Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Saturday, January 14, 2012

BLUEBERRY CRUMBLE CUPCAKE

ASSALAMUALAIKUM..........


cantik tak cupcake ni...hihi wani nak gelak sorang2 bila tengok cupcake ni :D.. nak kata jadi tuuu..  macam kurang sikit... sebab tak montok comel ..failed lagii..tak reti2 wani masih lagi scoop banyak tu .....   tapi walaupun dalam serba kekurangan tu presentation tak cantik namun texture cupcake ni gebusssssssssssss betullll ..di tambah lagi dengan crumble topping  kat atas tu. crumble yang wani letak tu dah meleleh keluar itu yang nampak tak cantik ...  ... sebenarnya banyak yang diolah resepi ni ..sebab wani guna blueberry filling nak ganti dengan fresh blueberry tu ..kat tengah pun letak kat atas pun letak jugak ...  kalau nak guna yang buah bluberry tu payah nak jumpa sikit kat sini ... mall yang berdekatan kat sini bukannya senang nak jual ..kena pergi TESCO  la nampaknya nak tengok .... lagipun saja wani nak perhabiskan blueberry filling tu dah lama dok bertapa dalam fridge... .. pandai la kan reka- reka kalau bila bab-bab nak habiskan stok ni  hihi.... wani sharekan kat sini resepi dia .... kalau tengok resipi ni dia ada guna cake flour atau pun nak guna self-raising flour tapi wani tak guna... wani guna tepung gandum biasa je ...tapi hasilnya maintain gebusss jugak...dan lagi satu wani kurangkan gula tu agak tawar sikit rasanya tapi sebab wani dah letak filling blueberry tuhh..tak mau manis-manis sangat...  kalau nak tambah .. terpulang .....  thanks to Sonia for sharing this recipe  .. very marvellous ... and so fluffy  .. i love the crumble top...  next time want to bake again ... mau practise hihi...



BLUEBERRY CRUMBLE CUPCAKE
SOURCE:  NASI LEMAK LOVER
(recipe source: Crumble topping adapted from okashi book, cupcake by Sonia aka Nasi Lemak Lover)
*makes 8

Crumble topping
20g cold butter
20g caster sugar
20g top flour or cake flour
10g ground almond


125g butter, room temperature
80g caster sugar ( wani reduced 50gm )
2 large eggs ( wani guna grade A )
1/2tsp vanilla extract
100g self-rising flour or 100g cake flour + 1tsp baking powder (  wani guna flour biasa = 1 tsp baking powder +1/2 tsp baking soda )
2tbsp milk ( wani guna susu cair )
80g fresh blueberries, dust with some flour


For the topping-fresh blueberries


Method
1. Make crumble topping. Combine ingredients in a bowl and mix with fingers until mixture resembles coarse breadcrumbs. Refrigerate until needed.
2. Preheat the oven to 180C. Put 8 paper cases in a muffin pan.
3. Put the butter and sugar in a mixing bowl, and beat together until light and fluffy.
4. Add egg one at a time, combine well.
5. Add in the flour and milk alternately, fold till well combine.
6. Add in blueberries, mix well.
7. Spoon the mixture into the paper cases. Top with few blueberries, then sprinkle crumble topping over.
8. Bake the cupcakes in the oven for 25-30mins, or until risen and firm to the touch.
9. Transfer to a wire rack and let cool.


NOTA WANI:
- wani cadangkan baik doublekan untuk crumble topping sebab macam tak cukup penuh bila nak taburkan kat atas tu..
- wani guna tepung gandum biasa je  (1 sudu teh baking powder + 1/2 sudu teh baking soda )
- gula kurang jadi 50gm 
- bakar dalam suhu 140 C dalam 30 minit ..terpulang kepada oven masing-masing ..
- wani dapat 8 biji dan rasa-rasanya kalau pandai adjust sikit lagi  dapat dalam 11 biji kot..







12 comments:

  1. nampak rangup la atas dia tu wani...mesti sedap ni....tak sangka hasil dia macam ni bila dah masak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ahh yang crumble dia tu rangup je bila gigit2 hihi ...kalau buat lagi baik lagi cantik hasilnya ni.... :))

      Delete
  2. cantik je tu wani. suke menengoknya. kengkadang rupa gitu lagi menarik hati nak makan. hehe.. biasanya kalau cupkek mmg kena kurangkan sikit adunan letak dlm cup tu. sbb kalau penuh dia akan melimpah tak mcm muffin, muffin kalau letak penuh dia akan naik membumbung sebab muffin padat sikit kan. apa2 pun kerak2 atas tu yg sedap kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooh cantik ya kak izah.. thank you ya hihi ... a'aah betul tu .. rupa cam gitu pon lagi semangat nak makan :D/// ooo mcm tu ya dah agak dah memang nak letak sikit2 dah .. entahlah tangan ni gatal takut cam tak naik jer hihi ... terima kasih untuk tips itu ya :))

      Delete
  3. salam wani....cantikkkk, nak jugak, mst sedap kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak liza.... cantik ke kak liza macam ni huhu ... tapi sodap lah hihi

      Delete
  4. Replies
    1. kak paty .. dah habislah sehari tu habis licin hihi

      Delete
  5. Wani,Rahel nak jugak..bole ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rahel buat ek .. tentu montok comel kalo rahel buat neh ... hihi

      Delete
  6. nk simpan la resepi ni...tunggu kemunculannya! hahah (walaupun tak tahu bila nak buat)

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat nani jangan tak buat ...sedap ni walaupun x guna fresh blueberry

      Delete