Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Wednesday, July 20, 2011

KERANG GORENG SERAI PEDAS

ASSALAMUALAIKUM SEMUA ............


Alhamdulillah tak kurang 2 minggu lagi kita akan menyambut kedatangan ramadhan yang mulia , ramadhan yang paling ditunggu oleh semua umat islam.. dah bersedia ke semua ..... takut tak bersedia lagi dari segi rohani, jasmani dan mental hehe...  semalaman wani x buka blog ,,bukak hari ni tengok2 berderet2 orang dok post new entry .. amboi ,, semua nya sedap2 betul masakan yang ditayangkan tu .. kalau puasa2 dok mengadap laptop tengok lagi entry2 masakan lagi meleleh la air liur ni haaa kan .... oklah ... baru ni ibu ada tertanya nak buat apa isi kerang dok simpan dalam peti tu ,,,dia cakap kalau tak guna untuk apa2 dia nak buat sambal kerang untuk nasi lemak.... terus wani cakap jangan mak wani nak buat kerang goreng serai pedas .. hehe kejam tak wani ni larang ibu nak masak2 .. bukan apa memang dah lama isi kerang tu tak terusik pun dalam peti ais tu .. ..sebab memang wani dah cadangkan kalau ada resepi kerang yang best2 wani nak cuba resepi tersebut.. ...sorry ya ibu nanti kita masak sambal kerang lain kali.. ^^. ibu dia tak boleh tengok benda frozen lama2 dalam peti ...dia kata buat menyemak je dalam peti lama2 adoi ya....

lama2 dah cari terjumpa la dekat dapur kak nor @ secubit garam.. tengok punya resepi wahhh nampak best  sebab letak serai .. memang wani suka penggunaan serai sebab ia akan buat masakan tersebut bertambah wangi dengan kewangian serai haaa....kan betul kan.. resepi kat SINI .. tapi wani copy paste kat sini jugak ya.review untuk resepi ni sangat sedap kalau yang suka rasa masam sikit, pedas sikit, manis sikit ..  tapi wani gantikan sos cilli thai tu dengan sos chilli manggi je .. sos chilli thai tak ada dalam stok .....rasanya tetap sama la kot .. tapi yang kak nor punya nampak ala kemerahan gitu. ....ok ya check out what's the recipe....

KERANG GORENG SERAI PEDAS
resipi : K.Nor@SecubitGaram
 


Bahan :
200gm isi kerang (lebih kurang 2 cawan)
7 biji bawang merah ~ dihiris halus
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
3 batang serai ~ dihiris halus
2 sudu besar sos cili thai
5 - 7 bj cili padi ~ dihiris
3 sudu besar sos ikan
2 sudu besar perahan limau kasturi/nipis
2 helai daun limau purut ~ dicarik2kan
daun ketumbar ~ dihiris
garam dan gula jika perlu
minyak

Cara :
Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan serai dan goreng lagi seketika.
Masukkan sos cili thai, cili padi, sos ikan dan isi kerang.
Perasakan dgn sedikit garam dan gula jika perlu.
Masukkan daun limau dan daun ketumbar (simpankan sedikit daun ketumbar sebagai hiasan atas hidangan nanti)
Kacau dan biarkan masak seketika dan masukkan jus limau.
Kacau hingga sebati dan padamkan api.
Hidangkan dalam pinggan dan tabur dgn hirisan daun ketumbar.

 abaikan daun bawang tu dah tak macam potong kes nak cepat hehe

HAPPY TRYING AND HAPPY COOKING 

3 comments:

  1. as-salam
    mengancam sungguh masakan kerang tu...kena cuba jugaklah nie...

    ReplyDelete
  2. waalaikumussalam... a'ahh memang mengancam ler cubalah ^^

    ReplyDelete
  3. Kalau kat Msia suka beli kerang.Kat sini tak da kerang....
    re; Wani, jalur kat atas kek tu...buat jaluran dgn choc putih cair atau whipping cream atas kek. then buat garis dr arah bertentangan jaluran guna lidi mulai dr atas dan diselangseli dari bawah...

    ReplyDelete