17 April 2012

HATI AYAM BERMAYONIS

ASSALAMUALAIKUM.........


emm kenapa la kemalasan sikit .. banyak dok fikir benda lately dalam kepala ni .. bila stres teringat kat blog ... blog ni pengubat stress dan juga pengubat rindu oklah ya ....  ... err siapa suka makan hati ayam... ini wani nak kongsikan resepi hati ayam bermayonis ...... gambar pun agak blur ^^...resepi dia amat senang je cuma tambah mayonis itu je yang bezanya wani buat ni pun taklah sampai 500 gm hati ayam tu ... siapa yang suka masakan jenis hati ayam ni mesti dia kata best la  hihi ..resepi ni wani ambil dekat saji online ... kalau tengok kat gambar dia tu dia letak gitu je atas hati ayam macam sambal .. tapi wani fikir balik  baik digaulkan sekali bersama hati ayam tu baru terasa rempah2 dia tu masuk dalam ... :))

 
HATI AYAM BERMAYONIS
SOURCE:  SAJIONLINE

Bahan-bahan:
500 gm hati ayam - bersih & tuskan
3 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besr tomato puri
2 sudu besar mayonis
Sedikit serbuk perasa, garam & kunyit
Sedikit air
2 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang

Bahan Kisar:
10 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia

Cara Menyediakan:
1. Bersihkan hati ayam dan tuskan.
2. Lumurkan serbuk kunyit dan garam, goreng hati hingga garing. Ketepikan.
3. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bahan kisar hingga garing dengan minyak sapi.
4. Masukkan tomato puri, sos tiram dan serbuk perasa.
5. Akhir sekali masukkan mayonis dan kacau hingga sebati. Tambahkan air jika terlalu pekat.
6. Setelah mendidih, angkat dan curahkan ke atas hati ayam yang telah digoreng.
Komen
9 Komen

9 comments:

tun_telani said...

salam kak wani.. dh lama tun x makan hati ayam. biasa hati ayam tun goreng kicap je, xpernah msk lain.. menarik gak bila masak mcm2 nih.

Ucu Faridah said...

ucu pandai makan yang goreng garing jer..tengok resipi terpikat lah pulak...

Qasey Honey said...

asslm...QH xpenah tgk hati ayam macam cengini...lain dr yg lain ni...biase goreng kicap @ goreng gitu aje...mnarik jugak utk dcuba ni

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Wani...
suka sgt mkn hati ayam/lembu
spt msk smbal cuma ltk mayo jer..nie mesti sedap :P
rajin wani memasak

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam.... nak kena cuba ni.. luar biasa nampaknya.. mesti lemak dan yummy! tq...:))

Nuwairani Ismail said...

salam kak wani..nani kalau hati ayam selalu goreng kunyit aje...kalo tak pon goreng sambal biasa tu. tak pernah pulak guna mayonis...lenkali kalo rajin bleh cuba jugak ni...tapi tak tahulah bila angin rajin tu nk dtg..

rahel said...

Wah...best ni..lain dari yg lain...ada mayonis..wallaaa..sedapnyer..

quinnie said...

wahh ada moyonis dlm dia ek...ni kalau beli pack mayonis yg besar tu elok sgt guna...hehehhe

Amie said...

Wanie,
ada mayonislaaa... ini yang tabah sedap ni.

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign