Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Thursday, May 21, 2015

NESTUM TUILES

ASSALAMUALAIKUM....



salam semua dan salam jumaat.

TUILES.. wani pun baru dengar perkataan tuiles ni.. jakun betul .. kali kedua buat nestum tuiles..first time buat wani buat bulat2 ..jadi masuk ovennya 2 kali.. kali ini buat sekali masuk oven jer..  tak nak main 2 kali .. jenuh nak tunggu..  sebenarnya resepi tuiles ni wani tengok dekat baking corner.. banyak sangat orang dok keep mentioning tuile.. tuile.. tertanya dekat sendiri apala maksud tuiles ni ..tengok gambar macam biskut .. tapi semua orang cakap resepi senang sebab nak habiskan putih telur boleh la buat tuiles ni.jadi wani google jap. apa maksud tuiles nih .. rupanya maksudnya macam ni



 "Tuiles, French for "tile", are a thin and crisp cookie with a lacy texture. the name "tuile" comes from their traditional curved shape ( like a Pringle) that copies the shape of roofing tiles once used n France - JOY OF BAKING


resepi asal guna oats..tak de stok so wani ganti dengan nestum.. hasilnya not bad.. SEDAP!!!!..crunchy and crispy gitu.. cara nak buat dia macam buat florentino cookies tu..tak pernah cuba buat lagi biskut florentino ni.. sebab lepas keluar oven biskut tu masih lembut dan kalau nak potong sama saiz kena cepat2 ambil pisau ..dalam 2 minit akan mula keras... kalau nak patahkan pun tak apa lepas keras tu..yang ni wani buat cantik sikit ..potong tapi jenuh la main tekan -tekan cepat2 nak bagi bentuk segi empat tu..


tesktur macam cookies cuma tak ada tepung ..kira nestum tu dah macam tepung la ya tapi bentuk bijirin .memang mudah resepinya..kalau makan ni buat sampingan sambil makan aiskrim pun sedap jugak ni..resepi asal pun ada  ..rasa tak puas hati tengok  link kat bawah. satu resepi ni tak banyak sangat tapi kalau nak test boleh la dulu buat untuk 1 adunan.tahan la dalam 3-4 hari lagipun kuantiti sikit

kat bawah tu ada nota..sila faham betul-betul ya, wani test tangan kiri pegang pinggan  kat bawah sikit. tangan kanan pegang tuiles paling atas  dan cuba jatuhkan atas pinggan ..Terus pecah.. saja nak test :D.. selamat mencuba

NESTUM TUILES
SUMBER: DARI DUNIA DAPURKU

OATS TUILES
SUMBER: INSTRUCTABLES


BAHAN-BAHAN

4 sudu teh butter -dicairkan

3/4 cawan nestum 
1 biji putih telur ( saya guna gred B) 
2 sudu besar gula halus ( saya sukat guna sudu makan ) 
sedikit garam 
sedikit vanila 

CARA-CARA

1.gaul sebati butter yang telah dicairkan dengan nestum
2. kemudian masukkan kesemua bahan yang lain dan gaul sebati 
3. sediakan loyang yang dialas dengan baking paper dan ambil sudu dan ambil sedikit doh letak atas baking paper dan tekan-tekan sampai nipis, kalau boleh sehabis nipis sebab inikan tuiles, bila masak nanti ia mesti rangup dan mudah patah
4. kalau tak nak buat bulat macam tu, letakkan kesemua doh atas baking paper dan tekan dengan jari yang telah dibasahkan dengan air sikit supaya tak melekat sepanjang kita tengah press doh tuiles tu.. Kalau rasa melekat boleh celupkan jari dengan air.tekan biar doh jadi nipis 
5.bakar dalam oven selama 15 minit.suhu oven masing2.suhu wani guna 150 C..last nak habis timing, wani pasang kipas takut hangit.
6. Bakar sehingga keperangan.sejukkan sebentar sampai tuiles mengeras baru boleh simpan dalam bekas kedap udara. 



NOTA: my cooking instructor told me away to test to see if you have made the tuiles thin enoguh. after baking and cooling the tuiles, drop one to the floor. if the cookies shatters into small pieces is is thin enough. if not, then the batter needs to be spread thinner 

using a wet fork press thinly into a round shape. ( have a bowl with water close by to keep wetting your fork). it is very important to spread the batter very thinly. the dough should be thickness of the almond.only put four cookies per baking sheet as they spread and have to be rolled onto a rolling pin immediately upon removing from the oven ( while still warm ) - JOY OF BAKING

Tuesday, May 19, 2015

CHEESE BROWNIES

ASSALAMUALAIKUM...


Salam semua

 wani teruskan untuk entry hari ini..malam2 baru nak jenguk blog..petang2 panas.. tak de mood nak buka blog.. baru jer 1 hari lepas hujan.. panas dah membahang balik..malam2 ni rasa suhu sejuk sikit. entry tertunggak di malam hari ya ... :)

sebenarnya ni kek marble cheese brownies. Nak habiskan stok krim cheese dalam peti,
 disebabkan wani terlupa nak buat marble jadilah cheese brownies sahaja, tak apalah kan.. yang penting rasanya mestilah sedap.brownies ni nampak mudah nak buatnya, Kepada sesiapa yang baru nak belajar buat brownies ni,, ya,, memang resepi sangatttt mudah.. tapi brownies ni banyak kategorinya.. ada yang cakey, ada yang fudgy dan ada yang chewy dan sudah tentu wani pun pening bila main banyak kategori yang penting wani suka fudgy .. hiii ..tapi sampai sekarang brownies wani buat tak rajin jadi kedut2 ..selalu nak awet muda macam tuan dia :D.. kalau yang brownies perfect, of course nak kedut2 kat atas tu kan.. atas resepi jugak dan atas jenis bahan yang anda guna jugak.. kena pandai tengok resepi .. kena main banyak kali buat ,baru tahu perangai brownies ni...sampai ke perangai pun nak tahu ..:D

bila dah banyak kali buat tak jadi kedut2,sekarang dah tak kisah ,,kalau dulu rasa macam nak meraung jer nape la tak kedut2 hii.. asalkan tekstur yang wani nak menjadi tak apalah kurangkan gula pun  .. dalam resepi ni wani buat separuh tapi memang akan kurangkan gula.. kalau tengok resepi2 dari barat semua  mak aaii gula,, macam semut nak makan..banyak sungguh.. kalau korang ada tips tu share2 lah jugak ya..

jangan pulak  bila ikut resepi brownies ,tak jadi kedut2 terus hentam orang ni salah bagi resepi.. kan dah cakap resepi memang nampak senang .. tapi jenis bahan dan sukatan bahan yang berbeza serta kaedah nak buat berbeza ,membuatkan banyak jenis brownies  yang timbul hii.. jangan marah ya.. wani bagi tahu sekadar pemerhatian masa buat brownies ni.. bukan lah nak expert sangat.oklah jom kita tengok resepi brownies ni .. terima kasih kak nor dan sesiapa yang share resepi ni .. wani panjangkan kat sini pulak..buat ni untuk half portion..dari resepi ni

MARBLE CHEESE BROWNIES


sumber: Rinnchan

sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.


7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.

Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.
Tip: better letak dalam peti sebelum dipotong untuk potongan yang smooth 

Saturday, May 16, 2015

KEK BUAH KUKUS SEDAP

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua dan selamat berhujung minggu

..panas membahang cuaca lately..ingatkan tadi nak hujan dah nampak titisan hujan.. lepas tu mentari kembali pansa, nampaknya tak jadi la hujan ..

 dah lama rasanya tak buat kek buah ni.. baru-baru ni hari jadi bonda wani, jatuh 13 Mei.. tapi sebelum tu ada tanya dia nak kek apa kalau nak makan, pantas bonda wani jawab nak kek buah ..kek buah memang favorite dia.. dia dah siap warning awal2 tak nak kek lain , kek coklat ke .. kek buah jugak yang sentiasa di hati.. sebab tu wani  tanya bonda, kalau buat kek lain tapi tak makan buat bazir je kan dah tak ada orang makan.. kek buah ni lagi satu memang cepat habis .. walaupun wani bukan peminat tegar kek buah.. dah buat menunaikan permintaan mereka pun dah ok dah..

untuk resepi kek buah ..resepi ni memang a keeper..wani tak pakai resepi lain.. dah banyak cuba resepi lain tapi resepi ni jugak bertakhta di hati.. lagipun penggunaan gula hangus dalam kek buah ni lagi buat kek ni bertambah sedap.. makin lama makin sedap.. dan untuk menampakkan lagi keperangan pada warna kek ni bergantung dekat gula hangus.. wani pernah cuba kurangkan gula dalam resepi ni kononnya nak kurang manis la kan dah la buah-buahan kering tu dah ada gula .. tapi tak menjadi sebab warna kek buah tu tak perang dan rasanya pun jadi kurang sedap sebab kurang nya gula hangus tu.. nampak tak betapa pentingnya gula hangus tu..




