25 March 2017

KETUPAT NASI DAN RENDANG AYAM NOXXA

ASSALAMUALAIKUM..


salam semua.selamat berhujung minggu. Dah beberapa hari blog sepi tanpa entri

cuaca panas lit lit ni buatkan wani tak sedap badan..semalam sakit kepala.ingat semalam nak menaip disebabkan kepala ting tong jawabnya kena tidur.. itu pun pusing sana sini lambat nak boleh ke tidur.   kat sini kira nya dah 3 minggu tak hujan.. huhu. kat tempat kalian hujan ke

oklah nak meneruskan entri tertangguh dalam draft.. bila dah banyak kali buat, nak sharelah macam mana wani rebus ketupat nasi dan masak rendang ayam dengan noxxa ni ..photoshoot terus dalam periuk ya .. ya lah takut di luar sana masih teragak - agak nak masak berapa minit kan..

ketupat nasi ni ada paket besar dan kecik kan.. kalau yang kecik tu tak ingat berapa belas biji sekali masuk dalam periuk.. nanti lain kali lah kita kongsi.. sebab selalu buat guna ketupat besar ..kalau yang ketupat besar .. sekali masuk periuk dalam 4 paket jer sekali masuk kalau nak cantik gemuk kembung.. .. tak boleh banyak.. nanti ia jadi tak berapa nak kembung ..

Resepi tak ada ya cuma nak bagi panduan nak masak macam mana sebab resepi rendang ayam biasanya lain lain kan orang buat..nantilah kalau yang versi rendang ayam cara wani ni kita kongsi di entri lain.. 

CARA NAK MASAK KETUPAT NASI DENGAN NOXXA

ketupat nasi noxxa

1. biasaanya wani rendam sekejap ketupat paket ke dalam bekas yang berisi air.. tak tahulah pulak kenapa nak rendam tu dah biasa nak rendam :D.nak suruh beras tu kembang sikit..kalau tak rendam pun tak apa

2. lepas rendam sekejap, masukkan ke dalam periuk noxxa, ingat ya masukkan 4 paket sekali masak untuk ketupat besar.. air kena banyak biar tenggelam kesemua ketupat.. jangan bagi nampak ada plastik tertimbul kat atas


3. tutup periuk , putarkan tombol ke pressure


4. tekan high pressure sebanyak 30 x iaitu 30 minit dan tekan "on". tunggu sampai masak dan bunyi beep


5. lepas bunyi beep, tekan "off" dan putarkan tombol ke steam untuk lepaskan wap, hati - hati ya wap panas sangat.. lepas habis wap, baru boleh buka tudung. ini lah dia rupa bila dah masak..ada yang tertonggeng kembung sangat...

yang wani masukkan ni dah campur dengan paket kecik.. tak ingat dah berapa biji guna paket kecik ni ..tapi tak banyak sebab paket besar dah 3 biji dalam periuk ni..


6. dah angkat keluar dari periuk untuk disejukkan. buat banyak masa ni sebab nak bawa balik kampung. tengok ya kembung - kembung semua... kena ingat paket besar masukkan 4 paket .. jangan ngada- ngada nak masukkan lebih.. :D

CARA NAK MASAK RENDANG AYAM NOXXA


1. ayam ni buat satu ekor besar la jugak. guna ayam biasa bukan ayam kampung.. bila guna ayam biasa ni, ia tak boleh nak masak lama, hancur lah jawabnya..

2. ayam ni dah dipotong sederhana besar.. kesemua bahan-bahan nak perapkan ayam ni bonda wani yang buat.. wani tukang snap jer :D.kena kasi perapkan sekejap sebab nak bagi kesemua bahan perapan sebati dengan ayam .. dan ayam tu tak lah hancur sangat.. biasa, memang perapkan ayam sebelah pagi, sebelum nak dimasak sebelah malam pulak..


3. ok dah cukup perap, masukkan ke dalam periuk noxxa.. dan juga lebihan bahan yang dimesin .tak ke semua bahan yang telah diblender dibuat untuk perap, kena simpan sikit untuk digunakan kemudian nanti


4. seterusnya, masukkan santan, daun kunyit, gula melaka dan asam keping serta garam secukup rasa.


5. tutup periuk dan putarkan tombol ke pressure


6. tekan high pressure selama 9 minit. kalau ikut resepi tekan 8 minit, kali ini wani nak tekan dalam 9 minit, dan tekan "on". tak boleh lama ya masak. ini ayam biasa bukan ayam kampung..


7. bila dah bunyi beep, tekan "OFF" dan terus putarkan tombol ke steam biar sampai wap keluar habis baru boleh buka tudung.. dan ini diaaa dah masak lah ya.. isi ayam masih pejal - pejal lagi.. nanti kita kena didihkan sebab nak suruh sebati dengan kuah


8. masukkan kerisik, tekan  stir dry dan tekan "ON" ,, didihkan sampai ia sebati dalam 3 minit. nampak kuah dah sebati dengan kerisik ok lah tu..


9. ni masa tengah mendidih.. kuat benorr didihnya..hati - hati lah tu nak kacau -kacau sekali sekala


10. ok dah siap masak .. rendang ayam noxxa.. boleh lah buat makan dengan ketupat nasi. makan dengan pulut kuning pun sedap jugak. buat berkuah ..banyak .bukan kering..

22 March 2017

LAZADA BIRTHDAY BLOGGER CONTEST

ASSALAMUALAIKUM...

LAZADA BIRTHDAY BLOGGER CONTEST

Tak boleh jadi ni... dah sana sini blogger up pasal LAZADA BIRTHDAY BLOGGER CONTEST..ya la setiap kali buka blog kat reading list ada lah asyik naik pasal entri ni.. sampai wani rasa nak terjebak jugak.. esok dah pun tarikh tamat. Jadi, wani pun ambil kesempatan nak join jugak ya.. lagipun makin ramai yang join hadiah makin banyak hii. Manalah tahu rezeki kan... :D.sebelum ni pun ada pernah join tapi nasib tak menyebelahi wani lagi ..

Ok apa soalan dari lazada ni...kena jawab soalan pulak ya.. dah lah tengah lazada birthday sale.. sekarang ni

1. what do you love about LAZADA Malaysia

sebelum ni, wani tak pernah ambil tahu pasal LAZADA ni.. tapi sejak ramai di kalangan blogger up pasal LAZADA... semakin wani nak ambil tahu hii... I"m not a  hardcore online buyer...but i would love online shopping.. tak cakap lah tak suka kan hii..

kenangan manis wani dengan lazada ni bila bekerjasama untuk PARCEL OF JOY, ONLINE REVOLUTION tahun lepas... dapat barangan free dari LAZADA memang mengujakan.. thank you LAZADA..

 dan ..dan apa yang paling wani suka LAZADA ni selalu ada SALE yang KEBABOOM. macam FLASH SALE.. pagi tadi wani tertengok dalam  facebook keluar LAZADA up status untuk flash sale.. teruja tengok harga special K 370g tu hanya RM 1... terus wani masuk web lazada ingat nak beli, klik klik dah habis stok dah..

selain itu ada juga sale besar- besaran bagi jenama - jenama yang terpilih.. selalu adik wani order untuk pampers beli sekotak besar terus sebab harga memang murah nak banding kat pasar raya beli satu -satu ya.. memang tak rugi.. dah lah hantar sampai pintu rumah..jadi, golongan mak -mak beli lah pamper online masa tengah sale ..jimat berbaloi...

2. top three products picks from LAZADA MALAYSIA

ok ,,apa top three product yang wani nak sangat .. ini diaaa dah senarai dah hii jangan terkejut pulak.. biasalah berangan mat jenin dulu kan.... mahal tu belakang kira :D

Nikon D5500 (Black) 18-55mm Kit +8GB + DSLR Bag 



I admit that I am an avid photographer .. lebih lebih lagi kan  seorang blogger tak kiralah blogger apapun.. kamera ni memang antara gadget terpenting ... dalam dunia blogging.. tak ada gambar tak ada lah blog.. blog memang akan terasa sangat sunyi tanpa gambar kan.. berangan sangat nak :D. jugak lah tapi tak adalah sampai pegang camera nikon.. pernah pegang yang orang lain ada lah ..acah - acah macam pro photographer tu .. hiii


KitchenAid 5KSM150PSBER Artisan Tilt-Head Stand Mixer 4.8L (Empire Red)



Barangan kedua ni cenderung kepada apa yang wani suka buat. Sudah tentu mixer..sejak wani suka baking baking dan banyak buat eksperimen kek, roti dan kuih.. benda yang paling wani nak sangat pengadun elektrik dari jenama KITCHEN AID.. rasa golongan bakers.. ini diaaaa paling top number one kalau nak ..jenama kitchen aid bukan jenama yang main - main ... tengok chef Anna Olson show main baking dengan mixer ni .. macam dah cair dah rasa hati ni :D.tapi itulah tengok ke harga tu.. sudah tentu warna merah menjadi pilihan hati hii

Philips Viva Collection Red Airfryer HD9623  



Yang ketiga, yang ni rasa paling nak. sekarang tengah meletop barangan untuk airfryer, kempen makan sihat pun banyak dianjurkan.. kalau lah wani dapat ini,lagi senang dan jimat masa wani kat dapur ..less oil and eat healthy comes to the one package.. and less energy too sebab tak payah sangat nak cuci minyak yang merecik di dinding dan lantai kan :D .. nampak kuat sangat minyak terpercik ya... 

3. how do you think Lazada Malaysia can improve ?

Sebenarnya sebelum ni banyak juga lah wani terbaca keluhan daripada blogger tentang masalah penghantaran lambat, dan ada juga terbaca yang barangan tak sama dengan sampai kat tangan..adik wani memang pembeli tegar dengan lazada,, ada sekali dia mengeluh dekat wani sebab barang dah sebulan order tak sampai - sampai lagi.. wani bagi tahu balik kan ada customer careline call lah kan. Bila call , kata barang dah sampai kat pusat .. tapi bila call kat syarikat penghantaran tu, dia cakap barang  dah kena hantar balik, 😣😣😣. Tak tahu pulak kenapa

Jadi, harap lazada dapat menambah baikkan lagi  mutu servis delivery macam mana.. sebab banyak kesilapan berlaku semasa tempoh penghantaran.

4. what is your birthday wish to Lazada Malaysia?

wani rasa macam LAZADA dah lama dah.. rupanya baru 5 tahun.. HAPPY BIRTHDAY LAZADA MALAYSIA... harapannya dapat memberikan servis yang terbaik dalam dunia online shopping..

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Labels

Ceritaku (239) Cake Recipes (50) Giveaway (40) advertorial (35) NOXXA PRESSURE COOKER (26) Contest (25) Sudut Agama (25) Chiffon Cake (24) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (15) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (11) My Blog (11) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Cooking & Baking Tips (7) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Masakan Seafood (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Greetings (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Sup (5) TIPS KESIHATAN (5) Agar-agar Resepi (4) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Informasi (4) Muffins (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Mee (3) Salad Resepi (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign