Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Monday, December 19, 2011

AYAM MASAM MANIS SOUR PLUM

ASSALAMUALAIKUM SEMUA .....



hari tu ada pekena kuih che mek molek ..dah lama tak pekena .. kuih ni .. buat pun sebab ada lebihan ubi keledek manis elok-elok je satu ketul dah lama tak terusik .. lepas banyak kali buat asyik goreng ubi je .. lepas tu tambah lagi yang Mak Su wani bagi  ubi keledek manis yang warna merah tu .. ole-ole dari Cameron Highland .. dia ada rombongan sekolah pergi ke  Cameron Highland .. bawak budak-budak asrama.. dia ada bagi dekat ibu , masa ibu bertandang kat rumah mak su  2 hari lepas.. alahai Mak su, ubi keledek pun beli kat cameron.. dah kecut dah ubinya huhu  .. tu bercadang nak buat che mek molek lah ... lepas goreng, makan time panas -panas .. air gula cair pun panas2 .. fuhh sedap time tu.. dulu dah buat ada tempekkan kat sini ....

ini kali kedua  wani buat ayam masam manis sour plum ni... kali pertama tu wani buat  terlebih kuah sangat .. so tak berapa nak sedaplah ..sebab tepung tu jadi bengkak dek kuah banyak .. kali ini dah sedang-sedang elok..salut ayam je... emm sedapnya lagi lagi kalau ratah saja. tapi yang kuah tu wani je yang nak kuah tu bersalut kat ayam je .. tak tahulah kalau citarasa orang lain .. macam mana .. terpulang...banyak betul wani omit bahan yang tak masuk hihi .. kalau bab sayur tu wani hanya masukkan capsicum dan nenas dan bawang besar  je .. sayur lain tak masuk .. itulah sebab semua kuning je .. tak colorful langsung. tapi kalau yang suka sayur banyak2 tu letak  je la ya ... resepi ni dari kak wan .. tapi wani rajinkan diri nak taip resepi ni kat blog ..senang nak buat rujukan nanti ...ikutkan hati malas ;p... entah kenapa kat blog kak wan tu .. tak boleh nak copy paste kan resepi ...terima kasih ya kak wan ..sedap resepi ni ... :))

AYAM MASAM MANIS SOUR PLUM
SOURCE: RESIPICITARASAWAN@BLOGSPOT

BAHAN-BAHAN
4 hirisan dada ayam tanpa kulit dipotong 1" kiub
1 sudu besar kicap cair
1 biji telur - pukul ringan
tepung jagung secukupnya
minyak untuk menggoreng

1. gaulkan ayam dengan kicap cair, salut dengan tepung ,kemudian celup dalam telur dan salut lagi dengan tepung hingga rata.
2. kemudian goereng hingga keperangan. angkat, tos dan letakkan ke dalam pinggan.

BAHAN-BAHAN DIPOTONG
1 biji bawang besar
1 biji capsicum
1 keping nenas
1 biji timun
1 biji tomato
1/2 batang carrot

BAHAN -BAHAN SOS
4 sudu besar sos plum
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap manis
1/2 sudu besar cuka makan
1 cawan air  + 1 sudu besar tepung jagung ( larutkan )
garam dan gula secukupnya


CARA - CARA
1. panaskan sedikit minyak, masukkan bawang besar, carrot dan capsicum. masak sebentar kemudian angkat dan ketepikan.
2. campurkan semua sos, sedikit air, garam dan gula di dalam kuali. biarkan hingga mendidih.
3. tuangkan larutan tepung jagung dan kacau sehingga kuah hampir pekat. masukkan sayur yang digoreng, nenas, timun dan tomato. masak sebentar.
4. angkat dan tuangkan ke atas ayam.
























2 comments:

  1. mmmmm....kalau menu gini, cepat je habis licin sampai jilat jari!

    ReplyDelete
  2. sedapnya ayam..tengok gambar masakan wani ni cam chinese food pun ada rupa dia..hehehhe...

    ReplyDelete