Lazada Malaysia

18 September 2016

KELANTAN FLOATING MARKET

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah bertambah lagi satu untuk sektor pelancongan di Kelantan. Sumber di berita harian online

TUMPAT: Kelantan Floating Market atau pasar terapung di Kampung Pantai Suri, di sini, yang mula beroperasi hari ini menjadi pasar terapung pertama di Malaysia. Sebanyak 10 bot penambang disediakan sebagai permulaan untuk menjual makanan dan minuman yang mampu menarik tumpuan penduduk setempat atau pengunjung luar. Konsep jualan yang dibuat seakan-akan pasar terapung di Thailand itu menghimpunkan pelbagai jualan, khususnya yang hanya terdapat di sekitar perkampungan pulau termasuk jeli kelapa, gula melaka, madu, nasi berlauk pagi, aneka kuih tradisional dan kerabu nipah.

SUASANA Kelantan Floating Market yang mula dibuka hari ini di Kampung Pantai Suri.Kelantan Floating Market atau pasar terapung di Kampung Pantai Suri, di sini, yang mula beroperasi hari ini menjadi pasar terapung pertama di Malaysia. Sebanyak 10 bot penambang disediakan sebagai permulaan untuk menjual makanan dan minuman yang mampu menarik tumpuan penduduk setempat atau pengunjung luar. Konsep jualan yang dibuat seakan-akan pasar terapung di Thailand itu menghimpunkan pelbagai jualan, khususnya yang hanya terdapat di sekitar perkampungan pulau termasuk jeli kelapa, gula melaka, madu, nasi berlauk pagi, aneka kuih tradisional dan kerabu nipah. 

Pengarah Pemasaran dan Komunikasi SuriMasSeroja, Tengku Rizuan Tengku Zainal Abidin, berkata konsep yang dinamakan Kelantan Floating Market itu adalah yang pertama di Malaysia. "Kami melihat Kampung Pantai Suri adalah lokasi strategik dan ada potensi untuk dimajukan. Pembabitan penduduk kampung juga amat membanggakan. "Kelantan Floating Market ini dibuka setiap hari Sabtu bermula jam 10 pagi hingga 12.30 tengah hari. Inisiatif mewujudkan pasar berkenaan oleh SuriMasSeroja yang ingin meningkatkan pendapatan penduduk kampung dan memperkasakan produk yang boleh diketengahkan," katanya ketika ditemui, di sini, hari ini. 

Tengku Laksamana Kelantan, Datuk Tengku Abdul Halim Ibni Almarhum Sultan Ibrahim turut hadir meninjau kemeriahan Kelantan Floating Market yang diiringi Pengarah Tourism Malaysia Negeri, Hafiz Hazin. Tengku Rizuan berkata, bayaran untuk ke pasar terapung itu dikenakan sebanyak RM5 untuk dewasa dan RM3 untuk kanak-kanak dan bilangan bot berkenaan akan ditambah dari semasa ke semasa. Katanya, selain jualan, turut diadakan demonstrasi mewarna batik, membuat kuih kapit, menjahit atap nipah, kraftangan dan beruk memetik kelapa.


Komen
4 Komen

4 comments:

farhana jafri said...

bestnya dah ada floating market. Lepasni boleh masuk dalam list tempat nak pergi ;)

ayunie ramli said...

ohoooiii ore kelatey sediri tok tahu niiii. adjst g lah sabtu ni :)

Warisan Petani said...

Wkmsalam.
Wah X payah gi Bangkok.

Gee Lion said...

boleh jadi tumpuan pelancong yg lebat lah pasni ^_^

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Labels

Ceritaku (240) Cake Recipes (51) Giveaway (41) advertorial (35) NOXXA PRESSURE COOKER (26) Contest (25) Sudut Agama (25) Chiffon Cake (24) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (15) Masakan Sayur (13) My Blog (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (11) Segmen (11) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Cooking & Baking Tips (7) Masakan Pasta (7) Masakan Seafood (7) Bubur / Desserts (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Greetings (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Sup (5) TIPS KESIHATAN (5) Agar-agar Resepi (4) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Informasi (4) Muffins (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Mee (3) Salad Resepi (3) Sambal Resepi (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign