Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Thursday, August 25, 2011

BISKUT SARANG SEMUT

ASSALAMUALAIKUM................

Salam ramadan yang ke 25 ... masa tulis enrty ni hujan renyai- renyai guruh pun ada berdentum sikit adakah malam ni malam lailatuqadar .. terpulang kepada masing-masing untuk menilainya dan lihatlah alam... alhamdulillah masih lagi dalam suasana ramadan .. minggu ni minggu terakhir persekolahan dan rata -rata ramai dah seisi keluarga  planning ingin pulang ke kampung halaman masing- masing  untuk sama-sama berbuka puasa bersama family tersayang dan juga akan menyambut hari raya aidilfitri yang akan menjelang beberapa hari lagi. kalau pasal raya ni budak-budak la paling seronok .. semoga selamat pulang ke kampung halaman untuk berjumpa dengan insan-insan yang tersayang yang sudah lama menunggu kepulangan ahli keluarga masing -masing. banyakkan berdoa dalam perjalanan pulang supaya perjalanan kita selamat .. menjelang nya festive season ni lebih-lebih lagi hari raya aidilfitri selalu ada runsing je .. sebab jalan akan jam .. masing -masing nak pulang ke kampung halaman.. diharapkan perkara-perkara yang tidak diingini tidak akan berlaku... .

adik wani yang berada di KL akan naik flight pagi esok ... yang seorang lagi naik bas tapi sebelah malam.. yang bongsu pulak lewat sangat nya balik 29 hb sebelah pagi .. jawabnya sampai petang la..... nak buat macam mana tiket beli awal tapi kaunter jual tiket paling lambat balik ... wani 2- 3 hari ni sibuk buat biskut hehe ..almaklumlah nak raya ni makin dekat makin sibuk kat dapur ... tambah-tambah lagi bila semua adik -beradik nak balik kampung ni lagi la bertambah sibuk. dah la tart nanas untuk hantu  tart nenas tak buat lagi .. alahai request dari adik wani la ,,,dia memang hantu tart nenas ... tahun lepas buat ..tak sempat nak raya dah ngap separuh balang ... haaa nanti beraya tak ada biskut raya ..sebab dah ngap awal sangat .. kali ni wani buat lewat-lewat sikit hehe.... hari ni pun 2 jenis biskut dah buat .. lenguh dah sendi -sendi lutut, kaki tak kira apa pun .. sebab nak kejar buat tart nenas di hari lain ...

oklah hari ni nak share biskut sarang semut yang memang cookies yang wajib di hari raya.. rangup je dan rapuh  .. tapi yang wani buat ni versi sarang semut besar gedabak .. XD... bila dok fikir nak parut guna yang halus tu ,,,aih lambatnya punya kerja dah la nak buat kerja lain lagi .... jawabnya seharian la dok kat dapur kalau guna parut yang halus tu... wani ambil keputusan guna acuan nak buat putu mayang tu tapi lubang yang besar ... huhu tak apalah janji dah test makan pun dah sedap dan rapuh je.....nanti next raya kalau lah rajin sikit boleh la guna parut yang halus sikit hehe.... resepi ni wani simpan dalam koleksi resepi tak ingat dah ambil mana.. sebab wani print dan simpan dalam folder khas myresepi hehe..... tapi tak apalah wani akan share .siapa-siapa yang terbaca itu resepi dia ..sila-sila lah beri komen ya .dan sudilah maaf diri ini sebab terambil tak ingat nak catit dari mana sumbernya ...  


BISKUT SARANG SEMUT

BAHAN-BAHAN
250 gm butter atau marjerin
100gm gula halus
350 gm tepung gandum ...}
100 gm tepung jagung;...}di ayak
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla

HIASAN
sedikit coklat rice
paper cup kecil secukupnya

CARA- CARA
1. Pukul kembang butter dengan gula
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Parutkan adunan ke dalam mangkuk kecil dan sudukan ke dalam paper cup
5. Taburkan coklat rice
6. Bakar dalam oven dengan suhu 180'C sampai masak (anggaran 15 minit )
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Tips: untuk dapatkan biskut sarang semut yang sedap boleh ikut tips di bawah:

         1. Kurangkan tepung gandum kepada 300 gm
         2. tambah 50 gm susu tepung

NOTA: BAKAR IKUT SUHU OVEN MASING -MASING YA .. MACAM WANI BISKUT NI WANI BAKAR DENGAN SUHU 130'C DALAM MASA 20 MINIT .. OVEN WANI JENIS TERLALU PANAS SEBAB ITU LAH SUHU TU RENDAH. ELOK TAHU PERANGAI OVEN MASING-MASING  












3 comments:

  1. hajat d hati minggu ni nk buat sarang semut ni..lama sungguh x buat..

    dah follow - qhaifanurin.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. salam kak qhaifa: cubalah buat memang rapuh biskut ni tapi sebab yang ni wani buat nampak besar sangat sarang dia tu dah x jadi sarang semuthehe.. kalo halus2 sikit lagi cantik :))

    ReplyDelete
  3. salam..

    minta izin ambik resipi...tq

    ReplyDelete