Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Saturday, June 16, 2012

UMRAH & ZIARAH (PART 2 )

ASSALAMUALAIKUM.......




terima kasih buat  semua yang sudi bertanya khabar .. terharu seketika wani .. masih ada lagi yang ingat kat wani ni kan ... mula-mula bila nak tulis balik kat blog ni  agak kekok sikit sebab dah lama tak menaip... tapi bila dah taip sikit demi sikit laju pulak... Alhamdulillah , batuk dah ok sikit takla  seperti sebelum ni , wani lupa nak ucap terima kasih banyak-banyak kepada  yang sudi follow blog wani ni .... baru perasan ada pertambahan follower. ;)) insyaAllah bila ada kesempatan masa wani akan blogwalking ya. oklah kita bersambung dengan episod dari part 1..wani ada nak cerita sikit masa sampai kat airport Jeddah.. bila dah sampai tak sempat nak duduk pun atas kerusi tu nak hilang penat, ... dah mula dah ada pekerja-pekerja situ la kot... dengan suara "sim card" ...sim card".. rupanya mereka semua jual simcard phone ni untuk semua jemaah yang baru sampai.. biasalah nak berbisnes kan.. ambil kesempatan semasa jemaah baru sampai di airport... mula-mula tu kami buat tak layan jugak.. tapi bila abah wani tanya nak beli terus ke simcard ? mak wani cakap nanti lah dulu beli kat sana nanti sampai kat hotel penginapan.. tapi bila fikir balik takut tak ada masa nak pergi beli hanya semata-mata untuk simcard phone .. masa suntuk ni... lagipun masa tu handphone ni rasa dah mula memainkan peranan ..silap-silap bila berpecah nanti ke ..ada urusan nanti kan senang bila nak berhubung ... ambil la 2 simcard ..setiap satu 50 SR..riyal... ingatkan dah kena bercakap london dah dengan lelaki yang jual simcard tu hihi  ..tapi dia dulu yang cakap melayu.. rupanya dia boleh cakap melayu sikit-sikit... bila tanya kat mana dia belajar bahasa melayu .. dia cakap dia pernah kerja dekat Malaysia 3 tahun. wani dah lupa dah kat mana dia kerja  ..bila balik ke Mekah tu dia cakap bahasa melayu dia dah nak hilang dah mungkin sebab bila balik sini asyik nak cakap arab je kan ...jadi pengaruh bahasa melayu tu dah kurang sebab banyak bergaul dengan orang arab sini...  wani dengar dia cakap boleh tahan lagi bahasa melayu tapi macam bunyi pelat-pelat la sikit ... wani bagi tahu dia kena keep practice la.



gambar-gambar yang wani snap setengah agak blur sebab malam kan ... tak banyak wani ambil gambar ..kebanyakannya gambar sekitar sana je ..ada yang blur tapi bila fikir nak delete ,,sayang pulak kat gambar tu ... kawasan airport Jeddah ni agak lengang sikit.. mungkin flight wani yang baru sampai kot .. sebab tak nampak jemaah dari negara lain pun. tapi bila kami pergi beramai -ramai dekat  passport control .. dari jauh sudah nampak semuanya memutih sebab masa tu sedang dalam ihram...tapi bila masa kami semua tengah tunggu bas di sekitar airport tu , barulah wani ternampak ada jemaah lain yang baru sampai .. pakai baju batik dan bersongkok, sah dalam hati wani ini mesti jemaah dari Indonesia,semasa kat airport wani dah dapat rasa bahang kepanasan tu walaupun masa tu dah pun malam.dengan suhu yang berbeza nak banding dengan Malaysia .. agak kurang selesa sikit .. tapi kena sabar lah.







sebenarnya Mak Cu dan Mak Su  Wani sudah bertolak lebih awal 6 hari ke Mekah. mereka bertolak hari Selasa, wani pula hari sabtu baru bertolak ... mereka pergi dengan agensi lain.. walaupun kami sama-sama berada di Kota Mekah pada waktu itu .... terus -terang wani cakap, kami tidak ada masa langsung nak berjumpa ... asyik mesej je dan bila wani call, Mak CU wani asyik off je handphone dia. balik rumah ni baru wani tahu dia tak bawa handphone kat masjid, so tinggal dalam bilik je .. sebab itulah susah wani nak contact dia ..ingatkan boleh la bertemu mata kat sana kan. sampai lah pada masa Mak cu wani nak berangkat ke Madinah, kami tidak berjumpa langsung. dia hanya mesej mengatakan dia dah nak bertolak ke Madinah. Dalam ulang -alik ke Masjidil Haram pun, tidak pernah kalau terjumpa untuk kebetulan pun..walaupun masuk di pintu masjid,  pintu yang sama iaitu pintu nombor 1  King Abdul Aziz. kesemuanya ada 99 pintu.  nak katanya ramainya umat manusia ...lainlah kalau kita call dan janji dekat mana-mana ...gambar-gambar di atas ni sekitar di airport sana  je. dah panjang lebar dah menaip .. wani slow2 nak pergi melawat blog kawan2 yang lain .. sebab lappy wani ni .. panas sikit jadi hang.. adoi.. itulah kesukaran sikit nak pergi jalan-jalan kat blog ...






4 comments:

  1. baru tahu kat sana ada 99 pintu. selama ni duk dengar orang cakap banyak je. tak tahu mcm mana gambaran kat sana tu ye. kena pergi sendiri la kot baru boleh nampak.

    ReplyDelete
  2. as'kum seronoknya.. Insyallah ada jodoh pasti akan kesana Insyallah...

    ReplyDelete
  3. Terima kasih wani sudi jg jengok blog akk dlm keadaan lappy mcm tu....takpe, takde yg marah pun.

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah... yang belum pergi pasti teruja untuk ke sana. Mudah-mudahan akan kesampaian ....

    ReplyDelete