28 October 2016

D.I.Y FLOWER CROWN : CARA MUDAH NAK BUAT FLOWER CROWN

ASSALAMUALAIKUM...


Pejam celik dah nak habis bulan 10 dah. Esok deepavali kan. Selamat bercuti dan selamat balik kampung, saat wani menaip entri ini, hujan turun mencurah - curah. Dalam beberapa hari lagi nak masuk bulan 11. Musim tengkujuh pulak kat pantai timur ni. Semoga sihat sahaja sahabat - sahabat semua. Kali ini nak kongsikan DIY flower crown. Segan pulak nak post kat sini,hiii ,tak pernah nak ber DIY pun,,  wani tertengok gambar ni simpan dalam folder phone.. nak jugak buat entri pasal DIY nih.. lagipun lama sangat dah simpan dalam phone.. 

Flower crown ni wani buat 2 tahun lepas, tak ada kaitan dengan tajuk  kahwin..tak kisah lah pakai saja untuk suka- suka pun boleh :D. saja menggatal tangan nak cuba kot - kot tangan ni ada seni Sebab rasa masa tu famous sangat dengan diy sendiri flower crown.. syok sendiri buat hiii .. tak tahu lah kalau kalian tengok cantik ke tak.. tapi bila buat sendiri lepas tu letak atas kepala sendiri, wah !!!!! syok dah macam bidadari kayangan bila letak flower crown atas kepala haaa.. 

Wani ada jugak tengok website kat orang putih buat diy flower crown nih, dengan bunga hidup siap kalau orang putih nih dah la mata biru, rambut blond ikal mayang,, pakai flower crown, kita tengok ni pun dah macam bidadari  turun dari syurga hii... 

inilah hasil dari DIY, tak susah sangat pun buat nya ..apa yang diperlukan pun bahan yang mudah nak jumpa, beli dawai lembut dengan flower tape  tu kat kedai barang kahwin,, bunga tu beli kat mydin ... tak adalah susah guna gam pun tak, wani lilit jer dengan flower tap tu..


BARANG YANG DIPERLUKAN
gunting
Flower tape
Dawai ( yang jual khusus untuk bunga )
bunga plastik (asingkan bunga dan daun )

CARA-CARA
1. ambil 2 dawai dan buat lengkungan.rujuk macam gambar kat atas
2. buat separuh bulatan lepas tu ambil flower tape dan lilitkan bahagian separuh bulatan yang terbuka untuk dikemaskan..lilit banyak kali supaya dawai jadi kemas. ada flower tape yang lebih boleh gunting
3. dah siap macam bulatan dawai, kat gambar tak details.. wani ambil bahagian bunga kudup, daun tak ambil.. letak bunga di dawai dan lilit dengan flower tape..
4. dalam gambar tu bunga tu diselang - seli dengan mini daun dari tangkai bunga tu juga .ikutlah design bunga macam mana pun yang penting kreativiti kita ..
5. selamat mencuba.. mudah kan .. tak guna gam pun..

NOTA

buat ukuran dulu atas kepala dengan dawai sebelum dikemaskan dengan flower tape takut tak muat saiz 
Komen
3 Komen

3 comments:

Nurul Syarfiqa said...

wah.. boleh ler try nnti.. sebb crown ni popular kalau ada event kt sklh..
mcm princess kalau pakai...

Warisan Petani said...

Buat pakai pegi kerja, bagus ni. Ha haa

ayunie ramli said...

Kan.. Biasa akn usha dlm lazada. Sjenis yg rse hsil krja tk cntik mcm org lain.

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign