19 August 2016

ALKISAHNYA... YIS MELETUP

ASSALAMUALAIKUM...


Dah lama rasanya tak menguli buat donut..last buat donut sendiri beberapa tahun lepas hii..  Kalau bab baking tak apa, kalau bab nak main menguli buat roti ke pau ke donut ke memang susah sikit wani..sebab ambil masa, lagipun dulu ada la pernah nak menguli buat roti hasilnya roti keras kejung dah boleh baling ke dinding haaa.. Sebenarnya pengalaman itulah yang kita nak, mungkin boleh perbaiki balik apa kesilapan kita,, tapi itulah walaupun namanya pengalaman pun, tapi  untuk yang seterusnya rasa macam tak nak buat dah..

Wani dah lama dah dok save resepi yang viral dikatakan gebu gebas ni.. Lagipun nak habiskan tepung roti lama sangat dah tak guna.Tapi kat sini tak adalah resepi sebab masih lagi dalam ujikaji hii.. Nanti lain kali lah kita share, hari ini kita nak story benda lain.. Bab guna yis ni lama dah wani tak sentuh bukan tak sentuh,, sebab yang ni kes rendam yis,,,sebelum ni kalau letak pun letak jer dalam adunan nak buat cekodok macam tu la... lama sangat dah tak buat sampai lupa dah camner kaedah rendam yis,, 

Entah kenapa hari tu, wani pergi satukan kesemua bahan dalam bekas dan pergi tutup kemas pulak bekas tu. Iyalah dah arahan bagi tahu " tunggu sehingga berbuih dan tutup bekas".wani dok sembang dengan bonda kat depan, bonda duduk kerusi meja makan kat sana, wani kat kerusi sini. Bekas yis tu betul - betul letak depan dekat sangat dengan wani.. Tiba - tiba 'popppppppp" nak taip pop la kan takkan nak taip booommm. Dah macam bom pulak bunyi haaaa...tudung bekas yis terbuka jatuh ke bawah tinggi jugak ia melambung keluar, sebab tekanan gas terlalu kuat dan menyebabkan letupan kecil berlaku hiiii.. Habis tersembur keluar sikit bahan yis yang disatukan tu, ada terkena sikit tab kat tepi sebab wani letak berhampiran... Bonda wani kalau ada benda yang terkejut terus biasanya " aiyoyyoyoyooo ". Wani entah kenapa tak terkejut sangat tapi mata jer terbuka luas suara tak bunyi.. Haaaa. Benda dah la lagi dekat dengan wani. Nasib baik nak meletup macam tu.. Tekanan gas kuat boleh tolak tudung bekas tu ,,hebat!!!!!

The moral of the story, Kalau suruh tutup pun, jangan tutup kemas, lagipun bekas yang wani guna tu kecik, perasan dah berbuih tapi wani abaikan lagi sebab buat kerja lain, yis bila rendam ni makin lama ia berbuih, itu tandanya yis tu hidup. Oohh lupa pulak result untuk donut ni sangat gebu... Nanti lain kali lah kita kongsi 

Komen
2 Komen

2 comments:

anis abdullah said...

Nak belajar buat donut juga sebab suka makan..

Nurul Aini said...

whoahhh sy suka donut yang garing dan makan time panas2.. yummy sedapppp sangat!
follow sini #450
follow back and keep in touch :D

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign