12 April 2016

KULIT KAYU MANIS

ASSALAMUALAIKUM...


rasa dah 2 hari tak buka blog.. Dengan cuaca panas macam ni..nak buka blog pun lemau.. Pagi - pagi ni, ingat nak taip la sikit.. Tempat lain macam mana ya, berulang kali dengar Perlis asyik cuti sekolah sebab cuaca panas melampau.. Kat sini memang tak hujan pun lagi.. Wani yang jarang - jarang ambil minuman berais, semalam buat sirap letak dalam dalam 3 ketul ais,tak letak banyak, bila minum ya Allah nikmatnya minum yang sejuk macam tu..turun sikit suhu badan.  Huu

Oklah ya masih lagi tips di dapur, biasa kalau wani beli kulit kayu manis, yang biasa nampak kat kedai mana - mana ada kulit kayu manis Cassia, kayu manis ceylon tak pernah la nampak.. Kalau dulu tak tahu menahu pun rupanya kulit kayu manis pun ada jenisnya. Kat mana ada tu. Tapi yang kulit kayu manis cassia tu kalau ikut point kat atas tu memang betul lah ciri - ciri dia macam tu. Berlebihan pun tak boleh.. 

Kulit kayu manis memang wani tak  letak sepotong besar macam tu, biasa memang akan patahkan dan guna sikit jer..nak bagi naik bau rempah dan tak de la berlebihan sangat. Perasan kalau terlebih letak kayu manis pun, rasa dalam sup tu pun hilang, sebab kuat bau rempah, jadi nak guna berpada - pada lah, keseimbangan tu penting.. 

Itulah saja ya..





Komen
1 Komen

1 comment:

anajingga said...

kak ana suka aroma kayu manis ni wani, setahu kak ana macam sama je kan kayu manis tak ada bezapun hihi :)

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign