Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Thursday, December 8, 2011

AYAM PHAT PHET

ASSALAMUALAIKUM.............

 wani penat hari ini .. layan je gambar ni je .resepi ni ayam phat phet .. masa mula-mula ternampak dekat blog kak wattie .nampak macam kak wattie buat sedap .. bahan-bahannya simple dan senang nak dibuat lagipun letak daun limau purut. hasilnya, bagi wani macam rendang pun ada..tapi resepi ni tak letak santan so selamat la hihihi.....cubalah ya ....cuma kena pandai-pandai adjust air sebab nak pastikan ayam ni masak ... 


AYAM PHAT PHET
Resepi dari Widad MYR.

Ayam Phat Phet
Bahan-bahan ( 2 orang makan )

Bahan A (Blend)
5 biji cili padi
2 hiris halia
kunyit hidup
1 atau 2 batang serai
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Bahan B
3 keping ayam mentah dipotong dadu
1 batang serai
1 asam keping
4 helai daun limau purut
sedikit Garam dan Gula, secubit ajinomoto

Cara-cara
1. Kisar@Blend Bahan A dan tumis sehingga naik bau.. setelah kering tumisan tadi.. masukkan secawan air.

2. Kemudian masukkan bahan B, iaitu sebatang serai dititik, asam keping, ayam, daun limau purut dan garam serta gula.

3. Pastikan ayam masak sepenuhnya... Jika kurang berkuah.. masukkan sedikit air mengikut citarasa sendiri.. kalau nak pedas lagi... blend cili padi lebih... masak ayam phat phet ni lebih kurang nak masak ayam masak pedas je...

6 comments:

  1. Selamat pagi Wani..
    tengok pun dah tau yang ayam phat phet ni tentu sedap..emm telan2 liur je..

    ReplyDelete
  2. memang nampak sedap teringin nak makan dgn pulut

    ReplyDelete
  3. Selamat tengahari Wani,
    ada lagi ke ayam phat phet tu..., dah lama teringin nak buat tapi tak terbuat juga, nak juga rasa keenakan resepi ini, kali ini tumpang makan di dapur Wani dululah ye..

    ReplyDelete
  4. ini kali pertama dengar nama ayam pat pet ni..apa maksud nya tu..betul kata wani gambar nya mcm rendang..tp tk der santan..tp kak mieza pasti ayam ni sedap sebab byk rempah di dalamnya...boleh la kak mieza try test pula lps ni :)

    ReplyDelete
  5. rahel: eh dah selamat malam hihi... oo pandai teka .. memang sedap neh

    kak ros : rasa kalu makan dgn pulut sure masuk selera ni

    kak amie; dah habis la kak amie ... buat la kak amie sedap ni tau ,,

    kak mieza: hihi wani pun x tau jugak apa malsud pat pet tu .. macm bunyi alah siam pun ado hihi .. betul ni, mace rendang neh ... cybalah kak mieza sure memikat selera

    ReplyDelete
  6. memang sedap resepi widad ni..selain dari resepi kek gula hangus dia..resepi ni pun glemer gak kat myr..pernah masak..tapi lama dulu le...hehehe

    ReplyDelete