07 October 2016

DAGING JERUK LEMON

ASSALAMUALAIKUM.....


Salam jumaat semua, tak sempat lagi nak memenuhi jemputan kat blog,kadang - kadang ada yang datang singgah bawa jemputan, insyaAllah ada masa lapang boleh la nak memenuhi jemputan..hii dah macam nak pergi jemputan kahwin ..  wani nak kena postkan dulu yang mana dalam draft..apa yang boleh post dulu, kita publish dulu...

Daging jeruk lemon ni rasanya viral tahun lepas, sejak dari viral tu wani pun ada cubalah, kadang - kadang guna lemon, kadang - kadang guna limau nipis, ikut keadaan yang ada, tapi paling sedap kena guna lemon, bau tu dah lain, dah lah wani memang suka kalau resepi tu nak masuk guna lemon.

Kalau wani beli lemon memang tak akan membazir, kalau nak buat kek yang kena parut kulit limau memang akan parut lah, lemon mahal nak banding dengan limau lain kan. Tapi aromanya tu yang naik sedap.

Oklah kali ini nak share daging jeruk lemon, letak lemon terus baru orang akan faham hiiii. tapi kalau tak ada lemon, boleh nak ganti dengan limau lain, ni guna lebihan daging korban, masih ada lagi. Daging ni bukannya boleh makan setiap hari kena rancang jugak la diet kan ,, tambah lagi daging ni kalau nak hadam dalam perut ambil masa seminggu.kalau nak guna garam yang lebih elok guna lah garam bukit

Wani goreng dengan bawang jer daging jeruk , letak lada burung ke lada merah hiris ke,, nanti nak tunjuk entri yang seterusnya... kalau orang yang jenis tak lalu makan memang inilah menunya sebab simple makan dengan nasi panas




DAGING JERUK LEMON

BAHAN - BAHAN 
1 kg daging
2 biji lemon / limau nipis / limau kasturi
Garam

CARA - CARA
1. Daging dipotong nipis nak nampak cantik potongan, potong semasa tengah separa beku 
2. Lemon perah dalam bekas lain, ambil jusnya sahaja
3. Letak daging dalam bekas, letak garam,agak - agak ya jangan banyak sangat 
4. Tuangkan jus lemon tadi ke atas daging dan gaul sebati
5. Potong beberapa hirisan lemon letak macam dalam gambar tu, lagi harum baunya
6. Letak sekejap kat luar baru boleh simpan dalam peti dingin bukan peti beku ya
7. Setelah semalaman boleh lah nak goreng ikut selera

NOTA
daging jeruk boleh bertahan sehingga 3 bulan dalam peti
Komen
7 Komen

7 comments:

ayunie ramli said...

Gitu ye ? Mek tk prnh mkn --'

Kakzakie Purvit said...

Betullah aroma lemon itulah yg menaikan bau dan rasa sedap masa menikmati hidangannya. Kakak pun suka. Bakar letak bawang putih, halia, black pepper dan madu pun sedap Wani

Wani Sukarno said...

@Kakzakie Purvit wah nampak menyelerakan bakar macam tu ,, x pernah bakar asyik goreng jer

Wani Sukarno said...

@ayunie ramli kena buat mek sebab sedap sangat ni

Busyra Bt Takiyudin said...

busyra tak pernah mkn lagi mcm ni. tq ye bg resepi

Elih Japahar said...

Uih kena try ni...mcm sedap je

Gee Lion said...

Gambar ni memang berjaya buat perut saya berkeroncong lagu dangdut.. Huhu.

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign