14 March 2017

SIMPLE COCKTAIL

ASSALAMUALAIKUM...

cocktail mudah

cuaca dah start panas ..kat sini seminggu lebih dah tak hujan... adeh panas mengeluh , hujan pun mengeluh.. mudah - mudahan hujan rahmat turun nanti.. bila cuaca panas macam ni,, selalu akan fikirlah menu  yang menyejukkan tekak... salah satunya cokctail..gambar ni dah lama sikit, baru nak buat entri .. cocktail ni selalu dah wani buat kalau ada majlis - majlis kat rumah... bukan apa,  bahan nak buat simple sangat.. dan menu cepat habis tatkala cuaca panas ..asyik nak top up jer kat meja tetamu.. biasalah cuaca panas lawan dia dengan cocktail penyejuk tekak..

bahan - bahan nak topping pun ikut lah nak masukkan apa ..hari tu wani buat, ada satu tin laici yang tak terusik lagi dalam pantry.. kalau nak letak sumi ke terpulang lah.. ,,, tapi yang penting kena ada nata de coco dan susu cair.. nata de coco tu kan banyak flavor ..pilih yang perisa laici.. sebab dia color putih .. yang lain tu colorful sangat ... airnya :D..

kalo nak tambah air , tak tambah dah sebab nata de coco tu dah manis,, main tambah susu cair.. kalau nak rasa lemak susu tambah lagi :D.. kalau letak ais lagilahh sejuk cocktail tu.. dah nama pun cocktail kan.. gambar atas tu ada laici, nata de coco.. de coco ke de coca nihh haa suka hati je lah sebut..  agar-agar yang dah dipotong kiub dan susu cair

next, sekarang nak tunjuk cara nak masak agar - agar dalam noxxa pulak.. aih dah banyak kali dah buat guna noxxa nak masak agar- agar, tak buat entri kat sini jer lagi.. memang berbaloi ..lah sebab tak guna secara conventional method dah ,nak rendam bagai macam dulu ..tak ada dah.. .kalau dulu rendam pun berjam-jam kan.. kadang- kadang nak boleh ke rebus pun lamanya nak cair semua agar-agar tali ni.. kan..

buat sesiapa yang ada periuk noxxa, wani nak tunjuk step by step nak buat plain agar- agar macam ni..


1. masukkan agar- agar tali ke dalam periuk noxxa.. agar-agar tali ni berat 20gm


2. masukkan air 1.2 liter dan 1 cawan gula.. wani masukkan 1 cawan gula dulu.. takut terlebih manis.. lepas siap masak wani tambah dalam 2 sudu besar gula pasir dan kacau sekejap sampai gula tu larut sebab larutan agar -agar tu masih panas .. main try try je lah ..sedang elok dah manisnya .. yang penting korang kena letak 1 cawan dulu gula tu ya..


3. next, kita tutup tudung periuk dan tekan high pressure sebanyak 4 kali maksudnya 4 minit.. dan tekan on. sekejap kan 4 minit jerr dah larut sungguh .. :D


4. lepas tu, make sure tombol tu ke pressure.. kan tengah high pressure


5. next ,eh dah siap tuang dalam bekas dah.. tak ingat nak snap gambar masa dalam periuk :D.. maaflah.. dah lepas high pressure, bunyi beep, tekan off dan putar tombol ke steam.. lepas habis wap boleh buka tudung sebab lock dia dah terbuka.. ..masa tu lah kalau rasa kurang manis lagi ..tambah la gula kaca- kacau secukup rasa..


6. wani letak pewarna atas darat jerrr... tuang secukup warna nampak macam daun pisang :D..


7. ok kacau - kacau jadi lah warna macam ni.. restkan sekejap sebelum letak dalam peti sejuk.. kan tak beku lagi.


8. dah siapppp ..agar- agar yang dah dipotong kiub.. sedap ni tauu.. bua masa jamuan makan ramai-ramai ke.. nak puasa tak lama lagi ni pun sesuai lah ni penyejuk tekak nak berbuka puasa.. tak lama dah nak puasa ni..dalam masa 2 bulan lagi kan



Komen
7 Komen

7 comments:

Ana Suhana said...

Panas2 dpt cocktail tu memang terbaik. Makan tu je pun dah cukup.

Noor Azlan said...

Wah memang sedap kalau musim panas ni... letak ais kan... aish... meleleh air liur ni...

Fhatin Amelia said...

wah simple and menarik ! hehe
sis ditag http://mellyacrayola.blogspot.com/2017/03/sunshine-blogger-award-ucing-kadayan.html

Seorang Syed said...

Fav saya ni koktail! hehehe tapi saya tak suka kalau letak agar-agar. cukuplah letak buah-buah yang pelbagai lepastu letak sumi. memang sedap laaa.

HeNRieTTa JoSe said...

sedapnye makan time cuaca panas...

Mar Mansor said...

Simple tapi sedap..msak pula dengan periuk noxxa..alahai bertambah sedap..hih
JanjiKita

Busyra Bt Takiyudin said...

mudahnya nak buat.. sedap sgt tngokk.. betul tu wani. nak nak pulak makan time cuaca panas. hehe

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign