Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Monday, December 19, 2011

AYAM MASAM MANIS SOUR PLUM

ASSALAMUALAIKUM SEMUA .....



hari tu ada pekena kuih che mek molek ..dah lama tak pekena .. kuih ni .. buat pun sebab ada lebihan ubi keledek manis elok-elok je satu ketul dah lama tak terusik .. lepas banyak kali buat asyik goreng ubi je .. lepas tu tambah lagi yang Mak Su wani bagi  ubi keledek manis yang warna merah tu .. ole-ole dari Cameron Highland .. dia ada rombongan sekolah pergi ke  Cameron Highland .. bawak budak-budak asrama.. dia ada bagi dekat ibu , masa ibu bertandang kat rumah mak su  2 hari lepas.. alahai Mak su, ubi keledek pun beli kat cameron.. dah kecut dah ubinya huhu  .. tu bercadang nak buat che mek molek lah ... lepas goreng, makan time panas -panas .. air gula cair pun panas2 .. fuhh sedap time tu.. dulu dah buat ada tempekkan kat sini ....

ini kali kedua  wani buat ayam masam manis sour plum ni... kali pertama tu wani buat  terlebih kuah sangat .. so tak berapa nak sedaplah ..sebab tepung tu jadi bengkak dek kuah banyak .. kali ini dah sedang-sedang elok..salut ayam je... emm sedapnya lagi lagi kalau ratah saja. tapi yang kuah tu wani je yang nak kuah tu bersalut kat ayam je .. tak tahulah kalau citarasa orang lain .. macam mana .. terpulang...banyak betul wani omit bahan yang tak masuk hihi .. kalau bab sayur tu wani hanya masukkan capsicum dan nenas dan bawang besar  je .. sayur lain tak masuk .. itulah sebab semua kuning je .. tak colorful langsung. tapi kalau yang suka sayur banyak2 tu letak  je la ya ... resepi ni dari kak wan .. tapi wani rajinkan diri nak taip resepi ni kat blog ..senang nak buat rujukan nanti ...ikutkan hati malas ;p... entah kenapa kat blog kak wan tu .. tak boleh nak copy paste kan resepi ...terima kasih ya kak wan ..sedap resepi ni ... :))

AYAM MASAM MANIS SOUR PLUM
SOURCE: RESIPICITARASAWAN@BLOGSPOT

BAHAN-BAHAN
4 hirisan dada ayam tanpa kulit dipotong 1" kiub
1 sudu besar kicap cair
1 biji telur - pukul ringan
tepung jagung secukupnya
minyak untuk menggoreng

1. gaulkan ayam dengan kicap cair, salut dengan tepung ,kemudian celup dalam telur dan salut lagi dengan tepung hingga rata.
2. kemudian goereng hingga keperangan. angkat, tos dan letakkan ke dalam pinggan.

BAHAN-BAHAN DIPOTONG
1 biji bawang besar
1 biji capsicum
1 keping nenas
1 biji timun
1 biji tomato
1/2 batang carrot

BAHAN -BAHAN SOS
4 sudu besar sos plum
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap manis
1/2 sudu besar cuka makan
1 cawan air  + 1 sudu besar tepung jagung ( larutkan )
garam dan gula secukupnya


CARA - CARA
1. panaskan sedikit minyak, masukkan bawang besar, carrot dan capsicum. masak sebentar kemudian angkat dan ketepikan.
2. campurkan semua sos, sedikit air, garam dan gula di dalam kuali. biarkan hingga mendidih.
3. tuangkan larutan tepung jagung dan kacau sehingga kuah hampir pekat. masukkan sayur yang digoreng, nenas, timun dan tomato. masak sebentar.
4. angkat dan tuangkan ke atas ayam.
























2 comments:

  1. mmmmm....kalau menu gini, cepat je habis licin sampai jilat jari!

    ReplyDelete
  2. sedapnya ayam..tengok gambar masakan wani ni cam chinese food pun ada rupa dia..hehehhe...

    ReplyDelete