07 July 2012

IKAN PERCIK BAKAR KELATE

ASSALAMUALAIKUM......


dah lama buat draf pasal resepi ni baru tengok sekejap tadi ada menu yang tak dipostkan lagi...haa ini dia fresh from oven hii..  lama dah wani tak buat ikan percik bakar ala kelate ... nasib baik masih kenal rasa hihi.. jom layan resepi yang simple ini.. wani tengok kat fotopages sebenarnya .. lebih kurang je resepi .. tapi wani tengok resepi sekarang ni macam-macam dah pasal ikan percik neh dah jadi new invention pulak... tapi semestinya kita nak yang authentic punya..kalau bakar atas arang lagi sedap la kan .. tapi kalau nak cepat-cepat tak main arang-arang dah terus masuk oven... ya..  lebih-lebih lagi dah nak menjelang Ramadhan kan ..kat sini memang laku la ikan atau ayam percik bakar nih...tengoklah bulan puasa nanti.. bahan-bahan dalam resepi ni banyak wani guna buat 2 ekor ikan je.tapi dalam resepi ni dia ada letak bawang putih .. wani biasanya masakan yang terus letak kacau dalam santan sebelum letak atas api ni .. wani tak letak bawang putih ..itu tips dari arwah nenda wani la.. entahlah dah jadi terbiasa macam tu dah...


IKAN PERCIK BAKAR KELATE
SOURCE:RINNCHAN@FOTOPAGES

Bahan2:
8 Ikan kembung
1 biji Bawang besar*
5 biji Bawang merah*
2 ulasBawang putih* ( wani tak letak )
1 btg Serai*
3 hiris Lengkuas* ( wani biasanya letak halia )
1 mangkuk Santan pekat
1 sudu besar Serbuk kunyit
1 sudu besar tepung beras
5 tangkai cili kering, direndam*
1 asam keping
Garam & gula secukup rasa

Bahan-bahan bertanda * dikisar halus.


Cara2:
1. Ikan dibersihkan, dikelar-kelar dan dilumur dengan sedikit garam.( wani perap dengan bawang putih, halia dan garam yang ditumbuk halus lagi sedap ). Ketepikan.
2. Kisar semua bawang, serai dan lengkuas. (ganti dengan halia)
3. Masukkan santan dalam periuk dan tenggekkan atas api. Masukkan kesemua bahan kisar dan yang lainnya. kacau rata..
4. Masak santan hingga mendidih dan perasakan dengan garam & gula.
5. Akhir sekali masukkan tepung beras yg sudah dibancuh dgn sedikit air. Masak hingga pekat.
6. Lapik dulang pembakar dengan foil/daun pisang dan susun ikan. Bakar separuh masak baru lumur ikan dengan kuah percik. Ulang melumur ikan dengan kuah sehingga masak sepenuhnya.






Komen
6 Komen

6 comments:

rahel said...

Sedapnya..kalau makan dengan nasi semalam memang mantop.

dari dapur nasya said...

Salam Wani....
sedapnya ikan percik ni..dah lama akak xmsk...
mmmm kalau dapat mkn ngan nasi kerabu kat pdg bas lagi sedapp!

Azie said...

Hmm teringin pulak nak makan ikan percik ni

fieda said...

sedapnya nmpk..terliur saya tau..

quinnie said...

sedapnya wani...suka sgt ikan bakar cam gini....betul tu kalau bulan puasa ada je org jual ikan ni..tapi thn ni tak tau la depa duk jual berapa ringgit...kadang2 naik takut nak beli bila tengok rega..hehehe

Asmara said...

sukanya! ikan atau ayam percik mmg faveret sangat! ;D

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign