Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Tuesday, August 23, 2016

TIKET PARKING

ASSALAMUALAIKUM.....


Benda yang paling tak alert setiap kali masuk tempat mesin parking mana - mana sekalipun...tiket parking tu selalu wani tinggal dalam kereta tak pernah nak masukkan dalam beg sebab tak suka benda - benda kad macam ni duduk dalam beg..letak dalam purse pun tak suka  Hiii...nanti nak cari habis kesemua barang bawa keluar kalau kejar masa kan.. 

Tapi kalau ikut arahan tak boleh tinggal ni dalam kereta.. Kena denda pulak...

Ada ke macam wani ni.. Kalau tidak kita geng la..hiii


Monday, August 22, 2016

HERO NEGARA, DATUK LEE CHONG WEI

ASSALAMUALAIKUM....


rupanya hari ini dah penutup untuk sukan olimpik 2016.. tak tahu pulak .. selepas tengok persaingan sengit di antara Datuk Lee Chong Wei dengan Chen Long dari negara China pada hari Sabtu malam lepas kan.. ingatkan tak habis lagi sukan lain.. kalau bab sukan ni kalau ikutkan wani tak berapa suka..hiiii  tapi kalau main bersemangat untuk negara suka pulak.. wahh semangat cintakan negara kan.. tak lama dah nak merdeka .. rasanya malam final tu rasanya seluruh rakyat Malaysia duduk depan tv.. bagi semangat walaupun duduk jauh,, sorak pun tak dengar sampai Rio sana hii.. tapi itulah nasib tak menyebelahi negara kita untuk menang pingat emas.. tak apalah Datuk Lee Chong Wei..jangan sedih walaupun jauh di sudut hati beliau perasaan macam bersalah pun ada, tapi beliau dah buat yang terbaik.. untuk Malaysia. wani tengok wani pulak yang naik seram ,,sebab sekejap sangat mata bergerak, ia tak macam main bola sepak hii

lagipun sebelum ni,sukan olimpik dah 3 kali berturut-turut pungut pingat perak kan.. patut bangga la kan.. mana ada orang rekod macam tu ..  wani pun ada baca status di official instagram beliau.. sebelum pertandingan .. beliau bagi tahu akan buat yang terbaik untuk mendapatkan pingat emas dan jika ada harapan kita akan dengar lagu kebangsaan negara kita di pentas  antarabangsa .. ..last dapat dengar lagu kebangsaan negara China..sedih pulak baca status beliau.. sebab penuh bersemangat dan ini dah kali terakhir beliau di arena sukan olimpik kan... dah boleh dah tu cari anak didik yang lain.. wani rasa tak lama akan keluar pulak filem macam ola bola tu.. tapi yang ni lain pasal badminton.. dah boleh dah tu ..

SELAMAT TINGGAL RIO .... SELAMAT TINGGAL OLIMPIK 2016 nantikan SUKAN OLIMPIK 2020 di Jepun... buat lah sikit coretan kat sini.. lagipun 4 tahun sekali..





Sunday, August 21, 2016

Giveaway RM400 by AsyaAmin!

ASSALAMUALAIKUM...


KLIK SINI UNTUK JOIN


Senarai Hadiah :

Top Referral :
1. Wang tunai RM 150 x 1 pemenang
2. Wang tunai RM 60 x 1 pemenang
3. Wang tunai RM 40 x 1 pemenang



Random:
1. Photobook 6x6 INCI/40 Page/100 keeping gambar x 1 pemenang
2.  -Blog review x 4 pemenang
-Bloglist selama 30 hari x 9 pemenang
(Dipilih menggunakan Random.org)
3. -Topap RM 5 x 2 pemenang
-Blog Review x 3 pemenang
4. Topap RM 10 x 9 pemenang


Penyertaan terbuka kepada semua blogger Malaysia.
Selamat Berjaya :)





Mula :

16 Ogos 2016
Tamat:
1 Oktober 2016



Giveaway Dan Pencarian Bloglist by Jepun Mari

ASSALAMUALAIKUM...


klik SINI untuk join.. penyertaan kepada semua blogger ..sambil -sambil tu boleh lah tambah kenalan blogger . tak rugi join 

TEMPOH PENYERTAAN : 18 OGOS 2016 - 23 SEPTEMBER 2016

Saturday, August 20, 2016

KEK KUKUS KARAMEL NESTUM

ASSALAMUALAIKUM...


Lama sangat wani tak post pasal baking kan, asyik post benda lain..kali ini nak share resepi yang dah lama tertunggak nak buat macam special sebab ada letak nestum dan kek ini dikukus, hasilnya memang sangat lembut dan bau nestum... Kek ni macam kek gula hangus cuma yang ni letak nestum. Itu jer.

Tengok jer lah gambar, rasa macam banyak gambar dah kali ini,, hii ambik baru puas hati... Tapi entah nape semalam lambat sangat nak upload gambar line slow... Tapi syukurlah berjaya upload kesemua gambar. Tak tahu la kalau tak faham lagi.. Jom tengok resepi kalau ada masa boleh lah cuba buat


CARA NAK BUAT KARAMEL

proses nak buat karamel ni macam panjang, macam nak buat untuk sira pun ada. kalau sampai gula jadi macam  kristal itu dah tahap nak sira macam buat popia sira ke, buat halwa ke .. tapi wani ikut jer resepi tak apalah kita bereksperimen benda baru.. ia tak macam buat kek gula hangus tu.. bila gula dah jadi macam kristal baru ia mula nak menjadi karamel sampailah warna keperangan.. kat situ tak nampak gambar wani tuang air,, kita buat sorang ni tak ada siapa nak pegang phone hiii.. nampak gambar yang dah macam berbuih tu itu tanda wani dah letak air. yang gambar last sekali untuk bahagian karamel ni, dah tuang susu cair, lepas tu kacau..

Kalau boleh semasa gula letak atas dapur tak payah kacau, biarlah ia mendidih sampai nak  jadi buih pekat, barulah kacau sikit. Kalau main kacau selalu ni membuatkan gula lekat dekat senduk. Dalam gambar tu saja wani letak senduk kat dalam kuali






kesemua gambar bawah dari proses mengayak tepung sampai lah siap kukus. wani terlupa nak kacau telur dalam karamel.. masa tengah ayak tepung tengok resepi balik baru teringat telur tak kacau lagi dalam karamel.. karamel dah sejuk dah masa tu tapi tak apa letak telur dan esen vanila dan terus kacau sehingga sebati.wani kukus guna dapur. tudung periuk kena tutup ya dengan kain macam dalam gambar tu baru lah air tak menitik..tengok yang dah siap nampak smooth jer ..tak ada lubang - lubang hiii..perfect!!! loyang pula saiz 8 inci

Periuk mestilah kena panaskan dahulu sampai air mendidih baru letak loyang dalam tu.di sini ada sedikit ubahan dari segi cara sebab wani guna hanya 3 sudu besar mentega tak sukat ikut gram hiii ke dalam gula hangus yang telah dicairkan..macam leceh pulak nak ikut resepi dia.. Sebab malas nak cemarkan bekas lain sebenarnya hiii.. Siapa nak ikut ikut lah, siapa tak nak boleh ikut resepi asal..

Tapi keknya sangat lembut jugak..








KEK KUKUS KARAMEL NESTUM
SUMBER: nestum.com.my

Rasa kek lembap dan lembut ini lebih sedap dengan campuran karamel. 

BAHAN A
Bahan-bahan kering:

175 g tepung
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh garam
50 g NESTUM® All Family Cereal Original

BAHAN B
Bahan Karamel:

200 g gula pasir halus
75 ml air
125 ml air
100 ml susu cair
100 g mentega, cair ( 3 sudu besar guna sudu makan )
2 biji telur, dipukul
1/2 sudu teh ekstrak vanila

CARA - CARA
Langkah 1
Alas tin kek bulat atau segi empat (anggaran 20 sm melintang) dengan kertas pembakar. Ketepikan. Ayak tepung dan soda bikarbonat di dalam mangkuk adunan. Masukkan garam dan NESTUM®. Kacau, ketepikan. 

Langkah 2
Masukkan (200g) gula dan (75ml) air di dalam pan saiz sederhana. Masak sehingga gula cair. Terus didihkan sehingga gula menjadi karamel dan berwarna perang lembut. Tambah (125ml) air, didihkan. Perlahankan api, reneh selama 10 minit atau sehingga karamel benar-benar cair. Tuang adunan ke dalam jag ukur, lihat sama ada mencapai jumlah 250ml, jika kurang tambah air. 

Langkah 3
Tuang susu cair dan mentega cair ke dalam karamel. Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan pula telur dan vanila. 

Langkah 4
Buatkan seperti lubang di tengah-tengah bahan kering. Tuang adunan cecair ke dalamnya. Kacau perlahan-lahan sehingga bater tidak berbintil. Tuang bater ke dalam tin yang sudah dialas. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Jangan buka penutup untuk mengelak suhu di dalam pengukus jatuh. 

Langkah 5
Selepas 45 minit, tengok sama ada kek masak atau belum dengan cara mencucuk di bahagian tengah. Jika masak, pencucuk akan bersih, jika melekat, terus kukus selama 10 minit lagi.  Sejukkan kek sebelum potong.


Friday, August 19, 2016

ALKISAHNYA... YIS MELETUP

ASSALAMUALAIKUM...


Dah lama rasanya tak menguli buat donut..last buat donut sendiri beberapa tahun lepas hii..  Kalau bab baking tak apa, kalau bab nak main menguli buat roti ke pau ke donut ke memang susah sikit wani..sebab ambil masa, lagipun dulu ada la pernah nak menguli buat roti hasilnya roti keras kejung dah boleh baling ke dinding haaa.. Sebenarnya pengalaman itulah yang kita nak, mungkin boleh perbaiki balik apa kesilapan kita,, tapi itulah walaupun namanya pengalaman pun, tapi  untuk yang seterusnya rasa macam tak nak buat dah..

Wani dah lama dah dok save resepi yang viral dikatakan gebu gebas ni.. Lagipun nak habiskan tepung roti lama sangat dah tak guna.Tapi kat sini tak adalah resepi sebab masih lagi dalam ujikaji hii.. Nanti lain kali lah kita share, hari ini kita nak story benda lain.. Bab guna yis ni lama dah wani tak sentuh bukan tak sentuh,, sebab yang ni kes rendam yis,,,sebelum ni kalau letak pun letak jer dalam adunan nak buat cekodok macam tu la... lama sangat dah tak buat sampai lupa dah camner kaedah rendam yis,, 

Entah kenapa hari tu, wani pergi satukan kesemua bahan dalam bekas dan pergi tutup kemas pulak bekas tu. Iyalah dah arahan bagi tahu " tunggu sehingga berbuih dan tutup bekas".wani dok sembang dengan bonda kat depan, bonda duduk kerusi meja makan kat sana, wani kat kerusi sini. Bekas yis tu betul - betul letak depan dekat sangat dengan wani.. Tiba - tiba 'popppppppp" nak taip pop la kan takkan nak taip booommm. Dah macam bom pulak bunyi haaaa...tudung bekas yis terbuka jatuh ke bawah tinggi jugak ia melambung keluar, sebab tekanan gas terlalu kuat dan menyebabkan letupan kecil berlaku hiiii.. Habis tersembur keluar sikit bahan yis yang disatukan tu, ada terkena sikit tab kat tepi sebab wani letak berhampiran... Bonda wani kalau ada benda yang terkejut terus biasanya " aiyoyyoyoyooo ". Wani entah kenapa tak terkejut sangat tapi mata jer terbuka luas suara tak bunyi.. Haaaa. Benda dah la lagi dekat dengan wani. Nasib baik nak meletup macam tu.. Tekanan gas kuat boleh tolak tudung bekas tu ,,hebat!!!!!

The moral of the story, Kalau suruh tutup pun, jangan tutup kemas, lagipun bekas yang wani guna tu kecik, perasan dah berbuih tapi wani abaikan lagi sebab buat kerja lain, yis bila rendam ni makin lama ia berbuih, itu tandanya yis tu hidup. Oohh lupa pulak result untuk donut ni sangat gebu... Nanti lain kali lah kita kongsi 

Thursday, August 18, 2016

ELAKKAN PARKING SINI

ASSALAMUALAIKUM...



Kalau ada pembaca yang masih ingat wani ada post pasal kereta yang kena curi.. kat kejadian berlaku tempat parking tapi jauh sikit. Sebab apa jauh sikit, sebabnya kena masuk lorong baru nak sampai tempat parking, tapi tempat parking tak berapa nampak sangat sebab dihadang dengan zink merah tu nampak kan dah la naik semak samun, kalau orang tak cam ada tanda P kat situ, mungkin orang tak tahu. Depan lorong tu sebenarnya ada pondok polis

Wani pun setiap kali keluar memang ambil jalan tu nak balik, memang lalu dekat parking tu, tapi tak pernah parking lagi buat masa sekarang,dulu - dulu selalu parking, kalau dah terdesak tak ada parking lain yang terdekat.sekarang tak dah, dah la panas dan jauh sikit nak jalan

Dulu kawasan ni ada nak buat macam tapak uptown Kubang Kerian, tutup sekejap lorong tu, lepas tu dah tak ada dah tapak uptown tu buka jalan balik..kawasan parking ni luas siap dah ada tanda untuk lot parking, tapi kalau kereta parking sini tak penuh ,mungkin sebab jauh sangat nak jalan.dekat parking sini lah kereta kawan adik yang kena curi tu.sampai sekarang tak dengar khabar berita walaupun dah report polis,, emm kereta yang dah kena curi nak cari kat mana,, 

Buat sesiapa yang nak datang Mydin Kubang Kerian samada orang kelantan ke, orang dari luar kelantan ke, elakkan lah parking kat sini..parking tempat lain, memang nampak luas, macam dah jadi tempat belajar kereta pun boleh pusing - pusing. dalam gambar kat depan sikit jer nampak penuh..kat belakang luas boleh main pusing- pusing siap.. mungkin disebabkan faktor berjalan tu jauh sangat kot.. sebab kurang sangat parking..

ikut cerita adik wani lah kat sini memang port curi kereta,,sebelum ni pun dah pernah berlaku..wani pun hairan siang buta pun nak curi kereta orang.. kena extra careful lah ya.. tak payah parking sini..wani nak bagi ingatan.. dalam gambar tu wani bukan parking kat situ,sebab ni dah laluan nak keluar.panas ting.. ting .. kat luar tu. saja duduk stay sekejap nak ambil gambar nanti orang tak cam hii .. tak tahulah kereta kat depan ni kalau tuan kereta rajin lock stereng tu boleh kira selamat sikit kot..