28 September 2013

CANTONESE EGG TART

ASSALAMUALAIKUM...


dah mula pandai main instagram hihi ..follow la my instagram ok.. hopefully tak terabai la blog ni ..  apapun resepi mesti ada kat sini jugak. tak boleh tempat lain..tak ngantuk sebenarnya ni tapi nak cerita sikit pasal egg tart ni..

i couldn't remember when the last  i used my tart mould. due to my laziness to press or roll the dough to make some tarts .hihi..wani akui wani suka tart tapi kadang-kadang niat je nak buat tak jadi pulak .. tapi kalau dah terajinn macam ni lah jadinya..first time wani buat egg tart tak berapa nak jadi .. failed part filling dia tu.. dah macam tergaring sangat..nampak macam senang kan.. tapi ada tip rupanya nak buat egg tart ni .. method nya macam biasa cuma part nak bakar tu ..you must be very careful .kalau tak alamatnya  DISASTER!!! .. targaring la kat atas tu .. tapi depend on how people like the way they want to eat .. ada orang tak kisah ..mungkin bagi mereka apa kisah sangat makan masuk mulut jugak..  tapi kalau orang kisah macam mana .. jadi macam wani lah ya hihi...

but this time wani kena berhati-hati... tart shell tu pun hanya letak dalam fridge almost 1 hour lepas tu bawak keluar nak main rolling2 pulak.kalau ikutkan hati nak keep dalam fridge tu overnight je ....sebab nak hasilkan tart tu crumbly...ada orang kata simpan lagi lama lagi flaky la crust tu nanti...erkkk betul ke tak..kalau dulu wani suka buat bulat macam bola and then press dalam tart mould tapi wani perasan ..yang memang makan masa ..baik roll lepas tu terap dengan cookie cutter ,, cepat kerja sikit .. tapi sekarang macam dah ada jual alat nak presskan doh ni kan.. haaa lagi senang kerja la jawabnya,, rasa macam nak beli je..



oklah ya wani banyak jugak search pasal resepi ni tapi yang wani sure Christine's resipe tu yang terbaik siap tunjuk step by step.. masuklah blog dia ...tengok cara nak bakar egg tart tu .. tapi yang resepi wani ambil dekat BakingQuinn.. sebab tart yang dihasilkan sikit je ..tapi wani doublekan adunan.cuma rasa 98 % ok dah part crust tu rasa nak lama sikit sebab wani tak bakar ikut Christine buat .. so the bottom is quite soggy tapi yang part filling tu boleh senyummmm dah hihi...wani ada buat test untuk tiga tart terakhir bakar lama sikit hemm memang tergaring la ... jangan sempat  filling tu puff up ..hasil nya tak cantik la..tapi wani buat crust tu dapat la dalam 12- 14.  oklah ya itu je untuk hari ini..


CANTONESE EGG TART
SOURCE: CHRISTINE'S RECIPES
SOURCE: BAKINGQUINN

(makes 6 tarts)

Filling:
1 whole egg
1 egg white
3 tbsp castor sugar
1/2 cup (125ml) boiling hot water
3 tbsp (45ml) evaporated milk

Dissolve the sugar in the boiling water and cool it until just warm to touch. Add in the 

remaining ingredients and whisk lightly, thoroughly combined but not foamy. Strain it 
twice into a spouted jug.

Pastry:
1 cup (110g) plain flour
60g butter, cubed
2 tbsp icing sugar
Small dash of vanilla extract
1 egg yolk

Pulse everything except the egg yolk in a food processor until crumbly and that the 

largest piece of butter is the size of a green pea. Add in the yolk and pulse a while until crumbly and combined a little. Pour them out into a large bowl and Mix with your fingertip to gather them. Dribble 
in a little of the filling mixture as you go and stop when 
everything is combined and you get a soft dough.

You can chill it at this stage but I find it unnecessary. Roll them out on a flour-dusted surface to just 5mm thick. I find a Margarita glass fits perfectly since I don't 

have a proper cookie ring/cutter. Press the circles into the fluted mould and set aside 
and repeat. For the last mould, I gather everything together and form a ball, lightly 
flatten it and press it into the tart mould as even as possible.

Pour the filling over and bake it in a preheated oven of 200°C. When you pop the tart in turn the heat down to 180°C and bake until it is just slightly wobbling at the centre. 

Remove it from the oven and it will continue cooking. When you unmould it while it is warm, the filling sets just right.

Serve warm. 

Komen
5 Komen

5 comments:

mala said...

dah nmpk 2 entry egg tart minggu ni. nak kena cuba jugak la.

adda syuhada said...

sedapnya...

rahel said...

sedap..kita suka egg tart...

tun_telani said...

salam wani.. sama la kita.. makan suka, tp nk buat crust dia tu.. alahai.. malasnyer laa...

ady said...

salam
CANTONESE EGG TART.. i like!!!

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign