05 August 2016

KISAH SI TUPAI

ASSALAMUALAIKUM..


Salam semua dan salam jumaat

tak sangka entry yang wani post pasal isu pemanas air dah naik kat popular post,, nampaknya ramai pembaca,dan hati-hatilah ya.. better kena check fungsi pemanas air tu..tak sempat lagi nak kongsi macam mana nak tahu pemanas air tu berfungsi atau tak.. nanti next time ya.. oklah tanpa melengahkan masa share untuk entry hari ini

Tiap - tiap hari selalu nampak tak kira awal pagi ke, tengah hari ke lewat petang dah nak dekat maghrib pun merayau lagi ni.. Pemandangan yang biasa dah bagi wani kat sini, walaupun keliling rumah ada hutan dan semak samun memang dah habitat haiwan ni dah. Kalau dulu buah nangka yang ditanam sempat la dimakan oleh tuan rumah, sekarang masih putik pun dikoreknya.. Makin lama makin berakal...selagi ada habuan yang boleh dimakan, memang akan habis dimakan

Entah macam mana abah wani nak jerat haiwan ni. Hii.. Tak pernah terfikir langsung Tapi kami bukan nak buat jahat kat tupai ni.abah bagi umpan buah pisang ,, sekali pasang terus kena perangkap..guna perangkap tikus,, jauh sekali nak dibela, tupai liar ni bukan nak main boleh bela macam kucing,alang dah masuk perangkap ni lagipun bukan senang nak tengok tupai pandangan dekat, tapi kena hati - hati sebab agresif sangat tupai ni,, walaupun melompat dari pokok ke pokok kawasan rumah,tupai sendiri dah biasa buat sarang atas pokok berhampiran, sememangnya bukan boleh dibela,, kalau yang bayi kecil tu oklah kot nak bela,, ni dah besar panjang ,, nak dijinakkan memang tak lah wani haaa..

Suara tupai nii sakit telinga dengar tak padan dengan tuan badan kecik.. Gigi memang tunjuk la sambil nganga luas - luas,hii,, nak hulur tangan dekat pun tak lah,, dia ingat kita nak buat jahat dengan dia tu agresif sangat.. Taklah tupai kita baik,,tak ada niat kita nak buat jahat dengan awak.. Malam tu abah bawa perangkap pergi lepas jauh - jauh.. Lepas tu banyak kali jugak la tupai kena perangkap.. Dah ada umpan dalam tu,, mestilah tupai masuk nak makan...memang pokok yang berbuah tak pernah nak sampai masak sebab banyak haiwan perosak..kadang -kadang terfikir jugak,, kot tupai tu ada anak ke apa...buat sarang berdekatan kan manalah tahu.. Sekarang tak tangkap dah buah pun dah tak ada...

Oklah ada nak share video dalam 20 saat lebih,, bukan senang nak tangkap tupai..lagi pulak nak ambil gambar depan - depan. Gambar ni sebelum bulan puasa lagi,, simpan dalam folder phone.tak pernah nak try upload video kat sini lamaaanya ambil masa nak boleh ke upload ..phew

video



Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign