Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Monday, April 7, 2014

BROWNIES LAPIS BISKUT MARIE

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua

bersua kembali.. dah macam suam suam kuku dah blog wani ni... apapun banyak betul post masih dalam draft.. tunggu kerajinan nak update .. cuaca panas panas macam ni.. membuatkan lemau nak update.. wani rasa last hujan 18/3 bulan lepas ... sejak hari tu tak hujan dah... ya Allah semoga hujan berkat turun ..kasihan tengok pokok pokok .. layu ..

oklah ya tanpa melengahkan masa entry tertunggak..wani cuba buat brownies ni lapis dengan biskut marie .. tapi bukan kek batik ya .. nampak macam kek batik .. sedap nya gooey sangat tapi kalau brownies wani buat memang tak ada paper thin crust kat atas .. lagipun brownies ni kalau tak ikut kadar ukuran setiap bahan tu tak cukup tak menjadi jugak.. tapi kalau wani buat kek apa pun memang wani kena kurang gula ... lagipun brownies ni banyak jenis ..mungkin wani boleh classify brownies ni jenis cakey type ...

cubalah buat ya peminat brownies.. akhir sekali nak iklan jap.. jemput jemput singgah kat NAS BOUTIQUE  banyak dress gorgeous.. :)).. thank you for dropping by there..


BUTTER BISCUIT MOCHA BROWNIES 
SOURCE: baking dom.com
Makes 1 8×8 pan (wani guna loyang 7 x 7 ")

Ingredients
FOR THE BROWNIES
1/2 cup (50 grams) unsweetened cocoa powder
1/2 cup (64 grams) all-purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon salt
1/2 cup (1 stick or 113 grams) unsalted butter
1 cup (200 grams) sugar
2 eggs
1/2 teaspoon vanilla extract
26 Leibniz butter biscuits (or comparable) ( wani guna biskut marie ) 

FOR THE MOCHA SAUCE
1/2 cup espresso or strong brewed coffee
6 tablespoons (75 grams) sugar
1/4 cup (25 grams) cocoa powder
1 ounce (30 grams) semi-sweet chocolate chips
2 tablespoons (30 grams) unsalted butter, cut into 2 pieces
1/2 teaspoon vanilla extract


To make the brownies: Preheat oven to 350 degrees. Grease and flour an 8×8-inch square baking dish; set aside.
In a medium bowl, combine the cocoa, flour, salt, and baking powder; set aside.
In a small saucepan, melt the butter over medium low heat. Once melted, remove from heat and stir 
in the sugar with a whisk. Add the eggs, one at a time, whisking quickly to prevent them from 
cooking. Stir in the vanilla extract. Add the flour mixture to the pan and whisk until thoroughly 
combined.
Line the bottom of the baking dish with 8 1/2 butter biscuits. Pour half of the brownie batter 
over the top of the biscuits and spread to the edges as needed. Arrange another 8 1/2 biscuits over the brownie batter in the baking dish, then pour the remaining batter over the top, again spreading 
the 
batter to the edges, as needed.
Bake the brownies for 28 to 33 minutes, or until a toothpick inserted near the center comes out with one or two crumbs clinging to it. Allow to cool completely before serving.

To make the sauce: Combine the coffee, sugar, and cocoa powder in a small saucepan set over 
medium high heat and bring to a boil, whisking occasionally. Reduce heat and simmer for about 30 
seconds without stirring.
Remove from heat and whisk in the chocolate and butter until smooth. Stir in the vanilla. Let stand 
at least 1 hour before serving.
Once the brownies are cooled, drizzle them with some of the mocha sauce. Top the drizzled brownies with 9 butter biscuits, then drizzle with more sauce. Use remaining sauce to drizzle over ice cream, etc.

Mocha Sauce adapted from The Perfect Scoop by David Lebovitz, Brownies by 
Darla


Friday, April 4, 2014

NAS BOUTIQUE WOMEN'S CLOTHING STORE

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua ....

kepada ladies di luar sana yang ingin melangsungkan majlis pertunangan ataupun majlis perkahwinan atau pun ada majlis rasmi yang lain.. jom cuci cuci mata singgah page ni ya .. pelbagai dress yang sangat gorgeous ... menanti anda di sana.. wani dah letak link kat sebelah blog wani ni NAS BOUTIQUE  namanya.. ataupun klik SINI..singgah kat blog ni jangan lupa singgah kat page sana ya :))

Tuesday, April 1, 2014

EASY POT PIE

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua ...

salam kembali semoga semuanya sihat dalam rahmat Allah... lamanya tak singgah kat blog ni... terasa rindu .. kadang kadang tengok saja, update nya tidak hiii.. tapi alhamdulillah tengok ke trafik kat blog semakin hari semakin meningkat ..terima kasih sudi sudi singgah  kat sini .. cari lah apa apa resepi ya semoga ianya bermanfaat .. first trial buat pot pie ..sangat mudah jer membuatnya hiii.. tapi sedap.. layan jer resepi ya ..malas nak cakap panjang. resepi ni nak tokok tambah bahan bahan apa pun boleh..wani guna 1 tin je mushroom soup.


EASY POT PIE 

For the filling:
1 large carrot (200 g), peeled and cut into 2 cm cubes
2 large potatoes (around 350 g), peeled and cut into 2 cm cubes
1 tin cream of mushroom soup
1 tin cream of chicken soup
600 g boneless chicken breast, cut into 2 cm cubes
¾ tsp salt
¼ tsp black pepper
1 Tbsp plain flour
2 Tbsp oil
1 large onion (150 g), cut into 2 cm cubes
1 tin button mushrooms (drained and cut into halves or quarters)
½ cup (60 g) frozen green peas
1 Tbsp chopped parsley
Salt and pepper, to season
For the pastry top:
4 sheets frozen puff pastry
1 egg, beaten

Method:
1. To make filling, place the carrot in a small pan with 500 ml water and ½ teaspoon salt. Cook 7 

minutes on medium heat until carrot is tender, then add potatoes. Cook another 10 minutes until the potatoes are tender. Turn off the heat, strain the vegetables, set aside and reserve 1 cup (250 ml) of 
the cooking liquid.
2. Combine the reserved cooking liquid with the cream of mushroom soup and cream of chicken soup. Stir until the mixture is smooth, then set aside.
3. Season the chicken with salt, pepper and flour. Heat the oil in a roomy pan and fry onion till 
translucent. Add the chicken and mushrooms and cook, stirring occasionally, until pieces are firm.
4. Add the soup mixture and bring mixture to the boil. Simmer 5 minutes, add pre-cooked carrot and potato, green peas and parsley. Season to taste with salt and pepper and take 
pan off the heat. Cool fiiling (filling can be made a day ahead, cooled and refrigerated).
5. Spoon the cooled filling into small pie/casserole dishes. Cover tops with thinly-rolled out puff pastry and if wished, decorate with pastry shaped into “leaves”. Brush pastry with beaten egg and bake in a preheated oven (190 C) for 25 – 35 minutes or until tops are golden brown. Serve hot.

Wednesday, March 26, 2014

LAYER MURTABAK CRACKERS

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua ...

salam kembali.. semoga kalian semua sihat sihat selalu.. mungkin perasaan masih sayu dan sebak mengenangkan berita pasal mh370.. wani pun malas nak ulas lanjut.. semua berlaku ada hikmahnya ...buat muslim kita kena percaya qadak dan qadar Allah.. rasa- rasanya lepas ni mungkin negara Malaysia terima pelbagai impak dari pihak lain... mudah mudahan dan doa doakan semoga Malaysia sentiasa sejahtera selalu...

oklah ya berbalik kepada resepi, layer murtabak crackers ni tak ingat dah buat berapa kali sekali kot ... hii.. itulah first time macam tak reti nak main layer . maklumlah main dengan biskut ni susah.. kalau ada ruang kena perlukan biskut ni kena potong alamatnya kat bahagian tu tak cantik la... sekali tengok macam nak buat makaroni bakar tapi yang ni ganti dengan crackers. sedapla jugak puas puas makan makaroni bakar boleh bakar style macam ni.. macam-macam resepi ni kan.. tapi yang resepi ni wani dah olah buat sendiri.. kena main elokelok celup biskut tu dalam air suam .. terlebih lembik tak boleh jugak...dan kat bawah tu ada gambar step by step..

LAYER MURTABAK CRACKERS

Bahan - bahan
1 bungkus Crackers jenama Munchy
500 gm daging cincang
1 labu bawang besar sederhana dipotong dadu
2 ulas bawang putih dicincang halus
daun sup atau ketumbar secukupnya
1 tangkai lada besar dihiris serong
2 sudu besar serbuk kari
gula dan garam secukup rasa
2 biji telur dipukul ringan

Cara-cara
1. panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga wangi
2. masukkan daging cincang kacau rata sekejap dan masukkan serbuk kari. gaul hingga rata.
3. masukkan daun ketumbar atau daun sup dan lada dihiris. perasakan dengan garam dan gula... kacau hingga nampak naik minyak sikit. tutup api. ketepikan
4. loyang empat segi  7" x 7" dialas dengan aluminium foil dan susun kepingan crackers munchy yang telah dicelup dengan air suam ( nak celup jangan lama sangat ,celup bagi ia kembang sikit dan bukan sampai lembik).
5. ratakan dengan daging cincang tadi dan lapik kembali dengan crackers..dan atas sekali tutup dengan crackers.  ( wani buat dalam 3 layers crackers )
6. tutup loyang dengan aluminium foil dan bakar dalam 30 minit dengan suhu oven masing masing. keluarkan,buka aluminium foil dan tuangkan telur yang telah dipukul ringan dan bakar tanpa aluminium foil lagi dalam masa 10 minit .
7. sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong.. balikkan permukaan yang ada foil kat atas dan tarik berhati -hati kertas foil tu..
8. hidangkan..

Nota: wani tutup sebab tak nak bagi crackers tu kering dan hangit ...dan letak telur dalam 10 minit terakhir sebab nak bagi lembap sikit kata atas tu .. kalau tak memang terlalu kering..

- wani rasa kalau nak tabur cheese kat atas  taburan daging cincang tu ok jugak .. ikut selera tekak ya



Wednesday, March 19, 2014

IKAN BAWAL MASAK HITAM

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua

bersua kembali... semoga semuanya di dalam lembayung rahmat Allah tak kira di mana jua anda berada .. macam ni lah bila ada kenalan maya .. nak berjumpa entah bila nak berjumpa .. persahabatan di alam maya pun dah macam satu realiti..alhamdulillah baru beberapa hari lepas hujan rahmat turun setelah sekian lama musim kemarau... tapi rasa tak puas ingin melihat hujan turun lagi ... cuaca pun sekarang rasa macam dah panas balik..  sekarang ni pun susah nak online line internet tak ok sikit ... susah wani nak jengah jengah blog orang .. update blog sendiri tu pun dah kira nasib baik.. minta maaf la ya  .. tujuan wani berblog ni hanya berkongsi apa yang wani boleh kongsi terutama resepi.

kali ini nak tayang resepi rekaan .. kalau memasak ni tak boleh nak ikut skrip sangat ..apa bahan misteri yang ada kat dapur tu boleh dijadikan satu resepi kan. kalau dah ada nama serupa macam resepi ni .. mungkin lain lain bahan hiii dan lagi satu sebenarnya masak masak ni tak payah main sukatan ikut letak dan ikut rasa tekak ..kalau ok masuk tekak oklah tu hiii.

IKAN BAWAL MASAK HITAM

Bahan - bahan

ikan bawal sederhana besar
1/2 bawang besar dipotong dadu*
2 ulas bawang merah didadu*
2 ulas bawang putih cincang halus*
sedikit halia cincang halus*
sos cili, sos lada hitam, sos plum, kicap manis dan sos ikan * (guna ikut keperluan susah kalau nak cakap main sukatan ) * kicap manis letak banyak sikit nak bagi hitam
2 sudu teh lada kisar
jus limau nipis
gula dan sedikit air
1 tangkai lada merah dipotong memanjang
2 biji lada burung dipotong serong
sedikit daun bawang dipotong panjang

Cara- cara

1. ikan bawal diperap dengan garam kunyit dan digoreng sehingga perang keemasan
2. untuk sos, panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan bahan yang bertanda *sehingga wangi  dan masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga naik minyak sikit
3. masukkan semua jenis sos dan kicap manis, lada merah yang telah dihiris, lada burung dan daun bawang 4. kacau sekejap masukkan jus limau nipis, gula dan sedikit air dan kacau hingga naik minyak sikit. suai rasakan dan tutup api tuang atas ikan yang telah digoreng.

Nota: siapa yang tak suka pedas tak payah letak tak apa lada burung


Friday, March 14, 2014

CORNFLAKES MADU PEDAS RANGUP

ASSALAMUALAIKUM....


Salam semua 

membisu je wani lately kan.. dengan breaking news tergempar seluruh negara .. dah masuk hari ke 8 membuatkan ni hati tak senang nak duduk jer.. sibuk sibuk dengan aktiviti harian pun kadang kadang teringat pasal kehilangan MH 370 ni.. hanya doa dipanjatkan ke hadrat ilahi mudah mudahan dapat dijumpai.. banyak hikmah diatas kehilangan MH370.. dah macam satu misteri.. tak boleh nak ego sangat hidup atas dunia .. kita berbalik kepada pencipta yang mencipta..

oklah ya wani rasa dah lama sangat tak buat cornflakes madu pedas rangup dulu selalu buat ,,bila dah terasa nak makan ni mulalah buat lagipun resepi simple jer .. kali ini wani tak letak kacang sebab abah wani tak boleh nak makan kacang . wani panggang bijan lepas tu dah kaup balik sempurna cornflakes tu tabur la dalam kuali separuh .. yang separuh lagi tabur masa nak bakar .. kalau hari raya memang resepi wajib buat .. kunyah tak ingat ... wani letak sekali lagi resepi kat sini... kali ni buat elok elok jer tak la berminyak dan melekit sangat.


CORNFLAKES MADU PEDAS RANGUP 
SOURCE: DAYANGJACK

Bahan-bahan :
· 1 bungkus cornflake
· 1 bungkus roasted peanut (boleh juga menggunakan kacang tanah kopek yang dipanggang/goreng sendiri)
· 6 biji bawang merah (ditumbuk)
· 4 ulas bawang putih (ditumbuk)
· sedikit cili giling/cili kisar
· madu secukupnya
· sedikit garam
· 100 g mentega +/-

Cara-cara :
1. Cairkan mentega di dalam kuali besar. Tumis bahan
bahan tumbuk hingga garing. Kemudian masukkan cili giling/cili kisar 
secukupnya. Tumis lagi hingga garing.
2. Masukkan madu dan sedikit garam. Kacau sebati.
3. Masukkan kacang tanah dan kacau lagi. Akhir sekali masukkan cornflake. Gaul-gaulkan hingga rata. 
4. Jika kurang manis atau minyak, tambahkan mentega dan madu. Gorenglah 
hingga garing keemasan. Tutupkan api.
5. Sementara itu, panaskan oven pada suhu 170C-180C. 
6. Sediakan dulang pembakar, taburkan cornflake tadi di atasnya. Ratakan.
 Kemudian bakarlah selama 5 - -7 minit atau sehingga garing keemasan. Jangan sampai hangus. Keluarkan 
dari oven, dan sejukkan sebentar sebelum disimpan di dalam balang. 
7. Kaedah bakar akan menjadikan cornflake ini semakin rangup dan bertahan 
lama. Selamat mencuba!

Tuesday, March 11, 2014

LIGHT CHOCOLATE CHEESECAKE

ASSALAMUALAIKUM....




LIGHT CHOCOLATE CHEESECAKE
SOURCE: HAPPY FLOUR

Recipe 

Ingredients
120g chocolate milk
150g cream cheese
10g cocoa powder
40g butter
25g sugar
40g cake flour }sift
10g corn flour }together
4 egg yolk

4 egg white
60g sugar

Steps:
1. Line the base of a 8.5"/9" round springform baking tin with grease proof paper and set aside.
2. Doubleboil chocolate milk, cocoa powder, cream cheese, butter and sugar until cream cheese has melted completely.
3. Remove from stove and set aside to cool.
4. Preheat oven to 150C. (Don't preheat the oven too early as the oven will be too hot.)
5. Strain the mixture into a bigger mixing bowl.
6. Whisk egg yolk into the cream cheese mixture until well combined.
7. Follow by the flour mixture, whisk until smooth batter.
8. Use a cake mixer and whisk the egg whites till frothy.
9. Gradually add in the sugar and whisk till soft peaks form.
10.Fold in 1/4 of the meringue into the cream cheese mixture until combined.
11.Then fold in the rest of the meringue lightly in 3 portions until well combined.
12.Pour batter into the prepared cake tin, wrap the base and surrounding of the tin with 2 layers of 
foil or sit the cake tin in another bigger tin.
13.Steam-bake cheesecake in a preheated oven for 55-60mins.
14.Leave the cheesecake to cool in the oven for 1hr with the door ajar.
15.Remove cake from tin and cool on the wire rack.

Note: If cheesecake have some hairline cracks. Don't worry, it will close up when it cool. 


NOTE: wani bakar waterbath api bawah saja dalam 1 jam 20 minit..dan guna loyang bulat 8 inci yang digriskan dan bukan loyang springform.