Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Friday, December 12, 2014

PUDING ROTI LAICI

ASSALAMUALAIKUM....



Salam semua .. nak cuba updatekan blog.. hii.. maklumlah dah nak tutup tirai 2014.. sebenarnya tengok ada stok roti lepas tu ada buah laici dalam tin tu.. fikir fikir rasa nak buat puding roti tapi letak laici... terfikir jer.. lepas tu cuba search resepi eh ada pasal puding roti laici ni..... dah lama betul wani tak buat puding roti ni sebab bukan penggemar sangat ..jarang jarang tak apa buat.. hiii baru lalu makan..

resepi ni wani ambil dari dapur kak ita yang memang meletop2 tengok ke gambar tu.. tapi dia ambil resepi pun dari chef hanieliza  .. tak silap dari buku rasanya... terima kasih penyumbang resepi ..wani panjangkan kat sini pulak.. puding roti ni memang tak lari memang amat mudah buatnya... dan bila ada letak laici ni emm masukkk ..lagi bertambah sedap..buat separuh dari adunan sebab nak cuba kan..sos tak buat makan gitu jer dah sedap..  tapi next time boleh buat lagi.. selamat mencuba



PUDING ROTI LAICI

1 buku roti saiz kecil (450gm)
1 tin susu cair (400 ml)
2 cwn air (ita guna air laici yg dlm tin)
1 tin buah laici (dlm tin)
1/2 cawan gula halus
2 biji telur (dipukul)
2 sudu makan tepung jagung

Sos karamel
1 cwn gula perang
1/2 cawan air

Masak bahan diatas sehingga pekat untuk mendapatkan sos karamel
Koyakkan isi buah laici dan roti pada saiz yg kecil
Campurkan semua bahan cecair dan rendamkan selama 1 jam
Masukkan kedlm loyang yg telah disapu minyak.
Bakar pada suhu 180c selama 1 jam
Sejukkan dan potong semasa menghidang.
Hidangkan dgn sos karamel.

Monday, December 8, 2014

KEK COKLAT CHIFFON LEMBAP DENGAN FUDGE BROWNIES ... GABUNGAN YANG MENARIK...

ASSALAMUALAIKUM....



bismillah hirraman nirrahim... salam semua .. lamanya tak jengah blog.. dah berhabuk penuh  tak sempat tuan rumah nak jengah..  dah masuk bulan december dah.. bulan depan dah masuk tahun baru 2015.. sekejapnya kan macam tak percaya.. pejam celik tup tup dah nak hujung tahun.. .. banyak sibuk la baru baru ni.. hujung bulan 11 baru ni adik wani kahwin..sebab itulah berdiam diri sangat tu.. rasa hari ni rasa lega tengok rumah dah tak macam tongkang pecah hiii... alhamdulillah majlis berjalan lancar..


oklah tanpa melengahkan masa .. bila wani belek belek gambar ada terjumpa satu je resepi yang tak sempat nak kongsi .. rasa yang ni dah last sebab lepas buat kek ni ..wani tak sempat nak buat ambil gambar bagai  dah.. insyaallah jika ada kelapangan masa akan rajin nak snap gambar bagai ya.. ..tapi tengok buat masa ni .. hujan dah mula turun dah ...sebelum ni dalam 2 minggu jugak cuaca baik je..

oohh sebut pasal kek cipon ni .. sebelum ni pun wani dah buat banyak versi dah kek cipon coklat ni ..macam-macam.. tapi ini la rasa yang terbaik sebab moist sangat.. kek cipon ni pelik sikit sebab wani saja saja letak tambahan fudge browies.. alkisahnya wani buat brownies ni terlebih manis... fikir punya fikir idea rasa nak masukkan dalam batter kek cipon maka hasillah kek coklat cipon dengan fudge brownies.. ..pelik ke ..tak pelik pun kan. lagi bertambah sedap.. saja je ni nak kreatif .. amateur chef kan kena kreatif ahaks!!!

resepi kat bawah ya untuk moist cipon cake .. maaf ya resepi wani semuanya dalam bahasa inggeris .. tak apalah lidah kita berbelit belit sikit.. hii dan wani letak juga untuk resepi fudge brownies.. resepi brownies ni kali kedua wani buat.. tapi kepada siapa yang nak cuba resepi brownies masing -masing tak apa juga ...dalam gambar step by step kat bawah tu wani lupa nak snap masa masukkan brownies tu .. brownies tu wani potong kecik kecik...nanti next time nak potong lagi kecik.. hii.. gaul kaup balik  sekejap je selepas selesai kaup balik dengan meringue...  selamat mencuba..




MOIST CHOCOLATE CHIFFON CAKE 

Recipe adapted from Butter, Flour & me

Egg Yolk Batter :
4 eggs  (80g)
30g brown sugar
1/4 tsp fine salt
50g vegetable oil
50g milk
1 tsp vanilla extract (I used 1/2 tsp vanilla powder)
30g cocoa powder } cocoa powder mixed well with hot water
100g hot water}
100g cake flour
1/2 tsp baking powder ( next time omit  )

White Egg Meringue :
4 egg white (165g)
60g caster sugar

Egg Yolk Batter :
1. Add egg yolk, brown sugar and salt, mix well using a hand whisk.
2. Add in oil, whisk in clockwise and mix well. Add in milk, mix well.
3. Add in vanilla extract and chocolate paste, mix well.
4. Sift in flour and baking powder and mix well.


Egg White Meringue :
1. Place egg whites in another clean bowl, beat with high speed until you can see big bubbles.
2. Gradually add in sugar and beat until soft peak.

 ** You can add in a few drops of lemon juice or white vinegar and beat until can see big bubbles 
then gradually add in sugar and beat till soft peak.


 Mix Batter :
1. Fold 1/3 of the egg whites meringue into egg yolk batter, gently fold with a rubber spatula until 
just blended.
2. Then pour the batter back to the balance 2/3 of egg whites meringue and fold until mixture is 
well blended.
3. Pour the batter evenly into the chiffon cake pan. Gently bang the pan on the table top to release air bubbles.
4. Bake in pre-heated oven at 165C for 45 mins.
5. Invert cake onto a cooling rack until completely cooled. Remove cake from pan and serve.





THE BEST FUDGY BROWNIES 

Yield: Makes 16 brownies
Note: This recipe doubles wonderfully for a 9X13-inch pan. Just keep an eye on the baking time and adjust accordingly.

Ingredients
· 10 tablespoons (1 1/4 sticks or 5 ounces) butter  = 140gm 
· 1 1/4 cups (9 7/8 ounces) sugar
· 3/4 cup plus 2 tablespoons (2 7/8 ounces) unsweetened cocoa powder (natural or Dutch-process)
· 1/2 teaspoon salt
· 1/2 teaspoon pure vanilla extract
· 2 large eggs
· 1/2 cup (2 3/8 ounces) all-purpose flour

Directions
1 Position a rack in the lower third of the oven and preheat the oven to 325°F. Line the bottom 
and sides of an 8×8-inch square baking pan with parchment paper or foil, leaving an overhang on two opposite sides. Lightly grease with cooking spray and set aside.
2 Combine the butter, sugar, cocoa, and salt in a medium microwave-wafe bowl. Microwave for one minute intervals, stirring in between, until the butter is melted and the mixture is smooth. Set the mixture aside until it cools slightly (is warm to the touch not 
hot). It will look gritty but it will become smooth once the other ingredients are added.
3 Stir in the vanilla with a wooden spoon or rubber spatula. Add the eggs one at a time, stirring vigorously after each one. When the batter looks thick, shiny, and well blended, add the flour 
and stir until you cannot see it any longer, then beat vigorously for 40 strokes with the wooden 
spoon or a rubber spatula. Spread evenly in the lined pan.
4 Bake until a toothpick inserted into the center emerges slightly moist with batter, 20 to 25 
minutes. Let cool completely on a rack. After the brownies are cooled completely, I like to 
throw 
the pan in the refrigerator - cold brownies cut much easier and taste heavenly. Lift up the ends of the parchment or foil liner, and transfer the brownies to a cutting board. Cut into squares and 
serve.



Recipe Source: adapted slightly from Smitten Kitchen originally from Alice Medrich’s Bittersweet

Thursday, November 13, 2014

THE BEST FUDGY BROWNIES

ASSALAMUALAIKUM.....


salam semua ..

lamaaaaaaanya tak buka blog dan update apa2 yang patut. line internet ke laut pulak asyik x leh online jer.. apa khabar semua sihat ke .. ada orang rindu tak.. hiii.. ada ke orang rindu daku disini.. ok lah ya tanpa melengahkan masa resepi brownies ni kali kedua wani buat dan resepi ni memang terbaik... kalau dulu wani kurangkan gula ... tapi masa buat yg ni tak kurangkan la pulak.. ya amattttt manis .. lain kali wani nak kurangkan dah .. x kira dah hiii... brownies ni wani tak kisah sebenarnya kalau dulu nak tau jugak macam mana tip nak bagi flaky crust kat top tu kan.. nampak comel jer.. tapi buat tak jadi jugak.. tapi sekarang tak kisah dah hiii... 

tak sempat wani nak translatekan .. sebab dah lama tak update ni .. kena letak jugak resepi ni.. kesibukan akan menyusul kemudian hari... nanti kalau ada masa dan ruang nak update jugak dekat sini.. .. oklah ya resepi kat bawah ya.. resepi brownies ni memang tak guna cooking chocolate.. jadi tak payah runsing kalau stok cooking chocolate tak ada .. tapi mesti lah kena ada coco powder ya ... sebab wani jarang sangat beli cooking chocolate .. tak berapa nak guna.. ..kebanyakan resepi banyak guna coklat masakan sebenarnya .. ..nasib baik jumpa resepi ni...ubah letak dalam paper cup.. sebenar banyak kisah di sebalik kejadian brownies ni .. nanti wani cerita kemudian hari hiii.. selamat mencuba ...

rasa macam musim hujan dah nak start dah ni.. hujan sepanjang hari ... hari ni... sejukkkk

FOLLOW BUTTON SEBELAH KANAN PALING ATAS tq :))

THE BEST FUDGY BROWNIES 


Yield: Makes 16 brownies
Note: This recipe doubles wonderfully for a 9X13-inch pan. Just keep an eye on the baking time and adjust accordingly.

Ingredients
· 10 tablespoons (1 1/4 sticks or 5 ounces) butter  = 140gm 
· 1 1/4 cups (9 7/8 ounces) sugar
· 3/4 cup plus 2 tablespoons (2 7/8 ounces) unsweetened cocoa powder (natural or Dutch-process)
· 1/2 teaspoon salt
· 1/2 teaspoon pure vanilla extract
· 2 large eggs
· 1/2 cup (2 3/8 ounces) all-purpose flour

Directions
1 Position a rack in the lower third of the oven and preheat the oven to 325°F. Line the bottom 
and sides of an 8×8-inch square baking pan with parchment paper or foil, leaving an overhang on two opposite sides. Lightly grease with cooking spray and set aside.
2 Combine the butter, sugar, cocoa, and salt in a medium microwave-wafe bowl. Microwave for one minute intervals, stirring in between, until the butter is melted 
and the mixture is smooth. Set the mixture aside until it cools slightly (is warm to the touch not hot). It will look gritty but it will become smooth once the other ingredients are added.
3 Stir in the vanilla with a wooden spoon or rubber spatula. Add the eggs one at a time, stirring vigorously after each one. When the batter looks thick, shiny, and well blended, add the flour 
and stir until you cannot see it any longer, then beat vigorously for 40 strokes with the wooden spoon or a rubber spatula. Spread evenly in the lined pan.
4 Bake until a toothpick inserted into the center emerges slightly moist with batter, 20 to 25 
minutes. Let cool completely on a rack. After the brownies are cooled completely, I like to 
throw the pan in the refrigerator - cold brownies cut much easier and taste heavenly. Lift up the 
ends of the parchment or foil liner, and transfer the brownies to a cutting board. Cut into 
squares and serve.



Recipe Source: adapted slightly from Smitten Kitchen originally from Alice Medrich’s Bittersweet

NOTA : KALAU NAK BROWNIES NI  TEKSTUR NYA MACAM GOOEY JANGAN TERLEBIH BAKAR ... 

Wednesday, October 29, 2014

CREAM PUFF

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua

dah nak habis bulan 10 dah .. bulan 11 pula akan menyusul... sekejapnya masa . oklah tanpa melengahkan masa sebab masa itu emas hiii hari ini wani nak kongsikan resepi cream puff.. baru belajar nak buat cream puff huu...tapi alhamdulillah semuanya perfect bagi wani dari permulaan buat sampai la ke peringkat akhir cuma cream puff ni wani kena pandai control masa nak picit sebab ada terbesar sangat hiii.. yang filling dia tu pun sedap.. dah suka kepekatan untuk filling tu..

kenapa la tak buat awal2 cream puff ni mudah sangat nak buatnya cewaahh mudah konon sebab biasanya wani beli atau tak pun orang bagi tapi biasalah yang beli atau orang bagi tu pun tak menepati jugak selera tekak wani terutama bab filling tuh.. ada terkeras la..sebenarnya wani tak suka filling yang keras sangat ..wani suka yang agak2 lembik sikit..rasa hari tu buat taklah lembik sangat tapi bonda cakap filling lembik.. tapi wani suka haaaa...mugkin kena kacau lama sikit lagi nak bagi pekat sikit...



memang seronok jeee rasanya buat cream puff terutama sekali bab dia jadi puffff dalam oven tu.. runsing jugak takut tak berlubang kat dalam tu bila dah masak.. tapi alhamdulillah masak sempurna... cream puff ni memang salah satu favorite wani .. memang tak jemu makan....wani kongsikan resepi kat sini ya .. next time akan buat lagi ..selamat mencuba... resepi yang mudah dan sedap..untuk inti filling tu wani tak buat lemon curd ya ..ambil resepi yang satu lagi...ambil dekat 2 blog berbeza.. terima kasih sudi kongsi .. panjangkan kat sini pulak ya

FOLLOW BUTTON SEBELAH KANAN PALING ATAS TQ :))

KRIM PUFF MUDAH DAN SEDAP 
SOURCE: http://www.zzqah.com/2013/09/resepi-cream-puff-mudah-dan-sedap.html

Bahan Cream Puff:-
100 g mentega
250ml air
1/2 camca teh garam
150 g tepung gandum, diayak
3 biji telur gred A

Bahan Lain:-
Lemon curd secukupnya
Coklat masakan secukupnya, dicairkan

Cara membuatnya:-
1 Panaskan oven pada suhu 200C. Lenser dulang pembakar dengan sedikit mentega atau alas 
dengan silicone paper.
2 Dalam periuk satukan air, mentega dan garam. Masak hingga air mendidih dan mentega cair. Masukkan tepung dan dengan pantas kacau adunan sehingga menjadi seketul doh yang tidak 
melekat di periuk, gunakan api perlahan dan kacau hanya satu arah.
3 Masukkan doh tadi dalam mixer dan pukul hingga doh menjadi suam. Pecahkan telur dan 
kacau dengan garfu. Masukkan sedikit demi sedikit telur ke dalam adunan doh hingga habis. 
Pukul 
hingga adunan menjadi pes yang lembut.
4 Masukkan pes tadi ke dalam piping beg yang dipasang muncung bintang atau muncung biasa. Paipkan bentul siput atas dulang pembakar. Buat hingga habis dan bakar 20 minit hingga kuning keemasan.


5 Bila masak, alih cream puff atas jaringan dan biar sejuk. Belah sedikit dan boleh diisi dengan 
lemon curd dan tuang sedikit coklat cair sebagai penambah seri...Selamat mencuba!!!

NOTA: SAPU SEDIKIT AIR ATAS SETIAP HUJUNG TAJAM CREAM PUFF SEBELUM DIBAKAR UNTUK ELAKKAN CREAM PUFF TERLEBIH BROWN KAT BAHAGIAN TU..


INTI KRIM KUSTARD 



Bahan-bahan
1sdb tepung gandum
1sdb tepung custard
200ml susu segar
4 sdb gula pasir
1 biji telur saiz A
1 sdb marjerin/butter
1/2 sdt esen vanilla


Cara penyediaan
1- Satukan tepung gandum, tepung castard dan 2 sdb susu dalam periuk. Kacau rata hingga tak 
berketul
2- Kemudian masukkan telur dan esen vanilla, kacau rata lagi.
3- Selepas itu, masukkan kesemua baki susu segar dan gula, masak atas api perlahan sehingga 
pekat. Sentiasa kacau untuk mendapatkan custard yang licin.
4- Tutup api dan masukkan butter. Kacau rata.
5- Masukkan custard ke dalam pipping bag dan sedia di paipkan ke dalam cream puff


dah siap bakar dah macam macam saiz dah



Friday, October 24, 2014

MERINGUE KISSES

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua

salam maal hijrah 1436  buat semua ... besar maknanya hijrah buat kita... semoga penghijrahan kali ini lebih bermakna bukan sahaja buat diri kita ..tetapi mendapat keredhaan Nya. oklah kali ini wani nak share resepi meringue kisses.. rasa orang lain dah berlambak dah buat ,,wani sorang je agak ketinggalan ke belakang sikit hiii.. pavlova tu pun agak jarang2 nak buat itupun entah jadi ke tidak masih dalam experiment.. sebabnya apa ...sebab wani asyik main kurangkan gula... dalam resepi cakap kalau kurangkan gula tak berapa nak jadi sangat.. sebab itu setiap kali wani buat pavlova entah berjaya ke tidak pavlova ku hiiii..

kali ini cuba buat meringue kisses ,, kali ini tak kurangkan gula ...first time buat bakar pun agak lama jugak dalam 40 minit suhu 110C.. nak bakar dalam 20 minit tapi takut tak kering.. kalau tak kering alamatnya tak boleh nak regang la kat bawah tu.nampak je senang resepi kan.. wani buat ni boleh la dalam 2 loyang tapi nak bakar sekali gus itu masalahnya .. bakar la dalam first batch dulu .. lepas tu keluarkan cepat cepat nak masukkan second batch.. jadi.. yang first batch tu .. nampak agak kecut.. macam gambar kat atas tu.. kan .. nampak kan ..



tapi ok lah tu kan rasa macam happy jugak sebab menjadi.. dan seronok pulak tu bermain dengan color.. memang betul la macam orang cakap kenyal kenyal cam tu.. sekarang ni pun masih ada lagi berbaki makan sikit sikit.. hihi .. time wani buat tu cuaca agak kering jugak bila ke tengah hari sikit tu mendung .. .. rasa meringue ni dia x boleh nak terdedah kat udara sikit ia melekat2.. time nak bergambar ni pun dok asyik main sentuh2 dah nak lekat dah kat tangan...tapi bila dah letak dalam air tight container .. dan esok nak ambik makan  tu dah macam cookies pulak..

gabungan color tu cantik kan wani buat ala ala swirl.. first time nak buat ni rasa macam tak menjadi sangat..sebab makin lama kita picit keluar dah nak dekat habis tu .. warna tu dah macam kurang dah..
wani kongsi resepi kat sini ..inspired kat satu web ni tapi dia dah main macam letak filling kat tengah tu.. wani rasa tak perlu la kot .. meringue saja pun dah teramat manis dah..  kepada sesiapa nak belajar buat meringue guna 1 biji telur .. boleh la guna resepi ni ..

FOLLOW BUTTON SEBELAH KANAN PALING ATAS TQ :))




MERINGUE KISSES

BAHAN-BAHAN
1 biji putih telur
1/4 cawan gula halus

CARA- CARA
1. putih telur diputar sehingga berbuih, Masukkan gula sikit demi sikit dan putar lagi dengan kelajuan tinggi sehingga putih telur menjadi kental dan kaku.
2. cara nak buat swirl tu macam gambar kat bawah.. lepas tu boleh pipekan kat parchement paper atau silicon pad..dan bakar dalam 40 minit suhu 110C itu ikut suhu oven wani.. tapi tengok la jugak ya ...
3. bila dah bakar,, tinggalkan dalam oven sekejap dalam 1- 2 jam

NOTA: dalam resepi, bakar dalam 8 - 10 minit jer tapi bergantung kita pipekan size meringue tu.. 


sumber : SINI

Wednesday, October 22, 2014

BROWNIE BUTTER CAKE

ASSALAMUALAIKUM....



salam semua

selamat menyambut hari deepavali kepada semua kaum india di Malaysia..mesti ramai balik kampung bercuti. kan .. oklah kita teruskan kepada cerita hari ini.. emm wani buat kek ni  dah lama dah ..sangat menarik kek ni dengan kombinasi brownies dan butter cake.. cuma disebabkan masa tu wani ketiadaan cooking chocolate so wani gantikan dengan serbuk koko.. ish ish memang derhaka sungguh..tapi jangan buat macam wani ya ikut resepi ni .. tengok dah terhitam sudah bahagian bawah brownies tuu..

cara dia buat  bakar bahagian brownies dulu baru bakar yang butter cake.. tapi wani buat macam tu cam terhangit sikit.. .sebab bakar 2 kali..  pelik jugak nape dia bakar macam tu...mungkin nak elak dari bercampur .. batter untuk brownies tak la cair sangat.. jadi rasa next time nak bakar sekaligus terus la .. tak pe kali ini experiment dulu

sedap kek ni ada kelainan sikit.. boleh la sesiapa nak cuba ya .. resepi kat bawah...hari mendung je ni hujan rintik rintik... oklah ya bertemu di hari dan masa yang lain..

FOLLOW BUTTON SEBELAH KANAN PALING ATAS TQ :))



BUTTER CAKE BROWNIES 

Ingredients:
Brownie:
140g (5oz) Dark Chocolate (broken into pieces)
50g (¼ cup) Butter
50g (¼ cup) Brown sugar
1 Egg
35g (¼ cup) All purpose flour

Butter cake:
120g (½ cup) Butter
100g (½ cup) Sugar (I reduced by 1 Tbsp)
Eggs
120g (1 cup) All purpose flour
2g (¼ tsp) Baking powder
50ml (3 ½ Tbsp) Fresh milk
Method:
Grease and line a 10cm x 20cm (4×8-in) loaf pan with aluminium foil.
Preheat oven to 180C/350F.
To make brownie, melt chocolate and butter over low heat. Remove and leave to cool slightly. Stir 
in brown sugar until blended.
Add in egg, mix well. Fold in flour, mix until well combined. Pour batter into prepared pan. Bake in preheated oven for 15 minutes. Remove.
To make butter cake, beat butter with sugar until creamy. Add in eggs, one at a time, beating well after each addition.
Fold in sifted flour and baking powder, alternately add in fresh milk, mix to form batter.
Spread the butter cake batter over brownie, bake in oven at 160C/320F for 25-30 minutes or until cooked. Insert a cake tester in the middle to check doneness.
Cook’s Notes:
1 I am using allrecipes.com conversion chart. For the best results, please follow the metrics measurement.


2 I mixed the butter cake batter while baking the brownie. Then I poured the butter cake batter VERY QUICKLY onto the “hot” brownie. The butter cake batter will melt instantly. The second 
time I baked this brownie butter cake, I put the butter cake batter into a piping bag and cut a 
big 
hole at the tip, pipe in the butter cake batter quickly, and  just shake and tapthe pan to smooth 
the top.

Saturday, October 18, 2014

AIR ASSAM KAKI LEMBU

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua

bertemu untuk entry hari ini dan selamat berhujung minggu..hari ini nak bercakap pasal topik kaki lembu..errr ada orang geli ke.. tak kan ^__^..  ini cerita pasal raya korban hari tu la ya.. wani ni kalau bab memasak kaki lembu ni boleh lah ..kalau nak suruh main bakar lepas tu buang bulu2, lepas tu kikis pulak nak ambil isi dia tu .. maaflah sorry tak boleh buat haaaa.. yang ni pun mujurlah abah yang buat .. lagipun favorite dia pun ais assam kaki lembu ni.. dah tak der lemak kan..

tapi bila main kaki lembu ni .. kena rebus lama laaa jawabnya 2 jam lebih jugak rebus ni nak bagi empuk... fuhh.. kena rajin2 la tambah air ya jangan bagi kering kontang la periuk tuuu... oklah resepi ni asas yang wani buat.. dah sedap pun.... kita tengok resepi nya .. wani nak kata tak makan tak la jugak makan tu makan sebab ia macam berjeli macam tu .. kollagen tu.. sihat untuk kulit hiii...  tapi lidah lembu memang tak makan laaa haaa...oklah borak jer panjang ...resepi pun senang jer nak kata ikut sukatan tu tak lah sangat.

FOLLOW BUTTON SEBELAH KANAN PALING ATAS TQ :))

AIR ASSAM KAKI LEMBU

BAHAN-BAHAN

 1 mangkuk isi kaki lembu yang sudah dibersihkan ( bergantung la banyak mana yang dapat )
 belacan secukupnya *
 jus limau kasturi secukupnya nak bagi masam. *
 hirisan daun kesum *
 hirisan bawang besar secukupnya *
asam gelugur 3 keping * ( optional )
air secukupnya
garam secukup rasa

CARA- CARA
1. rebus kaki lembu sehingga empuk ( jangan lupa sentiasa tambah air nak bagi empuk )
2. bila dah empuk, masukkan bahan yang bertanda * dan tambahla air yang dikehendaki
3. rebus lagi hingga mendidih  dan tambah garam secukup rasa kalau tak masin lagi.. ingat belacan tu dah masin ya ..
4. siap boleh la dihidangkan