19 September 2012

SAYUR KUCAI GORENG BELACAN

ASSALAMUALAIKUM......






menu ni sempoi je masak tapi hasilnya memang sedap menjilat jari tau ..best makan dengan nasi panas-panas tapi wani suka ratah gitu je,,,, dah banyak kali buat resepi ini..tapi ni baru nak letak sebab tak sempat nak snap. memang citarasa pilihan family jugak ni..sebab semua kata sedap.macam-macam kalau dengar response ada orang kata macam makan  sayur kulat goreng :D.. adeh macam kulat ke tak tahulah nak cakap hihih... sebenarnya wani tak pernah tahu pun sayur ni boleh digoreng ...kalau wani pernah tengok pun orang letak dalam mee goreng . macam tu lah ,ada orang tak kenal ke sayur kuchai .. nilah rupanya sayur kuchai tu ya .. hasil dari mr google.macam rumput pun ada sayur jenis ni hihi.. kot-kot la ada orang tak kenal. tak cukup satu pinggan kalau goreng .. terima kasih buat penyumbang resepi yang berkongsi resepi ni.. kalau goreng sayur ni wani dah tak letak garam sebab masin dari udang kering dan serbuk ikan bilis tu dah cukup masin... cubalah tau , wani recommend sangat-sangat  resepi ni :))..


SAYUR KUCAI GORENG BELACAN
SOURCE:  SKYBLUEMELLEYMEY

Bahan-bahan
Sayur kuchai di potong
Serbuk cili ( ½ sudu teh )
Perencah pati ikan bilis Tumix ( wani guna pati ikan bilis manggi )
Sedikit gula jika suka
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan- bahan A ( Di Tumbuk )
Bawang merah ( wani guna  3-4 ulas bawang merah untuk segenggam sayur kuchai )
Udang kering di rendam dalam air panas dan toskan ( 1 1/2 sudu besar )
Sedikit belacan

Cara- cara
  1. Panaskan sedikit minyak.. Tumis bahan-bahan A, serbuk cili dan sedikit gula ( jika suka ) sehingga wangi dan garing.
  2. Masukkan sayur kuchai dan masak sehingga layu.
  3. Tambahkan sedikit air, perencah pati ikan bilis dan garam secukup rasa.. Gaul rata.
  4. Biarkan sehingga sayur masak.
  5. Hidang dengan nasi putih panas.

Komen
2 Komen

2 comments:

ajlaa_nabilah said...

Assalammualaikum,

hi kak, resepi ni paling simple kalau cuma tinggal sayur kucai dlm peti. haha
thank sbb resepi akak dah menyelamatkan makanan tengahari sy. gandingan yang hebat dengan ikan goreng. ;D

Wani said...

wassalam.. dengan ikan goreng pun masuk jugak.. hihi.. terima kasih sudi cuba ya :))

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign