17 March 2017

PERJALANAN 7 TAHUN MENJADI SEORANG BLOGGER WANI

ASSALAMUALAIKUM....

blogger wani

Salam semua, salam jumaat. 3 hari tak update blog.. apapun tengok ke pageviews  tak adalah merudum sangat ,,hari semalam pun dalam 2.1K pageviews.. syukurlah ..the rest i leave to Allah.. huu tak nak jugak jatuh merudum sangat kan...

Selepas membaca komen - komen dari sahabat blogger.. rasanya ambil keputusan tak tukar kot huuu.. kot lagi :D.. kalau nak tukar domain sepatutnya sejak dulu - dulu lagi buat masa awal - awal blogging..dulu wani create blog wani pun tak tahu apa,, perkataan domain pun tak tahu apa benda. hanya create sebab seronok tengok orang lain berblogging pasal masakan.. di blog. Jadi kita pun nak rasa feel yang sama. Boleh menyimpan resepi online...boleh buat kenangan..  jadi masa awal -awal berblog.. followers ramai terdiri daripada cooking bloggers.. dari persahabatan di alam blog, dipanjangkan lagi di media sosial facebook.. 


haa kalau nak tahu wani cooking blogger sebenarnya. Hiii.. cooking blogger laaa sangat.. sebab first entri wani pasal buat roti kembung tu.. tu pun tak lah menjadi sangat.... malulah baca balik awal berblogging dulu dok update entri makanan memanjang .. entah apa jadi ke hodoh ke update jugak haaaa.. plating entah ke mana.. 

Alhamdulillah sampai sekarang wani masih berkongsi resepi - resepi yang telah wani cuba dan juga tip - tip masakan. sebab ini yang paling banyak orang baca.. tengok stat untuk setiap post .yang wani post pasal masakan  yang lepas paling banyak orang baca hiii...Bila lama makin seronok berkongsi.. sebab macam - macam kita dapat feedback dari pembaca..

ada yang berterima kasih sebab berkongsi resepi... ada yang berterima kasih sebab dia ambil resepi untuk kek buah kukus untuk jualan . masyaAllah, sebenarnya wani terharu sangat bila pembaca hantar email semata- semata nak ucapkan terima kasih kat wani.. huuu.. padahal resepi yang guna pun hasil dari perkongsian dari orang lain jugak.itulah rasa nikmat terbesar bila kita dapat berkongsi dengan orang lain.. tak apa walaupun resepi tu dari perkongsian orang lain.. rata - rata bila letak dalam online macam ni .. mestilah niat nak berkongsi kan.. 





email ni dapat tahun lepas tak silap hiii.. lama dah tu.. saja nak throwback kan.

Wani pun tak tahu bila minat baking and cooking nih.. masa create blog ni kot.. sebab awal - awal blog ni bermula post entri pasal makanan jer heheh.. dan pencapaian terbesar wani bila join contest dari Buttercup.. tahun lepas, wani menang untuk tempat pertama.. buat Biskut Icebox Lemon Poppyseed.. sebenarnya terkejut jugak sebab ramai lah yang join tapi tak sangka lah menang... itu semua hasil daripada wani buat try and error ..alhamdulillah usaha tu nampak jugak... dan mungkin nama glamor pasal cookies tu haaa.. guna lemon dan poppyseeds dalam cookies bahan yang agak rare :D. Lagipun lemon mahalll tawww..



tak tahu lah tahun ni Buttercup buat contest ke tak ..kalau buat sekali lagi insyaAllah nak join hii.entri pasal menang contest dari Buttercup ni ada di SINI wani siap hantar sebalang dekat team Buttercup untuk sesi photoshoot..selepas ditabalkan jadi pemenang..  biskut yang jadi model bukan wani haaa..nasib baik sampai dengan selamat..  fuhh tapi nak menang pun kemain wani buat prop untuk biskut lemon ni..


yang ni photoshoot bersama Buttercup


alhamdulillah sekarang wani dengar yang sahabat cooking blogger ,, dah macam-macam masuk majalah masakan.. rezeki beliau.. lagipun photoshoot gambar masakan mereka  cantik, memang layak masuk majalah pun .. wani dulu rajin sekarang dah malas dah :D..bukan senang oiitt nak buat food photograhpy.. nak susun prop bagai, nak masak lagi ..orang yang food photographer ni faham lerrr...  kalau kenal dengan Azlita Masam Manis ..pergi terjah blog beliau.. masyaAllah kak ita ni photoshoot dia sangattttttt awesome.. fengsannnn, wani tengok.. rasa semua orang kenal ke tak kenal.. hihi

dan yang latest ni dengar sahabat cooking blogger nak masuk tv dah sebab menang contest bersama pensonic.. akan ditayangkan bila tak tahu tapi digandingkan dengan Chef Ismail.. teruja taww dan happy bila dengar sahabat-sahabat blogger berjaya sampai ke tahap macam ni ... :))

lagi satu ada orang hantar PM dekat fanpage, dia ingat wani buat kelas PJJ online untuk kek marble... wahh,,, fengsannn wani bila baca mesej macam tu ..haaa.. sekarang ni kan berlambak oang buat duit dengan buka kelas online atau PJJ.. kan ..tapi wani bukan chef. aih tak pro bab tu.. mana lah tahu kot nak buka kan :D.disebabkan wani banyak berkongsi pasal tip - tip masakan dan baking dalam blog ramai orang ingat wani ni macam pro chef kaaaa... yang ni pun tahun lepas punya .. hii



sekarang ni slow - slow nak up jadi..  personal lifestyle blogger untuk macam - macam.. beauty blogger, travel blogger ke cooking blogger ke.. heheh.template terbaru baru tukar tahun lepas ..lama tuuuuu wani setia dengan template lama.. yang mana blogger sahabat dulu yang pernah bertandang blog wani tahu lah.. hodohhhh sangattttt :D. Sebab dulu wani tak ambil kisah ,,sangat pasal template nih.. selepas tahu tentang template kita guna pun salah satu dari teknik SEO .. yang boleh menaikkan traffic... wani pun berusaha jugak lah nak tukar.. jadi wani ambil servis dari www.maisarahsidi.com wani panggil Mai.. servis beliau memang terbaik .. 2 kali wani ambil dari segi ubah template dan juga nak nampak blog SEO friendly

Buat blogger baru , kalau korang yang terasa nak tukar domain create terus..hiiii. Bukan apa lama - lama sangat jadi macam wani ,,sayang dah..

hemm apa lagi misi ,, perancangan kita ada perancangan Allah pun ada .. entri kali ini edisi throwback untuk sebuah blog wani sukarno.. sekian
Komen
7 Komen

7 comments:

Ana Fatihah said...

Saya memang tabik spring dengan cooking blogger ni kak. Tambah2 yg buat step by step dgn gambar lawa lagi. Fuuh. Kak Ita tu memang gambar dia lelawa sangat dan semua resepi yg saya cuba menjadik!

Saya pulak kalau nak share resepi biasanya gambar hasil je sebab malas nak photoshoot masa baking. Haha

Warisan Petani said...

Tahniah Wani, dh 7 tahun jadi blogger.
Pengikut pun dh ramai.
Boleh jadi contoh kepada bloger2 baru macam pakcik dll.

Ana Suhana said...

Bila lah ana nk merasa PV tinggi mcm wani walaupun tak update 3 hari 😩😩

Busyra Bt Takiyudin said...

wahh bnyk nya pv wanii.. busyra sikit je.. btw tahniah wani sbb menang untuk masakan tu.. busyra pun minat memasak even tak tau sangat bab baking n cooking. hehe..

Seorang Syed said...

Saya dah pernah cuba tangkap gambar makanan. Tapi still tak nampak menarik hahaha. Susah okay nak susun semua tu. kena ada lighting lagi, background lagi, props lagi haih. Tabik la akak menang hadiah utama contest buttercup tu. Bukannya mudah kan? Bila blogging ni dapat email dari random people memang antara perkara yang best sangat. Rasa terharu sebab orang email kita. :')

Unni Anje said...

Setiasa setia baca enrty masakan wani.. tpi buatnya memang malas.. btl tu bkn stakad pic makanan kena lawa smua pun kena lawa.. org ttarik dgn blog kita dr cari pgambilan gambar..kot la.. tapi best n tharu dpt email mcm wani..

Moga sntiasa btmbah rezeki wani..wish u good luck

nadhie wueen said...

Dasat kan. Asalnya daripada blogger, sekadar berkongsi sbb suka2. last2 masuk tv. hihi mmg rezeki tu. alhamdulillah

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Labels

Ceritaku (244) Cake Recipes (51) Giveaway (42) advertorial (37) NOXXA PRESSURE COOKER (26) Contest (25) Sudut Agama (25) Chiffon Cake (24) Masakan Ikan (23) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (15) Masakan Sayur (13) My Blog (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (11) Segmen (11) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Masakan Seafood (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Cooking & Baking Tips (7) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Greetings (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Sup (5) TIPS KESIHATAN (5) Agar-agar Resepi (4) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Informasi (4) Muffins (4) Resepi Kuih Bingka (4) Salad Resepi (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Mee (3) Sambal Resepi (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Media (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign