21 June 2011

BASIC PANCAKE

ASSALAMUALAIKUM……..

Ya hari ini nak perkenalkan basic pancake pulak yang wani buat … tapi orang lain dah lama buat wani nya buat asyik tak menjadi ..so, after a long research dari reading, observation  sampai la di saat2 membuatnya pancake ni .. maka barulah wani faham macam mana nak buat pancake ni nak nampak gebus dan elok je atas surface pancake tu .. walaupun yang wani buat sometimes ok and not ok… hehe.. PANCAKE  ni first time mula2 wani nak cuba dah jadi macam lempeng tak jadi macam pancake pun haha ….. after trying more and more and more finally I got it !!!!!!.. walaupun tak macam yang blogger2 masakan lain buat nampak gebusss je pancake mereka…

Tapi yang wani buat ni basic dulu, sekarang wani terbaca2 kat blog, so various of pancakes sekarang dah masukkan macam dalam adunan nak bagi lebih sedap.. wani pun dah belajar banyak tip itu pun atas pemerhatian wani sendiri lah .. kalau dari pandangan orang lain tak tahulah.. kalau ada boleh share together. ….wani rehatkan adunan pancake tu banyak jam jugak untuk semalam pancake ni wani kacau adunan pukul 11 pagi  lepas siap rehatkan adunan … bila malam baru la wani berpancake.. and the result… this pancake is so soft got so many hollow inside ..ada banyak rongga2 kat dalam ..lembut je bila dimakan . jadi from my observation lagi lama adunan pancake ini direhatkan lagi banyak rongga tu nak suruh lembut la… patut la ada resepi lain suruh rehatkan adunan pancake tu. Ada tujuannya tu…. Yang wani buat ni sebanyak 2 adunan dari resepi asal.. sampaikan hari ni pun boleh buat pancake ni. please keep the batter in the fridge la ya yang lebih tu  ..… banyak sangat dah dapat nya…. Jadi kepada siapa2 nak bagi lembut lagi pancake tu .. rehatkan adunan lagi lama…. Alhamdulillah sekarang i knew the tips.. biasalah kan beginner.mari tengok resepinya … this is just BASIC PANCAKE YA..  wani search kat google resepi ni … pancake ni makan macam tu pun dah sedap…

BASIC PANCAKE 
prepared by : wani 
resource: google 

 
Ingredients
  • 1 cup all-purpose flour
  • 1 tablespoon white sugar
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1 cup milk (  I substituted with 4 tablespoons of milk powder with 2 cups of warm water because I doubled this recipe)
  • 1 egg
  • 2 tablespoons vegetable oil

Directions

  1. Preheat a lightly oiled griddle over medium-high heat.
  2. Combine flour, sugar, baking powder, baking soda and salt. Make a well in the center. In a separate bowl, beat together egg, milk and oil. Pour milk mixture into flour mixture. Beat until smooth.
  3. Pour or scoop the batter onto the hot griddle, using approximately 1/4 cup for each pancake. Brown on both sides and serve hot. 
nota : untuk telur wani guna 1 biji telur je bagi 2 x adunan.. wani tak suka letak telur banyak hehe... tapi dah lembut dan gebus je. happy trying and happy cooking !!!!!!!!

Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign