29 December 2011

FUSILLI DAGING BAKAR

ASSALAMUALAIKUM.....


dah beberapa hari tak update blog ... rasa macam dah lama dapur maya tak berasap... sejak 2-3 hari ni wani kurang sihat sikit.. dah la nak hujung tahun dalam 2 hari lagi nak masuk tahun baru.. sepanjang tahun ni wani tak pernah demam ..cuma abah baru je pulih dari batuk nya tu dan demam -demam .. lepas tu mak pulak yang batuk-batuk .. terjangkit dekat ibu pulak... ya Allah cepat lah sembuhkan penyakit kedua ibu bapaku ini.. biarlah mereka sihat seperti hari-hari yang lalu aminnnn..... ..

resepi ini macam dah biasa orang buat kan .... macam-macam resepi makaroni tapi resepi ni dah lama jadi koleksi peribadi  .. entah kat mana wani ambil ni tak ingat hihi..sorry ya tuan punya resepi ...minta halal ya ..:)) ambil... tak copy  dari link mana .. tapi memang dah lama dah resepi ni ... wani siap print lagi... resipi ni wani nak cuba sebab ada kelainan sikit dia buat lapis by lapis .... ..selalunya wani gaul campur je dengan daging yang dah dimasak lepas tu masuk bekas lepas tu masuk oven .... yang ni pun wani buat kelainan dari cara bakar ... bakar dalam muffin pan... hihi.... bukan apa untuk senang nak makan pun ada ni ..tak payahlah nak potong -potong dalam loyang tu .. nampak buat dalam muffin ni nampak comel je ...untuk bahan-bahan tu banyak wani omit kan .. sebab tak ada stok ..wani guna fusilli instead of macaroni ..sebab dah lama sangat beli pasta tu tak buat apa benda pun .. alih2 jadi la fusilli daging bakar.. yang bakar guna muffin pan tu pun wani ambil inspired dari blog koleksi 1001 resepi ,,,

banyak yang wani omit bahan-bahan tak masuk macam kacang peas dan cendawan butang tu ..mozarella cheese pun tak tabur kat atas tu ..sebab tak ada stok. air suam lupa nak letak hihi  tapi ok je ..jom layan je resepi ni.



FUSILLI DAGING BAKAR

Bahan – bahan:

500 gm macaroni  - wani guna 300 gm fusilli
4 biji telur - wani guna 3 biji telur
4 sudu makan tepung gandum - wani guna 2 sudu besar tepung
2 sudu makan minyak sapi
½ cawan air suam
2 biji bawang besar dipotong dadu
300 gm daging cincang
100 gm kacang peas dan cendawan butang
Keju cheddar 

Cara – cara :
  1. rebuskan macaroni. Cairkan minyak sapi dan tumiskan bawang kemudian masukkan rempah serbuk, daging cincang  dan garam secukupnya. Kemudian masukkan kacang peas, cendawan butang yang telah dihiris dan angkat.
  2. gaulkan bahan-bahan macaroni, tepung, telur, garam serta air suam hingga sebati.
  3. masukkan adunan macaroni ½ acuan ke dalam mangkuk dan taburkan daging dan keju parut. Kemudian selang –selikan hingga seterusnya.
  4. akhir sekali bakar.

Cara wani:
- wani letak buat lapisan tu ke dalam muffin pan.. ambil sedikit fusilli yang telah digaul bersama bahan-bahan tadi ke dalam  non stick muffin pan dan lapiskan pula dengan lapisan daging lepas tu letak sedikit fusilli balik kat atas tu … picitkan sos tomato kat atasnya atau sos cili pun boleh dan kemudian bakar dalam suhu 170 C selama 35 minit api atas bawah.. lepas tu wani nak bagi garing sikit kat atas guna api atas saja dalam 6 minit… … wani buat macam tu untuk senang nak makan .. hihi.… budak-budak pun senang nak makan kan

Nota: bab rempah serbuk tu dia tak sebutkan untuk sukatan tapi wani guna serbuk kari dalam 2 sudu besar.




Komen
5 Komen

5 comments:

Liza said...

salam wani...bestnya klau dpt 4 5 ketui utk bekpes....hihihihi

rahel said...

Salam Wani..
sedapnya buat sarapan ni...tapi paling best klu Rahel dapat seketul dua..hehe..

quinnie said...

wah menariknya resepi ni wani....rasa nak ngap je lepas tengok...hehehe

Zai Hasyra said...

wow...bleh cuba..

Wani Sukarno said...

silalah cuba :)

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign