12 January 2015

BAH KUNING (PART 2)

ASSALAMUALAIKUM....



throwback gambar ni kalau tak silap raya tahun 2011..masa ni balik Kampung Tasik, Rantau Panjang parking kereta jauh sikit dekat jambatan belakang sejajar jauh sikit dengan rumah pusaka arwah nenek dan atuk.. nampak tak jambatan besi tu kat belakang... kat situ tempat permainan wani zaman budak budak dulu.. memang happening main dengan sepupu sepapat..main masak masak pun kat situ jugak.. main sorok sorok pun kat situ jugak... kat situ jugaklah wani tengok arwah atuk bawak balik lembu lembu lintas tasik ni masa petang.. nak bawak balik masuk kandang .. jadinya lembu lembu terpaksa mengharungi air tasik ni dari seberang sana nak ke seberang sini.. memang patuh arahan lembu lembu ni dekat arwah atuk .. beratur macam itik hiii.. arwah atuk ni memang penyayang sungguh dekat haiwan .. jaga macam keluarga sendiri..

sebenarnya macam dah lari tajuk sikit .. jambatan besi tu zaman arwah atuk kecik kecik lagi dah ada .. bila wani tanya bonda wani dia cakap zaman moyang dia buat jambatan besi ni..zaman British.. jambatan besi ni penghubung nak pergi ke Siam satu masa dulu.. masa kampung naik air 18 Disember tahun lepas .. sepupu wani cakap dari rumah dia tu dapat dengar bunyi hentaman air dekat jambatan besi ni.. bayangkan tinggi nya air dapat cecah jambatan besi... sampah sarap boleh melekat kat jambatan besi ni.. memang tenggelam satu badan kalau lalu kat sini.. tapi inilah satu-satunya penghubung.. masa bonda nak pindah ke Sekolah Kebangsaan Gual Periuk. semasa bah besar tahun 1967..


nak letak lagi gambar berbaki masa bah baru baru ini.. rasa nak buat kenangan kat sini.. mana tau apa nak jadi dengan lappy , at least boleh jugak tengok kat blog.. biarlah gambar pulak berbicara. air bah tahun ni memang kuning sangat bila dah surut ,,memang  berlumpur pelik..  ini lah tahun pertama sesi persekolahan start lambat kan..

dan ada salah satu short video wani suka tengok pasal bah kuning ni dari  Nasrullah Napi masuk dalam astro awani baru baru ni. beliau merakam dengan menggunakan Iphone.. tapi memang great video...

gah nama Kelantan sekejap sejak dari tahun lepas sampailah sekarang.. program pasca banjir masih giat dijalankan ..banyak kerugian yang perlu ditanggung.. disebabkan bencana alam... dengar kata .. bajet untuk tahun 2015 dah lari ..walaubagaimanapun ,, keperluan rakyat mesti didahulukan.. kan.. rasa masih ada lagi gambar ..insyaAllah kalau rajin akan update..















tesco ni memang berhampiran dengan sungai kelantan

jalan nak pergi rumah mak sedara, Pasir Mas .. tempat ni memang tak pernah naik air sebelum ni..tapi kat sini dah paras pinggang 




Komen
1 Komen

1 comment:

Bbwana adienia said...

memang teruk sangat keadaan banjir tu kan wani..alhamdulillah keadaan sudah semakin membaik dan pelbagai bantuan telah disalurkan.

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (20) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign