versi coklat.. yang ni versi plain..

oklah dah panjang melebar menaip.. cubalah ya tak rugi...selamat berpuasa.. :))

MAGIC CAKE 
SOURCE: maomao mum

Ingredients:
1: 4 extra large egg whites, ½ tsp white vinegar (or 1/3 tsp cream of tartar), ¼ cup sugar (60g);
2: 4 extra large egg yolks, ¼ cup sugar (60g);
3: 1/3 cup butter melted, 1 tsp vanilla extract;
4: 3/4 cup +1 tbsp cake & pastry flour (110g);
5: 2 cups lukewarm milk (478g);
6: 1 tsp butter, softened;
7: 2 tbsp icing sugar.

Directions:
1: Preheat oven at 310F/155C. Grease an 8 x 8-inch baking dish with 1 tsp butter and set aside.
2: Separate eggs into two clean and dry mixing bowls (Picture 1). 
Add white vinegar to egg whites and beat with a handheld mixer on high speed until soft peaks form. Then add ¼ cup sugar and beat until stiff (Picture 2).
3: Beat egg yolks and ¼ cup sugar until pale (Picture 3). Then add 1/3 cup melted butter (Picture 4) and 1 tsp vanilla extract (Picture 5). Beat at low speed until just combine. Add the flour (Picture 6) and beat at low
speed until all combine.
4: Slowly add warm milk (Picture 7) and beat at low speed until well mixed 
(Picture 8). Add 1/3 of the beaten egg white into the yolk and flour mixture 
(Picture 9) and fold with a spatula until mixed. Then pour it back to the 
remaining 2/3 of the beaten egg whites (Picture 10). Gently fold with a 
spatula to mix very well (Picture 11).
5: Pour the batter into a 8 x 8inch buttered Pyrex baking dish (Picture 12). 
Bake in the preheated oven at 310 F/155C for 55-60 minutes until surface turns light golden.


6: Let the cake cool then sprinkle icing sugar on top. Cut into 16 pieces before serving.

Note: *wani guna loyang 9" x 9"
         *adunan agak keras sebelum letakkan susu tapi selepas letak susu   kacau adunan ia akan agak cair sikit tapi tak apa





Thursday, July 3, 2014

CHOCOLATE CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua ... salam jumaat.. alhamdulillah ya hari ni dah masuk ramadan yang ke 6. syukur padamu ya Allah.. bercakap soal juadah berbuka puasa, biasanya menu yang menjadi kegemaran wani, menu kegemaran adalah menu kampung la macam sambal kicap, air asam, cencaru sumbat, kangkung goreng belacan..ikan masam manis  tak kisahlah apa pun asalkan menu kampung tak boleh buat menu pelik pelik takut tak makan... yang penting mesti puasa dalam sebulan ni kerabu cara kelantan.. maklumlah kan tekak kita ni nak main masam manis jer.. untuk dessert lak habis selongkar buat kuih kuih tradisi .. nape ya .. tiba jer bulan puasa .. kuih tradisi jugak jadi pilihan kan hiii...

wani tak main sempat la nak posing bagai lauk pauk tu semua .. masa semput ya tuan tuan dan puan puan... tangan lak dua jer.. tangan ni la nak pegang itu nak pegang ini.. tapi syukur alhamdulillah .. dapat jugak serve lauk pauk kegemaran abah dan mak ni  ada kadang -kadang sampai tak lalu nak makan .. main masak pun penat kot. dah macam bersilat bagai dah kat dapur... huhu tapi tak apa exercise..

oklah ya perkongsian hari ini.. seisi nak habiskan post dalam draft . boleh jugak dibuat santapan untuk hari raya nanti.. siapa yang tak suka kalau dengar kek chiffon.. wani rasa tak lama dulu dah buat lah.. tapi rasa craving tu membuak - buak tu yang buat lagi tu.. kek chiffon coklat.. ambil dari dapur kak ita.. ada letak choc chip sikit sebab nak habiskan stok.. bila letak choc chip tu lepas bakar dan diterbalikkan choc chips tu ada kat atas ya .. sedaplah rasa coklat cair kat dalam tu.. cubalah ya ... selamat berpuasa semua  :))


KEK CHIFFON COKLAT 

SOURCE: AZLITA AZIZ

By: CMG Dapur Tampa Sempadan

BAHAN A :-)
4 kuning telur (gred A)
135 ml air - ita gantikan dgn susu UHT perisa coklat
85 ml minyak jagung (minyak masak pun boleh)
1/4 camca teh garam halus
100 g gula halus
135 g tepung gandum
15 g serbuk koko
1 camca teh esen vanilla
1 camca teh baking powder

BAHAN B :-)
4 putih telur (gred A)
90 g gula halus
Secubit cream of tartar


CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan oven pada suhu 175C. Satukan tepung gandum, serbuk koko, bakingpowder 

dan garam, gaul rata dan ayak. Satukan kuning telur bersama gula 
halus (bahan A), kacau rata dan tuang air, kacau hingga gula larut. Masukkan bahan yang diayak tadi dan gaul hingga sebati, tuang minyak dan esen vanilla,kacau hingga sebati. Ketepikan.
Putar putih telur hingga kembang, masukkan gula halus (bahan B), dan cream of tartar dan 

terus memutar hingga pekat.
Campurkan putih telur tadi ke dalam adunan no 1 dan kacau dengan spatula 

menggunakan kaedah 
kaup balik hingga sebati.
Tuang dalam tin chiffon yang bersaiz 23 cm (jangan sapu mentega pada tin)

dan bakar 45 - 50 minit hingga kek masak. Keluarkan dari oven dan 
terbalikkan tin serta merta dan biarkan kek berada dalam keadaan macam 
tu sehingga betul2 sejuk.
Bila kek sejuk, sisip tepi tin dengan pisau untuk melonggarkannya. Buat samajuga untuk bahagian 

dasarnya, keluarkan kek dari tin, potong dan siap untuk dihidang.... 


Tuesday, July 1, 2014

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADAN 1435 HIJRAH DAN PANDAN CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM....


Salam semua .. alhamdulillah dah masuk hari ketiga puasa ya .. esok hari keempat dah..  sekejap ya masa ... minta maaf banyak banyak dah masuk hari keempat puasa baru nak wish selamat menyambut ramadan ... tak apalah... lama lagi sebulan berpuasa.. semoga ramadan tahun ini lebih baik dari sebelumnya .. dan semoga setiap amalan yang kita lakukan akan diterima Allah.. amin..

oklah ya tanpa melengahkan masa .. wani masih ada sikit lagi berbaki post yang masih lagi dalam draft ... buat pun dah lama cuma tak ada masa nak kongsi kat sini ... kali ini wani cuba buat pandan chiffon cake  pandan chiffon cake memang favorite wani lah.. kalau dulu ,, memang selalu beli kek chiffon ni .. tak pernah buat sendiri bila dah pandai buat ni rasa memang kena rajinkan buat sendiri.. daripada beli hihi.. cuma kena spendkan masa lebih sikit ..

terima kasih penyumbang resepi.. terlalu banyak recipe on the net .. tapi wani pilih yang ni lah. memang moist.. tak rugi kalau buat :)) sehingga kita berjumpa lagi ..


PANDAN CHIFFON CAKE 

Ingredients of batter: 
· 5 egg yolks
· 20 gm caster sugar 
· 100 gm cake flour
· 1 tsp baking powder 
· 100 ml coconut milk
· 2 Tbsp pandan juice (see below for making pandan juice) 
· a few drops pandan essence/pandan paste, optional
· 3 Tbsp olive oil 

Ingredients of egg whites: 
· 5 egg whites
· 60 gm caster sugar 
· 1/2 tsp cream of tartar

Ingredients of pandan juice: 
· 10 pandan leaves, fresh or frozen ( tak la guna sampai 10 helai tu )
· 1 1/2 Tbsp water 

Method: 
· Preheat oven to 170C (338F).
· Beat the egg yolks with a balloon whisk and mix in 20 grams of sugar. Add coconut milk, pandan juice, and a few drops of pandan paste (if desired). Combine well.
· Sift in cake flour and baking powder in three batches into the egg yolk mixture. Mix well. Lastly, add olive oil. Set aside.
· Use a large clean bowl, making sure there’s no water or oil in it. Beat the egg whites with an 
electric mixer until bubbles form. Add the cream of tartar. After mixing well, add the 60 grams of 
sugar in three batches, about one-third at a time, and beat well between additions. Continue to beat until stiff peaks form. (Note: 
please refer to this video “How To Beat Egg Whites”.)
· Spoon out 1/3 of the beaten egg whites and fold into the egg mixture. Lightly fold in the rest of the beaten egg whites with a spatula, until just combined. (Note: please refer to this video "How To Fold-in Egg Whites.)
· Pour into the cake pan and bake in preheated oven for about 35 to 40 minutes. After baking the first 15 minutes, if you find your cake gets browning, reduce heat to 150C(302F), continue to bake until cooked through. A needle comes out clean when inserted in the middle.
· Remove cake from the oven. invert the pan immediately. Allow it to cool completely.

To make pandan juice: 
· Chop pandan leaves into chunks, pop in a food processor and add about 1 1/2 tablespoons of 
 water. Process to small pieces.
· Place pandan leaves in a muslin bag and squeeze out the juice. You need  about 2 tablespoons 
 of it to make this cake. If you don’t have a muslin bag, just use your clean hand to squeeze 
 out the juice.



Saturday, June 21, 2014

KEK CARAMEL COKLAT LEMBAP

ASSALAMUALAIKUM...



ASSALAMUALAIKUM

Bismillah hirrahman nirrahim.... salam semua apa khabar  .. lamanyaaaaaaa tak jenguk blog.. masih adakah insan insan diluar sana mengingati diri ini hihii..terima kasih buat yang tak jemu- jemu singgah .. tuan rumah bercuti lama sangat ...  banyak benda nak cerita .. rasanya tak habis nak bercerita ni... kita teruskan kepada perkongsian resepi ya ... ni first time ku cuba buat kek karamel coklat moist .. walaupun pada mulanya wani rasa .. tekstur nya agak kering sikit .. mungkin overbaked..kot sebab biasanya kalau bakar kek ni wani suka buka api bawah saja.. tak buka api atas ..tapi yang ni pergi buka atas dan bawah... ..

wani bukan peminat karamel sangat tapi kalau yang tak tebal sangat ok hii..bagi yang suka gabungan karamel dan kek .. inilah keknya...dah meletup lama dah kek ni..wani baru jer nak try test hiii.Ooklah ya selamat malam sehingga bertemu lagi .. :))


KEK KARAMEL COKLAT MOIST 
SOURCE: SECUBIT GARAM
resepi: Atulnona Abdullah dan Munira Baharum FB
sumber: MLong FB & Izah
sumber : K.Nor

BAHAN KARAMEL:
STEP 1:
2 sudu besar gula pasir dtabur dlm loyang
STEP 2:
buka api perlahan dan buat gula hangus atas dapur gas
* ratakan pd loyang supaya nanti kek yg dah siap tak melekat bila dikeluarkan dr loyang

STEP 3:
BHN B:
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 sudu kecil esen vanila
3 biji kuning telur
 ****kalau nk karamelnye tebal,tambahkan susu cair dan kuning telur

(Izah guna resepi karemal dari ANNA QAWINA yg tebal, K.Nor guna gak yg ni tp dah diolah sket)

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis ~ k.nor letak 1/2 cawan
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur ~ k.nor guna 2 bj kuning telur *
2 biji telur (putih & kuning) ~ k.nor guna 3 biji (putih & kuning)

STEP 4:
kacau perlahan dan tapiskan ke dlm loyang gula hangus td
STEP 5:
bakar karamel secara steam bake pd suhu 180'c selama 15min

****sementara tu,siapkan BHN KEK CHOCOLATE MOIST
BHN A:
1 cawan serbuk koko ~ k.nor guna 1/2 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak

CARA:
satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan 
sambil dkacau hingga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap

BHN B:
3/4cawan tepung gandum ~ k.nor guna 1 cawan
1 sudu kecil soda bikarbonat ~ k..nor letak secubit jer
1 sudu kecil baking powder
*semua bhn di atas di ayak

BHN C:
4 biji telur-pukul dgn whisk atau blend ~ k.nor guna 3 bj telur + 2 putih dari lebihan puding karamel*

CARA:
satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk
tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi
bakar secara steam bake pd suhu 180'c selama sejam atau hingga masak...bergantung kpd oven 
masing2...
dah masak,biar kek sejuk atau hgga kek meregang baru dterbalikkan kek
sedia dhidang



Thursday, May 22, 2014

HEAVENLY CARROT CAKE

ASSALAMUALAIKUM....


salam semua

hemm baru ada mood nak tengok blog ..cek cek.. 7 May lepas last wani post ni dah 23 hb dah.. ish ish dah makin kurang dah nak berposting bagai ni.. masa semput ..29 ni wani tolak ke Johor ada majlis kat sana.. pergi dalam 3 hari je... lepas balik kat sini rasa lagi super busy la ... semoga Allah permudahkan segalanya..

Alhamdulillah tengok cuaca sekarang ni pun dah tak macam bulan sebelum ni .. kalau sebelum ni 2 bulan tak hujan ..bayangkan ..sejak hujan lebat hari tu bertambah sejuk suhu .. kalau tak hujan pun main selang 3 hari lepas tu hujan balik.. kalau tak pun ada sepanjang hari tu mendung jer ...

oklah tanpa melengahkan masa posting hari ini.. berderet betul kena tunggu Q.. buat heavenly carrot cake tapi cupcake version.. siap nak belajar pipe cream cheese frosting.. jangan ketawa ye maklumlah budak baru belajar ..hiiii terdesak sebab tengok cream cheese terperap dalam peti lama sangat .. cupcake wani ni ada versi naik turun jer.. hiii .. oklah terima kasih panjangkan resepi kat sini pulak...



HEAVENLY CARROT CAKE 
SOURCE: TIFFINBIRU

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
2 biji telur gred "A"
3/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar (resipi asal guna 1 cawan gula kastor)
1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kacang walnut, cincang

BAHAN CREAM CHEESE TOPING :-)
70 g mentega tanpa garam
125 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
1 1/2 camca besar gula aising, diayak

CARA MEMBUATNYA :-)
1 Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak, alas 
dasar tin dengan kertas minyak. Walnut digoreng tanpa minyak hingga wangi, angkat dan 
ketepikan. Kelapa kering juga digoreng tanpa minyak hingga harum, tapi jangan sampai hangus, 
kasi perang sedikit saja, angkat dan ketepikan.
2 Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, 
sebati dan gula hancur (kurang lebih 3 - 4 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati, gunakan spatula.
3 Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan 
spatula hingga mesra. Tuang dalam tin dan bakar selama 55 minit - 1 jam atau hingga masak.
4 Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese dan hias ikut suka. Simpan 
kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...



UNTUK CREAM CHEESE :- Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh 
sapu atas kek tadi dan hias ikut suka.



Wednesday, May 7, 2014

BLACK GLUTINOUS CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM....


salam semua

bila ada masa terluang,, malam la kalau nak bukak blog nak update apa yang patut... kali ini tayang kek chifon lagi.. tak habis habis la dengan kek cipon ni hiii.. wani pun tak sure orang kat rumah ni masih nak makan lagi ke tak .. ye la kan ..asyik dengan kek cipon jer maklumlah wani ni tak boleh asyik nak main putar putih telur .. dah macam excited pulak ... release stress jap.. apapun layan kek cipon ni ya ... macam-macam flavor dah buat ni ... apa la lagi yang akan datang tu tengah tunggu Q... nak buat ..

dah lama buat kek ni tunggu Q nak post jer ..sampai sekarang masih ada berbaki tepung beras pulut ni ..dah macam tak  tahu nak buat apa pulak .. oklah kena fikirkan idea nak buat kuih lain .. kek cipon beras pulut ni tekstur dia agak berbiji biji. sikit .. tapi sedap ada kelainan sikit. cubalah ya :))



BLACK GLUTINOUS RICE CHIFFON CAKE 

Ingredient A

5 Egg Yolks (95gm)
35gm Sugar
30gm Corn coil
110gm Fresh Coconut Milk (Wendy's recipe stated 100gm only)
1/3 tsp Salt
67gm Black Glutinous Rice Flour
33gm Cake Flour
½ tsp Baking powder

Ingredient B
5 Egg Whites (190gm)
85gm Sugar
1/3 tsp Cream of Tartar

I was hoping to achieve a more moist texture. So, I increased the coconut milk from 100gm to 110gm. It's really up to your individual preference.

Method
1 Preheat oven to 180 Degree. You could use 22 to 25cm chiffon tube pan. I'm using 21cm here. I only have one at home. Sigh!
2 Mix egg yolks, sugar and oil together. Add in coconut milk and salt.
3 Combine Cake flour, Black glutinous rice flour and baking powder. Sift directly into the yolk 
mixture. Mix until well combined. Set aside.
4 Egg whites into a clean bowl, beat on low speed until it froths. Add in cream of tartar and 
continue to beat at high speed until soft peaks. Add sugar at 3 intervals and beat until stiff peaks.
5 Fold ¼ of egg whites into the batter. Repeat with another ¼ of egg whites.
6 Pour batter into remaining egg whites and fold until well combined.
7 Pour batter into a clean pan, lightly shake it left and right to level cake and bake for 45 to 50 minutes. I increased the baking time to 55 minutes.
8 Remove cake from oven immediately and invert to cool down completely before removing from 
pan and slicing.


Wednesday, April 30, 2014

AGAR -AGAR BANDUNG KRISTAL JELLY

ASSALAMUALAIKUM......


salam semua ..

dah 1 hari bulan Mei dah huhu sekejapnya masa  kita sekarang dah pertengahan tahun..alhamdulillah masih bernafas di muka bumi Allah .. semoga kehidupan kita dan apa yang yang kita lakukan sentiasa didalam keredaannya..  tak lama lagi dah nak sambut ramadan ..selamat hari pekerja dan selamat bercuti buat semua. hemm wani sekarang pun rasa bulan 5 dan 6 ni penuh dengan perancangan... semoga dipermudahkan segalanya .. amin..

ok lah ya sebenarnya jelly ni kali kedua wani buat hihi.. tapi kali ini tak ikut resepi sangat .. sebab kalau ikut resepi namanya agar -agar pandan kristal jelly..saja nak ubah rasa so jadinya agar agar ni nampak merah .. tapi resepi kat sini wani letak yang asal.. kalau ubah pun letak sirap 2 sudu besar tu je dan setengah cawan susu cair ...ada buat letak dalam gelas kecik nak tengok cam mana.. tengok lah hasil kat bawah tu ya .. tak adalah pelik sangat yang peliknya ada jelly kat dalam tu :))  dah lewat malam ni  ya .. esok pun ada rancangan pulak.. selamat malam....



AGAR - AGAR PANDAN KRISTAL JELLY 

SOURCE: IZAH DAUD
AGAR AGAR PANDAN KRISTAL 

Bahan-bahannya:
1 bungkus agar-agar tali (2o gm) *izah guna agar-serbuk 10gm
4 cawan air (1 cawan mengandungi 200 ml air) *izh guna cawan 250ml
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan perahan air daun pandan yang telah dicampur air
1/2 cawan gula pasir *izah guna ukuran sudu dan cicip rasa manis ikut citarasa
10 biji kecil jelly yang telah siap (segera) *izah guna sumi jelly lebih 10 biji

Cara-caranya:
Masakkan air bersama agar-agar dan gula hingga gula dan agar-agar larut, kemudian masukkan perahan air daun pandan dan susu cair, kacau hingga sebati.
Didalam loyang ataupun bekas, susunkan jelly mengikut citarasa, kemudian tuangkan agar-agar pandan yang telah dimasak tadi perlahan-lahan.
Biarkan sehingga agar-agar hampir sejuk dan masukkan kedalam peti sejuk.
Apabila agar-agar mengeras, bolehlah dipotong dan hidangkan.