Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Tuesday, January 27, 2015

IKAN GORENG KICAP BERSERAI

ASSALAMUALAIKUM....


salam semua selasa dah hari ni .. kurang 5 hari lagi kot nak masuk bulan 2 ... sekejap sungguh.. ... oklah ya teruskan entry hari ini.

Asyik tayang kek jer.. hari ni tayang ikan goreng pulak.. bukan sebarang ikan goreng hiii... ikan goreng kicap pun makan bertambah nasi.. jangan ambil remeh masakan mudah macam ni kan.. boleh jadi 10 bintang kalau makan... bila memasak ni rasa tak usah nak pikir susah2 .. apa ada bahan kat dapur tu gunalah kreativiti kita nak masak apa.. macam masterchef gitu kan :D...

lupa dah bila buat nih tapi baru lagi tahun ni ... daripada tak bercerita gambar ni baik ku bercerita sikit kat sini.. dapatlah bagi idea kalian semua nak masak apa.. guna pun bahan yang mudah jer .. yang penting sos manis ABC.. sejak main masak2 guna sos manis ABC masih setia denganmu hiii.. ni gara2 iklan punya pasal.. kalau tak iklan rasa tak terbeli kot.. oklah semak resepi ya... ikan ni wani suka goreng garing.. dan suka betul bau serai dalam ni.. kalau main reka2 resepi memang tak miss serai mesti kena letak :D.sos2 tu boleh lah ikut suka hati nak letak kuah banyak mana ya..


IKAN GORENG KICAP BERSERAI
SUMBER  :DARI DUNIA DAPURKU

 BAHAN-BAHAN

6 ekor ikan kembung dikelar dan digoreng
1/2 bawang besar dibaji
3 ulas bawang putih diketuk sekali dengan kulit
1 batang serai dihiris nipis
l biji lada hijau dihiris serong
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tomato *
2 sudu besar sos cili *
1 sudu besar sos manis ABC *
1 sudu besar kicap manis *
gula dan garam secukup rasa

CARA-CARA
1. tumis kan bawang putih beserta kulitnya sekali sehingga naik bau sikit dan masukkan hirisan serai.. dan tumis lagi hingga bertukar warna sikit..
2. masukkan cili kisar dan tumis sampai naik minyak
3. masukkan semua sos dan  kicap manis kacau rata dan masukkan bawang besar dan hirisan lada hijau.
4.letak garam dan gula secukup rasa dan  tambahkan sedikit air ke dalam sos ..kacau rata sehingga pekat dan masukkan  ikan yang telah digoreng ..kacau rata sehingga semua sos sebati dengan ikan
5. siap dan boleh dihidangkan

NOTA : semua bahan yang bertanda * sos-sos dan kicap manis tu boleh ditambah ikut citarasa ya... 

Sunday, January 25, 2015

KEK OREO

ASSALAMUALAIKUM....


Salam semua....

bulan 4 nanti GST bakal bermula.. jadi nanti harga barang mesti naik angin sekali kan.. sampai ke kita pun naik angin jugak.. hemm bagi wani GST tu memang menindas orang bawah... orang dah kaya raya .. rasa tak terasa sangat kot.. ohh dunia..dunia...oklah teruskan entry hari ini..

terfikir fikir jugak nak buat apa dengan biskut oreo nih... dah tak lalu makan saja.. belinya 2 bungkus .. rasa macam nak buat sesuatu... tiba tiba teringat pasal kek oreo.. so jadilah kek oreo.. macam biasa kek nya kek butter cuma tambah oreo je .. jadilah kek oreo :D..wani bukan jenis yang suka putar butter dan gula.. hiii .. entahlah sejak buat kek marble choc cheese hari  tu .. rasa macam nak bau2 mentega la pulak dalam kek..jadinya gigih jugaklah buat kek oreo ni..

bila godek2 resepi tu terjumpa resepi ni tapi lain pulak cara buatnya... cara macam no 1 tu wani TAK PERNAH buat langsung.. cam pelik jer bunyi.. lain orang lain caranya kot.. yang wani berani buat wani putar step by step .. macam buat kek coklat marble cheese hiiii

hasilnya nampak tu kan ada ketulan2 oreo sikit..wani guna satu bungkus terus biskut oreo ni kisar hancur .. krim tu wani buang... kek ni seperti biasa lah wani memang tak suka aising2 ni buat masa sekarang... makan plain gitu dengan air kopi dah sedap...rasa next time nak letak susu cair sikit dalam adunan nak bagi lembap kek.. rasa kering sangat tekstur kek ni tapi entahlah kot2 sebab wani tak blend dengan krim2 sekali tu.. lupa pulak kalau tak boleh buat olahan resepi sikit kan..nantilah lain kali buat kek ni ..terima kasih penyumbang resepi.. panjangkan kat sini la pulak..


KEK OREO 
SUMBER: SYAPEQ
Resepi Asal: Oreo Cup Cake
Sumber Resepi: Kak Azlita@Masam Manis
C&P: Qasey HoneyKek Oreo

Bahan-Bahan

-250 gm butter
-1 cwn gula [ aku letak 2/3 cawan ] ( wani guna gula perang )
-2 cwn tepung naik sendiri - ita guna tepung kek ( wani guna tepung biasa dan tambah 1 sudu teh baking soda )
-1 sudu kecil baking powder - tepung dan baking powder diayak
-4 biji telur
-1 sudu kecil esen vanilla
-8-10 keping oreo - kisar halus (QH kisar sekali dgn krimnya) [ aku pun ikut QH jugak ]

Cara-Cara
1 Campurkan butter, gula. tepung, baking powder, telur dan esen vanilla dan pukul selama 
2 minit. Jangan terlebih pukul ye!
2 Campurkan oreo dan kacau rata.
3 Tuangkan adunan dalam paper cup. Susun atas tray. Adunan QH bahagi kepada 3 dan dibakar berasingan [ Aku pun buat macam QH guna loyang 8''].
4 Bakar dalam oven dgn suhu 170C selama 10 - 15 minit 20-25 minit atau sehingga masak.

CARA WANI : 
1. putar butter dan gula hingga kembang.. masukkan telur satu persatu dan putar lagi hingga kembang.. baru masukkan esen vanila dan seterusnya tepung sikit demi sikit dan akhir sekali barulah oreo ..

NOTA: wani bakar dalam 35 minit suhu 150 C guna loyang 9" segiempat. tempoh masa membakar sekejap sebab wani guna loyang ni agak besar sikit.

Thursday, January 22, 2015

KEK CHIFFON OREN MARBLE ( GUNA TEPUNG BERAS )

ASSALAMUALAIKUM...



Salam semua, rasanya blog wani ni sampai sekarang hitam jer design.. tak tertukar langsung .. tak reti nak main tukar.. kalau ada sape2 nak sponsor ... bagi langsir baru blog wani ni alangkah leganya hati hiii.. oklah kita teruskan ceritera hari ini

kek chiffon untuk kali pertama tahun 2015.. lama jugak plan ni last last pilih resepi ni sebab nak habiskan buah oren dalam peti.. lama sangat dah buah tu.. :D.. dan kali pertama jugak  guna tepung beras untuk buat kek chiffon ni.. sebenarnya dah lama tengok resepi yang guna tepung beras buat kek chiffon ni .. tapi tak ada keberanian nak mencuba.. kalau guna tepung jagung tu dah biasa dengar... 

first time experiment ni macam biasa2 ajeee... tekstur pun macam kek cipon la jugak.. ish dah nama pun kek cipon hiii.. buat effect marble pun tak kurang nak menjadi.. ..resepi kek ni lari sikit dari versi asal... wani dah melayukan resepi ni hii.. nampak cara dia buat tu macam putar belit bagi nampak susah.. jadi wani dah translate bagi nampak senang pulak.. oklah ya .. harap faham lah ya ... terima kasih penyumbang resepi ... panjangkan kat sini pulak...

ORANGE MARBLE RICE FLOUR CHIFFON CAKE 
SUMBER: easy recipe
SUMBER: DARI DUNIA DAPURKU

BAHAN- BAHAN A

5 biji telur kuning ( saiz A )
15 gm gula castor ( wani guna 1 sudu besar )
40ml minyak jagung
50 ml jus oren dan parutan kulit ( tak letak parutan kulit oren )
60gm tepung kek ( wani guna tepung biasa jer )
30 gm tepung beras
1/4 sudu teh garam ( wani tak letak )

BAHAN-BAHAN B

5 biji putih telur
1/4 sudu teh krim tartar ( optional )
45 gm gula castor
30 gm coklat masakan ( dicairkan dengan cara double -boiler dengan 1 sudu besar susu ( wani guna susu cair
1 sudu teh esen coklat ( optional )

CARA- CARA
1. ayak kedua jenis tepung dan campurkan garam ..sekiranya letak garam.
2. asingkan putih dan kuning telur dalam mangkuk yg berasingan
3. pukul kuning telur dan gula sehingga sebati, masukkan minyak jagung dan oren jus serta parutan kulit limau.. pukul lagi sehingga semuanya bergaul sebati.
4. masukkan tepung sikit demi sikit sehingga sebati
5. dalam mangkuk lain, putar putih telur sehingga berbuih , masukkan krim tartar, putar lagi dan masukkan gula perlahan -lahan ..( masukkan dalam 3 kali ) dan putar kelajuan tinggi sehingga menjadi kembang dan bertanduk ( jangan terlebih putar )
6.ambil dalam 3 sudu besar bahan A dan gaul sebati dengan coklat masakan yang telah dicairkan dan ambil dalam 1/4 meringue dan kaup balik sehingga sebati.
7. putih telur yang selebihnya dikaup balik dengan bahan A sehingga sebati. tuangkan kedalam loyang chiffon berselang seli dengan adunan coklat. buatlah corak marble kalau nak.. hentak sikit loyang sebelum bakar nak bagi keluar buih buih yang terperangkap..
8. bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 45 minit dalam suhu 150 C
9. bila dah bakar, terus keluar dari oven dan terbalikkan loyang tu tunggu sehingga suam suam sikit baru terbalikkan dan keluarkan kek dari loyang chiffon

NOTA: MASA BAKAR TU SEKIRANYA DAH NAMPAK MACAM BROWN KAT ATAS TU DALAM 25 MINIT PERTAMA , BOLEH COVER DENGAN ALUMINIUM FOIL TAK NAK BAGI HANGUS .. WANI SELALU BUAT MACAM TU... 



Sunday, January 18, 2015

KEK SARANG LEBAH / KEK SARANG SEMUT

ASSALAMUALAIKUM....


salam semua .. dah lama wani nak post pasal kek sarang semut ni ke ada yang panggil kek sarang lebah..tak kisah lah apa nama pun... akhirnya terlaksana jugak hajat.. dah buat banyak kali ..tak jemu buat kek ni ..lagipun ini memang kek nostalgia kan... banyak banyak kek yang paling laris kek ni lah... ..dan jugak salah satu resepi yang ingat dalam kepala tak payah nak tengok resepi hii .. entah kali ke berapa wani buat ni .. satu pun tak pernah bawak keluar resepi .. biasanya wani print outkan resepi.. bila dah ingat ni tak apalah ,, lagipun resepi mudah..  seingat wani kali pertama buat ni rasa menjadi .. ada naik turun buat kek ni .. kejap jadi kejap tak.. resepi pun ada macam macam.. ada yg pukul telur sampai kembang la.. tapi resepi yang wani guna ni memang menjadi..


memang kek ni wani perap,, sampai dalam 4 jam jugak kalau terlebih pun dalam 5 jam pun ada hii.. .kena sabar nak buat kek ni.. nak belajar sifat sabar ni.. sambil kita baking2 pun boleh kan.. yang ada buat tak pernah perap tu ..wani tak pernah buat takut tak jadi.. terpulang rasanya ..siapa2 nak cepat .. bakar terus.. tapi rasanya kek ni kalau nak berongga macam sarang semut tu.. kena lah rajin perap... barulah puas hati kita bakar kek...

kalau sebelum ni .. wani pakai tuang je adunan dalam loyang tu ... cuma bila nak potong susah sikit sebab kita kena pandai main tarik2 pulak kek ni agak melekat bila nak potong  .. tapi kali ni first time gris butter dalam loyang tu.. ooo rupanya lagi senang kita nak potong hii.. baking soda tu wani letak dalam 3 1/2 sudu teh.. .untuk 1/2 sudu teh berbaki  tu tak la sampai ikut sukatan sangat.. tak apa ,, rasa masih lagi ok tak ada la berbau soda.. :)).. dah repeat banyak kali letak baking soda banyak tu..

kek ni nasib baik hari tu sebab wani terlepas pandang lupa nak tutup api atas masa nak bakar.. nasib baik dalam 3 minit jer .. sebab pernah buat bakar api atas api bawah ni ..sarang tak berapa jadi... oklah terima kasih penyumbang resepi.. panjangkan kat sini pulak.. :))


KEK GULA HANGUS 
SOURCE: RESEPI BISKUT


Bahan- bahan

1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat manis ( wani kurangkan )
2 camca teh soda bikarbonat ( wani letak 3 1/2 sudu teh )
4 biji telor
2 camca besar mentega

Cara Membuat:

1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus. Masukkan air panas dan kacau hingga cair. 

(hatihati semasa memasukkan air, kena gula akan meletup2). Kemudian masukkan mentega, kacau dan sejukkan.
2. Pukul 4 biji telor sehingga kembang dan pekat. Masukkan susu pekat manis dan kacau sebati.
3. Kemudian ayak tepung dan soda bikarbonat. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan 

telor tadi. Akhir sekali masukkan gula hangus tadi. Kacau rata. Tuang adunan dalam loyang 7″x7″ 
dan perap adunan selama 3 – 4 jam.
4. Panaskan ketuhar dengan suhu sederhana 160 - 180 C dan bakar selama 45 minit ke 1 jam. (*saya bakar pada suhu 160 C selama 50 minit shj).


NOTA: TAPISKAN ADUNAN KE DALAM LOYANG UNTUK ELAK ADA KETULAN2 KECIL
          WANI BAKAR SUHU 150 C DALAM 42 -45 MINIT .. 
          TELOR TU WANI HANYA  PUKUL RINGAN DENGAN SUSU PEKAT MANIS TAK GUNA MIXER  

Wednesday, January 14, 2015

CHURROS

ASSALAMUALAIKUM...


hari ini dah masuk 14 hari di tahun baru.. sekejap kan..oklah ceritera hari ini...

kali pertama menchurros.. terpaksa dimelayukan pulak churros ni hiii atau isitilah melayunya kuih belimbing sebab orang cakap alur dia tu macam buah belimbing ..macam macam orang letak nama.. wani terbaca dalam web jugak ni :D.. emm kesimpulannya .. entah jadi ke tak... hiii..biasanya wani dok tengok dalam tv je dan juga dari rakan blogger.. tak pernah nak beli atau nak buat sendiri ..sekali tengok cara macam nak buat cekodok jer.. gaul gaul tapi yg ni kena gaul dalam periuk dan kena masak hii.. walaupun resepi nampak mudah tapi bagi wani agak leceh masa nak goreng ,, kena guna piping bag.. itu pada pandangan wani la ya.. pandangan orang lain tak tahu.. 

terbaca jugak dari web .. kalau tak pandai control api tu masa nak goreng alamatnya boleh jugak churros ni undercooked.. itu yg wani cakap tak tahu jadi ke tak sebab kat dalam tu nak kata tak masak macam masak.. masuk jer dalam periuk panas .. ehh sekejap jer dah nak perang .. rasa api tu dah kecik dah.. lebih kurang dgn cream puff tapi yang ni digoreng.. saja ni orang putih nak buat versi goreng .. adunan masih sama hii .. wani buat sekali je cream puff.. kali pertama buat menjadi.. bila tengok resepi churros ni terasa membuak buak nak mencuba..so tahan dulu nak buat cream puff kali kedua .. oklah dah cuba buat churros  .. so, post lah jugak kat sini.. menandakan ku dah buat churros yang famous ni...:D

resepi pun macam macam ..pening mana satu nak ambil.. last last try resepi ni dulu.. ada yg tak letak telur pun ada .. ada letak telur dalam 4 biji pun ada.. untuk 1 cawan tepung gandum.. resepi ni hanya guna 1 biji telur jer.. sebab itulah wani cuba yg ini dulu hiii..churros ni wani tak salut apa apa pun ..kira makan macam tu sedap jugak.. terima kasih penyumbang resepi ...selamat mencuba ..ya.. 





CHURROS

Source: AZHAFIZAH
Sumber : ZALINZALINA

Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum ( wani guna 1 1/4 cawan ) 
1 sudu besar butter
1 cawan air
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil esen vanilla
1biji telur
Nozzle muncung bintang
Piping bag
Minyak masak untuk menggoreng

Cara-Cara:
1. Didihkan air, masukkan butter, gula dan garam . Kacau sebati dengan api yang sederhana
2. Perlahankan api, masukkan tepung sikit atau dengan cara mengayak supaya tepung tak berketul. Kacau sehingga rata dan tutup api.( Agak berketul sikit tapi jangan risau dah uli nanti okaylah)
3. Masukkan telur yang telah dipukul terlebih dahulu. Kemudian masukkan esen vanilla dalam 
adunan tepung tadi, uli sebati gunakan tangan bila adunan dah  sejuk sedikit.
4. Masukkan adunan dalam piping bag
5. Buat bentuk stick atas baking paper (kalau takde boleh tabur tepung je sebab tak nak bagi 
melekat). Untuk first time buat ni bentuk masih tak proper lagi ni.Takpe, belajar kan.
6. Masukkan minyak dalam kuali, goreng dengan cara deep fry. Pastikan api perlahan supaya tak 
    hangus. Bila dah warna kekuningan terus angkat.
7.  Salutkan churros dengan gula halus dan sedia untuk dihidang!


Monday, January 12, 2015

BAH KUNING (PART 2)

ASSALAMUALAIKUM....



throwback gambar ni kalau tak silap raya tahun 2011..masa ni balik Kampung Tasik, Rantau Panjang parking kereta jauh sikit dekat jambatan belakang sejajar jauh sikit dengan rumah pusaka arwah nenek dan atuk.. nampak tak jambatan besi tu kat belakang... kat situ tempat permainan wani zaman budak budak dulu.. memang happening main dengan sepupu sepapat..main masak masak pun kat situ jugak.. main sorok sorok pun kat situ jugak... kat situ jugaklah wani tengok arwah atuk bawak balik lembu lembu lintas tasik ni masa petang.. nak bawak balik masuk kandang .. jadinya lembu lembu terpaksa mengharungi air tasik ni dari seberang sana nak ke seberang sini.. memang patuh arahan lembu lembu ni dekat arwah atuk .. beratur macam itik hiii.. arwah atuk ni memang penyayang sungguh dekat haiwan .. jaga macam keluarga sendiri..

sebenarnya macam dah lari tajuk sikit .. jambatan besi tu zaman arwah atuk kecik kecik lagi dah ada .. bila wani tanya bonda wani dia cakap zaman moyang dia buat jambatan besi ni..zaman British.. jambatan besi ni penghubung nak pergi ke Siam satu masa dulu.. masa kampung naik air 18 Disember tahun lepas .. sepupu wani cakap dari rumah dia tu dapat dengar bunyi hentaman air dekat jambatan besi ni.. bayangkan tinggi nya air dapat cecah jambatan besi... sampah sarap boleh melekat kat jambatan besi ni.. memang tenggelam satu badan kalau lalu kat sini.. tapi inilah satu-satunya penghubung.. masa bonda nak pindah ke Sekolah Kebangsaan Gual Periuk. semasa bah besar tahun 1967..


nak letak lagi gambar berbaki masa bah baru baru ini.. rasa nak buat kenangan kat sini.. mana tau apa nak jadi dengan lappy , at least boleh jugak tengok kat blog.. biarlah gambar pulak berbicara. air bah tahun ni memang kuning sangat bila dah surut ,,memang  berlumpur pelik..  ini lah tahun pertama sesi persekolahan start lambat kan..

dan ada salah satu short video wani suka tengok pasal bah kuning ni dari  Nasrullah Napi masuk dalam astro awani baru baru ni. beliau merakam dengan menggunakan Iphone.. tapi memang great video...

gah nama Kelantan sekejap sejak dari tahun lepas sampailah sekarang.. program pasca banjir masih giat dijalankan ..banyak kerugian yang perlu ditanggung.. disebabkan bencana alam... dengar kata .. bajet untuk tahun 2015 dah lari ..walaubagaimanapun ,, keperluan rakyat mesti didahulukan.. kan.. rasa masih ada lagi gambar ..insyaAllah kalau rajin akan update..















tesco ni memang berhampiran dengan sungai kelantan

jalan nak pergi rumah mak sedara, Pasir Mas .. tempat ni memang tak pernah naik air sebelum ni..tapi kat sini dah paras pinggang 




Friday, January 9, 2015

MARBLE CHOCOLATE CHEESE CAKE

ASSALAMUALAIKUM....


salam jumaat semua ... mendungnya hari ni dah 3 hari dah ... baru ada mood wani nak membaking ..alhamdulillah .. masa hujung tahun 2014.. wani tak ada mood langsung.. kalau buat pun entah nape tak berapa nak jadi..hemm fikiran melayang layang time tu.. oklah tanpa melengahkan masa , entry kedua untuk tahun 2015.. wani beli cream cheese tahun lepas lagi tak guna guna .. bulan 7 ni expired.. fikir fikir jugak nak buat apa.. last last rasa macam dah lama tak makan kek marble choc cheese... itu yang terus green light tu..

rasa sebelum ni tayang sekali jer kat blog ..entah la ingat ingat lupa... dah lama rasa tak main putar mixer bila buat kek yang kena pukul gula dan butter.. malas sebenarnya hiii. sebelum ni buat kek yg guna minyak tu sedap tapi tak la sesedap guna butter... kek ni memang lembut ..ditambah lagi dengan lapisan cheese.. wani ingat kalau next time nak bagi cheesy .. nak buat double untuk adunan cheese tu.. lagi bertambah sedap.... wani guna loyang 9x9 inci...

suatu ketika dulu memang meletop kek ni.. sampai sekarang meletop letop..wani suka makan sejuk-sejuk macam aiskrim gitu sebab kek ni kan lembut sangat  tambah tambah ada gigitan cheese pulak .. terima kasih empunya resepi.. panjangkan kat sini pulak.. sudi sudilah mencuba.. tak rugi...




MARBLE CHOCOLATE CHEESE CAKE 
SOURCE: HIDANGAN SEDAP OLEH MESRA SELERA 
Sumber resepi:yatiememories
sumber:Rohaisha

Bahan A:

250 gm mentega
1 1/2 cwn gula halus (gula kastor)
5 biji telor gred A
1/2 cawan serbuk koko *
1 1/2 cawan tepung halus *{sy guna tepung gandum}
2 sudu kecil baking powder * {bahan * diayak bersama}
1 sudu kecil pewarna coklat / coklat emulco
1/4 cawan susu cair

Bahan B:

250 gm cream cheese
3 sudu besar gula halus (gula kastor)
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur gred A

Cara-Cara:

1.Panaskan oven pada suhu 160 drjh C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan 
kertas minyak. Ketepikan.
2. Putar mentega dan gula hingga putih.
3.Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
4.Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit, berselang seli dengn susu cair hingga habis.
5.Gaul rata dengan spatula.Ketepikan.
6.Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. 
Putar hingga sebati.
7.Masukkan telur dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
8.Tuangkan adunan coklat dalam loyang, ratakan.
9.Tuang pula adunan cream cheese dan ratakan dan buat selang seli hingga habis.
10.Tuangkan baki adunan coklat (akhir) dan ratakan.
11.Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
12.Cucuk dengn lidi untuk test sama ada kek sudah masak atau belum.Jika keluar licin bermakna 
sudah masak. Sekiranya belum masak, tambah sedikit masa lagi.