15 August 2016

DURIAN MUSANG KING

ASSALAMUALAIKUM....


musim durian sekarang ni..sana sini durian.. Newsfeed kat facebook pun penuh dengan lokasi durian..kat mana - mana seluruh Malaysia..  Semalam ada siaran majalah 3, satu jam tu penuh dengan maklumat pasal durian kan..jadinya semalam kita belajar pasal durian haaa.banyak info yang wani tak tahu...durian yang paling famous ni mestilah durian musang king tak tahulah siapa yang pergi letak nama musang king hii..pernah dengar jer ni musang king... musang king.. Tapi tak pernah merasa.. Wani last makan belum puasa hari tu.. Memang jarang rumah ni nak makan durian,, bukannya abah dan bonda wani tak berapa gemar.. Entahlah katanya nak jaga kesihatan.. Tahu .bila dah tua nih walaupun nama durian dan lebih lagi nak galakkan makan buah - buahan tempatan,, durian ni bukan boleh makan banyak .. Tengok semalam dekat tv dah kecur dah...huuu

Buat masa ni tengok kat pasar pun durian dah macam merekah, kalau makan yang fresh ni lagi sedap kan.. Zaman budak dulu wani ada pengalaman kutip durian dekat kampung nenek.. Sekarang ni, pengalaman tu tak ada dah... Nak dengar bunyi jatuh durian macam dulu tak ada dah... Rindu kenangan zaman budak..

Famous durian musang king sampai kan dulu ada ramai yang pakat share cara nak kenal durian musang king.. Ada tanda macam tapak sulaiman ..dah tahu itu durian musang king.. Macam - macam sekarang kalau peniaga nak menipu ingatkan pembeli tak tahu langsung pasal durian kan..sekali wartawan semalam cakap hampir mencecah RM 200 sebiji, dah macam terketar - ketar tangan nak hulur not RM 100..tapi kalau orang sanggup, duit tak ada masalah..semalam baru tahu segala rahsia terbongkar patutlah mahal, ingatkan pokok sendiri, tapi menumpang pokok lain, biji kecik dan isi tebal....Inilah kuasa teknologi pertanian

Durian oh durian.popular sangat nama kau durian ...sekian :D...


Komen
1 Komen

1 comment:

Kakzakie Purvit said...

Kakak sebenarnya pun baru tahu dari rancangan majalah3 kat TV3 baru ni
Sebab akak ni apa jenis durian pun sedap aje:)

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign