Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Wednesday, October 22, 2014

BROWNIE BUTTER CAKE

ASSALAMUALAIKUM....



salam semua

selamat menyambut hari deepavali kepada semua kaum india di Malaysia..mesti ramai balik kampung bercuti. kan .. oklah kita teruskan kepada cerita hari ini.. emm wani buat kek ni  dah lama dah ..sangat menarik kek ni dengan kombinasi brownies dan butter cake.. cuma disebabkan masa tu wani ketiadaan cooking chocolate so wani gantikan dengan serbuk koko.. ish ish memang derhaka sungguh..tapi jangan buat macam wani ya ikut resepi ni .. tengok dah terhitam sudah bahagian bawah brownies tuu..

cara dia buat  bakar bahagian brownies dulu baru bakar yang butter cake.. tapi wani buat macam tu cam terhangit sikit.. .sebab bakar 2 kali..  pelik jugak nape dia bakar macam tu...mungkin nak elak dari bercampur .. batter untuk brownies tak la cair sangat.. jadi rasa next time nak bakar sekaligus terus la .. tak pe kali ini experiment dulu

sedap kek ni ada kelainan sikit.. boleh la sesiapa nak cuba ya .. resepi kat bawah...hari mendung je ni hujan rintik rintik... oklah ya bertemu di hari dan masa yang lain..

FOLLOW BUTTON SEBELAH KANAN PALING ATAS TQ :))



BUTTER CAKE BROWNIES 

Ingredients:
Brownie:
140g (5oz) Dark Chocolate (broken into pieces)
50g (¼ cup) Butter
50g (¼ cup) Brown sugar
1 Egg
35g (¼ cup) All purpose flour

Butter cake:
120g (½ cup) Butter
100g (½ cup) Sugar (I reduced by 1 Tbsp)
Eggs
120g (1 cup) All purpose flour
2g (¼ tsp) Baking powder
50ml (3 ½ Tbsp) Fresh milk
Method:
Grease and line a 10cm x 20cm (4×8-in) loaf pan with aluminium foil.
Preheat oven to 180C/350F.
To make brownie, melt chocolate and butter over low heat. Remove and leave to cool slightly. Stir 
in brown sugar until blended.
Add in egg, mix well. Fold in flour, mix until well combined. Pour batter into prepared pan. Bake in preheated oven for 15 minutes. Remove.
To make butter cake, beat butter with sugar until creamy. Add in eggs, one at a time, beating well after each addition.
Fold in sifted flour and baking powder, alternately add in fresh milk, mix to form batter.
Spread the butter cake batter over brownie, bake in oven at 160C/320F for 25-30 minutes or until cooked. Insert a cake tester in the middle to check doneness.
Cook’s Notes:
1 I am using allrecipes.com conversion chart. For the best results, please follow the metrics measurement.


2 I mixed the butter cake batter while baking the brownie. Then I poured the butter cake batter VERY QUICKLY onto the “hot” brownie. The butter cake batter will melt instantly. The second 
time I baked this brownie butter cake, I put the butter cake batter into a piping bag and cut a 
big 
hole at the tip, pipe in the butter cake batter quickly, and  just shake and tapthe pan to smooth 
the top.

Saturday, October 18, 2014

AIR ASSAM KAKI LEMBU

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua

bertemu untuk entry hari ini dan selamat berhujung minggu..hari ini nak bercakap pasal topik kaki lembu..errr ada orang geli ke.. tak kan ^__^..  ini cerita pasal raya korban hari tu la ya.. wani ni kalau bab memasak kaki lembu ni boleh lah ..kalau nak suruh main bakar lepas tu buang bulu2, lepas tu kikis pulak nak ambil isi dia tu .. maaflah sorry tak boleh buat haaaa.. yang ni pun mujurlah abah yang buat .. lagipun favorite dia pun ais assam kaki lembu ni.. dah tak der lemak kan..

tapi bila main kaki lembu ni .. kena rebus lama laaa jawabnya 2 jam lebih jugak rebus ni nak bagi empuk... fuhh.. kena rajin2 la tambah air ya jangan bagi kering kontang la periuk tuuu... oklah resepi ni asas yang wani buat.. dah sedap pun.... kita tengok resepi nya .. wani nak kata tak makan tak la jugak makan tu makan sebab ia macam berjeli macam tu .. kollagen tu.. sihat untuk kulit hiii...  tapi lidah lembu memang tak makan laaa haaa...oklah borak jer panjang ...resepi pun senang jer nak kata ikut sukatan tu tak lah sangat.

FOLLOW BUTTON SEBELAH KANAN PALING ATAS TQ :))

AIR ASSAM KAKI LEMBU

BAHAN-BAHAN

 1 mangkuk isi kaki lembu yang sudah dibersihkan ( bergantung la banyak mana yang dapat )
 belacan secukupnya *
 jus limau kasturi secukupnya nak bagi masam. *
 hirisan daun kesum *
 hirisan bawang besar secukupnya *
asam gelugur 3 keping * ( optional )
air secukupnya
garam secukup rasa

CARA- CARA
1. rebus kaki lembu sehingga empuk ( jangan lupa sentiasa tambah air nak bagi empuk )
2. bila dah empuk, masukkan bahan yang bertanda * dan tambahla air yang dikehendaki
3. rebus lagi hingga mendidih  dan tambah garam secukup rasa kalau tak masin lagi.. ingat belacan tu dah masin ya ..
4. siap boleh la dihidangkan

Friday, October 17, 2014

KUIH CAKOI

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua 

bertemu untuk entry hari ini.. first time wani buat cakoi ni hii.. biasanya wani beli jer tapi ada orang jual macam bentuk mini pun ada itupun 10 sen satu.. ni haaa minyak naik kot naik jugak tau harganya huu.. yang ni pun entah menjadi ke tidak.. resepi pulak lebih kurang macam nak buat donut.. dah lama tak lembutkan tangan main uli tepung ni .. satu adunan ni macam banyak sangat sampai separuh adunan lagi wani terap dalam bentuk donut pulak.. untuk di frozenkan... bila dah malas nak main potong2 dengan lidi haaa..lain kali kena buat half untuk resepi ni..  oklah cuaca pun mendung jer main hujan tak hujan hari ini.. tak lama lagi wani pun akan sibuk2 la pulak.. selamat mencuba ya untuk resepi ni .. 

FOLLOW BUTTON SEBELAH ATAS PALING KANAN TQ :))

KUIH CAKOI 

CAKOI
resepi: MamaFami
Bahan-bahan : 
400 g tepung ~ diayak 
1 cawan air 
1 sudu besar majerin ~ dicairkan 
1 sudu kecil garam 
3 sudu besar gula 
1 sudu besar susu pekat manis 
1 kuning telur 
2 sudu kecil yis segera 
1/2 sudu kecil soda bikarbonat 
minyak untuk menggoreng 

Kaedah : 
1. Satukan air, majerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis dan soda 
bikarbonat dalam mangkuk besar. Kacau agar sebati. 
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan di atas. 
3. Ulikan sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari. Biarkan selama 
setengah jam. Bekas berisi doh hendaklah dibalut di dalam beg plastik yang bersih. 
4. Canaikan doh setebal 1/2 sm, kalau boleh dalam bentuk segiempat tepat. 
5. Potong kepada kepingan bersaiz 1 inci. 
6. Rendamkan lidi di dalam air. Tekankan lidi basah 
tersebut di atas setiap kepingan 1 inci tersebut. 
7. Cantumkan dua kepingan dengan bahagian yang bertanda lidi bertemu antara satu sama lain . 
8. Panaskan minyak. Tarik kedua-dua hujung cakoi dan goreng hingga keperangan.


*saya uli menggunakan BM dan kaedahnya masukkan bahan-bahan mengikut turutan BM.

Sunday, October 12, 2014

SUP TULANG GAYA CHEF WAN

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua

untuk entry kali ini masih lagi bercerita pasal daging korban.. lama jugak wani tak pos pasal masakan sup ni.. kali ini sup tulang ..sup paling sedap sup tulang lembu la.. macam macam boleh buat kan hirup saja , makan dengan mee , makan dengan nasi air .. raja sup ...sup tulang la . ehhh ke ada sup lain yang lagi sedap.. .. tapi almaklumlah sup tulang ni kena rebus berjam2 la jugak nak bagi lembut isi dia tu kan tapi berbaloi la masak lama2 pun sedap..


kali ini wani nak ada kelainan sikit kadang kadang rebus macam biasa letak rempah sup macam tu lah... ..kadang kadang buat sup ala vietnam tu .. itu pun dah kira sedap .. sebala bahan2 nak direbus tu kena bakar dulu nak bagi aroma sedap dalam sup tuu .. kadang kadang bahan2 basic nak buat sup ala vietnam tu wani buat dengan kerangka ayam.. waduh sedap sangat sup dia.. dan kali ini terjumpa dalam dapur encik mat .. macam sedap je  sebab lain cara dia masak .. wani panjangkan kat sini pulak ya .. terima kasih sudi kongsi.. berbaloi baloi sedap... kalau cukup full set .. biasalah sup tulang ni berminyak lemak tu hiiii.. jarang sekali nak makannya apatah lagi tulang lembu segar kan... selamat mencuba..

FOLLOW BUTTON SEBELAH KANAN PALING ATAS TQ :))




SUP TULANG GAYA CHEF WAN 

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram ekor lembu (mat guna 1 kg tulang lembu berdaging)
2 camca besar serbuk ketumbar
1 camca besar serbuk jintan putih
1 camca besar serbuk jintan manis
1 1/2 camca besar tomato puree
Air secukupnya
1 batang lobak merah, kupas dan dadu
1 biji kentang, kupas dan dadu
2 batang saderi, didadu
Garam secukup rasa (mat tambah sedikit gula)
Lada hitam yang baru dikisar secukupnya
Hirisan daun ketumbar (mat guna daun sup/daun bawang)
Bawang goreng

BAHAN KISAR HALUS :-)
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai, hiris
1 inci halia

BAHAN TUMIS :-)
4 biji buah pelaga
2 batang kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang

CARA MEMBUATNYA :-)
1 Tulang lembut dicuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam periuk, goreng tulang lembu 
tadi hingga perang, angkat dan toskan. Dalam minyak yang sama, masukkan rempah tumis dan 
bahan kisar halus, goreng hingga naik bau.
2 Tambah serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih, kacau 3 - 4 minit hingga harum. Tambah tomato puree. Masak sekejap dan masukkan tulang lembu tadi, gaul rata dan tuang air secukupnya.
3 Renih kan hingga daging pada tulang tadi empuk (kurang lebih 2 jam). Tambah kentang, lobak merak dan saderi, masak lagi hingga kentang empuk. Tambah garam secukup rasa, sedikit gula 
dan lada hitam, kacau dan masak 2 - 3 minit lagi.


4 Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur hirisan daun ketumbar dan 
bawang goreng. Sedap dimakan begitu sahaja atau bersama roti. Jika kelihatan minyak agak 
banyak, boleh ceduk keluar..

nota: wani tak goreng tulang lembu tu ..wani rebus tulang dalam 1/1/2  jam..wani tumis bahan kisar siap siap baru masukkan dalam air rebusan tulang dan rebus lagi .. malas nak main minyak minyak banyak2 

Saturday, October 11, 2014

GULAI KAWAH

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua

bertemu di entry hari ini  :)) asyik post entry kek je kan ...oklah hari ni entry pasal resepi daging pulak .. maklumlah hari raya haji baru je berlalu dan  daging korban masih ada lagi dalam freezer .. entah nak masak apa.. tiba- tiba teringat ada rempah yang wani beli siap untuk gulai kawah..lupa dah brand apa.. wani guna rempah tu dan ada tambah 1 1/2 sudu teh  rempah kerutuk  sebab wani tambah ikut resepi ni.. tapi wani buat ni dah jadi gulai periuk sebab guna periuk... bukan guna kawah hiii

kalau ikut arahan cara guna rempah tu guna rempah tu jer tak ada langsung bahan bahan yang di blender. tapi wani tambah macam dalam resepi niii..macam tak ada bahan pemekat jer ..rasanya lebih kurang lah gulai periuk katakan.. nak gulai kawah kena nanti ada kenduri laa jawabnya hii..kalau gulai macam ni sedap cicah roti tak pun lempeng pun sedap...wani tak masukkan daging saja ,, habis semua campur limpa dan hati pun ada .. tahun ni,,, ini kali pertama wani ada limpa hati ni dah lama dah tak makan benda benda dalam bukan tak nak makan tapi nak kurangkan makan  huu   tapi dah rezeki kan  dapatkan takkan lah tak nak buat apa apa .. kalau masak gulai  macam ni santan pun wani tak ikut sangat resepi main letak asalkan ada rasa sudah hiii...oklah semak resepi ya .. panjangkan kat sini pulak...selamat berhujung minggu

FOLLOW BUTTON SEBELAH KANAN PALING ATAS TQ :))




GULAI KAWAH 

Bahan:
Daging cincang 1/2 kg
Santan pekat 1 cawan
Air masak secukupnya
bawang merah besar 2 labu
bawang puteh 3 ulas
halia 2 inci
lengkuas 5 hiris
kunyit hidup 1 inci
serai 2 batang
cili kering 5 tangkai
rempah gulai darat 2 sudu besar
rempah kerutup 1 sudu kecil
air asam jawa
nise 1 - 1   1/2 keret(sama fungsi ngan gula merah/gula melaka. kalau takde gula biasa pon boleh)
garam buku

Cara masak gulai kawah:
1)Daging cincang direbus hingga empuk. Bawang merah dan bawang puteh dicincang halus. Cili 

kering direndam kemudian dimesin dengan halia, lengkuas, kunyit hidup dan serai.

 2)Tumis bawang merah dan bawang puteh.  Bila dah agak kekuningan dan wangi, masukkan bahan 

yang dimesin.  Masak sampai sebati dengan minyak.  Kemudian masukkan rempah gulai darat 
serta rempah kerutup tadi.  Kacaukacau biar jangan hangit.  Masukkan sedikit 
air untuk mesrakan kesemuanya. Biar rempah betulbetul masak dan bertukar
warna jadi agak gelap sedikit baru masukkan daging beserta dengan air rebusandaging.  Masak 
dengan api yang kecil.

 3) Masukkan santan. Tidak lama lepas tu masukkan air asam jawa. Terus memasak dengan api yang kecil. Akhir sekali perisakan gulai dengan nise serta garam. Alhamdulillah dah siap pun gulai kawah.

Thursday, October 9, 2014

KEK BATIK ARORA

ASSALAMUALAIKUM....



salam semua 

salam jumaat nak cerita pasal kek.. entry ni berderet - deret mengekek je kan... ni buat sebab nak tengok butter nak expired hiiii.. dah la main buntu2 time nih rasa macam nak buat kek butter .. lagipun memang dah lama sangat wani tak main putar kek macam ni .. jarang betul nak buat kek2 macam ni.. sebab malas nak keluar mixer hii... apapun terpaksa la buat ..dan kali ini buat kek batik arora .. emm tengok ke resepi macam nak buat kek butter jer cuma ada corak warna warni ..

entah menjadi ke tak aroraku tak beraura mana pun hii... kalau kek2 macam ni memang minum dengan air kopi sedap buat minum petang..kek ni pun memang meletoppp di kalangan blogger dulu dulu..  cuma wani jer angin baking tu lambat sikit ...lagipun resepi ni pun senang jer.. terima kasih sudi kongsi resepi.. panjangkan kat sini pulak.. gambar tak berapa nak cun pulak sebab time tu macam nak hujan .. tak apalah .. oklah ya selamat berhujung minggu 

FOLLOW BUTTON SEBELAH KANAN PALING ATAS ..TQ :))

ARORA BATIK CAKE 

Bahan-bahan :
250 gm mentega
100 gm gula castor
1/2 cawan susu pekat manis - boleh guna 3/4 cawan untuk lebih manis
250 gm tepung gandum
6 biji telur ( wani guna 5 biji telur gred A ) 
2 sudu teh baking powder
5 jenis pewarna dan perisa

Cara-cara :
1. pukul mentega dan gula sampai kembang memutih, masukkan susu pekat manis dan pukul sebati.
2. Masukkan telur sebijisebiji dan pukul lagi. Ulang sampai semua telur habis, setiap satu biji telur diputar dalam masa 30 saat.
3. Ayak tepung, baking powder dan masukkan kedalam adunan telur tadi, pukul lagi sampai adunan 
sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 5 bahagian sama rata.
5. Letakkan pewarna makanan dan perisanya sekali jika suka dan gaul rata.
6. Sediakan loyang yang dialas kertas minyak dan tompok-tompokan setiap warna dalam loyang sampai habis
7. Bakar pada suhu 160-180 darjah celsius selama 45 minit – 1 jam. Guna api bawah sahaja.


nota: wani bakar api bawah dan atas 

Tuesday, October 7, 2014

CHOCOLATE OATMEAL CUPCAKE

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua ..

selamat bertemu kembali.. hari raya haji dah pun lepas .. sekarang ni main mendung lepas tu hujan maklumlah dah nak penghujung tahun ni,,, musim tengkujuh pula yang nak tiba ... oklah ya hari raya haji baru ni pun tak de la special menu yang masak.. wani bakar je kek gula hangus nak bawak balik rumah mak long sebab family gathering semua berkampung kat sana..

kali ni nak berkongsi resepi chocolate oatmeal cupcake.. sebenarnya jadi nya nak terrrrr buat cupcake ni sebab ternampak ada oat masih berbaki dalam bekas .. lama sangat dah dok dalam bekas tu nasib baik tak ada apa-apa.. daripada dok simpan lagi lama wani cubalah nak buat kek coklat versi ada oat ni .. kalau ada benda tak habis macam ni lah kena jadikan makanan gerenti habis licin makan,,,,,terlintas nak buat kek pun sebab dah habis fikir idea nak buat apa .. ini pun resepi jumpa dalam web.. buat masa sekarang ni .. pakcik google la teman sejati ku.. nak cari apa apa google jer.. terima kasih pakcik..hiiii

nak tau rasa .. bila dah bergaul sebati dan bila dah dibakar .. serius tak nampak langsung oat tu .. entah ke mana menghilang hancur dalam batter untuk cake tu kot.. apa pun sedap sesiapa yang nak mencari kelainan dalam satu kek.. resepi ni untuk kek kalau nak bakar dalam papercup jadila cupcake. tabur choc chips kat atas  ..dalam resepi ada letak ganache wani tak letak ..wani tak ikut resepi  sangat ..lain sikit ya .. boleh baca kat nota di bawah ya.. selamat mencuba..

nak follow wani punya blog main klik2 dekat paling atas sebelah kanan ya.. ada lah perkataan FOLLOW tu.. 



CHOCOLATE OATMEAL CAKE 

1 cup quick oats, my homemade instant oatmeal works great
1 1/4 cup water, boiling, I think I will use milk or buttermilk next cake
1/2 cup Hershey's Special Dark Cocoa, or any cocoa
1 1/2 cups King Arthur unbleached all purpose flour
1 1/2 cups sugar
3 Tablespoons molasses, unsulphured ( wani tak letak ) 
1 teaspoon baking powder
1 1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
2 eggs, beaten
1/2 cup oil
2 teaspoons vanilla extract
1/2 cup Hershey's Special Dark Chocolate Chips or semi-sweet, optional


Put oatmeal in a bowl, sift cocoa in, add boiling water, stir and set aside for 20 minutes or until liquid 
is absorbed.  
Preheat oven to 350 degrees F.
Grease bundt pan.  My bundt pan was too large  I think I have a 12 cup. 
In large mixing bowl whisk, or sift, together flour, salt, baking powder and baking soda.
Beat together sugar, molasses and oil.  Beat in eggs until mixed.  Add flour mixture and beat just until incorporated.  Add oatmeal mixture and vanilla, stirring to mix well but not over mix.  
Pour batter in bundt pan and cook for 20 - 30 minutes.  It's done when toothpick comes out clean.  
Always check before earliest time.  
Let cool for 20 minutes.  Run a plastic knife around edges, I use one of my twins old zoo pal knives,  ~smile~  Remove from pan onto serving plate or cooling rack. 
Top with ganache or dust with powdered sugar.  

Dark Chocolate Ganache
1/4 cup heavy cream
1/2 cup Hershey's Dark Special Chocolate Chips or semi sweet chips

Heat cream just until boil.  While heating but chocolate chips in a bowl. 
Once cream has come to a boil, pour over chocolate chips.
Whisk until chocolate is melted and smooth.
Spoon over cake.


Slice and enjoy warm or place in refrigerator to set chocolate. 

nota: wani buat macam kita buat choc moist cake:  oat, minyak, gula pasir, coco powder dan gantikan air panas dengan susu coklat.. campur semua dalam satu periuk, masak dengan api perlahan sampai sebati tak perlu mendidih tak apa.

lepas tu gaulkan tepung sikit demi sikit dengan adunan coklat tadi..