Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Sunday, June 26, 2016

KERABU PUCUK UBI KAYU ( KELANTANESE STYLE )

ASSALAMUALAIKUM...


Salam semua

Wani ada share resepi kerabu pucuk ubi kayu kelantanese style dekat page DARI DUNIA DAPURKU. rajin rajin la klik kat sana siap step by step lagi ya, nak habis puasa ni asyik buat kerabu je hiii..yang ni je masuk tekak, kalau tak bulan puasa tak rajin nak buat..

Oklah ya itu sahaja harap masih ada idea untuk masak walaupun baki ramadan tinggal 8 hari je lagi.. Musim dok tengah cari resepi rendang, lemang, ketupat palas dah ni hiiii...Selamat mencuba !!!!

Friday, June 24, 2016

HADIAH DARI KELAB CINTA KETUHAR

ASSALAMUALAIKUM....


salam semua

alhamdulillah sudah 10 terakhir ramadan,bila sebut 10 terakhir nak habis puasa ni, semakin sibuk nampaknya. seronoknya tengok kawan-kawan yang lain sudah buat biskut, rajinnya,, wani entah bila nak buat, susah nak datang mood mengukis.. hii.

sehari sebelum Hari Nuzul Al- Quran admin kelab cinta ketuhar ada mesej dekat wani yang pihak nya dah buat pengeposan untuk penghantaran hadiah yang wani menang contest .. sebelum ni, wani pun tertanya - tanya dalam hati jugak dah hantar ke belum sebab lama sangat dah bagi alamat hii ,nak tanya balik admin KCK nanti nampak sangat kita tak sabar nak hadiah :D.. orang nak bagi hadiah mesti la kita ni excited kan... dah la surprise

esok tu dalam waktu tengah hari , ada panggilan tak dikenali masuk, wani angkat tiba-tiba terus tanya rumah kat mana, terkejut den ingatkan apa,, wani tanya balik nak hantar barang ke.  baru la orang tu mengiyakan, ingatkan hari cuti tak adalah penghantaran, rupanya ada. mujurlah tak adalah kita yang tertunggu tunggu pulak .. akhirnya sudah sampai hadiah kat tangan wani, besar sangat bungkusan.


semuanya menyentuh hal baking baking , hadiah set alat baking dan kuali memasak, rasa macam banyak sangat, bertambah gadget baking, entah mana nak letak pun tak tahu nih, rumah dah penuh barang..wani paling risau kalau ada pertambahan gadget baru kat rumah sebab tak ada tempat nak letak barang huu,
ini bukan kes nak mengeluh sebab dapat hadiah, ini mengeluh sebab kes nak simpan barang,, hiii..

rezeki yang tak disangka-sangka , syukurlah dengan nikmat pemberian dari Allah ,, rasa macam tak percaya kot,padahal ramai lagi kat luar sana yang pro lagi baking..


Wednesday, June 22, 2016

PELUANG UNTUK MENANG FUJIFILM INSTAX MINI CAMERA DI RIANG RAYA BLOGGER CONTEST OLEH LAZADA

ASSALAMUALAIKUM....



Salam semua

sana sini semua tengah viral pasal RIANG RAYA BLOGGER CONTEST. wani pun tidak terkecuali nak mencuba nasib la juga mana tahu ada rezeki lagipun tempoh nak tamat tak lama dah. ini kali pertama wani join contest dari LAZADA. sebelum ni tak pernah join mungkin terlepas pandang hiii..tertarik nak join sebab hadiah pun lumayan jugak...terima kasih rakan -rakan bloggers yang viralkan contest sebegini,, kalau tak wani pun tak tahu, tak apalah doakan murah rezeki semua ,,, kalau dapat pun bersyukur ,, tak dapat pun ada hikmah di sebaliknya,, fikir yang baik - baik sudah ya..

wani pun baca la syarat-syaratnya nampak senang jer,, cubalah join, cuma nak bilang kat dalam gambar tu berpinar mata hii,, gigih la jugak nak mengira satu-satu selagi anak mata nampak gambar walaupun terselit di celah-celah..

baca terma dan syarat terlebih dahulu ya betul-betul buka mata luas-luas takut tertinggal apa -apa


kemudian, buka mata luas luas sekali lagi untuk mengira bilangan kotak fujifilm kat bawah,, sekali lagi buka mata luas luas ya. lepas tu dah kira jangan tulis jawapan kat sini, kena hantar jawapan di email yang telah dinyatakan


semua orang pun ada wishlist masing-masing, siapa la yang tak mengidam lama dah barang yang ingin kita miliki kan. tiba-tiba LAZADA  suruh pilih 4 item untuk budget RM 500 ke bawah,, jom kita tengok apa yang hot sale oleh LAZADA sekarang, kalau lah kesemua impian tu jadi kenyataan sampai depan mata .. bak kata pepatah tuah ayam nampak di kaki tuah manusia siapa yang tahu,, macam masuk dah tu haaa...LAZADA sekarang tengah buat mega sale untuk hari raya, diskaun boleh cecah sampai 92 %. banyak tu. memang berbaloi - baloi harga lepas diskaun, wani pun pergi intai-intai tengok apa barang yang best dan inilah pilihan wani yang berkenan di hati untuk seisi keluarga wani


1. dah lama pasang niat nak beli breadmaker sampai sekarang pun tak terbeli, entah kenapa , sebelum ni pun pernah uli roti dengan tangan, memang langsung tak menjadi ,, tangan tak kuat nak uli doh roti .fikir jugak sebelum ni nak hidang roti dengan air tangan sendiri dekat family, sampai sekarang tak tercapai-capai..  harap hari raya nanti boleh guna nak mengejutkan keluarga dan tetamu dengan juadah roti di hari raya hii

                                                                             BREADMAKER


2. sejak kebelakangan ini, bonda wani suka sangat  mop lantai, nampak berhabuk sikit terus lap lantai, tapi memang alatan mop pun bukan moden masih old fashioned penyapu mop yang berambu-rambu tu dan guna baldi nak isi air, diharapkan dengan adanya steam mop ni boleh mengurangkan beban bonda wani ,, dan penggunaan pun lagi mudah dan harapkan dengan adanya steam mop ni tak susah macam yang biasa guna penyapu mop tu.. lagi praktikal nak guna

                                                                     STEAM MOP                                                             


3. untuk abah pula, memang sekarang tengah cari juicer untuk abah, abah amat menitikberatkan kesihatan, dalam keadaan usia yang semakin meningkat, sepatutnya kena peka kepada pemakanan yang lebih sihat. kalau dapat juicer macam gambar kat bawah lagi senang. sebab apa kata senang sebab dah siap blend terus minum bekas dia tu pun dah boleh buat bekas minuman.bila wani tunjuk gambar ni pun dekat abah dia cakap murahnya, dia suruh wani order tapi wani cakap yang ni pilih sebab nak masuk contest huu  ,, teringat yang abah cakap nak juicer, hemm kalau lah yang ini menjadi milik kami..




4. keluarga wani memang suka masak, abah pun rajin jugak memasak, sekiranya ada peralatan sebegini memang akan memudahkan kerja memasak kami di dapur, tak adalah ada perasaan malas nak masuk dapur. insyaAllah akan lebih rajin selepas ini.. 


itulah antara senarai item yang wani pilih, bila wani semak balik apa yang wani pilih memang berbaloi dengan harga tu barangan pun berkualiti,, rasa macam dah terlebih budget selepas buat kira - kira ,, jumlah kesemua pun tak sampai RM 500.seronoknya, jumlah kesemua 4 item yang wani pilih 

1. BREAD MAKER - RM 199
2. STEAM MOP - RM 119.70 
3. SHAKE AND TAKE - RM 49.99
4. KHIND HAND BLENDER - RM 99

Total ke semua item berjumlah RM 467.69

terima kasih LAZADA kerana memberi peluang untuk pasang impian kami walaupun sekadar wishlist, harap-harap wishlist pun menjadi kenyataan hii,, dan terima kasih kerana memberi peluang dan ingatan  kepada kami sebagai blogger. rasa macam tersentuh sebab ada juga pihak yang tak lupa kepada golongan kita sebagai blogger,, semestinya LAZADA memang terbaik. dan diharapkan kalau wani dapat hadiah ini ,lagi meriah hari raya nanti bersama family, sesungguhnya memori indah dirakam melalui gambar, itulah kenangan yang begitu mengusik jiwa kita..

Jom bloggers, cepat join dan berpeluang untuk menangI hadiah yang diidamkan dan jangan lupa untuk mendapatkan diskaun sehingga 92 % di MEGA RAYA SALE LAZADA..




Tuesday, June 21, 2016

SINGGANG TULANG KELANTANESE STYLE

ASSALAMUALAIKUM...


Salam semua, bulan puasa ni memang pening nak fikirkan menu, tapi wani lebih suka yang berkuah senang nak telan dengan nasi, buat sampai sahur berselera la sikit nak makan, nak makan sahur la yang paling tak lalu nak makan huu iyalah bangun pagi tengah mamai nak kena makan, tak makan nanti dalam perut tak ada makanan. Sabar ya hari ini dah hari ke 17, syukur alhamdulilah sampai sekarang tak ada lah masalah kesihatan.

Kali ini nak berkongsi resepi sup singgang tulang lembu, agak lama dah tak buat ni. Orang kelantan memang tak lari dari singgang, sampai ke tulang lembu pun buat singgang, sedap yaaa, boleh cuba buat, resepi ada kat page DARI DUNIA DAPURKU. kesemua gambar wani upload kat sana. Buat masa sekarang tak tempek kat blog, rasa nak bercerita kat sana dah panjang lebar dah. Selamat mencuba ! 

Monday, June 20, 2016

COVER PHOTO DI KELAB CINTA KETUHAR

ASSALAMUALAIKUM....


Salam semua salam ramadan yang ke 16, wani baru teringat yang cover photo yang dijanjikan oleh kelab cinta ketuhar, hari ini dah 21 hb, kontrak untuk 1 bulan, haa kontrak konon . Ini adalah seperti yang telah dijanjikan sebab bulan ini nak letakkan nama pemenang.tak lama dah nak habis ' kontrak'ni
tinggal dalam beberapa hari lagi nak habis. Buat kenangan la kat sini nanti dah tak nampak dah kat situ

Itu lah dia nama sebenar yang terpampang dekat cover photo, kalau nak tahu resepi ni boleh la search BISKUT ICEBOX LEMON POPPY SEEDS. sebab nak letak link kat sini wani guna app blog, susah sikit.. Satu pun tak buat biskut raya, badan letih semacam bulan puasa ni ,, masak untuk juadah berbuka tu pun dah kira ok.. 

Saturday, June 18, 2016

MENU 12 RAMADAN

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua .. Esok dah nak masuk pertengahan ramadan, sekarang ni masak ikut apa yang hati nak masak, ikut apa yang ada stok ,,tengok dalam peti apa yang ada dalam peti bahan tu lah yang dimasak takkan la setiap hari nak pergi pasar kan.. kadang- kadang terfikir dalam satu hari nak jugak goyang kaki tak masak apa, boleh ke gitu, hii ,, bulan puasa ni memang bulan menuntut pergorbanan yang tinggi, iyalah ,, khususnya golongan wanita berkerjaya, kalau lelaki yang suka tolong masak ni kan lega sikit, asyik orang perempuan je nak masak,, kita pun stress jugak tau,,ini untuk lelaki di luar sana yang ada isteri, kalau sayang isteri tu ringan-ringankanlah tangan tolong kat dapur,hidupkan kena ada toleransi, janganlah serahkan dekat isteri 100 %. Ini bukan tuju kat wani tau haa..wani rasa bulan puasa ni bulan yang masak sedap-sedap, tak bulan puasa tak adalah macam ni . sebab tak bersungguh nak masak sedap hiii

oklah ini adalah antara menu yang wajib wani buat setiap kali bulan puasa, ikan siakap bakar berempah harum ni memang sedap. wani ada buat stok lebih untuk sambal nak salut ikan tu, tumis siap siap dan letak dalam peti.. kan senang, kalau nak ganti dengan ikan lain pun boleh, ikan bawal hitam pun sedap jugak..


Siakap Bakar Berempah Harum

bahan-bahan :

  • 1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
  • 1 helai daun kunyit (diracik/dihiris halus)
  • 2 helai daun limau purut (diracik halus)
bahan-bahan dikisar bersama :
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1 helai daun limau purut
  • 3 kelopak bunga kantan (dihiris terlebih dahulu)
  • 1 sudu makan cili giling (boleh ganti dengan cili api jika suka)
  • 1 sudu besar rempah kari ikan
  • 3 sudu makan air asam jawa
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • sedikit belacan bakar
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • gula dan garam secukupnya
  • sedikit air
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Tutupkan api. 
  2. Sementara itu, sediakan kertas foil dan dulang pembakar. Letakkan ikan di tengah-tengah kertas foil. Tuangkan kesemua perencah tadi di atasnya. Taburkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit dan balut dengan kemas. Perapkan sebentar lebih kurang 15 minit.
  3. Kemudian bakar ikan sehingga masak.
  4. Setelah masak, hidangkan. Boleh juga diperahkan sedikit dengan jus limau kasturi/limau nipis jika suka. Memang berbaloi..


daging masak merah ala thai, tapi tak merah pun sebab masa rebus tu tak letak pun pewarna merah.. kalau malas macam tu lah hii.. ini pun antara menu yang sedap jugak sebab selalu buat lagipun resepi sangat mudah

DAGING MASAK MERAH ALA THAI 
Sumber : POTRET KASIH 

300 g daging
1 sudu makan pes cili
1 labu bawang besar ( saiz besar ) – dipotong2
3 ulas bawang putih ( dipecahkan )
4-6 ulas cili padi  (dititik/diketuk ) – boleh tambah jika suka pedas
2 -3 sudu besar sos cili ( Boleh tambah sos jika mahu kuah lebih )
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos ikan ( sos nampla )
1 biji buah tomato ( di potong 6 )
cili merah/ cili hijau untuk hiasan
daun ketumbar ( di hiris )
sedikit minyak

Cara penyediaan 
1. Daging di bersihkan kemudian direbus hingga agak empuk. Angkat dan sejukkan seketika.
2. Hiris daging tadi kemudian ketepikan.
3. Masukkan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali.
4. Masukan daging tadi goreng seketika dengan api perlahan ( goreng sekejap saja – jangan garing sangat!).
5. Dalam kuali yang sama, tolak daging ketepi masukan pes cili, bawang putih, bawang besar. Kacau sehingga layu.
6. Masukkan semua sos-sos dan sedikit air. Bila kuah mendidih masukkan buah tomato daun ketumbar dan  cili merah serta cili hijau yang telah di potong memanjang.
7. Kacau seketika dan tutup api. Bolehlah dihidangkan.



sambal ubi kentang dengan meatball. yang ni tak ada resepi sebab sambal dia tu wani buat macam nak buat sambal tumis ikan bilis lepas tu gaul lah dengan ubi kentang dan meatball yang telah digoreng. mudah-mudahan ada la idea untuk kalian semua untuk  baki ramadan yang ada ni, kadang-kadang dah buntu dah , tengok masakan orang lain dah ala kadar dah makan siap makan roti john ,kuey teow goreng untuk berbuka, wani tak boleh buat macam tu kena makan nasi jugak,, seharian berpuasa ni nak tenaga balik....sekian untuk cerita hari ini

Thursday, June 16, 2016

SAMBAL PUTIK PAUH

ASSALAMUALAIKUM...


salam jumaat semua dah ramadan yang ke 12 dah, sempat nak berkongsi step by step dekat page facebook DARI DUNIA DAPURKU, rajin-rajin lah klik kat sana, ini sebab kes tengok sambal putik pauh naik balik dekat popular post , entry tu dah lama benor dah tu hii, tak apa mudah-mudahan ada idea nak masak apa, kerabu -kerabu ni memang menu wajib atas meja nak ada elemen masam tu, puasa ni tekak nak yang masam masam yang naik selera... `

nak menaip panjang panjang puasa ni dah macam kering idea  dah ,, kadang kadang sampai naik buntu sebab stress fikirkan menu haaa, bulan tak puasa tak adalah macam tu, dapur pun dah jadi macam office. oklah selamat mencuba bagi yang dah kering idea nak buat sambal, padahal entry lepas pun dah tempek cuma ada step by step la kat page sana..