Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Thursday, November 13, 2014

THE BEST FUDGY BROWNIES

ASSALAMUALAIKUM.....


salam semua ..

lamaaaaaaanya tak buka blog dan update apa2 yang patut. line internet ke laut pulak asyik x leh online jer.. apa khabar semua sihat ke .. ada orang rindu tak.. hiii.. ada ke orang rindu daku disini.. ok lah ya tanpa melengahkan masa resepi brownies ni kali kedua wani buat dan resepi ni memang terbaik... kalau dulu wani kurangkan gula ... tapi masa buat yg ni tak kurangkan la pulak.. ya amattttt manis .. lain kali wani nak kurangkan dah .. x kira dah hiii... brownies ni wani tak kisah sebenarnya kalau dulu nak tau jugak macam mana tip nak bagi flaky crust kat top tu kan.. nampak comel jer.. tapi buat tak jadi jugak.. tapi sekarang tak kisah dah hiii... 

tak sempat wani nak translatekan .. sebab dah lama tak update ni .. kena letak jugak resepi ni.. kesibukan akan menyusul kemudian hari... nanti kalau ada masa dan ruang nak update jugak dekat sini.. .. oklah ya resepi kat bawah ya.. resepi brownies ni memang tak guna cooking chocolate.. jadi tak payah runsing kalau stok cooking chocolate tak ada .. tapi mesti lah kena ada coco powder ya ... sebab wani jarang sangat beli cooking chocolate .. tak berapa nak guna.. ..kebanyakan resepi banyak guna coklat masakan sebenarnya .. ..nasib baik jumpa resepi ni...ubah letak dalam paper cup.. sebenar banyak kisah di sebalik kejadian brownies ni .. nanti wani cerita kemudian hari hiii.. selamat mencuba ...

rasa macam musim hujan dah nak start dah ni.. hujan sepanjang hari ... hari ni... sejukkkk

FOLLOW BUTTON SEBELAH KANAN PALING ATAS tq :))

THE BEST FUDGY BROWNIES 


Yield: Makes 16 brownies
Note: This recipe doubles wonderfully for a 9X13-inch pan. Just keep an eye on the baking time and adjust accordingly.

Ingredients
· 10 tablespoons (1 1/4 sticks or 5 ounces) butter  = 140gm 
· 1 1/4 cups (9 7/8 ounces) sugar
· 3/4 cup plus 2 tablespoons (2 7/8 ounces) unsweetened cocoa powder (natural or Dutch-process)
· 1/2 teaspoon salt
· 1/2 teaspoon pure vanilla extract
· 2 large eggs
· 1/2 cup (2 3/8 ounces) all-purpose flour

Directions
1 Position a rack in the lower third of the oven and preheat the oven to 325°F. Line the bottom 
and sides of an 8×8-inch square baking pan with parchment paper or foil, leaving an overhang on two opposite sides. Lightly grease with cooking spray and set aside.
2 Combine the butter, sugar, cocoa, and salt in a medium microwave-wafe bowl. Microwave for one minute intervals, stirring in between, until the butter is melted 
and the mixture is smooth. Set the mixture aside until it cools slightly (is warm to the touch not hot). It will look gritty but it will become smooth once the other ingredients are added.
3 Stir in the vanilla with a wooden spoon or rubber spatula. Add the eggs one at a time, stirring vigorously after each one. When the batter looks thick, shiny, and well blended, add the flour 
and stir until you cannot see it any longer, then beat vigorously for 40 strokes with the wooden spoon or a rubber spatula. Spread evenly in the lined pan.
4 Bake until a toothpick inserted into the center emerges slightly moist with batter, 20 to 25 
minutes. Let cool completely on a rack. After the brownies are cooled completely, I like to 
throw the pan in the refrigerator - cold brownies cut much easier and taste heavenly. Lift up the 
ends of the parchment or foil liner, and transfer the brownies to a cutting board. Cut into 
squares and serve.



Recipe Source: adapted slightly from Smitten Kitchen originally from Alice Medrich’s Bittersweet

NOTA : KALAU NAK BROWNIES NI  TEKSTUR NYA MACAM GOOEY JANGAN TERLEBIH BAKAR ... 

Wednesday, October 29, 2014

CREAM PUFF

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua

dah nak habis bulan 10 dah .. bulan 11 pula akan menyusul... sekejapnya masa . oklah tanpa melengahkan masa sebab masa itu emas hiii hari ini wani nak kongsikan resepi cream puff.. baru belajar nak buat cream puff huu...tapi alhamdulillah semuanya perfect bagi wani dari permulaan buat sampai la ke peringkat akhir cuma cream puff ni wani kena pandai control masa nak picit sebab ada terbesar sangat hiii.. yang filling dia tu pun sedap.. dah suka kepekatan untuk filling tu..

kenapa la tak buat awal2 cream puff ni mudah sangat nak buatnya cewaahh mudah konon sebab biasanya wani beli atau tak pun orang bagi tapi biasalah yang beli atau orang bagi tu pun tak menepati jugak selera tekak wani terutama bab filling tuh.. ada terkeras la..sebenarnya wani tak suka filling yang keras sangat ..wani suka yang agak2 lembik sikit..rasa hari tu buat taklah lembik sangat tapi bonda cakap filling lembik.. tapi wani suka haaaa...mugkin kena kacau lama sikit lagi nak bagi pekat sikit...



memang seronok jeee rasanya buat cream puff terutama sekali bab dia jadi puffff dalam oven tu.. runsing jugak takut tak berlubang kat dalam tu bila dah masak.. tapi alhamdulillah masak sempurna... cream puff ni memang salah satu favorite wani .. memang tak jemu makan....wani kongsikan resepi kat sini ya .. next time akan buat lagi ..selamat mencuba... resepi yang mudah dan sedap..untuk inti filling tu wani tak buat lemon curd ya ..ambil resepi yang satu lagi...ambil dekat 2 blog berbeza.. terima kasih sudi kongsi .. panjangkan kat sini pulak ya

FOLLOW BUTTON SEBELAH KANAN PALING ATAS TQ :))

KRIM PUFF MUDAH DAN SEDAP 
SOURCE: http://www.zzqah.com/2013/09/resepi-cream-puff-mudah-dan-sedap.html

Bahan Cream Puff:-
100 g mentega
250ml air
1/2 camca teh garam
150 g tepung gandum, diayak
3 biji telur gred A

Bahan Lain:-
Lemon curd secukupnya
Coklat masakan secukupnya, dicairkan

Cara membuatnya:-
1 Panaskan oven pada suhu 200C. Lenser dulang pembakar dengan sedikit mentega atau alas 
dengan silicone paper.
2 Dalam periuk satukan air, mentega dan garam. Masak hingga air mendidih dan mentega cair. Masukkan tepung dan dengan pantas kacau adunan sehingga menjadi seketul doh yang tidak 
melekat di periuk, gunakan api perlahan dan kacau hanya satu arah.
3 Masukkan doh tadi dalam mixer dan pukul hingga doh menjadi suam. Pecahkan telur dan 
kacau dengan garfu. Masukkan sedikit demi sedikit telur ke dalam adunan doh hingga habis. 
Pukul 
hingga adunan menjadi pes yang lembut.
4 Masukkan pes tadi ke dalam piping beg yang dipasang muncung bintang atau muncung biasa. Paipkan bentul siput atas dulang pembakar. Buat hingga habis dan bakar 20 minit hingga kuning keemasan.


5 Bila masak, alih cream puff atas jaringan dan biar sejuk. Belah sedikit dan boleh diisi dengan 
lemon curd dan tuang sedikit coklat cair sebagai penambah seri...Selamat mencuba!!!

NOTA: SAPU SEDIKIT AIR ATAS SETIAP HUJUNG TAJAM CREAM PUFF SEBELUM DIBAKAR UNTUK ELAKKAN CREAM PUFF TERLEBIH BROWN KAT BAHAGIAN TU..


INTI KRIM KUSTARD 



Bahan-bahan
1sdb tepung gandum
1sdb tepung custard
200ml susu segar
4 sdb gula pasir
1 biji telur saiz A
1 sdb marjerin/butter
1/2 sdt esen vanilla


Cara penyediaan
1- Satukan tepung gandum, tepung castard dan 2 sdb susu dalam periuk. Kacau rata hingga tak 
berketul
2- Kemudian masukkan telur dan esen vanilla, kacau rata lagi.
3- Selepas itu, masukkan kesemua baki susu segar dan gula, masak atas api perlahan sehingga 
pekat. Sentiasa kacau untuk mendapatkan custard yang licin.
4- Tutup api dan masukkan butter. Kacau rata.
5- Masukkan custard ke dalam pipping bag dan sedia di paipkan ke dalam cream puff


dah siap bakar dah macam macam saiz dah



Friday, October 24, 2014

MERINGUE KISSES

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua

salam maal hijrah 1436  buat semua ... besar maknanya hijrah buat kita... semoga penghijrahan kali ini lebih bermakna bukan sahaja buat diri kita ..tetapi mendapat keredhaan Nya. oklah kali ini wani nak share resepi meringue kisses.. rasa orang lain dah berlambak dah buat ,,wani sorang je agak ketinggalan ke belakang sikit hiii.. pavlova tu pun agak jarang2 nak buat itupun entah jadi ke tidak masih dalam experiment.. sebabnya apa ...sebab wani asyik main kurangkan gula... dalam resepi cakap kalau kurangkan gula tak berapa nak jadi sangat.. sebab itu setiap kali wani buat pavlova entah berjaya ke tidak pavlova ku hiiii..

kali ini cuba buat meringue kisses ,, kali ini tak kurangkan gula ...first time buat bakar pun agak lama jugak dalam 40 minit suhu 110C.. nak bakar dalam 20 minit tapi takut tak kering.. kalau tak kering alamatnya tak boleh nak regang la kat bawah tu.nampak je senang resepi kan.. wani buat ni boleh la dalam 2 loyang tapi nak bakar sekali gus itu masalahnya .. bakar la dalam first batch dulu .. lepas tu keluarkan cepat cepat nak masukkan second batch.. jadi.. yang first batch tu .. nampak agak kecut.. macam gambar kat atas tu.. kan .. nampak kan ..



tapi ok lah tu kan rasa macam happy jugak sebab menjadi.. dan seronok pulak tu bermain dengan color.. memang betul la macam orang cakap kenyal kenyal cam tu.. sekarang ni pun masih ada lagi berbaki makan sikit sikit.. hihi .. time wani buat tu cuaca agak kering jugak bila ke tengah hari sikit tu mendung .. .. rasa meringue ni dia x boleh nak terdedah kat udara sikit ia melekat2.. time nak bergambar ni pun dok asyik main sentuh2 dah nak lekat dah kat tangan...tapi bila dah letak dalam air tight container .. dan esok nak ambik makan  tu dah macam cookies pulak..

gabungan color tu cantik kan wani buat ala ala swirl.. first time nak buat ni rasa macam tak menjadi sangat..sebab makin lama kita picit keluar dah nak dekat habis tu .. warna tu dah macam kurang dah..
wani kongsi resepi kat sini ..inspired kat satu web ni tapi dia dah main macam letak filling kat tengah tu.. wani rasa tak perlu la kot .. meringue saja pun dah teramat manis dah..  kepada sesiapa nak belajar buat meringue guna 1 biji telur .. boleh la guna resepi ni ..

FOLLOW BUTTON SEBELAH KANAN PALING ATAS TQ :))




MERINGUE KISSES

BAHAN-BAHAN
1 biji putih telur
1/4 cawan gula halus

CARA- CARA
1. putih telur diputar sehingga berbuih, Masukkan gula sikit demi sikit dan putar lagi dengan kelajuan tinggi sehingga putih telur menjadi kental dan kaku.
2. cara nak buat swirl tu macam gambar kat bawah.. lepas tu boleh pipekan kat parchement paper atau silicon pad..dan bakar dalam 40 minit suhu 110C itu ikut suhu oven wani.. tapi tengok la jugak ya ...
3. bila dah bakar,, tinggalkan dalam oven sekejap dalam 1- 2 jam

NOTA: dalam resepi, bakar dalam 8 - 10 minit jer tapi bergantung kita pipekan size meringue tu.. 


sumber : SINI

Wednesday, October 22, 2014

BROWNIE BUTTER CAKE

ASSALAMUALAIKUM....



salam semua

selamat menyambut hari deepavali kepada semua kaum india di Malaysia..mesti ramai balik kampung bercuti. kan .. oklah kita teruskan kepada cerita hari ini.. emm wani buat kek ni  dah lama dah ..sangat menarik kek ni dengan kombinasi brownies dan butter cake.. cuma disebabkan masa tu wani ketiadaan cooking chocolate so wani gantikan dengan serbuk koko.. ish ish memang derhaka sungguh..tapi jangan buat macam wani ya ikut resepi ni .. tengok dah terhitam sudah bahagian bawah brownies tuu..

cara dia buat  bakar bahagian brownies dulu baru bakar yang butter cake.. tapi wani buat macam tu cam terhangit sikit.. .sebab bakar 2 kali..  pelik jugak nape dia bakar macam tu...mungkin nak elak dari bercampur .. batter untuk brownies tak la cair sangat.. jadi rasa next time nak bakar sekaligus terus la .. tak pe kali ini experiment dulu

sedap kek ni ada kelainan sikit.. boleh la sesiapa nak cuba ya .. resepi kat bawah...hari mendung je ni hujan rintik rintik... oklah ya bertemu di hari dan masa yang lain..

FOLLOW BUTTON SEBELAH KANAN PALING ATAS TQ :))



BUTTER CAKE BROWNIES 

Ingredients:
Brownie:
140g (5oz) Dark Chocolate (broken into pieces)
50g (¼ cup) Butter
50g (¼ cup) Brown sugar
1 Egg
35g (¼ cup) All purpose flour

Butter cake:
120g (½ cup) Butter
100g (½ cup) Sugar (I reduced by 1 Tbsp)
Eggs
120g (1 cup) All purpose flour
2g (¼ tsp) Baking powder
50ml (3 ½ Tbsp) Fresh milk
Method:
Grease and line a 10cm x 20cm (4×8-in) loaf pan with aluminium foil.
Preheat oven to 180C/350F.
To make brownie, melt chocolate and butter over low heat. Remove and leave to cool slightly. Stir 
in brown sugar until blended.
Add in egg, mix well. Fold in flour, mix until well combined. Pour batter into prepared pan. Bake in preheated oven for 15 minutes. Remove.
To make butter cake, beat butter with sugar until creamy. Add in eggs, one at a time, beating well after each addition.
Fold in sifted flour and baking powder, alternately add in fresh milk, mix to form batter.
Spread the butter cake batter over brownie, bake in oven at 160C/320F for 25-30 minutes or until cooked. Insert a cake tester in the middle to check doneness.
Cook’s Notes:
1 I am using allrecipes.com conversion chart. For the best results, please follow the metrics measurement.


2 I mixed the butter cake batter while baking the brownie. Then I poured the butter cake batter VERY QUICKLY onto the “hot” brownie. The butter cake batter will melt instantly. The second 
time I baked this brownie butter cake, I put the butter cake batter into a piping bag and cut a 
big 
hole at the tip, pipe in the butter cake batter quickly, and  just shake and tapthe pan to smooth 
the top.

Saturday, October 18, 2014

AIR ASSAM KAKI LEMBU

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua

bertemu untuk entry hari ini dan selamat berhujung minggu..hari ini nak bercakap pasal topik kaki lembu..errr ada orang geli ke.. tak kan ^__^..  ini cerita pasal raya korban hari tu la ya.. wani ni kalau bab memasak kaki lembu ni boleh lah ..kalau nak suruh main bakar lepas tu buang bulu2, lepas tu kikis pulak nak ambil isi dia tu .. maaflah sorry tak boleh buat haaaa.. yang ni pun mujurlah abah yang buat .. lagipun favorite dia pun ais assam kaki lembu ni.. dah tak der lemak kan..

tapi bila main kaki lembu ni .. kena rebus lama laaa jawabnya 2 jam lebih jugak rebus ni nak bagi empuk... fuhh.. kena rajin2 la tambah air ya jangan bagi kering kontang la periuk tuuu... oklah resepi ni asas yang wani buat.. dah sedap pun.... kita tengok resepi nya .. wani nak kata tak makan tak la jugak makan tu makan sebab ia macam berjeli macam tu .. kollagen tu.. sihat untuk kulit hiii...  tapi lidah lembu memang tak makan laaa haaa...oklah borak jer panjang ...resepi pun senang jer nak kata ikut sukatan tu tak lah sangat.

FOLLOW BUTTON SEBELAH KANAN PALING ATAS TQ :))

AIR ASSAM KAKI LEMBU

BAHAN-BAHAN

 1 mangkuk isi kaki lembu yang sudah dibersihkan ( bergantung la banyak mana yang dapat )
 belacan secukupnya *
 jus limau kasturi secukupnya nak bagi masam. *
 hirisan daun kesum *
 hirisan bawang besar secukupnya *
asam gelugur 3 keping * ( optional )
air secukupnya
garam secukup rasa

CARA- CARA
1. rebus kaki lembu sehingga empuk ( jangan lupa sentiasa tambah air nak bagi empuk )
2. bila dah empuk, masukkan bahan yang bertanda * dan tambahla air yang dikehendaki
3. rebus lagi hingga mendidih  dan tambah garam secukup rasa kalau tak masin lagi.. ingat belacan tu dah masin ya ..
4. siap boleh la dihidangkan

Friday, October 17, 2014

KUIH CAKOI

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua 

bertemu untuk entry hari ini.. first time wani buat cakoi ni hii.. biasanya wani beli jer tapi ada orang jual macam bentuk mini pun ada itupun 10 sen satu.. ni haaa minyak naik kot naik jugak tau harganya huu.. yang ni pun entah menjadi ke tidak.. resepi pulak lebih kurang macam nak buat donut.. dah lama tak lembutkan tangan main uli tepung ni .. satu adunan ni macam banyak sangat sampai separuh adunan lagi wani terap dalam bentuk donut pulak.. untuk di frozenkan... bila dah malas nak main potong2 dengan lidi haaa..lain kali kena buat half untuk resepi ni..  oklah cuaca pun mendung jer main hujan tak hujan hari ini.. tak lama lagi wani pun akan sibuk2 la pulak.. selamat mencuba ya untuk resepi ni .. 

FOLLOW BUTTON SEBELAH ATAS PALING KANAN TQ :))

KUIH CAKOI 

CAKOI
resepi: MamaFami
Bahan-bahan : 
400 g tepung ~ diayak 
1 cawan air 
1 sudu besar majerin ~ dicairkan 
1 sudu kecil garam 
3 sudu besar gula 
1 sudu besar susu pekat manis 
1 kuning telur 
2 sudu kecil yis segera 
1/2 sudu kecil soda bikarbonat 
minyak untuk menggoreng 

Kaedah : 
1. Satukan air, majerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis dan soda 
bikarbonat dalam mangkuk besar. Kacau agar sebati. 
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan di atas. 
3. Ulikan sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari. Biarkan selama 
setengah jam. Bekas berisi doh hendaklah dibalut di dalam beg plastik yang bersih. 
4. Canaikan doh setebal 1/2 sm, kalau boleh dalam bentuk segiempat tepat. 
5. Potong kepada kepingan bersaiz 1 inci. 
6. Rendamkan lidi di dalam air. Tekankan lidi basah 
tersebut di atas setiap kepingan 1 inci tersebut. 
7. Cantumkan dua kepingan dengan bahagian yang bertanda lidi bertemu antara satu sama lain . 
8. Panaskan minyak. Tarik kedua-dua hujung cakoi dan goreng hingga keperangan.


*saya uli menggunakan BM dan kaedahnya masukkan bahan-bahan mengikut turutan BM.

Sunday, October 12, 2014

SUP TULANG GAYA CHEF WAN

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua

untuk entry kali ini masih lagi bercerita pasal daging korban.. lama jugak wani tak pos pasal masakan sup ni.. kali ini sup tulang ..sup paling sedap sup tulang lembu la.. macam macam boleh buat kan hirup saja , makan dengan mee , makan dengan nasi air .. raja sup ...sup tulang la . ehhh ke ada sup lain yang lagi sedap.. .. tapi almaklumlah sup tulang ni kena rebus berjam2 la jugak nak bagi lembut isi dia tu kan tapi berbaloi la masak lama2 pun sedap..


kali ini wani nak ada kelainan sikit kadang kadang rebus macam biasa letak rempah sup macam tu lah... ..kadang kadang buat sup ala vietnam tu .. itu pun dah kira sedap .. sebala bahan2 nak direbus tu kena bakar dulu nak bagi aroma sedap dalam sup tuu .. kadang kadang bahan2 basic nak buat sup ala vietnam tu wani buat dengan kerangka ayam.. waduh sedap sangat sup dia.. dan kali ini terjumpa dalam dapur encik mat .. macam sedap je  sebab lain cara dia masak .. wani panjangkan kat sini pulak ya .. terima kasih sudi kongsi.. berbaloi baloi sedap... kalau cukup full set .. biasalah sup tulang ni berminyak lemak tu hiiii.. jarang sekali nak makannya apatah lagi tulang lembu segar kan... selamat mencuba..

FOLLOW BUTTON SEBELAH KANAN PALING ATAS TQ :))




SUP TULANG GAYA CHEF WAN 

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram ekor lembu (mat guna 1 kg tulang lembu berdaging)
2 camca besar serbuk ketumbar
1 camca besar serbuk jintan putih
1 camca besar serbuk jintan manis
1 1/2 camca besar tomato puree
Air secukupnya
1 batang lobak merah, kupas dan dadu
1 biji kentang, kupas dan dadu
2 batang saderi, didadu
Garam secukup rasa (mat tambah sedikit gula)
Lada hitam yang baru dikisar secukupnya
Hirisan daun ketumbar (mat guna daun sup/daun bawang)
Bawang goreng

BAHAN KISAR HALUS :-)
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai, hiris
1 inci halia

BAHAN TUMIS :-)
4 biji buah pelaga
2 batang kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang

CARA MEMBUATNYA :-)
1 Tulang lembut dicuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam periuk, goreng tulang lembu 
tadi hingga perang, angkat dan toskan. Dalam minyak yang sama, masukkan rempah tumis dan 
bahan kisar halus, goreng hingga naik bau.
2 Tambah serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih, kacau 3 - 4 minit hingga harum. Tambah tomato puree. Masak sekejap dan masukkan tulang lembu tadi, gaul rata dan tuang air secukupnya.
3 Renih kan hingga daging pada tulang tadi empuk (kurang lebih 2 jam). Tambah kentang, lobak merak dan saderi, masak lagi hingga kentang empuk. Tambah garam secukup rasa, sedikit gula 
dan lada hitam, kacau dan masak 2 - 3 minit lagi.


4 Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur hirisan daun ketumbar dan 
bawang goreng. Sedap dimakan begitu sahaja atau bersama roti. Jika kelihatan minyak agak 
banyak, boleh ceduk keluar..

nota: wani tak goreng tulang lembu tu ..wani rebus tulang dalam 1/1/2  jam..wani tumis bahan kisar siap siap baru masukkan dalam air rebusan tulang dan rebus lagi .. malas nak main minyak minyak banyak2