15 February 2014

DOUBLE CHOCOLATE BROWNIES

ASSALAMUALAIKUM...


Salam semua

selamat berhujung minggu... picture yang delay waiting to be posted here.. here you go... double chocolate brownies... dah lama betul buat ni.. bila tengok ni craving for brownies pulak... walaupun sukatan bahan lain lain tetap menjadi brownies ..wani tabur almond flakes... kat atas ... dan semestinya wani masih tak tahu macam mana nak dapatkan kerak kat top tu ..cuba buat kaedah lain tapi tak jadi jugak..apapun tekstur masih brownies .. hiii..

ok selamat mencuba ... :))


DOUBLE CHOCOLATE BROWNIES 



Ingredients:-

237g melted butter -(237g mentega cair)
11/4 cups white sugar-I used 1 cup also quite sweet already so please adjust ya.)-(11/4 cawan gula- saya gunakan 1 cawan saja itu pun dah manis-so please adjust ya)
1/2 cup brown sugar-(1/2 cawan gula brown)
3/4 cup quality cocoa powder-(3/4 cawan serbuk koko)
2 eggs-(2 telur)
1 tsp vanilla -(1 sudu kecil vanilla)
1/2 tsp salt-(1/2 sudu kecil garam)
11/4 cups flour-(11/4cawan tepung)
1/2 tsp baking powder-(1/2 sudu kecil baking powder)
1 cup semi sweet chocolate chips-(1 cawan chocolate chips)
1/2 cup chopped pecans-I didnt add this-(1/2 cawan kacang pikan-saya tak letak ni)

Method:-

Preheat oven to 175C. Grease 9x9 inch cake pan. Other sized cake pan can be substituted, but a 

larger pan will result in thinner brownies, so reduce the heat to 160C.
Melt butter in a medium saucepan. Stir in sugars, coca powder, eggs and vanilla. Once fully 

incorporated, add salt, flour and baking powder. Mix. Last add chocolate chips and nuts(if desired).
Bake for about 25-30 minutes, or until a knife inserted into centre comes out almost clean. Top should be crusty and 

sides should be separated from the pan.-(Panaskan oven hingga ke 175C. Sapukan mentega ke loyang 9x9 inci.Kalau ingin menggunakan loyang bersize besar ia akan menghasilkan brownies yang nipis, jadi turunkan suhu ke160C.
Cairkan mentega didalam periuk. Angkat.  Kacau dan masukkan gula, gula brown, serbuk koko, telur 

dan vanilla. Bila sudah sebati, masukkan garam, tepung dan baking powder. Kacau rata. Akhir sekali 
masukkan chocolate chips dan kekacang(kalau nak letak). Bakar selama 25-30 minit atau bila masukkan lidi ia hampir bersih. Atas seharusnya garing sikit dan tepi seharusnya 
longka dari loyang)

Sources:-From recipezaar.com

NOTA: wani guna 3/4 cawan gula halus putih sahaja tu pun bagi wani dah sedang elok manis bila ada choc chip lagi. brown sugar tak guna dah.


Komen
5 Komen

5 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum. sedapnya! kalau buat dalam pemanggang ajaib boleh ke? nak try buat sangat ni T__________T

Bbwana adienia said...

salam wani..

yeah..akhirnya wani buat brownies jugak..heheh^_^..apapun, memang sedap kan wani..

shidah ar said...

wani, nak dapat crust on top tu, wani kena coolkan dulu melted butter and sugar. wani cuba method yg k.shidah share kat my blog. this is the link

http://dairimama.blogspot.com/2014/02/the-baked-brownies.html

What makes brownies a brownies adalah the crust on top :)

Wani said...

ohh yg tu tak try lak bolh ke guna pemanggang ajaib setakat tahu nak bako kek blh la kalo nakbuatbrownies ni nak baka dia tu cam sekajap je dlm oven .. kena test n error ler hiii

~MaMa RX SToRYMoRY~ said...

Good news untuk peminat Bagelen, Pisang Bolen, Brownies KARTIKA SARI & Brownies AMANDA

A taste of Bandung right here in your town.You 'll awesomely love it.


Pick-up point area: Putrajaya, PetalingJaya, Bangsar, Setapak, Gombak, Kota Damansara.

Brownies ETA ✈✈✈ on 2 dec 2014

Yummy & Fresh from Bandung, Indonesia

Place order or grab our limited supply now.

WhatsApp/sms dazlina +60192633431

Http://mamarxstorymory.wordpress.com

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign