18 February 2017

AYAM SUNAT REBUS

ASSALAMUALAIKUM..

ayam sunat

Wani memang suka tengok page masak - masak. Selalu save resepi pun .. tapi nak buatnya.. makan masa, kadang - kadang tak apalah tangguh dulu, sampaikan dah tak ingat yang kita nak cuba buat tapi tak terbuat.hii . dalam banyak - banyak page masak - masak ni. Group MASAK APA HARI INI. paling ramai ahli dalam 600K lebih

Ahli group ini memang satu Malaysia, kita kan negara multi- cultured, jadi ada bangsa india dan cina.. masakan pun kadang - kadang ada juga sharing daripada mereka..suka jugak, boleh bertukar - tukar resepi, bertuah sungguh jadi rakyat Malaysia. Grace Chang ni, wani perhatikan banyak kali juga lah share resepi masakan cina..tapi masa hari last sambutan Tahun Baru Cina, iatu Chap Goh Mei, ada status naik pasal ayam sunat rebus kat group MASAK APA HARI INI,  bila wani baca tu tak tahulah nak gelak ke apa hii.. nak gelak pun ada jugak :D. Sebab tak pernah dengar. 

Ingatkan saja - saja dia nak letak resepi nama ayam sunat. Rupanya ada sungguh ayam sunat. Seumur hidup tak pernah dengar ayam sunat tauu.. :D

ayam sunat rebus

Banyaklah komen naik pasal tak kenal ayam sunat tu macam mana, sampaikan wani pun naik komen jugak hii.. dan ramai jugak lah komen naik, yang kahwin dengan bangsa cina bagi tahu pernah buat untuk suami, Pernah belajar dengan mak mertua lah.. boleh baca lah kat komen macam mana ayam sunat tu hiii.. tapi yang wani tak faham, dimandulkan dari kecik macam mana.. Part tu tak faham..

Banyak belajar tentang perkara yang kita tak pernah dengar ada di group ni aih macam - macam, seronok.. wani ingat pun macam nak cuba lah buat ayam sunat rebus ni tapi nak guna ayam biasa jerr.. hiii.. kalau kalian nak buat resepi dah ada kat atas. ..cara rebus ayam tu macam nak buat hainanese chicken rice.. sebab wani pernah terbaca rebus ayam cara macam tu.. 

Macam tak sabar nak cuba. Harap kalian pun boleh lah cuba masak.. nampak ringkas dan senang nak buat. 

ayam sunat rebus


Komen
10 Komen

10 comments:

Warisan Petani said...

Rupanya ada ayam sunat ye.
Ayam jantan yang dikembiri.

adianiez AIDA said...

sama la aida. first time dgr.
hi hi hi... aida pun join byk grup masakan, wani.
tak selisih bahu plak kita ekk :)
cari idea masak pe. tiap hari cari idea what to masak utk dinner.
memang berbaloi join grup masakan ni :)

Busyra Bt Takiyudin said...

first time dngr. hehe. tu yg tngok tajuk wani tu ayam sunat. eh apa tuu. bila baca oo. dh paham. hehe

Wani Sukarno said...

@Warisan Petani haaah baru tahu

Wani Sukarno said...

@adianiez AIDA hiii kan.. adoi macam kat pasar pulak kalo berselisih bahu boleh tegur2 :D.. senang sekarang ni ada page masakan.. x buntu nak masak apa

Wani Sukarno said...

@Busyra Bt Takiyudin dah faham dah kan busyra .. nama tu kontroversi sungguh :D

Seorang Syed said...

First time juga ni syed dengar! ingatkan ayam tu kena kukus sebab sunnah la kiranya haha adui. tapi tak faham la, kalau potong bebird dia dari kecik boleh pula ayam tu hidup?

Shesyira As said...

woww first time dgr. teringin jgk nk rsa

Wani Sukarno said...

Ahahahxadoi syed akak pon x faham jugak ni macam mana ayam tu boleh hidup :D

Wani Sukarno said...

Boleh lah cuba buat syiraa :)

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (237) Cake Recipes (50) Giveaway (37) advertorial (33) Sudut Agama (25) Chiffon Cake (24) Contest (24) NOXXA PRESSURE COOKER (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (15) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (11) Segmen (10) My Blog (9) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Masakan Seafood (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Greetings (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Sup (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Informasi (4) Muffins (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Mee (3) Salad Resepi (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign