15 September 2013

DURIAN CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM.....


badan wani tak berapa sihat kebelakangan ni ..pening kepala yang amat sangat... bila terasa badan sakit sakit mulalah terasa begitu kerdil diri ini ..bila sakit tiada siapa lagi yang kita mohon pertolongan selain Allah.mudah-mudahan beransur sembuh la kesakitan ini.

kali ini nak berkongsi durian chiffon cake pulak ..dah berapa hari blog ni menyepi.. masih lagi musim durian ,,jadi rasanya orang dah jemu makan durian ke ... kuih durian, pengat durian , kek pun dengan durian habis segalanya dengan durian...baru ni pun rasa dah berplastik besar dah beli durian sebab projek kat rumah ni nak buat tempoyak dah bermula.. untuk stok next year .. memang wajib la bonda wani buat tempoyak tiap tiap tahun.tak sah kalau tak buat .. tengok yang ada sekarang ni masih ada satu balang setengah lagi berbaki.. kalau tak buat alamat nya tak ada stok tempoyak la ... ehh kat kedai bukan murah mahal gak tu.. tapi kalau yang bermalas-malasan susah la sikit nak main kikis kikis letak dalam balang kan hihi.. rasa dah penuh dalam peti .. lepas tu bonda cakap nak rest kejap .. next day sambung balik ...

biasanya simpan dulu buah durian yang dah dibuang dari kulit dalam bekas ,,bila ada masa terluang ... mula lah main kikis isi durian tu.. teralit cakap pasal durian kan.. bila terbeli durian mula la fikir sedap kek durian jadi kek chiffon ,, wani mula search cari resepi tapi yang BM nya banyak sangat guna telur dalam 6 biji ... kalau wani buat kek chiffon range telur yang diguna mesti 4 atau 5 biji  .. lebih daripada tu tak boleh hihi ..kot banyak sangat .. family kat rumah ni tak ramai pun ..kot tak terhabis jawabnya...so wani terjumpa la resepi ni ..emmm memang moist ..wani suka kalau adunan tu ada tambah tepung jagung. Lagi bertambah moist ..

banyak lagi nak experiment guna durian ni.. rasa nak buat durian cheesecake lak.... hihi tengoklah nanti..

DURIAN CHIFFON CAKE 
Ingredients (8"):
A
4 egg yolks
20gm caster sugar
40gm vegetable cooking oil
30ml milk (I used 40ml)¼ tsp salt
½ tsp durian essence (optional) (I omitted)


B
100gm cake flour (or 85gm all purpose flour + 15gm cornflour)
½ tsp baking powder

C
4 egg whites
100gm caster sugar
⅛ tsp cream of tartar

D½ cup durian flesh, pureed ( I used about 125g)

Directions:
1.Preheat oven to 170 degree C.
2.In a large mixing bowl, whisk together ingredients A until combined.
3.Sift together ingredients B, then add into (2) and mix well. Set aside for 
later use.
4.In another large mixing bowl, beat egg whites until soft peaks. Add in sugar   and cream of tartar and continue to beat until stiff.
5.Take ¼ of the meringue and mix with (3) until well mixed. Gradually add in 
   remaining meringue, and lastly stir in durian puree. Stir until just combined.
6.Transfer batter into chiffon pan and bake in the preheated oven for 
   40 minutes.
7.Invert the cake immediately after taking out from oven, and cool on rack
  completely before turning out from mould.

Note: wani masukkan puri durian tu masa combine sekali dengan bahan A ..kacau sebati ..lepas tu ikut step yang lain macam biasa .. wani takut susah nak combine bila main dengan putih telur nanti....


Komen
7 Komen

7 comments:

Bbwana adienia said...

salam wani..

moga cepat sembuh ya..em, kalau ada lagi kek tu bleh la 'pass' kat sini..sya bleh tolong habiskan..haha..

Izzati Haniff said...

Slm kak noni... Ahhhh, rajimnyo kak wei... Ore pom gilo durian loni... Hahaha... :)

adda syuhada said...

sedapnya makan kek durian...

Wani said...

x po zaty make durie banyok musim x habis lagi neh

Wani said...

terima kasih.. hihi dah habis dah pon :)

Amie said...

Bawalah berehat Wani, penat agaknya tu. Pernah sekali buat kek cipon durian, kejap je abis!

Wattie said...

Salam Wani,
Harap Wani cepat sembuh ya, insyaAllah. Kek chiffon akak pernah buat sekali jer, tu pun terbenam hgga ke dasar wakaka, belajaq tak habis

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign