Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Monday, March 2, 2015

CHOCOLATE BUBBLE RICE SQUARES

ASSALAMUALAIKUM....



salam semua

bertemu untuk entry kali ini ya .. wani dah tak sabar nak post resepi ni :D..coklat..coklat ..coklat ada yang tak suka coklat ke.. sebenarnya bubble rice ni dah lama beli.. tabiat penyakit..nampak kat kedai terus beli tapi tak tahu nak buat apa..hiii..last-last inilah hasilnya ..kebetulan semua ada dekat pantry .. coklat compund pun baru beli..wani guna brand coklat ni macam gambar kat bawah tu.. coklat ni SEDAP... sebab tuan kedai yang recommend.. harga RM 15.50 memang sedap .. tak macam coklat compund satu lagi rasa macam lemak.

resepi pun mudah je... semua orang kata sedap..laku sekejap jer habis... :D  kena buat lain kali tapi tengok bubble rice dah tinggal sikit.. kena restock balik ni.. untuk rasa nutty tu wani letak almond nibs jer.. kalau kalian nak letak kekacang lain terpulang.. macam-macam boleh letak... tapi rasanya kena cincang sikit baru masukkan ke dalam adunan coklat .. wani guna bubble rice yang warna coklat tu bukan yang putih..



buat tertebal sikit sebab nampak macam sikit , bila time letak dalam loyang nak ratakan tu eh macam nak nipis sikit lagi.. sebab dah sejuk wani potong ni agak patah berderai sikit.. so lain kali kalau buat macam ni nak ratakan lagi nipis atau tak pun kalau nak letak dalam rubber mould pun boleh.. nak bagi nampak kemas kan..  selamat mencuba ya ... :))

CHOCOLATE BUBBLE RICE SQUARES

BAHAN-BAHAN

170gm bubble rice
260gm coklat compound dicincang kasar ( milk compoud chocolate ) 
50gm almond nibs ( dipanggang )
1 sudu besar mentega
3 sudu besar peanut butter ( wani guna sudu makan )
1 sudu besar madu atau boleh ganti dengan golden syrup  

CARA-CARA 

1. dalam satu bekas tahan panas, masukkan coklat compoud 200gm. dalam satu periuk yang berisi air, letakkan mangkuk yang ada coklat tu ke dalam periuk tersebut ..( kaedah double boiler ),
2. pastikan mangkuk yang ada coklat tidak tersentuh dengan air panas kat bawah tu.. 
3. bila dah nampak coklat  mula cair kat bahagian bawah, masukkan mentega, peanut butter dan madu. kacau sekejap sehingga sebati.dan tutup api..
4. masukkan lebihan coklat 60gm kacau sehingga coklat bergaul sebati
5. dalam mangkuk lain campurkan bubble rice dan almond nibs.tuangkan coklat cair ke dalam adunan bubble rice dan gaul hingga coklat bersalut sekata dengan bubble rice
6. tuangkan dan ratakan ke dalam loyang yang dialas dengan kertas foil ataupun baking paper 
7. sejukkan dalam peti dalam 4 jam atau semalaman dan barulah boleh dipotong 

NOTA 

1. next time wani nak ratakan agak nipis sikit lagi.. sebab guna loyang empatsegi 9 x 9" hasilnya agak tebal..ataupun nak nampak kemas boleh guna rubber mould ..ingat nak beli la satu.. 

2. pastikan lepas potong letak dalam bekas simpan dalam peti..nak makan baru keluarkan.. wani tak syorkan simpan kat luar ..  sedap makan sejuk-sejuk.. 

3. lagi banyak coklat compund ni lagi sedap .. 



Saturday, February 28, 2015

KUIH APAM MEKAR MANDARIN OREN / HUAT KUEH

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua

selamat berhujung minggu

biasalah bila musim perayaan, buah mandarin oren ni mesti kena beli .. ni pun tengok kat kedai dah murah sikit..sampai buruk pun ada maklumlah dah lama dalam kotak tu kan..jual pun masih berkira lagi.. wani pun sebenarnya macam-macam idea nak buat apa dengan mandarin oren ni .. maklumlah kadang-kadang bila time dah ada ni terpikir jugak nak jadikan sesuatu dengan oren selain daripada makan macam tu je kan..tapi tak sempat jugak.. sempat yang ni jugak..

dalam blog ni tak pernah wani letak pasal kuih apam ni ..entah nape la ... resepi dah banyak betul asyik copy paste.. ..pernah buat macam buat tak ada semangat sangat ..ada macam jadi ada macam tak jadi.. nak ambil gambar pun tak ada semangat :D..ahai macam-macam.. tapi rasa yang ni nak letak jugak.. resepi ni dikongsi oleh seoarang rakan cina dari baking corner.. bab- bab kuih ni ..mereka panggil istilah lain iaitu Huat Kueh..dalam page tu dok dengar HUAT AH... HUAT AH.. je.. hii sebenarnya wani pun tak faham apa maksud "huat" tu.. takut main pandai sebut ..maksudnya lain.. tapi sebenarnya maksud dia tu membawa maksud baik la.. makna dia kemakmuran, kejayaan .. kuih ni macam kuih bawa tuah la .. tapi seronok jugak belajar dialek mereka ..tapi kalau kita macam kuih apam la kan

wani dah lupa nama apa member tu  tapi huat kuih dia buat ni ya Allah memang kembang mekar sungguh ..memang menjadi.. yang ni pun buat sebab tak ada double acting baking powder pakai baking powder biasa pun oklah jugak .. .. wani go on jugak dengan projek ni.. hasilnya macam ni la .. first batch .. wani kukus dalam 5 dulu sebab steamer kecik.. semuanya mekar tapi mekar macam ni la... yang second and third  tu tak berapa nak jadi dah... tak tahu apa la  silap.. atau mungkin doh lama sangat kat luar ke sebab tunggu Q kan.. bonda wani cakap dah habis gas kot kikiki...

oklah ya resepi kat bawah ya ..selamat mencuba



KUIH APAM MEKAR MANDARIN OREN
SUMBER : BAKING CORNER

BAHAN-BAHAN
untuk starter doh

1)
100ml air suam
1 sudu teh yis
100gm tepung gandum

2)
250 gm tepung gandum ( superfine atau tepung pau ) wani guna tepung pau
2 sudu teh double acting baking powder
150gm gula
250gm jus mandarin oren
1 biji telur
beberapa titik pewarna kuning telur

CARA- CARA
1. untuk buat starter doh, satukan semua bahan ke dalam satu mangkuk dan gaul sebati..ketepikan selama 1-2 jam pada suhu bilik hingga ia menjadi double saiz
2. masukkan jus oren dan gula ke dalam starter doh ( bila dah jadi double saiz )  dan gaul rata
3. masukkan tepung gandum, sikit demi sikit dan masukkan telur, gaul rata dan masukkan beberapa titik pewarna kuning.kacau hingga sebati
4. sudukan dalam paper cup hingga 3/4 penuh nak bagi ada kembang merekah
5. kukus dengan api besar dalam 20-25 minit

NOTA 
1. periuk kukusan mesti dipanaskan terlebih dahulu sehingga air mendidih baru kukus
2. mesti kukus dengan api besar untuk flower effect 
3. peringatan untuk wani next time buat guna double acting baking powder bahan wajib kena letak kalau tak, tak berapa nak mekar.






Wednesday, February 25, 2015

BEBOLA DAGING SOS LADA HITAM

ASSALAMUALAIKUM...


mengupdate blog ..masih ada dalam draft.. ini salah satu menu yang senang.. masih ada berbaki bebola daging ..daripada tak tahu nak masak apa.. reka sikit masak dengan sos lada hitam.. semua bahan ada kat dapur ..mulalah bersilat goyang sana goyang sini hii.. inilah hasilnya .. sedap.. hari tu wani makan nasi dengan lauk ni je.. alhamdulillah .. kenyang perut ..  kita ni apa yang ada bersyukur seadanya.. resepi kat bawah ya..

BEBOLA DAGING SOS LADA HITAM
SUMBER : DARI DUNIA DAPURKU


BAHAN-BAHAN
20 - 25 biji bebola daging
1.5 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh lada hitam kasar
3 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap manis
garam dan gula secukup rasa
1/2 bawang besar dipotong baji
1 biji tomato dipotong empat atau lima
1 tangkai lada merah dipotong serong
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia

CARA-CARA
1. goreng bebola daging hingga masak keperangan
2. bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk halus
3.panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.masukkan seerbuk jintan manis dan juga lada hitam kasar.kacau lagi hingga naik bau
4.masukkan sos tomato,sos lada hitam dan kicap manis.tambah sedikit air.masukkan tomato, bawang besar dan lada merah yang dah dipotong
5. masukkan bebola daging tadi dan kacau sebati dengan sos sehingga bergaul mesra dan pekat.tambah garam dan gula secukup rasa
6. siap dan boleh dihidangkan

NOTA
sos -sos boleh lebihkan kalau nak kuah banyak


Tuesday, February 24, 2015

KERABU PAUH

ASSALAMUALAIKUM.....


salam semua

wani dengar musim panas dijangka start bulan 3 sampai ke bulan 9.. entah betul atau tidak wallahuallam..Allah maha kuasa jer yang tahu bila nak bagi hujan atau tak. panas atau tak.. last hujan tak silap masa raya cina hari tu.. sekarang ni tengok langit cerah biru.. masih lagi berangin .. dulu rasa jugak sejuk masa pagi tu..sekarang dah berkurangan dah sejuk..

Berbalik kepada entry hari ini,lama betul tertunggak resepi ni nak masuk dalam blog.akhirnya tercapai hajat jugak.resepi ni dekat lets masak dah pos.dekat blog lambat sikit.kerabu favorite family jugak ni.famos ni bulan puasa kerabu ni.asyik buat jer tapi kalau di bulan ramadan dalam plastik kecik tu jer mahal la jugak.kadang-kadang ada beli. masa tiba nak buka puasa dah rasa lain macam dah.maklumlah ada santan dalam kerabu ni.hari hari biasa buat tak apa.kalau nak jual main dengan santan, rasanya peniaga ni kena pandai adjust masa bila nak main bungkus suapaya tak basi.



ore kelate panggil pauh... mangga ni.. sebenarnya resepi ni mudah jer. yang uniknya letak ikan tawar bakar dalam ni ..yang tu sedap tu..oklah resepi kat bawah.. tapi next time wani rasa nak campur dengan mangga kecik yang masam tu..yang ni guna pauh lemak ..nak bagi ada rasa masam sikit lemak sikit hii... cubalah ya 

KERABU PAUH @ MANGGA 


BAHAN-BAHAN


3 biji pauh lemak atau mangga 
5 ulas bawang merah 
1 sudu teh lada hitam 
3 sudu besar kerisik 
garam secukup rasa 
gula secukup rasa 
2 tangkai lada burung dipotong serong 
3/4 cawan santan 
3 ekor ikan kembung dibakar diambil isinya

CARA-CARA
1. pauh atau mangga dibuang kulit dan diparut.ketepikan ( boleh guna mangga jenis lain ) 
2. bawang merah dan lada hitam ditumbuk halus 
3. masukkan isi ikan yang dibuang tulang ke dalam bahan tumbuk dan tumbuk lagi hingga lumat 
4. dalam satu bekas, gaul bersama bahan tumbuk dan kerisik. masukkan mangga yang diparut dan gaul hingga sebati 
5. kemudian masukkan santan dan perasakan dengan gula dan garam secukup rasa.tabur lada burung yang dah dipotong.siap untuk dihidangkan

NOTA: 
1. untuk rasa lebih sedap, perah jus limau nipis
2. untuk kerabu yang lebih kering, kurangkan penggunaan santan..kalau boleh guna santan fresh yang diperah


Monday, February 23, 2015

TELUR BOLEH BERDIRI ?????

ASSALAMUALAIKUM...


asyik pos resepi jerr ..meh bersantai santai jap dengar cerita.. emm baru baru ni wani ada buat experimen,,wani tak boleh la kalau ada orang cabar wani .. masa 4 hb februari 2015 hari tu.tak ingat dah hari apa.. sebenarnya wani tertengok pos Amberchia supermodel tu dalam ig dia .. dia cabar siapa boleh buat telur berdiri...ada sesiapa pernah buat ke.. wani ni memang minat sains lebih2 lagi dalam experiment hiii .. tapi Amber tu cakap telur boleh berdiri atau istilah dalam bahasa mandarin nya tak silap "Li Chun" sebab 4 hb dan 5hb tu adalah tempoh nak masuk musim bunga kan nak raya cina dah ni .. so every year  memang ada sesetengah masyarakat cina akan buat benda ni.. ooo patutlah wani ada pernah tengok rakan cina wani yang pos gambar telur ni dah beberapa tahun lepas dah tengok tu.. banyak nya dia buat semua telur berdiri..kalau tengok gambar atas tu,, kedudukan asal telur kat belakang tu macam tu lah ..yang depan tu dah berdiri.. caye tak??


wani sebenarnya macam tak percaya .ya ke telur boleh berdiri.. cubalah buat banyak kali percubaan gak nak buat .. mula-mula pergi buat dekat lantai kat ruang tamu jenuhhh tak berdiri langsung.. permukaan lantai tu mesti rata ya.. memang banyak menguji kesabaran dan kecekalan sampai terketar ketar tangan hiii

tapi kalau istilah sains wani baca macam mana nak cakap ya.. macam ada tarikan graviti macam tulah nak terang panjang lebar ..macam tak reti nak buat ayat :D..last last wani pergi buat dekat lantai dalam bilik ambil dalam 3 biji telur ..tarik nafas panjang-panjang ,,  first telur tu wani rasa tak sampai 5 minit pun bila letak sambil pusing2 lama sikit fuhhh terkejut tengok telur boleh berdiri.. teruja...lepas tu cuba buat untuk telur kedua dan ketiga .. yeayy semuanya menjadi macam tak percaya pulak tengok..


yang telur paling belakang tu dalam 2 jam jer bertahan terus jatuh.. yang telur depan ni esok pagi dalam pukul 9 pagi wani tengok dah jatuh ..semalaman dia bertahan.. tapi orang kata sebab tak pernah buat hari lain kot.. nak katanya 4hb tu special masa tu jer telur boleh berdiri.. wani pun tak pernah nak cuba hari lain.. malas aihhhh bercongok nak tunggu telur berdiri hiiii apapun dah berjaya buat .. maknanya experiment ni berjaya..alhamdulillah.. tengoklah tahun depan kalau rajin nak buat pulak.. kalau kalian rajin cubalah buat hiii


Friday, February 20, 2015

LIGHT BLUEBERRY CHEESECAKE

ASSALAMUALAIKUM....



salam semua

pada kesempatan ini, nak ucapkan jugak SELAMAT TAHUN BARU CINA, GONG XI FA CAI, XIN NIAN KUAI LE, HAPPY LUNAR NEW YEAR, HAPPY CHINESE NEW YEAR habis ku sebut..kepada masyarakat cina yang menyambut seluruh dunia ni.. .hiii begitulah ya semuanya happy bila hari raya tiba.. maklumlah Malaysia kan terdiri daripada masyarakat majmuk ,, kita pun boleh tumpang cuti hii.. tak gitu kan ..mesti ramai balik kampung ni.. tahun ni tak sempat nak buat kerepek ngaku.. nak kata tak sempat tu.. biasanya bila wani tengok dah kecut.. emm tak apalah nanti tunggu next year la kalau rajin.. rasa tahun ni tak berapa nak rajin..

sebelum terlupa, siapa-siapa yang masih tak join lagi lets masak tu.. jom cepat-cepat join ..boleh klik SINI.wani pun dah siap letak banner kat ruang sebelah kanan..boleh jugak klik kat sana..rugi sungguh tak join tau.. wani sekarang ni macam ada 2 blog pulak hii.. kalau rajin dan cepat ..resepi terupdate awal kat sana la.. sebab dia bukan main boleh cerita macam kat blog ni.. terus taip resepi apa kat sana.. tapi akan update jugak kat sini cuma lambat sikit jer la.. tak palah slow2 kat sana, lama2 jadi bukit..kita bukan taip resepi tu sia sia jer. dapat point lagi dan boleh redeem cash... hii.. sebab itu wani cakap rugi kalau tak join..nak join pun senang jer .. guna link facebook terus join..

oklah ya, terus kepada entry hari ini..kempunan nak makan cheese kek.. maka terjumpalah resepi ni ..walaupun sebelum ni pun dah banyak kali ulang tayang.. tapi resepi lain2 ya.. bila tengok resepi ni ,eh guna 3 biji telur jer.. emm cuma resepi dia tu , dia buat macam lapis2 blueberry filling tu,,wani hanya paipkan permukaan atas jer.. sedap..sambil gigit2 kek sambil telan2 blueberry filling tu ..masuklah jugak..


banyak yang wani dah ubah suai resepi ni,, ikut cara sendiri.. boleh lah tengok nota kat bawah tu..itu untuk permerhatian wani la .. jadinya next time boleh tengok nota tu la.. takut la lupa mana tahu kan.. lagi lama sikit lagi sedap tapi best makan sejuk2 la.. nyaman tekak.. kalau bab2 membakar ni pulak terutama sekali cheese kek ni ..wani kena bakar api bawah sahaja.. barulah kat atas tu tak nak berapa hangit sangat..yang ni pun cantik elok warna kat atas selepas bakar ..hiii puji untuk diri sendiri lak..

terima kasih ha sue.. atas resepi yang mudah dan sedap ni.. lagipun penggunaan telur yang minimum hanya 3 biji sahaja dan guna keju keping tu .. dah boleh jadi cheese kek yang mewahhhh..SELAMAT MENCUBA  dan happy baking



LIGHT BLUEBERRY CHEESECAKE
SUMBER:SU HASUE
SUMBER: DARI DUNIA DAPURKU

BAHAN-BAHAN

300ml susu segar 
6 keping keju kraft
3 biji telur gred A
90 gm gula halus
110 tepung gandum 
1 sudu kecil esen vanilla
110 gm mentega / marjerin 
blueberry filling secukupnya 
* 1/8 sudu teh krim tartar ( wani letak ) 

CARA-CARA 
1. panaskan oven pada suhu 180C, gris loyang dengan mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper
2. dengan api perlahan, panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. kacau sehingga cair dan masukkan mentega. kacau sehingga cair dan ketepikan
3. asingkan putih dan kuning telur
4. pukul putih telur dengan kelajuan perlahan sehingga berbuih baru masukkan krim tartar dan putar dengan kelajuan tinggi sambil diselangseli dengan gula halus sampai la menjadi meringue ( adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan tak tumpah ) 
5. pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yang dipanaskan tadi. kacau perlahan
6. ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati
7. setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata
8. masukkan esen vanila dan sebatikan adunan
9. ambil loyang yang sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan. picitkan blueberry filling ( gunakan icing bag atau plastik bersih yang digunting sedikit hujungnya? dengan cara bulatan di sekeliling adunan
10. setelah itu, cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis
11. bakar pada suhu oven yang telah dipanaskan ikut suhu oven masing-masing dengan menggunakan kaedah bain marie ( letakkan loyang adunan di dalam loyang yang lebih besar yang berisi air panas ketika membakar selama 50 minit atau sehingga masak 

NOTA: 
1.biasanya, wani akan pukul kuning telur dulu dan siap untuk adunan cheese, baru wani pukul putih telur sebab tak nak meringue tinggal terlalu lama setelah dipukul siap

2. pukul kuning telur dengan 1 sudu besar gula halus sehingga berbuih dan pucat ( adunan agak berkrim )

3. guna loyang bulat 8"

4. untuk mendapatkan tekstur cheese kek yang sekata, bakar dalam 1 jam 20 minit atau sehingga masak, guna api bawah sahaja suhu 150 C. bakar sampai permukaan atas tu agak keperangan. pastikan suhu oven masing-masing

5. pastikan kek berada dalam oven sekejap setelah masak,, tak nak bagi kek kecut mengejut ,,biarkan dalam 20 minit ,,lepas tu baru buka pintu oven sikit nak bagi wap keluar


Monday, February 16, 2015

BLUEBERRY MUFFIN

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua

dah tengah malam ni baru buka blog hiii.. dalam 3 hari lagi nak sambut tahun baru cina ..rasa dah ada orang start bercuti.. apapun selamat bercuti ...berhati-hati dijalan raya..

oklay ya sambung cerita.. dah lama tak buat muffin ni ..agak jarang nak buat muffin..mungkin sebab tekstur dia berat macam tu kot.. tak lembut sangat macam cupcake.. tu yang kureng nak bereksperimen.. tapi sebelum ni pun dah banyak kali buat.. cuma muffin ni walaupun kaedah nya nampak mudah tapi silap step sikit.. alamatnya keras kejung la muffin hiiii ..bila kita dah banyak bereksperimen ni .. tahu lah sifat-sifat dia macam mana..

kali ini wani buat blueberry muffin.. blueberry ni agak jarang jumpa .. kalau jumpa pun .. tengok mahal yang amat sangat.. tapi entah nape ..bila tengok yang ni murah pulak sekotak.. murah sikit2 hiii ..terus la ambikkk..dalam otak dah terlintas blueberry muffin sebab sebelum ni wani ada pernah buat muffin tapi letak jem blueberry la ..dalam resepi nak fresh blueberry ..dah masa tu tak ada ..gunalah apa yang ada kan.. emm suka tengok color purple tu...ingat nak letak crumble kat atas tu.. fikir nak cepat ... malas pulak nak buat crumble tu.. lagipun time buat ni dah agak lewat.. wani tak boleh tengok buah simpan lama takut tak fresh.. semalam beli ..terus guna untuk esok..

resepi ni ambil dari dapur kak azie.. dia cakap tekstur muffin ni lembut.. lagipun bahan-bahan nak buat muffin ni pun mudah je.. cuma satu jer wani confused.. nak buat muffin ni boleh main putar mixer ke.. sebab tak pernah buat kikiki..... wani main godek2 jer sebelum ni..sebabkan nak godek2 dia pun main lembut2 kan. Tapi tak apalah cuba jugak buat.alhamdulillah menjadi la jugak.. tapi wani suka makan time panas2 tu.. bila dah sejuk kureng la pulak.. yang lebih tu wani p simpan dalam peti nak makan reheat jer..

terima kasih kak azie... kalian boleh la cuba resepi ni ya ..



BLUEBERRY MUFFIN 
SUMBER: AZIEJAYA
Grandmother Hinckley's Blueberry Muffin
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
3 sb butter
2/3 cawan gula kaster
1 biji telur - pukul
1/2 cawan susu
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sk baking powder
1/2 sk garam ( wani tak letak )
1 - 1 1/2 cawan fresh blueberries
1 sk vanilla extracts (saya tambah)

Putar mentega bersama gula sebelum dimasukkan telur. Kemudian masukkan susu.

Masukkan pula tepung gandum yang diayak bersama baking powder dan akhir sekali masukkan 

garam.

Kemudian masukkan fresh blueberries yang telah dilap kering dengan kertas tisu. Masukkan adunan ke dalam acuan muffin yang telah di spray dengan canola oil atau masukkan ke dalam cawan 

kertas.   

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20-25 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari oven.

Semasa masih panas, berus sedikit mentega cair dan taburkan dengan sedikit gula di atasnya. 

Kalau tak suka, pun boleh dibiarkan begitu sahaja. Sejukkan atas redai. 

NOTA: wani bakar dalam 20 minit suhu 150 C.. pastikan suhu oven masing-masing 

Next time, nak masukkan tepung gandum diselangseli dengan susu.