Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Friday, July 6, 2012

IKAN PERCIK BAKAR KELATE

ASSALAMUALAIKUM......


dah lama buat draf pasal resepi ni baru tengok sekejap tadi ada menu yang tak dipostkan lagi...haa ini dia fresh from oven hii..  lama dah wani tak buat ikan percik bakar ala kelate ... nasib baik masih kenal rasa hihi.. jom layan resepi yang simple ini.. wani tengok kat fotopages sebenarnya .. lebih kurang je resepi .. tapi wani tengok resepi sekarang ni macam-macam dah pasal ikan percik neh dah jadi new invention pulak... tapi semestinya kita nak yang authentic punya..kalau bakar atas arang lagi sedap la kan .. tapi kalau nak cepat-cepat tak main arang-arang dah terus masuk oven... ya..  lebih-lebih lagi dah nak menjelang Ramadhan kan ..kat sini memang laku la ikan atau ayam percik bakar nih...tengoklah bulan puasa nanti.. bahan-bahan dalam resepi ni banyak wani guna buat 2 ekor ikan je.tapi dalam resepi ni dia ada letak bawang putih .. wani biasanya masakan yang terus letak kacau dalam santan sebelum letak atas api ni .. wani tak letak bawang putih ..itu tips dari arwah nenda wani la.. entahlah dah jadi terbiasa macam tu dah...


IKAN PERCIK BAKAR KELATE
SOURCE:RINNCHAN@FOTOPAGES

Bahan2:
8 Ikan kembung
1 biji Bawang besar*
5 biji Bawang merah*
2 ulasBawang putih* ( wani tak letak )
1 btg Serai*
3 hiris Lengkuas* ( wani biasanya letak halia )
1 mangkuk Santan pekat
1 sudu besar Serbuk kunyit
1 sudu besar tepung beras
5 tangkai cili kering, direndam*
1 asam keping
Garam & gula secukup rasa

Bahan-bahan bertanda * dikisar halus.


Cara2:
1. Ikan dibersihkan, dikelar-kelar dan dilumur dengan sedikit garam.( wani perap dengan bawang putih, halia dan garam yang ditumbuk halus lagi sedap ). Ketepikan.
2. Kisar semua bawang, serai dan lengkuas. (ganti dengan halia)
3. Masukkan santan dalam periuk dan tenggekkan atas api. Masukkan kesemua bahan kisar dan yang lainnya. kacau rata..
4. Masak santan hingga mendidih dan perasakan dengan garam & gula.
5. Akhir sekali masukkan tepung beras yg sudah dibancuh dgn sedikit air. Masak hingga pekat.
6. Lapik dulang pembakar dengan foil/daun pisang dan susun ikan. Bakar separuh masak baru lumur ikan dengan kuah percik. Ulang melumur ikan dengan kuah sehingga masak sepenuhnya.






6 comments:

  1. Sedapnya..kalau makan dengan nasi semalam memang mantop.

    ReplyDelete
  2. Salam Wani....
    sedapnya ikan percik ni..dah lama akak xmsk...
    mmmm kalau dapat mkn ngan nasi kerabu kat pdg bas lagi sedapp!

    ReplyDelete
  3. Hmm teringin pulak nak makan ikan percik ni

    ReplyDelete
  4. sedapnya nmpk..terliur saya tau..

    ReplyDelete
  5. sedapnya wani...suka sgt ikan bakar cam gini....betul tu kalau bulan puasa ada je org jual ikan ni..tapi thn ni tak tau la depa duk jual berapa ringgit...kadang2 naik takut nak beli bila tengok rega..hehehe

    ReplyDelete
  6. sukanya! ikan atau ayam percik mmg faveret sangat! ;D

    ReplyDelete