Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Friday, November 25, 2011

COKLAT CHIPS MUFFIN ( HANIELIZA RECIPE )

ASSALAMUALAIKUM................



seingat wani tiap kali wani masuk kedai bakery, tak terlintas langsung nak beli muffin, sebab bila masuk je kedai bakery terus terpandang makanan yang lebih sedap lagi hihi muffin yang ada depan mata tu dah tolak ke tepi :p... .. walaupun masa tu memang wani tak pernah merasa macam mana rasa muffin.. kat rumah ni pun tak pernah terlintas sendiri nak buat muffin... bila dah tengok orang tu tayang muffin orang ni pun tayang muffin so apa lagi .. ambil keberanian nak mencuba bagaimana ?...sebelum tu macam -macam dah wani dengar petua orang bagi nak buat muffin yang elok teksturnya ,,, ni nampak senang je bila baca kan .. macam nak buat cekodok je muffin tak payah ,lebih-lebih pukul pun....  ... sebenarnya step dia simple pun tak sesusah mana... bila dah wani buat first time ni betul la memang mudah....teksturnya dia kasar bila dah masak tak macam cupcake yang ada fine texture.... ..,,bila baru first time mencuba ni kan .. macam-macam la kan .. kalau dah nasib baik terus ..alhamdulillah .. kalau dah nasib tak jadi.. nak buat macam mana kan .. kita kenalah belajar dari kesilapan kalau tak, tak tahu lah kat mana silapnya .... bak kata Chef Wan ,, baking is not only cooking ,,,,but  baking,  we also should know the chemistry.... apa la  chemistry pulak nya .. macam yang gambar kat bawah wani buat ni lahh ... dah tahu resepi letak baking powder & bicarbonate soda .. ada ke patut wani letak nak hampir penuh bekas muffin tu sepatutnya letak la  half,, sebab dia nak naik lagi  .. haha  .. dok tengah bakar dah meleleh keluar macam lava gunung berapi...mak wani tengok dan cakap ish.. ish.. ish....  siap bakar jadila macam gambar kat bawah ... luckily ,, la muffin pan tu non stick .. kalau tak melekat kat pan la jawabnya ....biasalah kan kita ni bak macam ahli kimia lah tapi bereksperimen kat dapur hihi..  tapi apapun muffin wani menjadi biarlah nampak dah terlebih kembung sampai kat bawah kira menjadi lah ya  .. hihi ...next time ,, kena practice lagi la ... senang je sebenarnya ,, cuma nak scoopkan kat dalam bekas muffin tu ..


terima kasih buat kak zu yang sudi berkongsi resepi muffin ni . .. sedap... rich with chocolate ... sebab banyak letak coklat .. tapi kat batter tu wani ada campur coklat urai ..  saja nak habiskan stok ...hihi lepas tu atas tu topping la dgn choc chips ... so, rasa marvellous ....wani buat ni half adunan... kalau la tak scoop banyak-banyak macam tu dah dapat dalam 12 biji muffin kot .. yang ni buat dapat  9 biji besar-besar hihi...



COKLAT CHIPS MUFFIN ( HANIELIZA RECIPE )
SOURCE:  DAPUR KAKZU

BAHAN BAHAN

1 CAWAN BUTTER ( CAIRKAN )
2 CAWAN SUSU SEGAR
2 BIJI TELUR
1 TSP ESEN VANILLA

3 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 CAWAN COCO POWDER
2 TSP BAKING POWDER
1/2 TSP SODA BIKABONATE
2 CAWAN GULA PERANG
100 GM COKLAT MASAKAN

1/2 CAWAN COKLAT CHIPS ..NAK LETAK LEBIH PUN BOLEY, TAK DOSE EIIH NAK LETAK BANYAK2..hehhee

CARE CARE

1. CAIRKAN BUTTER
2. CAIRKAN COKLAT MASAKAN DAN SUSU CARE DOUBLE BOILER
3. KOCOKKAN TELOR ( KACAU JAP JE, GUNE PEMUKUL TANGAN JE ) DAN MASUKKAN GULA.
4. MASUKKAN BUTTER CAIR
5. MASUKKAN SUSU BERCAMPOR COKLAT TADI BERSELANG SELI NGAN TEPUNG YANG BECAMPUR COCO POWDER, B.POWDER DAN SODA BIKARBONATE. ( KASIK AYAK DULU )
6. MASUKKAN COKLAT CHIPS
7. MASUKKAN DALAM ACUAN YNG DISUKAI ( kkzu gune cup size 8 )
8.BAKAR PADE SUHU 180 SELAME 20 MINIT

**NOTES DARI KKZU****
RASE DAN STRUKTUR MUFFIN BERBEZE DARI CUPCAKES.MUFFIN AGAK KASAR , CUPCAKES PULAK LEBIH HALUS.
UNTUK MENDAPAT KAN MUFFIN MEREKAH GUNEKAN BAKING POWDER ' DOUBLE ACTION ' DAN BAKAR MUFFIN PADE SUHU 200.

 NOTA: 

 - untuk peringatan wani sendiri ,, wani bakar dengan suhu 140 C, dalam 30 minit ... ok lah tu dah elok masak ...mungkin kalau scoopkan sikit dalam bekas muffin tu elok-elok je 20 minit masak..   wani reduce kan suhu sebab guna  non- stick muffin pan tu cepat serap haba ....


3 comments:

  1. Good try...! Amie dulu pun 2-3 kali baru menjadi,tapi kadang-kadang dah menjadi,bila buat lagi kurang menjadi pula...kena banyak kali cba untuk mahirkan diri... tapi memang sedaplah,..kerana kecil,comel dan montel!

    ReplyDelete
  2. waaa..bestnyer..boleh hidang tuk minum petang ni..suka rasa coklat.

    ReplyDelete
  3. wani..sedapnyer muffin cekelat ni..dah lama akak tak buat muffin..anak2 suka mkn kek lg berbanding muffin..tapi bila tgk wani punya muffin ni rich sgt cekelat nyer akak jadi terliur pula..nak kenen seketoi dua la wani :)

    ReplyDelete