jadi jangan cuba nak kurangkan gula ..ikut betul-betul resepi ni.. gerenti menjadi.. macam jugak penggunaan buahan kering, jangan kurang jugak ya. kadang-kadang wani beli tak cukup ..go on jugak bakingnya ..hasilnya sedap cuma tekstur dalam kek tu nampak kurang kismis hii.. lain kali nak cuba blender buahan kering sampai hancur biar rata dalam kek ..itu atas cadangan bonda wani..

wani dah banyak olah resepi ni, kali ini cuba tambah 1 cawan air panas ke dalam gula hangus. nak suruh kek lagi lembap. yang tulisan bertanda merah tu dah olah tu ya ...dan kek ni simpan semalaman sebelum potong ..cara nak bakar tu tengok tip kat bawah.. kalau nak kukus pun boleh, tapi wani malas nak main tambah air dalam periuk hiii..dan selalu buat kaedah macam ni..terima kasih yang berkongsi, panjangkan resepi kat sini..ada ternampak pasal resepi buah kering  rendam dalam air teh pekat..sedap ke.. nanti nak cuba buat.. sebab wani jenis suka rendam2 buahan kering hii



KEK BUAH KUKUS
SUMBER: HANA MEMORIES
sumber rujukan : kak.sheila.spices journey
Bahan-bahan
· 250g butter @ seketul butter ( disarankan high quality butter)
· 350g gula pasir
· 60ml air panas ( saya guna 1 cawan air panas ) 
· 500g buah-buahan campuran - hana guna sultana dicampur dgn sedikit mix fruits
· 3 biji telur gred A ( ganti 4 biji telur gred B ) 
· 350g tepung gandum*
· 1 sudu kecil cream of tartar*
· 2 sudu kecil soda bicarbonat* - hana letak 1 setengah je
· 1 sudu kecil serbuk buah pala/netmug* - hana x letak sbb xde stok ( ganti dengan serbuk kulit kayu manis ) 
· 1 sudu besar susu pekat
· 1 sudu besar sunquik ( tambah 2 sudu besar ) 
· 1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara
· Masak gula hingga keperangan dan masukkan air panas perlahan-lahan. Sebatikan. Masukkan butter sehingga cair kemudian masukkan buah-buahan campuran dan juga susu pekat dan sunquik. Kacau kemudian sejukkan
· Ayak bahan bahan yang bertanda *. Masukkan ke dalam adunan mix fruits tadi sedikit demi sedikit 
menggunakan senduk kayu sehingga sebati.
· Mangkuk lain, pukul telur dan esen sehingga kembang dan masukkan perlahan ke dalam 
adunan kek dan gaul sebati menggunakan senduk kayu juga.
· Alas loyang 7x7 dengan kertas baking. Sapukan butter keliling dan tuangkan 
adunan kek ke 
dalamnya.Tutup loyang dengan aluminium foil.
· Kukus selama 4 jam untuk mendapat kelembapan yang diinginkan. (boleh dikukus 2 jam shj)


· Sejukkan kemudian potong. (Pastikan kek benar2 sejuk seeloknyer semalaman supaya kek 
dan buah tidak berderai dan padat ketika dipotong).


NOTA: untuk potongan kek yang kemas dan cantik,simpan dalam peti semalaman, sebaik sahaja keluarkan dari peti terus potong

           kek ini di bakar kukus dalam oven selama 3 jam dengan api bawah sahaja. selepas 1 jam 10                minit, cover permukaan kek dengan kertas timah selama 1 jam  dan untuk 1 jam terakhir                    keluarkan kertas timah .cucuk dengan lidi untuk untuk mengetahui kek sudah masak atau                    belum

          guna loyang empat segi 9" x 9"

Friday, May 15, 2015

BERAS TIRUAN



Salam semua

Mengucap panjang bila tengok video ni. Ya Allah, manusia bila pemikiran dah melampaui batasan..macam ni lah.. kalau dulu pasal telur tiruan.. tahun bila tak ingat dah.. kecoh mogok telur..tahun ni kecoh pasal beras tiruan. Negara China ni memang no 1 kalau bab tiru2 ni kan. 

Wani  rasa dah heboh pasal beras tiruan. Video ni dapat kat wassap.. bila dah siap sebijik macam beras.. memang kalau letak seguni kat kedai, orang tak perasan pun tu beras tiruan. Berhati2 ya semua.. lepas ni ada orang mogok beras pulak.. tak hairan lah.. apa tujuan reka benda2 macam ni tak tahulah.. bukannya ada kebaikan pun .. makin buruk padahnya adalah makan beras tiruan ni.. dunia oh dunia .. makin mundur bukan makin maju.. mundur sebab  kes otak tak boleh pakai

BERAS PALSU

- Pihak berkuasa di Singapura telah melaporkan bahawa terdapat beras palsu yang diperbuat dari plastik resin dan kentang atau keledek.Beras ini nampak ori tetapi bila dimasak ia kelihatan kenyal dan keras."Makan tiga mangkuk beras palsu ini seperti makan satu beg plastik," kata seorang pegawai dari Persatuan Restoran Cina. Dari aspek kesihatan pula beras ini jika dimakan dalam tempoh tertentu boleh menyebabkan penyakit kanser.

Nota: tak boleh nak upload video pulak.. sorry ya..



Posted via Blogaway


Wednesday, May 13, 2015

NASI LEMAK FROZEN

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua

dah masuk hari khamis dah pun.. wani dah lama tak tengok apa ada dalam peti sejuk beku kat kedai.. nama je tajuk nasi lemak frozen.. nanti ada orang ingat ada lukisan kartun kat  bekas nasi lemak :D. tak ya, disebabkan letak dalam peti beku itulah pergi letak tajuk nasi lemak frozen.. kalau spagetti, lasagna, pizza yang dah beku biasa la wani tengok, yang ni terkejut jugak ni bila adik wani cakap ada nasi lemak ia paket lepas tu simpan dalam peti.. nak makan je, panaskan dalam microwave.. inilah yang dinamakan inovasi industri makanan.. zaman dah berubah tak macam dulu, bungkus dengan daun pisang..manusia dah malas dah sekarang ni  tapi bila tengok yang ni, bukan makan dengan sambal ikan bilis tapi makan dengan ayam rendang.. produk dari CP , boleh ia reka buat nasi lemak frozen macam ni..harga pun agak mahal la jugak dalam RM 7 lebih untuk satu bekas.

bagi wani makanan bila dah proses lepas tu simpan sejuk beku pulak.. tak berapa sihat.. kita nak la makan yang fresh kan.. kalau terdesak sangat nak makan dah kempunan dah tak tahu kat mana nak beli boleh la beli yang ni hiii.. ada jugak yang beli .. macam tak sesuai jer nak jual kat sini. kalau jual kat overseas tu sesuai la kot..mat saleh dan minah saleh tengok hiii..  nak makan boleh buat sendiri.. .. bukan hanya produk nasi lemak je,, nasi ayam kurma frozen pun ada.. aiii pengsannnn jap...



berlambak-lambak dah kat market jual frozen food macam ni kan.. tapi depends la kalau orang tu rajin nak masak , baik masak ..kalau malas beli lah yang macam ni senang cerita, jimat masa dan tenaga tapi duit jugak melayang  hiii

Tuesday, May 12, 2015

KENTANG GORENG BIJAN

ASSALAMUALAIKUM.....


penuh muka facebook sebab pakat wish hari ibu .. bagi wani, hari-hari  HARI IBU.... ibu ku sentiasa di hati hingga ke syurga .. at least kan nampak la jugak muka-muka ibu yang dah banyak pengorbanan dekat kita..wani rasa hari tu lah semua pakat dok tunjuk muka ibu masing - masing :D.. walhal bukan budaya kita pun nak sambut .. atas nawaitu masing-masing.. pandangan sendiri.. oklah ya untuk entry hari ini yang tertunggak biasala  .. 3 hari menyepi .. nii..

bila dah tak ada sayur dalam peti, ubi kentang la yang jadi mangsanya.. memang bahan wajib ada ubi kentang kat dapur,

sebenarnya rasa dah boring sangat kalau buat kentang goreng macam ni mesti nak ganding dengan sambal.. jadi kali ini,wani buat kelainan sikit,rasa nak makan kentang ni manis karamel ,jadi terhasillah resepi ni .kali kedua dah buat nih.. wani suka bau bila halia dan bawang tu jadi karamel.. boleh la buat hidangan sampingan.. resepi ni sangat simple .. tak tahu nak cakap ala cina ke apa hii..

boleh la cuba ya ...


KENTANG GORENG BIJAN
SUMBER: DARI DUNIA DAPURKU

BAHAN-BAHAN

6-7 biji ubi kentang ( wani guna yang sederhana )
5-6 ulas bawang merah dicincang halus
4 ulas bawang putih dicincang halus
1 inci halia dicincang halus
kicap pekat ( kicap pekat ABC ) 3 sudu besar
kicap manis 3 sudu besar
bijan panggang  1 sudu besar
garam secukup rasa

CARA-CARA
1. ubi kentang dikupas kulit dan dipotong baji .
2. goreng dalam minyak yang panas sehingga perang dan masak.angkat dan sejatkan atas paper towel
3.panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan halia cincang, dan bawang putih cincang, tumis sampai wangi dan baru masukkan bawang merah dan tumis lagi hingga wangi.
4. masukkan kicap pekat, kicap manis dan garam .kacau rata
5. masukkan ubi kentang goreng dan kacau rata dan akhir sekali masukkan bijan sebelum tutup api
6. siap dan boleh dihidangkan terus

NOTA:Sos-sos boleh ditambah ikut kesesuaian ..



Saturday, May 9, 2015

KISAH SI ANAK TUPAI

ASSALAMUALAIKUM....



salam semua

kisah berlaku seminggu lepas ke 2 minggu lepas tak ingat dah hii..

sekitar rumah wani ni memang banyak tupai dan "kuah" tak tahu pulak bahasa melayu betul panggil apa sebab orang kelantan panggil "kuah" sebab ia suka berjalan atas tanah.. bentuk badan macam tupai tapi mulut ia agak muncung dan badan agak panjang dan kurus, warna sama jugak dengan tupai.. kalau buka tingkap pagi-pagi, selalunya akan nampak tupai atau Kuah ni berjalan dekat pagar, atas tanah la wani suka tengok gelagat tupai2 ni kat pokok .. belakang bilik tu ada pokok jambu, bila buka tingkap pagi.. tengok dah ada dah duduk atas dahan pokok jambu tengah makan buah.itu dulu , sekarang dah tebang

bila banyak tupai, sarang tupai pun berdekatan jer, atas pokok..dan ini adalah salah satu sarang tupai.. ia buat sarang atas pokok mangga .. rasa sarang nya ni dah jatuh dari atas ke bawah sikit sebab nampak macam tersepit.. nak kata ada angin, hujan tak ada la.. tapi pelik bila tengok sarang tu macam tersepit jer.. wani pun baru perasan masa tu selepas tengok anak tupai jatuh ke bawah.Sebelum ni pun dah pernah ada jatuh anak tupai .. tapi bonda wani yang jumpa tu cakap  dah tak bernyawa dah .. masa tu ingat tikus jugak tapi tengok ekor panjang warna koko pulak tu mestilah tupai


wani tak perasan pulak masa lalu awal-awal  nak pergi kat pagar satu lagi..berpaling tengok masa tu tengah bagi kucing ni makan .  dah nak balik baru perasan, yang Pak Frodo ni macam main-main sesuatu. wani tengok gerak-gerak objek tu tapi tak tahulah ia anak tupai, ingatkan main dengan anak ular..bila pergi dekat , Pak Frodo ni tengah gigit sambil kuis-kuis dengan kakinya tu.. nak gurau-gurau kononnya ..cepat2 ler wani  ambil anak tupai tu. dah luka2 badan anak tupai.. berdarah.ya Allah . Pak Frodo ni pulak macam mengiau tengok kat tangan orang. masa tu la wani pandang atas laa ada sarang tupai rupanya... nak salahkan kucing pun dah memang mainan dia pun tahu apa huuu.. masa wani bawak balik tu badan anak tupai tu masih panas, sambil mulut tu menguap dalam 2 kali, wani ingatkan itu biasalah.. rupa2 nya anak tupai tu dah nak tarik nafas terakhir.. letak atas surat khabar , wani perhati nape anak tupai tak gerak2 ..tetiba teringat yang ia dah menguap macam 2 kali tu.. itu kali terakhir anak tupai tu bernafas huu ..kasihan pulak tak tumbuh lagi bulu tu..kecik sangat mata pun tak buka lagi. wani tak pasti ibunya masih ada kat sarang tu,


kucing ni pun dah dekat 3 bulan kat rumah, tak tahu dari mana datangnya .. memang tak bela kucing pun sejak pindah rumah 2007. memandangkan kucing ni tak duduk belakang dapur ..itu masih lagi diterima sebab abah wani pantang kalau kucing kat rumah sebenarnya.. ..wani bagi makan sebab kesian..lagipun kucing ni macam bulu lebat .bulu lebat kat ekor hii .macam kacuk jer.. dan  lagipun kucing ni behave jer.. baik betul perangai , duduk kat parking kereta tu la rumah dia  .. jadi kurang la sikit abah wani nak marah asalkan tak menyibuk belakang dapur .. kalau menyibuk kat situ alamatnya kena buang ler huuuu.. itulah alkisahnya ... harap2 tak adalah anak tupai jatuh lagi  takut jadi mangsa Pak Frodo ni..