Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Thursday, December 29, 2011

FUSILLI DAGING BAKAR

ASSALAMUALAIKUM.....


dah beberapa hari tak update blog ... rasa macam dah lama dapur maya tak berasap... sejak 2-3 hari ni wani kurang sihat sikit.. dah la nak hujung tahun dalam 2 hari lagi nak masuk tahun baru.. sepanjang tahun ni wani tak pernah demam ..cuma abah baru je pulih dari batuk nya tu dan demam -demam .. lepas tu mak pulak yang batuk-batuk .. terjangkit dekat ibu pulak... ya Allah cepat lah sembuhkan penyakit kedua ibu bapaku ini.. biarlah mereka sihat seperti hari-hari yang lalu aminnnn..... ..

resepi ini macam dah biasa orang buat kan .... macam-macam resepi makaroni tapi resepi ni dah lama jadi koleksi peribadi  .. entah kat mana wani ambil ni tak ingat hihi..sorry ya tuan punya resepi ...minta halal ya ..:)) ambil... tak copy  dari link mana .. tapi memang dah lama dah resepi ni ... wani siap print lagi... resipi ni wani nak cuba sebab ada kelainan sikit dia buat lapis by lapis .... ..selalunya wani gaul campur je dengan daging yang dah dimasak lepas tu masuk bekas lepas tu masuk oven .... yang ni pun wani buat kelainan dari cara bakar ... bakar dalam muffin pan... hihi.... bukan apa untuk senang nak makan pun ada ni ..tak payahlah nak potong -potong dalam loyang tu .. nampak buat dalam muffin ni nampak comel je ...untuk bahan-bahan tu banyak wani omit kan .. sebab tak ada stok ..wani guna fusilli instead of macaroni ..sebab dah lama sangat beli pasta tu tak buat apa benda pun .. alih2 jadi la fusilli daging bakar.. yang bakar guna muffin pan tu pun wani ambil inspired dari blog koleksi 1001 resepi ,,,

banyak yang wani omit bahan-bahan tak masuk macam kacang peas dan cendawan butang tu ..mozarella cheese pun tak tabur kat atas tu ..sebab tak ada stok. air suam lupa nak letak hihi  tapi ok je ..jom layan je resepi ni.



FUSILLI DAGING BAKAR

Bahan – bahan:

500 gm macaroni  - wani guna 300 gm fusilli
4 biji telur - wani guna 3 biji telur
4 sudu makan tepung gandum - wani guna 2 sudu besar tepung
2 sudu makan minyak sapi
½ cawan air suam
2 biji bawang besar dipotong dadu
300 gm daging cincang
100 gm kacang peas dan cendawan butang
Keju cheddar 

Cara – cara :
  1. rebuskan macaroni. Cairkan minyak sapi dan tumiskan bawang kemudian masukkan rempah serbuk, daging cincang  dan garam secukupnya. Kemudian masukkan kacang peas, cendawan butang yang telah dihiris dan angkat.
  2. gaulkan bahan-bahan macaroni, tepung, telur, garam serta air suam hingga sebati.
  3. masukkan adunan macaroni ½ acuan ke dalam mangkuk dan taburkan daging dan keju parut. Kemudian selang –selikan hingga seterusnya.
  4. akhir sekali bakar.

Cara wani:
- wani letak buat lapisan tu ke dalam muffin pan.. ambil sedikit fusilli yang telah digaul bersama bahan-bahan tadi ke dalam  non stick muffin pan dan lapiskan pula dengan lapisan daging lepas tu letak sedikit fusilli balik kat atas tu … picitkan sos tomato kat atasnya atau sos cili pun boleh dan kemudian bakar dalam suhu 170 C selama 35 minit api atas bawah.. lepas tu wani nak bagi garing sikit kat atas guna api atas saja dalam 6 minit… … wani buat macam tu untuk senang nak makan .. hihi.… budak-budak pun senang nak makan kan

Nota: bab rempah serbuk tu dia tak sebutkan untuk sukatan tapi wani guna serbuk kari dalam 2 sudu besar.




3 comments:

  1. salam wani...bestnya klau dpt 4 5 ketui utk bekpes....hihihihi

    ReplyDelete
  2. Salam Wani..
    sedapnya buat sarapan ni...tapi paling best klu Rahel dapat seketul dua..hehe..

    ReplyDelete
  3. wah menariknya resepi ni wani....rasa nak ngap je lepas tengok...hehehe

    ReplyDelete