Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Monday, December 9, 2013

KEK COKLAT MILO KUKUS

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua, sejak kebelakangan ni wani asyik dengar berita banjir jer .. diharap golongan yang terkena musibah.. bersabar dan tabah atas ujian Allah ini.. dengar kata ada gelombang kedua,,,,harapnya persiapan yang rapi perlu dalam menghadapi musim banjir ni..  kat sini pun awan mendung memanjang nak kata hujan seharian ..tak adalah...

berbalik kepada post hari ini.. dah 2 kali wani buat kek ni percubaan pertama saja nak test dengar ke nama dah tau kek ni mesti moist.. bila tengok bahan-bahan pun mudah ....tak percaya cuba buat memang moistttttttt sangatttttt.. panjang ya perkataan tu nak katanya sangat moist ..selang beberapa hari bonda wani cakap ada tetamu nak datang .. makcik wani yang dah lama nak datang rumah.. so wani  terfikir nak buat apa la ..wani terfikir kek coklat ... kalau dah kesempitan masa.. sebab kek coklat ni godek godek pun dah siap... lagipun memang dah kesukaan ramai.

baru je buat kek ni kali pertama  .. so wani tak tengok resepi dah untuk kali kedua,,, nasib baik masih ingat lagi dalam kepala ni hiiii...kalau lah dapat ingat selalu kan... kek ni unik sebab letak milo memang double choc la katakan... tak payah letak topping tak apa sebenarnya dah memang rich dengan coklat....




kek ni wani bakar waterbath dalam oven sebab wani malas nak keluarkan kukusan..so wani ambil alternatif lain, bakar secara waterbath..hasilnya memang moist macam keluar dari kukusan.. walaupun resepi ni sebenarnya kena kukus.. memang keeper resepi ni.. mula mula tengok resepi ni wani pelik sebab tak letak baking powder dan jugak baking soda ... naik ke ? tapi disebabkan wani masih ada lagi tepung serbuk penaik.. wani guna tepung tu je... tak tambah apa dah.. kek tetap moist dan gebu...kek ni seperti biasa wani kurangkan gula tak sukat sukat pun guna 3 sudu besar jer ..lepas tu depend dekat susu pekat manis.

siapa la reka resepi yang super easy ni.. sedap la.. terima kasih penyumbang resepi.. :))

KEK COKLAT MILO KUKUS
SOURCE: IZZAH MUFFIN LOVER


Resepi : HanismajiDmyr
Sumber rujukan : Mas Duniaku

Bahan : 
2 cawan tepung blue key (wani guna tepung serbuk penaik )
1 cawan gula - izah guna gula perang 
1 cawan susu pekat manis - izah kurangkan
1 cawan milo 
1 cawan serbuk koko vochelle 
4 biji telur ayam 
1 cawan minyak masak 
1 cawan air panas 
 Cara membuatnya :


Didihkan periuk pengukus terlebih dahulu. 

Masukkan semua bahan2 dalam mangkuk besar Kacau dengan sudip besar 

kacau tangan je...jangan guna mixer nanti telebih naik tak jadi

Bila semua bahan2 dah sebati dalam 5 minit je kacaunye

Then boleh ditapis adunan yag dah siap agar hasil nanti lebih halus dan cantek

Masukkan adunan kedalam loyang yang telah disapu minyak dan ditabur tepung Kukus selama 40 minit Mas kukus 1 jam dah siap 

kalo nak letak topping lagik best....

NOTA : wani bakar dalam 45 - 48 minit. panaskan oven api bawah dan atas dan bila masa pembakaran guna api bawah sahaja suhu 150C atau ikut suhu oven masing -masing dan wani guna kaedah waterbath.. masukkan loyang kek ke dalam loyang lain berisi air panas


3 comments:

  1. Assalamualaikum wani mmg nmpk moist sungguh....

    ReplyDelete
  2. hai..salam wani..

    em, bestnya tengok kek coklat tu..terliur dan terlapar la pula tengok..hehe

    ReplyDelete
  3. saya kalau buat kek coklat moist nie asyik fail aje,bantat kat tgh2nyalah,kadang2 teksturnya berat,mcm mampat....entahlah bila nak jadi dgn jayanya....ataukah kena buat selalu,takut jemu pulak kan!!!

    ReplyDelete