22 June 2017

KUPANG GORENG SERAI

ASSALAMUALAIKUM..

Kupang goreng serai

Salam 27 ramadan semua.. dah penghujung ramadan ni, semoga dipermudahkan urusan baki ramadan yang ada. ada yang dah balik kampung ke. Lagi 2 hari nak raya.. yang dah berkemas  slow - slow tu dah boleh dah. Banyak persediaan barang apa nak packing kan. Kot tertinggal baju raya nanti.tak pasal meroyan korang 😁. 

Ok lah entri wani masih menu masak - masak. Kalau entry lepas masakan lala. Kali ini masakan kupang pulak. Masih lagi suka yang simple terutama sekali apabila ada serai dalam resepi.. yang bahan lain ketuk - ketuk jerr.. walaupun macam - macam jugak resepi masukkan kari pun ada. Tapi wani pilih yang simple takut selera orang lain tak masuk yang pelik - pelik hii.. 
Lagipun rasa dah give up dah nak masak apa hari - hari bulan puasa ni kan..

Kupang ni pun jenis jarang nak masak jugak ni.buatlah yang simple dulu.

KUPANG GORENG SERAI 

SUMBER: :http://tiffinbiru.blogspot.com

1.5 kg kupang ( mussels)
2 batang serai - dititik
1/2 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - diketuk
1 inci halia - diketuk
1 sb sos tiram
3 tangkai cili kering - hiris serong 
garam
minyak
daun bawang

Cara
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis cili kering dan goreng hingga wangi
2. Masukkan bawang hiris, bawang putih, halia dan serai. Kacau rata.
3. Tambahkan sos tiram. Gaul rata dan masukkan kupang. Tuang sedikit air.
4. Tutup kuali dan masak atas api selama 5 min dgn api yg kuat. Kacau rata. 
5. Tambahkan sedikit garam jika perlu.
6. Angkat dan taburkan hirisan daun bawang



20 June 2017

LALA GORENG CILI BERSERAI

ASSALAMUALAIKUM..

lala goreng berserai

salam semua .salam 25 ramadan semua.dah 25 ramadan dah. blog wani ni asyik menu masakan jerr kan.. harap korang tak jemu lah 😁😁 Post pun bukan hanya nak cari untuk bulan puasa sahaja , selagi anda di luar sana buntu nak masak apa.. boleh lah cari apa yang ada resepi kat blog wani ni.. orang lain masa ni tayang cookies raya, wani masih tayang menu masakan. Tak buat biskut tahun ni sebab mood malas datang hiii.. 

Wani tengah menghitung hari nak raya ni.. harap diberi kesihatan yang baik lah di pagi raya nanti.. 

Hari tu keluar, ternampak lala dalam timbunan banyak pulak tu.. harga dalam RM 4.58 sekilo..dah lama dah pandang - pandang jeling jerr sebelum ni.. akhirnya terpaksa ambil sebab rasa nak makan sangat dah lala ni..lala ni kalau masak ringkas masuk sebab lala pun dah ada rasa semulajadi dia kan.. biasanya wani suka masak letak serai..macam kerang la jugak.. 

Spesis lala and the gangs  ni pun tak boleh nak letak garam banyak.kalau kerang wani masak pun tak letak garam..sudah tentu buat ratah jerr lala ni bukan boleh buat lauk pun.. sangat simple ..budak darjah 6 kalau suruh masak ni pun dah boleh dah. Korang pun jangan buat susah yerrr  😃😃


LALA GORENG CILI BERSERAI
SUMBER:DAPUR DIGITAL

Bahan-bahan:

2 kg lala

4 tangkai cili merah - ditumbuk kasar ( tak letak )
sedikit cili padi - ditumbuk kasar
1 labu bawang besar - ditumbuk kasar
4 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
3 batang serai - diketuk
2 sudu besar sos tiram
1 tangkai daun ketumbar - dihiris ( tak letak )
1 biji limau nipis
garam secukup rasa
minyak utk menumis

Cara membuat:

Lala dicuci hingga bersih.
Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan tumbuk serta serai.
Apabila naik bau masukkan sos tiram dan lala.
Tutup kuali seketika sehingga semua lala terbuka.
Angkat tutup kuali, kacau sekata rasakan garam secukupnya.
Tutup api, taburkan daun ketumbar dan perahan air limau nipis.
Sedia dihidangkan panas

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign