Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Saturday, April 25, 2015

CHOCOLATE GUMMIES

ASSALAMUALAIKUM....


salam semua

macam tak percaya dah nak penghujung bulan 4  huuu.. sibuk sikit semalam ..ada tetamu datang sempat la buat magic cake dan jugak puding sago cocktail.yang lain tu simple untuk lunch menu orang kampung ..

bercakap pasal entry hari ini , kali kedua dah wani buat coklat gummies ni.. sebab tengok gelatin dalam pantry lama sangat beli tak guna2.takut terexpired nanti ..  jadi nak buat benda yang simple dulu, lagipun baru nak try belajar guna gelatin huuu.. susah gak orang baru nak belajar ni.. kali pertama wani guna gelatin ,,ia  jadi macam gumpalan macam tu melekat-lekat..  dan gelatin ni sekali  tengok nak ganti dengan agar-agar pun boleh ..  ya ke..

bila dah baca tip untuk cairkan gelatin ni baru wani tahu, first wani buat coklat gummies ni, guna periuk letak atas dapur sebab ikut resepi .. terhangit sikit kat periuk.. so kali kedua nak selamat wani buat double boiler dah baru tak payah susah nak basuh periuk.. jadi boleh tengok resepi kat bawah.. maka hasilnya macam dalam gambar ,, banyak olah dah resepi ni ..asal guna santan.. resepi2 orang putih suka sangat  guna santan kan.. teruja sangat kot ..sebab kelapa tak ada kat sana hiiii.nasib baik ada mould comel macam ni .. resepi pun senang dan mudah ...




CHOCOLATE  GUMMIES 

BAHAN-BAHAN
1 cawan susu cair =  (250ml)
2 sudu besar coco powder 
1 1/2  - 2 sudu besar  gula pasir 
1 sudu besar gelatin 
1 sudu besar air sejuk ( wani guna air paip tu jer )

CARA-CARA 
1. dalam satu mangkuk tahan haba, masukkan susu cair, serbuk koko dan gula pasir
2. kacau sehingga kesemua bahan sebati sikit
3. dengan kaedah double boiling, letak mangkuk tadi atas periuk yang airnya mendidih. kacau sehingga tiada ketulan sikit
4. sementara itu, untuk melarutkan gelatin, wani ikut tip kat SINI .. tapi sebelum tu, letak gelatin dan air sejuk dalam mangkuk terlebih dahulu  dan boleh ikut tip yang diberi.
5. satukan gelatin ke dalam adunan coklat dan terus kacau sehingga adunan nampak pekat dan sebati 
6. basahkan acuan supaya senang untuk keluarkan nanti dan tuangkan ke dalam acuan
7.sejukkan semalaman baru boleh dikeluarkan dari acuan

NOTA: gula bergantung kepada tahap kemanisan yang anda nak

Tuesday, April 21, 2015

CHOCOLATE MINT MANGO SMOOTHIE

ASSALAMUALAIKUM....


salam semua...

lama tak buat smoothie .. dan blog ni memang kurang resepi smoothie..terlintas nak buat sekarang ni musim mangga .. kat pasar berlambak-lambak. ambil peluang apa yang patut boleh dibuat dengan mangga ni .. macam-macam dalam fikiran nak buat apa dengan mangga.. dah mula rasa bosan pun ada haa.. asyik tengok mangga jer ...pauh putik nak buat sambal pun banyakkkkk sungguh... bonda wani dah macam 2 hari sekali buat sambal mangga ... aduh duh duh..tidak ke jemu buka tudung saji asyik nampak sambal mangga..

oklah bercerita pasal smoothie ni ,,lupa pulak jenis mangga apa wani guna..bab2 nama mangga ni kurang sikit.. tak tahu.. tahu buat jadi kan sesuatu boleh.... hii tak pernah wani terlintas nak gabungkan mangga dengan daun pudina dan juga serbuk koko.. bila minum tu rasa bau mint daun pudina.. tak sangka sedap jugak.. kalau letak ais ni lagiii sedap.. tapi yang ni wani tak letak ais ya.. kurang sikit bab2 ais ni..letak choc chip kat atas..

tertengok dalam web mana dah .. lupa pulak tapi nasib baik ingat ..sebab semangat nak mencuba.. cubalah ya .. lagi-lagi ada coklat siapa la nak tolak kan..


CHOCOLATE MINT MANGO SMOOTHIE

BAHAN-BAHAN

1 biji mangga dikupas kulit dan ambil isinya
1 1/2 cawan susu cair
1/4 - 1/3 cawan daun pudina
2  sudu besar coco powder
1/2 sudu teh esen vanila

CARA-CARA
1. sediakan blender dan masukkan kesemua bahan dan blender sehingga halus
2. tuangkan ke dalam gelas dan boleh hidangkan terus

NOTA: kalau nak masukkan gula ,optional.. dan smoothie ni wani tak letak ais, kalau nak masukkan optional jugak.

boleh masukkan yogurt sekiranya suka 

Monday, April 20, 2015

SAGO GULA MELAKA

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua

macam mana ya lama tak cakap pasal GST ni.. ok ke ? makin berjimat la nampaknya ... wani perasan dekat kedai runcit barang lagi murah nak banding dekat supermarket..apa kes ni.. kasihan pulak peruncit ni.. macam menindas jer.. ada setengah kedai runcit ni mereka pun tak tahu pun  nak letak harga barang macam mana..alahai cam mano ni .. nak berniaga .. nampaknya masih berteka teki la jadi ke tidak GST ni..

oklah ya ..  kita teruskan entry hari ini..cuaca panas jer ..ingatkan semalam nak hujan tapi tidak..

dah lama betul plan nak buat sago gula melaka ni.. ini salah satu dessert kalau boleh tiap-tiap hari nak buat hiii.. memang favorite family kat rumah.. .resepi yang senang dan sedap..sebab dah lama tak buat, kali pertama buat tu tak genap sebab resepi satu adunan tu sikit sangat dapat ..boleh sekali makan jer.. nak 2 kali makan tu tak sempat.. lepas tu esok tu wani buat lagi tapi untuk abah sahaja  sebab masa tu dah buat bubur kacang so abah tak boleh makan kacang sangat jadi wani buat sago puding lagi...selang beberapa hari ..buat pulak.. memang tak jemu sungguh buat dessert ni :D.Sago warna merah sebab dari sirap merah..


biasanya kalau nak cepat-cepat tak buat santan, guna susu cair jer.. nak sihat la katakan.. tapi kalau nak rasa macam tradisi kuih dulu-dulu , memang kena buat santan la ..sebenarnya sangat masuk dengan santan. wani tengok dari dapur kak ita ..tapi ambik dari dapur En. Mat.. terima kasih di atas perkongsian resepi..mudah sangat ni .. kalau tak dapat buat lagi tak tahu lah..

SAGO GULA MELAKA
SUMBER : DAPUR TANPA SEMPADAN , AZLITA MASAM MANIS

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram biji sago rumbia
300 ml santan pekat + sedikit garam, kacau rata
60 gram gula Melaka, potong kecil*
100 gram gula pasir*
3/4 cawan air*
1 helai daun pandan, disimpul*(*dimasak hingga pekat, tapis dan sejukkan)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Didih 2 liter air, kemudian masukkan biji sago, masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu. Masak hingga biji sago kembang dan jernih (tiada lagi biji2 sago bewarna putih). Tapis dan bilis bawah air paip untuk membuang kanji sago. 
  2. Kemudian masukkan ke dalam acuan kegemaran anda (che mat guna acuan apam atau acuan agar2 berbentuk hati). Isi penuh2, buat hingga siap dan simpan dalam peti sejuk hingga sago kental (kurang lebih 30 minit). 
  3. Keluarkan dari acuan (longgarkan tepi2nya dengan hujung pisau) dan letak dalam mangkuk sesuai. Tuang santan secukupnya dan curah sedikit sirap gula melaka atasnya, hidangkan untuk pencuci mulut. Sedap dimakan sejuk.....hmm tak cukup satu lahh.
NOTA: bilas sago dengan air bersih sehingga kanji sago  betul betul hilang

Sunday, April 19, 2015

SENARAI PEMENANG UNTUK CONTEST GIVEAWAY CHEF OBIE

ASSALAMUALAIKUM




dah berakhir sudah contest giveaway dari Chef Obie ni.. sebelum wani terlupa, Chef Obie dah umumkan nama pemenang pada malam jumaat baru-baru ini..nasib baik wani nak check menang ke tak ..alhamdulillah rezeki masih ada dapat tempat ketiga.. terkejut dapat tempat ketiga ,,sedangkan tengok ramainyaaaaa yang join..  .. dan tahniah buat pemenang lain.. terima kasih kepada chef obie dan pihak penaja.. tak terucap berbanyak-banyak terima kasih ..ramai sangat penaja..

wani ada post pasal contest ni kat sini.. korang ada join ke? walau apapun semoga chef obie dapat menganjurkan contest macam ni pada masa akan datang hiiii.. boleh la follow blog  CHEF OBIE


Keputusan Pemenang 
Contest Giveaway Chef Obie



PERTAMA 
x 1 Pemenang

Fatma YT


HADIAH BLOGGER 
x 1 Pemenang


Hanina Sulaiman



KEDUA 
x 1 Pemenang

Ainul Oon


KETIGA
x 1 Pemenang

No Sya SK


KEEMPAT
x 1 Pemenang

Nur Azlyn


KELIMA
x 1 Pemenang

Zieyra Iera


KEENAM
x 28 Pemenang


1-Farah Huna Zulkifli
2-Masrihati Mas
3-Ainna lacosta
4-Nurul Zarith Sofea
5-Cahaya Ilahi
6-Amelia Sukerman
7-Fazi' Danish
8-Zalinah Mohd Ali
9-Siti Zulaikha Arash
10-Mia Gugurl Cipunk
11-Ila Shah
12-Syaza Zulkifli
13-Hoshi Azza Hakimie
14-Nur Melissa farhana
15-Esma faris
16-Zuhanita Hamzah
17-Bella Jaafar
18-Nurshahida shida
19-Omar arif
20-Rosella Red Cattleya
21-Qhaseh Nur Hikmah
22-Mohd Noor Razif
23-Meyra Qaireen
24-Shah KV
25-RAAB
26-Nurul Asyiqah Qasrina
27-Irish Delisha
28-Joel Zack Juhari



KETUJUH
x 24 Pemenang


1-Azrie Abd Jamel
2-Mohd Fairuz Md Noor
3-Normas Idayu
4-Mastura Aziz
5-Aishah Muhd B
6-Ct aziz Sutan
7-Alin Lin
8-Muhammad Afiq
9-Nisha Abu Baka
10-MasniMamavogue Masni Jamil
11-Norazilah Abdullah
12-Rohani Jais
13-Sanny Siti Maisaro
14-Lia Yahya
15-Nor Azimah
16-Aziah Ja'al
17-Meyra Qaireen
18-Khurzaidah Hairan
19-ash.rie8506@gmail.com
20-machelin02@gmail.com
( Hadiah melebihi quota peserta )




SAGUHATI x 5 Pemenang
diberi kepada friends di FB & Blog yang sentiasa LIKES -


1-Datin Wannabe Sally
2-Zaharah Sarif
3-Cik Yus
4-Muhammad Haidir
5-Zulfaizal Md Pechor



kepada semua pemenang -
Pihak Chef Obie serta Para Penaja 
mengucapkan Tahniah! 
Kerana memberi sokongan kepada Contest Giveaway
Chef Obie Sempena 1 million views chefgunawanmalaysia.blogspot.com

InshaAllah Contest Giveaway Chef Obie ini akan hadir dengan hadiah-hadiah menarik serta hadiah wang tunai oleh penaja -penaja yang sedia menaja chef obie ! wow.. sayang kamu.. penaja!
p/s ; Kepada semua pemenang anda diberi masa 30 hari untuk menuntut hadiah yang dimenangi.Keputusan Adalah Muktamad.
Sila Hubungi 0172260719
Malam Jumaat yang dinantikan..hadiah dari cgco!



Saturday, April 18, 2015

KULIT MANDARIN OREN KERING (PART 2)

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua

tengok dalam draft ni dah lama x sempat nak taip.. oklah yg ni second batch wani buat kulit mandarin oren kering ..dah lama dah bulan 2 ke bulan 3  lagi ni buat masa tu dah lepas raya cina tapi limau mandarin masih lagi berlambak-lambak kat market   .. sebab berasa tak puas hati, so buat lagi sekali.. kali ini memang cantik elok kikis urat putih kat kulit limau tu..

rendam dalam air suam ,,nak bagi urat putih tu cepat kembang dan boleh kikis dengan sudu lagi senang..tak tahu nak buat apa lagi dengan kulit limau ni.yang first batch wani buat ada la dok sorok dalam pantry ..kejap-kejap keluarkan sebab nak ambil bau limau bila buka tudung .. hiii .. kulit limau ni tahan lama yang first batch wani buat tu masih ok lagi.. lagi satu,  ternampak resepi buat laksa siam guna kulit limau ni..tak pernah lagi nak buat laksa siam ..insyaAllah ada kelapangan masa nanti nak try buat



teruja nak buat tapi tak tahu nak start dari mana sebab resepi tu ada ..tengok gambar kat bawah tu,bila urat putih dah dikikis sepenuhnya jadi macam tu la .. tinggal kulit saja.. jemur dalam 3 hari ..cuaca panas sekarang ni.. ohh lupa,,wani pernah rendam dalam air teh.. ehh sedap la jugak bau  limau ..tapi macam bazir lepas kembang macam tu ,,kena buang .tak suka pembaziran kena fikirkan nak guna keseluruhan kulit limau.. hiii.. kalau nak tahu cara nak buat boleh la tengok kat SINI



Thursday, April 16, 2015

CHOCOLATE SOUFFLES

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua

hari ini kita terbang ke Perancis... hiii lama dah wani tak buat souffles ..salah satu dessert french.. padahal sekali je buat letak kat blog hiii ..kiranya ni kali kedua wani buat .. sekali tengok resepi souffles ni macam nak buat kek cipon.. tapi kek cipon ni ia macam spongy sikit ..tapi souffles ni tak.ia .lembut ,,cottony gitu..  walaupun bahannya  nampak mudah tapi penyediaanya pun susah jugak especially untuk putar putih telur tu.. dan resepi pun berlambak kat internet macam tak tahu yang mana satu yang betul.. ada letak tepung, ada tak letak tepung  .. tapi wani prefer kena letak tepung ada la sikit tekstur tu .. sebelum ni buat tak pakai tepung ..saja nak bereksperimen.. yg ni pakai tepung jagung ..wani letak 1 sudu besar ..kek cipon pun ada resepi pakai campur tepung gandum dan  tepung jagung,, tekstur nya lembut nak banding pakai tepung gandum saja..

resepi asal tak pakai tepung ..tapi saja letak tepung.. hasilnya ..tekstur lembut .airy kat dalam tu .. lebih kurang la macam kek cipon tapi souffles ni lembut lagi.. resepi ni siapa-siapa yang nak cuba test boleh la sebab guna 2 biji telur sahaja. cuma part pukul putih telur tu jangan terlebih putar .. wani dapat dalam 3 ramekins.. rata-rata resepi makan dengan sos custard.. tak sempat la nak buat .. kalau ada lagi syok makan dan best makan direct lepas keluar oven ..



tapi jangan terkejut la lepas keluar oven tak sampai 2 minit terus kecut macam gambar kat atas ni hiiii.. yang first picture tu tinggal beberapa saat lagi nak kempis .. yg tu nampak la masih tinggi sikit kan..  jangan tengok ke rupa ..tapi tengok kat dalam tu ya.selamat mencuba :)

CHOCOLATE SOUFFLES
SUMBER: REALSIMPLE
SUMBER: DARI DUNIA DAPURKU

BAHAN-BAHAN
3 sudu besar mentega
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar tepung jagung
90gm coklat compound
1/2 sudu teh esen vanila
2 biji kuning telur
2 biji putih telur
2 sudu besar gula halus
secubit garam
secubit cream tartar

CARA-CARA
1. sediakan ramekin.gunakan satu sudu besar mentega untuk digriskan ke dalam ramekin dan taburkan sedikit serbuk koko kat dalam ramekin sehingga rata.
2. dengan kaedah double boiler, cairkan coklat dengan lebihan mentega tadi.kacau sekali sekala sehingga licin dan tidak berketul.
3. alihkan dari periuk dan masukkan vanila.masukkan kuning telur satu biji dalam satu masa dan kacau cepat-cepat sehingga sebati .masukkan tepung jagung diayak dan kacau rata, ketepikan
4. dalam satu mangkuk yang kering, putar putih telur sehingga berbuih, dan baru masukkan krim tartar dan gula dan putar sehingga kaku (tapi jangan terlalu kering )
5. kaup balik perlahan dengan adunan coklat tadi sehingga bergaul rata. sudukan dalam ramekin
6. bakar dalam oven dalam 25 minit  sehingga masak

NOTA: guna ramekin yang paling kecik nak bagi ia naik meninggi 

lepas keluar dari oven dalam 2 minit jer, souffles akan turun

sangat sesuai dimakan bersama sos kastard. resepi kat SINI

masih resepi yang sama cuma tambah 1 sudu besar tepung jagung kat dalam adunan coklat

pastikan adunan coklat betul-betul sejuk sebelum digaul dengan putih telur