Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Friday, September 9, 2011

PUDING BUIH @ SPONGE PUDDING

ASSALAMUALAIKUM.........


being so lazy at the moment .. but i try to put the delay recipes ya.. hehe so layannnn je this bubble pudding ..... i made this pudding for 4th syawal... didn't know  but all of a sudden ,, i wanna try to make this pudding .. even though  i knew my tastebud surely cannot go with this kind of pudding ..because it used some eggs...but  i am really curious how to make this pudding buih because it looked springy... indeed, i rarely eat and make pudding .. i don't know why.. perhaps tastebud ni tak boleh pergi dengan pudding... that's why my entries before .. i never posted any kind of puddings hehe..fortunately .. the other day after i chilled this pudding in the fridge, my brother's friend come home for raya.. ^^ so i could serve this pudding as much as i want......


 tak nak babbling panjang-panjang .. ai nampak tak boleh sebab nak bagi tahu result puding buih ni ..so nampaknya kena babbling panjang-panjang jugaklah ya ... oklah ya puding buih ni bagi wani dah kira ok kalau bagi penggemar sponge pudding ni .. sebab tak rasa apa pun makan , telan ikut anak tekak je ..sebab ia buih. mak wani cakap  macam apa dah tak ingat .. bagi wani masa mula-mula makan tu boleh la masuk anak tekak .. lepas tu dah tak boleh masuk anak tekak dah .. entah la nape ..tapi serius wani cakap puding buih ni sedap... wani ada buat custard sauce untuk makan bersama puding ini. dihidang bersama fruit cocktail... .. rasa kalau tak ada custard sauce ni tak ada selera nak makan kot.. hehe.. resepi ni wani ambil dekat myresepi.com.. ramai dah blogger-blogger masakan kita ni dah cuba buat .. tengok dalam blog kak nor pun ada cuba buat... blog kak ita pun dah cuba ... bagi yang nak buat resepi ni ..sekali adunan tu dapat banyak  sangat ... wani letak dalam loyang 4 segi yang besar tu dah tak cukup kena ambil bekas yang biasa lagi satu ..tengok gambar kat atas sekali besar loyang tu ya... tak ingat berapa inci dah..wani letak pewarna merah jambu dan letak strawberry paste..


untuk resepi ni juga  wani rasa kalau sesiapa nak lebihkan gula untuk masak agar-agar tu tambahkan lagi ya ..sebab bagi wani kurang manis .. wani tak tambah ..just ikut resepi tu je.. hanya wani tambah masa nak buat custard sauce tu guna 11 sudu besar gula ..sebab nak makan dengan puding buih tu kan ..elok la tu dah la puding tu dah rasa tawar sikit-sikit.. masa nak rehatkan agar-agar tu saat -saat penting nak tahu suam-suam kuku tu macam mana.. ,wani takut tak menjadi bila putar dengan putih telur tu nanti .. wani restkan dalam 40 minit jugak baru start putar putih telur tu... alhamdulillah menjadi la puding nya tak adalah .. separuh buih kat atas separuh agar-agar kat bawah.... keseluruhannya jadi puding buih....untuk agar-agar tu wani guna 30 gm je tak adalah guna sampai 35 gm. ok happy trying ya



PUDING BUIH
SOURCE:  myresepi.com
Bahan-bahan ( lebih dari 5 org boleh makan )
  • 1 paket agar2 strip (bertali ~ lebih kurang 35gm) ~ rendam dalam 1/2 jam dan toskan
  • 1.75 liter air
  • 9 sudu besar gula
  • 1 helai daun pandan ~ disimpul
  • 6 biji telur gred A ~ simpankan 1 kuning telur utk dimasukkan ke dalam kuah
  • 1 tin fruit cocktail ~ optional
  • pewarna dan paste ikut citarasa ~ saya gunakan pewarna merah dan paste strawberi, tak nak letak paste pun tak mengapa tp letaklah esen vanila utk tak nak bg bau hanyir telur
  • UTK KUAH
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air (guna tin susu cair)
  • 7 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya..
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1 biji kuning telur yg diambil dari 6 biji telur td
  • 2 helai daun pandan ~ disimpulkan
  • 1/2 sudu kecil garam
Cara-cara
  1. Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan pewarna dan paste mengikut citarasa masing2. Kacau sebati.
  2. Bila agar2 dah suam2 panas, pukul telur hingga betul2 kembang dan gebu. ( 6 putih dan 5 kuning sahaja ya). Bagi yg cuma ada mixer cap ayam mcm saya ni or hand mixer boleh lah asingkan putih dan kuning telur tu. Pukul dulu putih telur hingga menjadi kembang (kalau kita terbalikkan mangkuk tu dia tak tumpah) baru dimasukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
  3. Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau/pukul dgn mixer hingga sebati. Masukkan kedalam acuan yg telah diletakkan fruit cocktail. Fruit cocktail ini boleh juga diletakkan begitu saja dalam mangkuk berisi puding ni ketika nak makan.. Biarkan sejuk barulah dimasukkan kedalam peti ais.
  4. UTK MEMBUAT KUAH:
  5. Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih. Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila dah mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.
  6. Bila nak menghidang, letakkan puding ke dalam mangkuk dan curahkan kuah. Sedap dimakan masa sejuk.
  7. **Bagi yg mempunyai lebihan telur putih (spt membuat kek lapis yg tidak banyak menggunakan putih telur, boleh aje gunakan 9 putih telur utk satu adunan ni. Resipi asal puding buih tidak menggunakan kuning telur, cuma putih telur. Bg saya puding buih lebih sedap kalau kita gunakan putih dan juga kuning telur, lebih lemak2 gitu. Dengan tu tak lah membazir kuning telur tu..
  8. Selamat mencuba..


1 comment:

  1. salam wani, resipi ni mmg k.nor tak letak banyak gula dlm adunan puding tu sbb dah ada rasa manis dr kuah kastard.. kalau ikutkan stail org dulu2 buat puding ni langsung tak letak gula, yg resipi k.nor ni ada gak k.nor letak gula cuma tak banyak sgt. terpulang pd wani nak tambah :)

    resipi puding buih ni resipi asal k.nor kat myresipi :)

    ReplyDelete