Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Saturday, December 24, 2011

TANG YUAN @ Tāng Yuán

ASSALAMUALAIKUM SEMUA .......


hari demi hari yang sentiasa sejuk dan berangin .. kalau kat luar negara terutamanya negara 4 musim.. tentu sekarang ni dah ada yang turun salji .... di Malaysia pun tidak ketinggalan juga tapi bukan salji la yang turun tapi angin yang kuat ... ala-ala sepoi-sepoi bahasa pun ada ...hihi.. kalau salji yang turun di Malaysia .. alamatnya .. itu adalah kejadian yang pelik la. lagipun tinggal beberapa hari lagi sebelum menjelmanya tahun baru 2012.. rasa masih sayang lagi 2011 ni .. tak nak lepas lagi  .. lepas ke tak nak lepas ke .. masa tetap berjalan ...detik demi detik ... hari demi hari ... usia kita makin menginjak tahun demi tahun .... alahai .. kehidupan mesti diteruskan jua ... ...semoga sentiasa dilindungi Allah...

semalam,  wani ada buat tang yuan... dah lama nak buat ni, baru berkesempatan nak buat ... memang wani suka dessert macam ni ... kalau sebelum ni wani ada beli yang ready made .. tapi dek kerana dah begitu lama dok jadi frozen dalam peti.... tang yuan tu dah bertukar jadi air batu hihi.. bila rebus tu dah hilang rasa ,,, saja masa tu nak try yang ready made macam mana .. kali ini wani buat sendiri ..fresh lagi sebab buat sendiri kan.. air tangan kita ... wah.... sedapnya kalau hirup dan makan  masa panas-panas tu lagi best ....  semua orang tahu tang yuan ni adalah dessert untuk makanan cina.. tapi tahu tak macam mana asal usulnya ni ..setahu wani tang yuan ni dimakan bila perayaan Dong Zhi disambut ... maksud Dong Zhi itu sendiri membawa erti "ketibaan musim sejuk"..tahun ini Dong Zhi jatuh pada 22 Disember lepas .. masa tu hari khamis ..Tang yuan ni buat bila-bila masa pun tak pe hihi... memang wani dah terlintas nak buat ... bila pergi kat mall... wani teringat nak beli china red dates.. untuk dimasukkan dalam tang yuan ... kalau orang cina ,,, makan tang yuan masa perayaan Dong zhi .. untuk mengeratkan lagi hubungan sesama keluarga ... kan lebih baik macam tu .. .masa wani baru je lepas buat ,, masa panas-panas tu terus wani panggil adik wani makan duduk semeja ...mengadap tang yuan sambil borak-borak .... dah nampak ikatan kekeluargaan  bertambah erat la sikit kan hihi ..  .. masa tu mak dan abah tak ada ... makan dengan adik je lah.. kalau tidak memang dah menghidang terus ... kalau sejuk-sejuk takut bebola tu membengkak ...

macam-macam cara wani tengok orang buat tangyuan ..ada orang buat dengan air gula nisan  tu.. ada yang buat savory tang yuan pun ada ... haaahh tak pernah wani rasa ... tang yuan makan dengan tom yam ... rasa macam mana tu ..hihi.. kali ini wani terjumpa resepi dari kak wan... sebab ada letak kurma merah dan kacang ... memang sedap tau .. lebih-lebih lagi ada kacang tu jadi bila makan ada rasa lembut lepas tu bila kunyah kacang ada rasa crispy pulak .. sedap la bila tambah kacang ... kalau nak makan memang kena letak kacang ni ... terima kasih kak wan atas resepi ni ... sangat sedap lebih-lebih lagi time cuaca sejuk2 cam ni ... tang yuan !!!! Hěn hǎo chī! wah Delicious!..maksudnya sedapppp..  belajar cakap mandarin pulak ... hihi...


TANG YUAN
SOURCE: RESEPICITARASAWAN@BLOGSPOT
BAHAN-BAHAN
150 gm tepung pulut
1 sudu kecil garam
125 mlm air
1 sudu kecil air kapur sirih cair
pewarna merah dan hijau

KUAH
600 ml air
2 hiris halia
1 batang serai diketuk
10 biji kurma merah ( red dates )
80 gm gula pasir
1 helai daun pandan simpul
kacang tanah yang disangai secukupnya untuk taburan (optional)


CARA-CARA
1. gaul tepung pulut, air kapur, air dan garam hingga menjadi doh yang lembut. bahagikan kepada 3 warna iaitu merah, hijau dan warna asal. gentel doh menjadi bebola kecil.

2. didihkan air yang banyak, masukkan bebola doh yang digentel tadi dan masak hingga terapung. tos dan masukkan ke dalam mangkuk yang berisi air sejuk.

3. kuah halia: didihkan semua bahan kuah

4. untuk menghidang: toskan bebola doh dan masukkan ke dalam mangkuk bersama kuah halia. tabur dengan kacang tanah goreng.




















3 comments:

  1. Rasa halia ke kuah dia? Saya ingatkan bebola tu ada inti kacang merah. Rupa-rupanya kosong je ye. bleh la try nanti. Tapi ntah le bila. Heheh.

    ReplyDelete
  2. Wani..
    Rahel suka hirup kuah tang yuen ni..selalu mkn kat restoran papa rich..sunway piramid..

    ReplyDelete
  3. LYdsunshine: bau halia sikit2 ..nak bagi bau letak halia tu ..sedap ..tapi jangan letak banyak2 hiris nipis je ... tang yuan ni ada banyak versi .. nak letak inti kacang pun x pe .. tapi sy x letak hihi...cubalah sedap time hujan2 ni ...

    rahel: lamanya rahel menghilang ... tup.. tup keluar dgn pastry pulak tu .. a'aah kan sedapkan ... kena buat lagi la nampaknya ... hihi

    ReplyDelete