23 February 2016

CRUSTLESS BROCCOLI QUICHE

ASSALAMUALAIKUM..........

 

salam petang mudah-mudahan kalian semua sihat..sekejapnya dah nak berakhir bulan 2  dah nak masuk bulan 3 dah ..  terima kasih buat pengunjung yang tak jemu-jemu datang singgah ke blog wani yang tak seberapa .. wani hanya berkongsi resepi yang wani masak dari dapur.. hari ni kebetulan ada masa nak clear stok bahan-bahan yang masih belum kehabisan dalam pantry.. check- check banyak lagi nya benda yang nak diperhabiskan.. huhu.. sempat ke wani nak guna .. ada la buat sesuatu pagi tadi.. bila benda -benda macam ni dah tersorok dalam pantry lepas tu buat-buat tak nampak.. makin terperap .. la sedar-sedar dah nak expired kan.. kan :D.. oklah sejak semalam lagi cuacanya mendung je .. hari ni pagi tadi hujan renyai-renyai...resepi quiche ni sepatutnya letak dalam crust.. tapi yang ni kiranya flling dia saja.. la tapi sedap lak buat macam ni boleh la untuk breakfast or light dinner.. nak buat crust tu ambil masa kan so jadi yang malas-malas sikit tu boleh la buat macam ni ..hidangan macam ni elok dihidang lepas keluar oven ..wani suka sebab ada broccoli kat dalam .. ok stop kat sini  .. nak cakap panjang-panjang nanti orang jemu baca lak hihi..



CRUSTLESS BROCCOLI -CHEDDAR QUICHES

Breakfast (or brunch or a light dinner) for one? In these individual quiches, broccoli gives the creamy cheddar and egg a nice crunch; eliminating the crust cuts down on baking time.
Ingredients
· Butter, for ramekins
· Coarse salt
· 1 package (10 ounces) frozen broccoli florets
· 6 large eggs
· 1/2 cup half-and-half
· Ground pepper
· 1/8 teaspoon ground nutmeg
· 3/4 cup shredded cheddar cheese (3 ounces)
· Crusty bread and mixed salad (optional)
Directions
1 Preheat oven to 350 degrees. Butter four 8-ounce ramekins (or a 9-inch pie dish); set aside. Bring a medium pot of salted water to a boil. Add broccoli; cook 1 minute. Drain well; transfer to a cutting board, and blot dry with paper towels. Chop coarsely.
2 In a large bowl, whisk together eggs, half-and-half, 1/2 teaspoon salt, 1/4 teaspoon pepper, and nutmeg. Stir in broccoli and cheese.
3 Place ramekins on a rimmed baking sheet. Ladle broccoli mixture into ramekins, dividing evenly. Bake until golden brown, 35 to 40 minutes. Serve with crusty bread and a mixed-green salad, if desired.

Komen
2 Komen

2 comments:

Rohah said...

menyelerakn..

Sue @ Nenie said...

Assalamuaalaikum..Sesekali mencari kelainan apa salahnya kan..Dan pantry ni macam biasa sesekali nak clearence..pasti ada terjumpa yang terselit2 tu kannnn....

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign