Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Thursday, November 17, 2011

KUAH ROJAK BUAH

ASSALAMUALAIKUM.....


alhamdulillah hari ni baru mentari keluar setelah 3 hari hujan dan mendung berturut-turut .. sampai wani sejuk menggigil .. 2-3 hari lepas tu ... .cuti persekolahan ni baru sahaja bermula ... hari khamis lepas,  keputusan UPSR dah keluar .. tahniah wani nak ucapkan buat kedua-dua sepupu perempuan wani ni, adik Ain dan adik Nisa.... kerana berjaya memperolehi 5A's ...tahniah sekali lagi ..alhamdulillah buat adik Ain ... itu berkat ummi ( mak saudara wani ) yang sentiasa mendoakan adik Ain sehingga berjaya dan dapat keputusan yang  cemerlang .. berkat doa ummi yang berada di Mekah .. mak uda wani baru pulang dari Mekah pada hari isnin lepas .. sampai pukul 6 pagi dekat airport Terengganu .. nasib baik la ada anak bujang dia seorang yang boleh datang ambil kan ummi dia tu.. sebab time working hours kan..semua orang nak pergi kerja ... .. wani baru sahaja kembali dari kampung menziarahi mak uda .. ..  banyak betul cerita,  mak uda nak bagi tahu .. pengalaman di tanah suci...pengalaman yang paling berharga buat mak uda ..  sambil-sambil tu  ada juga ole-ole dari Mekah ..alhamdullilah ..  ....sebelum tu jumpa  adik Nisa ucap  tahniah ... tak putus-putus Mak Cu wani hantar ke tuisyen nak suruh adik Nisa belajar dengan gigih lagi ya.. sekarang dah membuahkan hasilnya .. tapi perjalananmu masih panjang ya.. semoga sentiasa berjaya untuk masa-masa akan datang menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat ... amin.......



alamak mesti orang tertanya-tanya ni ternampak buah jambu hihi .. haaa itu dia jambu fresh dari ladang petik dari taman syurga.. ;p tak payah beli kat kedai .. kalau kat kedai tak terjamin sedap ke tidak ... bila dah kata fresh ni ..bila makan buah ni dah jadi macam rangup... crispy gitu... sebab  dia tak masak sangat ..dah matang boleh la diambilnya ... dan dimakannya ... terlintas nak buat rojak ni bila ibu wani dia cakap itu dari resepi kawan dia... bahan-bahan dia pun muadah .. rasa tak payah sukat pun ikut letak-letak, kacau - kacau dan jadilah akhirnya rojak wani buat macam tu je hihi ..  .. sedap tau ... pekat-pekat eh dah nampak macam rojak mak bee pun ada .. hihi rojak yang famous tu ... wani buat sendiri dah jadi terlebih dari rojak mak bee pulak ;p...



 KUAH ROJAK BUAH

4 SUDU BESAR GULA HALUS
11/4 CAWAN KICAP MANIS
1 ½ KACANG TANAH KISAR
GARAM SECUKUP RASA
12 BIJI CILI PADI
11/4 NISAN
3 SUDU BESAR BIJAN PANGGANG
BELACAN 1 SUDU BESAR  ( wani letak agak-agak je tak sukat pun ) 

CARA – CARA

  1. TUMBUK CILI API DAN GARAM SEHINGGA LUMAT LEPAS TU MASUKKAN BELACAN TUMBUK LAGI HINGGA LUMAT DAN MASUKKAN NISAN TUMBUK LAGI HINGGA LUMAT.

  1. MASUKKAN BAHAN YANG TELAH  DITUMBUK LUMAT KE DALAM BEKAS LAIN DAN CAMPURKAN GULA HALUS, KICAP MANIS, KACANG TANAH KISAR DAN BIJAN PANGGANG.

  1. GAUL RATA DAN BOLEH LA DIHIDANGKAN.


NOTA:
-         KALAU IKUT CARA WANI .. WANI TUMBUK JE NISAN TU SEBAB ,MALAS NAK KIKIS.. LAMBAT SO NAK CEPAT TUMBUK JE DALAM LESUNG TERUS …
-    KUAH ROJAK YANG WANI HASILKAN NI MEMANG PEKAT ..SEBAB WANI SUKA  ^^
-   MANA -MANA BAHAN TU BOLEHLA ADJUST MENGIKUT KESESUAIAN YA .. 






5 comments:

  1. Salam Wani...wah bikin berliur je kuah rojak tu..ngam sangat dengan jambu batu..

    ReplyDelete
  2. kalau bagi nani makan ni satu hari tak makan mende lain pon takpe! suke sgt kuah rojak ni..

    ReplyDelete
  3. ..kalu sesiapa nak try kuah rojak mak bee (yg ready made)bleh cuba gi ke http://madeinkedah.blogspot.com nie TQ

    ReplyDelete
  4. Nk cuba sebab esok ada perkhemahan Tunas Puteri, nk mkn ramai-ramai. tq

    ReplyDelete