Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Wednesday, September 19, 2012

SAYUR KUCAI GORENG BELACAN

ASSALAMUALAIKUM......






menu ni sempoi je masak tapi hasilnya memang sedap menjilat jari tau ..best makan dengan nasi panas-panas tapi wani suka ratah gitu je,,,, dah banyak kali buat resepi ini..tapi ni baru nak letak sebab tak sempat nak snap. memang citarasa pilihan family jugak ni..sebab semua kata sedap.macam-macam kalau dengar response ada orang kata macam makan  sayur kulat goreng :D.. adeh macam kulat ke tak tahulah nak cakap hihih... sebenarnya wani tak pernah tahu pun sayur ni boleh digoreng ...kalau wani pernah tengok pun orang letak dalam mee goreng . macam tu lah ,ada orang tak kenal ke sayur kuchai .. nilah rupanya sayur kuchai tu ya .. hasil dari mr google.macam rumput pun ada sayur jenis ni hihi.. kot-kot la ada orang tak kenal. tak cukup satu pinggan kalau goreng .. terima kasih buat penyumbang resepi yang berkongsi resepi ni.. kalau goreng sayur ni wani dah tak letak garam sebab masin dari udang kering dan serbuk ikan bilis tu dah cukup masin... cubalah tau , wani recommend sangat-sangat  resepi ni :))..


SAYUR KUCAI GORENG BELACAN
SOURCE:  SKYBLUEMELLEYMEY

Bahan-bahan
Sayur kuchai di potong
Serbuk cili ( ½ sudu teh )
Perencah pati ikan bilis Tumix ( wani guna pati ikan bilis manggi )
Sedikit gula jika suka
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan- bahan A ( Di Tumbuk )
Bawang merah ( wani guna  3-4 ulas bawang merah untuk segenggam sayur kuchai )
Udang kering di rendam dalam air panas dan toskan ( 1 1/2 sudu besar )
Sedikit belacan

Cara- cara
  1. Panaskan sedikit minyak.. Tumis bahan-bahan A, serbuk cili dan sedikit gula ( jika suka ) sehingga wangi dan garing.
  2. Masukkan sayur kuchai dan masak sehingga layu.
  3. Tambahkan sedikit air, perencah pati ikan bilis dan garam secukup rasa.. Gaul rata.
  4. Biarkan sehingga sayur masak.
  5. Hidang dengan nasi putih panas.

2 comments:

  1. Assalammualaikum,

    hi kak, resepi ni paling simple kalau cuma tinggal sayur kucai dlm peti. haha
    thank sbb resepi akak dah menyelamatkan makanan tengahari sy. gandingan yang hebat dengan ikan goreng. ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam.. dengan ikan goreng pun masuk jugak.. hihi.. terima kasih sudi cuba ya :))

      Delete