12 April 2015

CHOCOLATE PINWHEEL COOKIES ( ICEBOX COOKIES )

ASSALAMUALAIKUM...


dah masuk fasa 2 ramadan.. alhamdulillah  kejapnya ramadan berlalu macam baru je hari pertama puasa ...orang lain sibuk dok tayang menu iftar, wani tak sempat nak main tayang dekat blog huhu..kalau 2 - 3 hari mula-mula  puasa lemau sangat nak masak tapi ni makin lama makin semangat nak masak.. ^^maklumlah nak main test resepi.. 

so hari ni wani tayang cookies tapi cookies orang punya bagi cadangan jer... hiii .Satu ketika dulu ,wani pernah tengok Chef Anna Olson buat icebox 
cookies.. 
Nampak senang je buat sebab masuk freezer lepas tu slice and bake .. Tak 
payah main nak terap-terap.. Nak simpan doh tu untuk beberapa hari pun boleh jugak dan bila 
terasa nak makan biskut keluarkan dari freezer slice and bake dah tak payah mess up the kitchen dah.. Kan mudah membuatnya :D... Wani pun bila fikir 
malas 
jugak bila nak buat biskut main terap..

 Kempunan nak buat tart nenas ,tapi
 nak main rolling tu terasa macam malas je .. Hihi... Bila search jumpa jugak 
icebox cookies yang bahannya basic je .. Comel pulak tu kejadiannya ... Dah 
terasa angin nak  buat cookies nampaknya , tapi yang ni wani suggest kan
 cookies kepada  siapa-siapa yang malas main terap-terap.. Kat sini wani letak resepinya dan gambar sekali ... Wani pun belum cuba buat lagi ni .. Nanti ada masa nak buat lah... Happy
 fasting !! 


Ingredients
· 1 cup butter
· 1 cup sugar
· 2 egg yolks
· 4 teaspoons vanilla
· 2 tablespoons milk
· 3 cups flour
· 1 tablespoon baking powder
· 6 tablespoons cocoa mixed with 2 tablespoons melted butter and 2 tablespoons milk

Preparation
Melt 2 tablespoons butter in 2 tablespoons milk for a few seconds in the 
microwave.
Add 6 tablespoons cocoa and mix well. Set aside.
Sift the flour together with the baking powder.
Cream butter and sugar until light and fluffy.
Add egg yolks one at a time beating well after each addition.
Add vanilla, then 2 tablespoons milk beating until well mixed.
At low speed, gradually add the sifted dry ingredients and mix well. Then
 increase speed to medium and beat until the dough leaves the side of the
 bowl.
Divide dough. Remove about ¾ of the dough and set aside. That portion will be the vanilla 
 dough.
To the dough remaining in the mixing bowl, add the chocolate mixture and 
beat until fully incorporated. This forms the chocolate dough.
10 Form the vanilla dough and chocolate dough into balls and slice each ball 
into two equal halves.
11 On a sheet of waxed paper, roll vanilla dough into a rectangle around 7” 
 in width and 8” in length. Repeat with the chocolate dough.
12 Flip rolled chocolate dough onto vanilla dough and peel off waxed paper. 
Lightly press the surface with a rolling pin to adhere both the vanilla and 
chocolate dough.
13 With the short end facing you, roll the dough tightly into a log, wrap in 
plastic wrap and chill in refrigerator.
14 Repeat procedure with other half of vanilla and chocolate dough to make 
the second cookie log.
15 After about 30 minutes take the logs out of the refrigerator and roll on the counter to retain 
the circular shape and prevent one side from flattening.
16 Wrap tightly again in plastic wrap, place in freezer-safe container and freeze for about an hour or store in freezer and bake as 
needed.
17 When ready to bake, pre-heat oven to 325 F.
18 Thaw cookie log just slightly and slice to about ¼ thickness with a sharp 
knife.
19 Place cookie slices on a cookie sheet lined with parchment paper and bake for 15 to 20 
minutes.
20 Remove cookies from pan and place in cooling rack to cool.
Komen
7 Komen

7 comments:

Mieza said...

Owhhh wani sayang...sangat suka dengan kuki ini..anak2 mmg suka..wahhhh pandainya wani buat..bila la nak pandai wat kuki..tgn ni keras je bila wat kuki..buat kek je yg reti huhuhu

Wani said...

wani x buat lagi kak mieza ..cuma suggestion jer ni .. nak jugak cuba buat hihi

Mori Said said...

salam wani... lama mori tak jumpa kukis nie...

Amie said...

Kalau tak silap masa kecik2 dulu selalu jumpa kuih ni tau... nama dia kuping gajah he heheh tapi yang ini lain sikit paten & bahannya.

Gee® said...

Cantiknyaaa...gerenti sedap!

Wani said...

oooohh wani tahu kak amie yg tu ya .. hihi

Kimmy said...

Hi Wani, bulan puasa dekat over dan Hari Raya dekat sampai. SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI kpd Wani dan keluarga yang disayangi.

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign