23 June 2011

KENTANG ORAK-ARIK

ASSALAMUALAIKUM………

Selamat petang dan happy Thursday!!!!!!!!!!!!! Everyone .. semoga sihat hendaknya… heemmm sejak kebelakangan ni asyik hujan je.. semalam pun hujan ….sejak kejadian gerhana bulan 16 Jun lalu asyik hujan je lewat petang.. alhamdulillah,, sekurang-kurangnya bumi kita dibasahi air hujan .. hujan kan rahmat Allah…. Oooo lupa semalam wani ada buat cookies tapi tak menjadi cookies nya sob…. Sob… ..sob…. sedih bukan kepalang hati ni bagaikan dah tertusuk duri yang amat tajam .. bila lihat hasil cookies tak menjadi .. itu la siapa suruh buat banyak2 hehe marah untuk diri sendiri … tak bulan puasa lagi dah menggatal tangan nak buat cookies banyak pulak tu 2 x adunan wani buat .. hasilnya tak menjadi .. entah orang tu silap bagi resepi ke huhu sebab resepi tu nampak pelik sikit… ke wani yang pelik membuatnya .. entahlah… . Wani memang pantang kalau tengok resepi biskut2 ni maklumlah puasa pun dah nak dekat ..tapi bukan semua cookies wani pandai buat .. just several cookies je hehe hahhh tengok dah bocorkan kat orang  ….. tapi yang paling wani suka tart nenas la…tart nenas memang favorite family…

Dah…dah.. sibuk asyik cakap pasal cookies… hari ni nak perkenalkan resepi KENTANG ORAK-ARIK, wani pun tak tahu kenapa dipanggil nama macam ni …looks weirdo la.. tapi tuan punya resepi ni cakap ia memang pengganti nasi, kebanyakan nya masa bulan puasa ..buat .. bahan-bahannya pun nampak mudah … so, it’s very easy to cook la just used the stuff from the kitchen only ,,, takla barang2 susah nak dicari pun.. rasanya pun ok dah boleh makan  saja nak ganti nasi …bau lada hitam lagi…udang kering tu wani ganti dengan udang geragau dan  serbuk lada putih tu wani ganti dengan serbuk lada hitam dah oknya buat je apa yang ada bahan kat dapur.  siapa2 yang ingin mencuba bolehla mencuba nya ya……..resepi ni wani ambil dekat web myresepi…..

KENTANG ORAK-ARIK
PREPARED BY : WANI
RESOURCE:MYRESEPI


Bahan-bahan ( utk 2 org makan )

  • 4 biji kentang
  • 2 biji telur besar
  • 2 btg daun sop
  • 2 btg daun bawang
  • 1/2-1 sdt serbuk lada putih
  • secukup bawang goreng
  • 2 sdm udang kering  
  • 3 biji bawang putih

Cara-cara

  1. kentang dibersihkan, dibelah dua , buboh sedikit garam dan direbus hingga empuk kemudian dikupas kulit nye dan dipotong kecil...ketepikan.
  2. kocok telur bersama garam , lada putih serbuk dan daun sop / bawang..ketepikan.
  3. tumbuk lumat udang kering dan bawang putih...panaskan minyak masak ,klau nk tambah 1 sdm minyak sapi pun boleh..tumis bahan tumbuk hingga garing.
  4. masukkan kentang dan gaul rata kemudian masukkan telur dan bawang goreng..kacau lagi hingga telur masak.
  5. bila dah mesra semua nye boleh la diangkat dan hidangkan... :) 

 HAPPY TRYING AND HAPPY COOKING 
Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign