Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Friday, December 20, 2013

OATMEAL BROWNIES

ASSALAMUALAIKUM.....


salam semua, dah 20 hari bulan dah hari ni wani dah macam kira detik hari demi hari ni untuk sampai penghujung bulan ni... hemm tak lama dah nak buka sekolah. semalam keluar dengan bonda ,,bonda nak pergi meng shopping tudung katanya... tengok ramai kaum ibu sibuk dok pilih baju sekolah anak-anak .. happy happy jer muka budak - budak entah happy nak datang sekolah atau happy bila pakai baju sekolah beg sekolah kasut sekolah yang serba baru hiii,,, maklumlah budak budak kan...

sebelum ni wani pernah tayang oatmeal blondies dan untuk post hari ini wani tayang oatmeal brownies pulak hiii.. di antara blondies dan brownies ..wani lebih suka brownies maklumlah ada coklat kan... kalau blondies memang tak letak coklat ... wani recommend sangat sangat dekat kawan kawan semua resepi ni mesti wajib dicuba .. sedap yaaa amat.. sebab base kat bawah tu guna oats dan kat atas pulak topping dengan oats crumbs..so ada 3 layer la  oats base, brownies layer and topping with oats crumbs...

3 hari dalam peti baru wani bersedia nak potong .. sebab tak ada kesediaan nak potong hiiii tapi wani rasa baik simpan semalaman dalam peti la supaya tekstur brownies tu lagi mampat kan..emmm lagi simpan lama dalam peti lagi wani suka...sebenarnya wani tak tahu apa tujuan dalam resepi ni letak putih telur sebiji.. tapi wani letak ler jugak ikut jugak resepi ...and make sure don't over bake . kalau tak keras ler teksture brownies tu..  cubalah ya :)). wani sebenarnya pukul mentega cair dan telur tu dengan mixer nak suruh adunan tu kembang sebelum masukkan tepung kononnya nak ada crust sikit kat atas tu emm tapi tak menjadi jugak saja nak eksperimen sebab terbaca kena buat macam tu..mungkin ada silap lain.. yang tu tak ikut resepi saja nak buat .. .. tapi tak apa walau tak menjadi  tekstur brownies cantik jugak..


OATMEAL BROWNIES
SOURCE: FAIT MAISON

Yields: 9″ x 9" square pan

Oatmeal base and topping:

1 2/3 cup quick-cooking rolled oats ( wani guna 1 3/4 cawan )
1/2 cup plain flour
1/2 cup light brown sugar
1/2 tsp baking soda
1/2 cup butter, melted

Brownie layer:
10 tbsp (150g) butter
1 cup sugar
2 eggs
1 egg white
1 tsp vanilla
3/4 cup plain flour
1/2 cup cocoa
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt


METHOD

1. Preheat oven to 175 C/350 F. Grease a 9″ square pan.
2. In a bowl, stir together all the ingredients for the oatmeal base until well combined. Reserve 3/4 
cup of oat mixture for the topping and press remaining mixture evenly onto bottom of the pan.
3. Bake at 175C/350F for 10 minutes. Remove and cool for about 5 minutes.
4. Meanwhile, prepare brownie layer by melting butter in a saucepan over low heat. Remove from 
heat and stir in sugar. Then stir in eggs one a time and add vanilla.
5. Sift remaining dry ingredients into the wet mixture and stir until well mixed. Pour over prepared 
base and sprinkle reserved oat mixture on top.
6. Bake for  20-25 minutes until top is golden and sides are firm but the center is soft.


7. Cool completely in the pan and then cut into bars, squares or triangles. Eat and then let me know your verdict!


4 comments:

  1. assalamualaikum dear wani..

    wow, memang nampak sedap oatmeal brownies tu..insyaallah mau try buat jugak nanti..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Wani,
    Cantik sangat kejadian brownies Wani, nampak pun sedap. sukanya akak tengok

    ReplyDelete