08 November 2013

SELF - SAUCING CHOCOLATE PUDDING

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua... hari ni hari jadi wani.. alhamdulillah jatuh pada hari mulia... :))..tapi tak buat lagi kek untuk diri sendiri..  nantilah bila dah buat kita akan cerita nanti..masa hari pertama awal muharram hari tu.. ada satu hadiah istimewa..sekali setahun je boleh tengok ..tapi wani tak sure pulak tahun lepas pokok depan rumah wani ni berbunga ke tak.. tapi tahun ni.. awal muharram hari tu... saat -saat yang wani tunggu nak tengok... banyak  spesis rama- rama datang. ralit la tengok rama- rama ni dah jadi butterfly garden pulak ... siap boleh nak sentuh dengan tangan bila rama - rama tu terbang rendah..Seronoknya maaf ya .. dah terlebih excited citer pasal rama-rama.. maklumlah wani tak boleh tengok haiwan cantik cantik.. tergolong dalama cantik jugak kan hihi

kalau nak tengok boleh la pergi kat instagram wani tu ya .. itupun susah nya nak main snap sebab rama- rama tu tak dok diam..jika kebetulan shot cantik.. cantik la... geram tengok ..ambil peluang semasa boleh tengok nanti bila dah bunga-bunga tu semua tak ada ..memang rama-rama tu pun dah tak ada dah... sob --sob .. terasa sedih pulak..


oklah ya terlebih cerita pasal rama-rama... hari itu wani ada buat self-saucing chocolate pudding.. ya ampun sedap sangat.... dulu pernah buat guna resepi Dr. Ezani punya..juara masterchef malaysia musim pertama tu tapi tak letak telur... dan rasanya wani over-baked tu yang kurang sedap.. hihi.. bila search terjumpa resepi yang simple guna 1 biji telur. telur sebijik je...boleh simpan la resepi ni bila terasa nak buat lagi.. tekstur kek amat gooey biasalah kek coklat macam brownies pun ada  tapi wani bakar dalam cawan kan comel.. .. senang nak makan sikit ... bila masuk dalam cawan ni .. susah jugak nak agak tuang sos coklat tu ... apapun terbaik la chocolate pudding ni... 

rasanya,  best makan lepas keluar oven masih panas-panas dan masih ada lebihan sos coklat kat kek tu...sedap. ada olahan sikit dari resepi asal sebab resepi asal untuk sos coklat tu , tabur serbuk koko atas adunan kek tu. baru tuang air panas.. wani tak buat macam tu .. untuk sos coklat tu ,wani combinekan semua .. and then tuang ke atas adunan kek.kelainan ya kek ni sebab tuang sos coklat dalam adunan kek bila masak tu terasa kelembapannya berserta sos coklat..macam-macam resepi orang putih ni..

resepinya wani dah melayukan. tapi letak jugak resepi asal.. dan masa baking time tu sebab wani bakar dalam cawan adalah dalam 35 minit tapi depend ya tu agak agak kek macam dah naik dan sos dia tu dah serap elok.. boleh la cuba test dengan lidi..   

SELF - SAUCING CHOCOLATE PUDDING 
Source: TASTE.COM.AU

Bahan-bahan
Butter yang telah dicairkan untuk digris
150 gm ( 1 cawan ) tepung serbuk penaik
100gm ( 1/2 cawan ) gula caster
2 sudu besar serbuk koko
125 ml ( 1/2 cawan ) susu
50gm butter, dicairkan
1 biji telur dipukul ringan
whipped cream ,sebagai hiasan

Sos coklat
155 gm ( 3/4 cawan ) gula perang 
2 sudu besar serbuk koko
375ml ( 1 1/2 cawan ) air panas

Cara - cara
1. Panaskan oven 180 C atau mengikut suhu oven masing- masing. lenserkan ramekins atau acuan dengan butter yang telah dicairkan

2. masukkan tepung gandum, gula dan serbuk koko ke dalam mangkuk.buatkan satu lubang di tengah.sebelum tu dalam mangkuk lain, kacau ringan butter, susu dan telur.dengan perlahan-lahan, masukkan bancuhan telur tadi ke dalam campuran tepung dan kacau sehinga sebati.tuangkan ke dalam ramekin atau acuan yang telah digriskan

3. untuk sos coklat, ayakkan gula dan serbuk koko ke dalam mangkuk.ayakkan campuran tadi ke dalam adunan puding. dengan perlahan - lahan tuangkan air panas ke atas campuran koko tadi.

4. bakar di dalam oven selama 40 - 45 minit sehingga kek naik dan test dengan lidi bila dah keluar licin tanda dah masak.sejukkan dulu selama 5 minit sebelum dihidang.

Nota: wani combinekan semua untuk sos coklat tu dan tuang atas adunan kek



SELF -SAUCING CHOCOLATE PUDDING 
SOURCE: TASTE.COM.AU

· Ingredients
· Melted butter, to grease
· 150g (1 cup) self-raising flour
· 100g (1/2 cup) caster sugar
· 2 tbs cocoa powder
· 125ml (1/2 cup) milk
· 50g butter, melted
· 1 egg, lightly whisked
· Thickened cream, to serve
Chocolate sauce
· 155g (3/4 cup, firmly packed) brown sugar
· 2 tbs cocoa powder
· 375ml (1 1/2 cups) boiling water

· Step 1
Preheat oven to 180°C. Brush a 1.5L (6cup) capacity ovenproof dish with 
melted butter to lightly grease.

· Step 2
Combine the flour, sugar and cocoa powder in a medium bowl. Make a well in
thecentre. Combine the milk, butter and egg in a large jug. Gradually pour theegg mixture into the 
flour mixture and stir until well combined. Pour into the prepared dishand use the back of a spoon to smooth the surface.

· Step 3
To make the chocolate sauce, sift the sugar and cocoa powder into a bowl. 
Sprinkle over the pudding mixture in the dish. Gently pour the boiling water over the cocoa mixture.

· Step 4
Bake in oven for 40-45 minutes or until a cake like top forms and a skewer inserted halfway into the centre comes out clean. Set aside for 5 
minutes to cool slightly. Serve with thickened cream, if desired


Komen
7 Komen

7 comments:

sabar dubai said...

Wow mcmsedapppp je

Bbwana adienia said...

assalamualaikum..

happy birthday wani cayang..moga dipanjangkan umur dan sukses selalu ya..kalau buat kek birthday jangan lupa hntar sini..haha..nampak sedap coklat puding tu wani..

ady said...

salamkak wani
wow !!!sedapnye CHOCOLATE PUDDING...

Wani said...

HIHI . memang sedap... nak buat lagi rasa

Wani said...

salam ..terima kasih.. harapnya kalo dekat boleh la nak hulurkan hihi

Mel said...

mel datang singgah blog akak. Salam kenal.

Memang terliur puding tu..tang leleh tu yang tak tahan tu.

mala said...

salaam wani. happy belated birthday to you. mmg tak tahan tengok puding tu ...

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign