Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Saturday, December 3, 2011

CHEESE TART IS BACK .. AGAIN AND AGAIN ........

ASSALAMUALAIKUM......


 internet lembap betul.... susah wani nak mengonline , nak mengupdatekan entry lagi ,, nak tengok blog kawan-kawan semua pun susah..  termenung je depan laptop ni .. aduhhh dugaan betul...

CHEESE TARTTTTT LAGIIIIIIIII !!!!!!!.. ini kali kedua wani buat selepas kali pertama buat tu tak berapa nak jadi .. so, macam nilah hasilnya .. amacam cantik tak... macam biasa je wani tengok ..cuma yang bezanya kat corak tu warnakan warna pink .. itu je... lagipun tak puas makan yang hari tu .. entah nape la hari itu ada terbeli cream cheese lagi .. fikir- fikir nak buat apa .. jawabnya cheese tart lagi .. walaupun masih banyak lagi resepi yang boleh dibuat dengan cream cheese .... sajalah wani bila tak puas makan .. itulah yang nak dibuat lagi .. lagi  dan lagi  .. blueberry filling pun beli juga... :D.wani rasa agak puas hati ..bila nampak cheese tart ni yang comel ...hihi... pada pandangan mata wani la ya .. ni bab-bab design kat atas tu tangan masih keras lagi sikit kot ...buat cheese tart ni terheret sampai kan tengah hari tu mak wani yang masak lunch ... tak apalah mak kan ... abah dah puji sedap sambal ikan kering yang mak buat tu ;p..simple je.. sambal ikan kering tu dah menggamit selera abah ... wani buat terus semuanya lepas buat crust terus prepared nak buat cream cheese tu ... nak letak filling semua tu sebab malas dah nak simpan balik .. kalau nak jimat masa sikit .. sepatutnya buat crust dulu esok ke boleh la nak letak filling tu semua .. kali ini mak masak lunch ,,sambil-sambil buat cheese tart , sambil borak-borak dengan mak..:)



kali ini buat boleh dapat 20 biji crust tu acuan tart yang besar .. dah buat tak tertebal dah ...masih resepi doh dari kak ita dan untuk cream cheese filling tu wani ambil dari mamafami sebab resepi dia tu ada letak butter.. wani sebenarnya confused apa beza letak butter dan tak letak butter macam yang kak ita buat... tu .. tapi layan je lebih kurang ...dan cream cheese filling tu cukup-cukup untuk 20 biji crust tu lepas tolak yang lebihan untuk buat design tu ...ohh pasal yang doh tu wani simpan sekejap dalam 30 minit je..

sebelum dan selepas dibakar


CHEESE TART
BAHAN-BAHAN

170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.

Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.

Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.

 Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni. Bahan -bahan untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai2 menjual bahan2an tuk buat kuih dan kek. Kalau rajin boleh juga di buat sendiri.
Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi.


For the Filling 
source:  mamafami@blogspot

250g Philadelpia Cream Cheese
60g butter ( I used 50 gm )
60g icing sugar ( I used 50 gm )
1 egg

Method

Cream all the ingredients for the filling till smooth.

To assemble :
1. Spoon a bit of Blueberry Filling into the prepared shells.
2. Top it with enough filling.
3. Sketch a little design on top of the filling. (For the sketches, mix a bit of cream cheese with a bit of blueberry coloring). But I used chocolate emulco.
4. Bake in a preheated oven at 160 C for just 5 minutes,
5. Remove from heat and ready to serve.

NOTA 1: yang sebelum ni wani buat agak tertebal sikit crust tu.. kali ini kali kedua buat wani dapat 20 biji tart .. wah! banyak macam dah 2 kali ganda guna saiz tart yang besar.kalau pandai adjust dapat 20 biji tart tu . itu guna resepi doh dari kak ita. untuk filling pulak wani ambil dari resepi mamafami sebab dia ada guna butter, so, wani nak cuba apa beza guna butter dan tak guna butter tu.filling ni wani dapat cukup-cukup untuk 20 biji tart lepas tolak lebihan yang nak buat corak - corak tu.

NOTA 2:suhu untuk bakar crust wani buat dalam 140 C dalam 20 minit dan suhu untuk bakar cream cheese filling tu 140 C dalam 15 minit ikut oven masing-masing ya.

7 comments:

  1. memang sakit ati kalai tenet lembap ye Wani, cantik2nya tart....geram tengok, tapau 3 biji ye Wani...

    ReplyDelete
  2. Salam Wani..dari jauh dah nampak cistat..sedapnya..

    ReplyDelete
  3. sy pon hntu cheese tart
    memula buat tok mkn sendri lame ade y order..alhamdulilah

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. moga dimurahkan rezeki ya ..

      Delete
  4. thx wani,akak pasti cuba respi ni..

    ReplyDelete
  5. berapa size acuan cheese tart tu wani...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dapat wani nak cakap huhu.. tapi saiz ni besar sikit pada yang kecik tu..

      Delete