13 July 2016

SAMPRIT DAHLIA TERBAIK

ASSALAMUALAIKUM...


Panas hatinya tercongok dok menaip semalam siap upload gambar tengok pagi ni tak ada aii... Rasa macam dah save macam nilah kalau tuhan nak uji kesabaran huuu,, tapi dalam hati nak marah kat diri sendiri jugak tak tahu la apa silap, dengar bebelan lah dulu ya,, bila panas hati macam nilah menaip sambil membebel hiii..adoiyai panas sungguh , bersabar lah wahai diri. Wani ingat nak tekan share terus jer pagi ni sebab dah complete dah tak ada dah nak tokok tambah. Tengok tengok jadi macam ni
Tak apalah jom tengok perkongsian untuk hari ini,

Tak banyak buat biskut raya tahun ini, pertama sekali buat biskut sarang semut, biskut semprit, biskut makmur dan tart nenas, biskut sarang semut tak berapa nak jadi sarang sebab malas nak parut hii, orang lain parut halus comel bersarang, wani pergi guna macam acuan maruku tu tekan dengan acuan jadi macam mee  :D. Memang mood malas masa tu, yang paling sedap tart nenas dan biskut semprit, biskut makmur tu pertama kali buat sedap jugak bila letak inti kacang tu cuma tak snap gambar.. Memang mood malas sungguh nak main ambil gambar.  lepas raya ni memang mood nak makan biskut pun kurang, nasib baik tak buat banyak.bekas bekas pun dah kosong, basuh tak lagi.


Masa puasa bulan lepas banyak sangat post yang viral resepi biskut semprit sampai wani tak tahu nak ambil mana satu, sebab yang pertama tak pernah buat, lepas tengok resepi yang macam macam wani berkenan lah resepi ini sebab tak guna telur, kata tuan empunya resepi, tak pakai telur ni bunga tak jatuh, terletak elok jer ,,ada setengah resepi guna telur kalau yang guna telur tu mudah rapuh. Pegang sikit cepat patah, lagipun jimat belanja sebab tak guna telur hii..

Kali pertama wani buat pergi picit macam tinggi sangat, kali kedua buat doh lain dan picit sedang elok dah, tak nak tinggi sangat tak comel.wani amat rekomenkan resepi ni dan ini pun salah satu resepi a keeper sebab tak guna telur jadi bunga tu tak jatuh,terbaca tips bagi tahu kalau guna pure butter untuk effect biskut jadi putih ,wani guna buttercup rasa masin sikit, itu je la yang beza..

Sanggup buat sebab macam seronok main picit picit pulak, nampak bunga macam flowy tu, sakit tangan pun tak apa asalkan puas hati. Dalam resepi ni sukatan untuk tepung nampak banyak, tapi tak apa memang dah cukup untuk satu adunan,wani pun mula mula pun ingat macam banyak sangat, first mula mula tu gaul dulu guna senduk sebab doh pun masih lembik nanti bila nampak doh dah agak berat boleh guna tangan dan gaul hingga sebati.biskut ni sedap tak adalah bau susu sangat sebab setengah orang tak suka bau susu yang melampau

tip dah ada kat bawah sudilah baca,bahasa pun dah jadi rojak haaah sebab copy paste jer.. terima kasih empunya resepi,, next raya tak cari resepi lain dah..



SAMPRIT DAHLIA 
Sumber : Dari Dapur Seorang Amatur

BAHAN-BAHAN
250g buttercup
50g gula castor 
120g susu pekat manis
400g tepung jagung
30g tepung castard
1 sudu teh esen vanilla

CARA-CARA
1. Masukkan butter dan gula ke dalam mangkuk mixer. Pukul sebati.

2. Masukkan susu dan esen vanilla. Pukul sebati.

3. Ayak tepung jagung bersama tepung kastard dan masukkan ke dalam adunan. Gaul dengan tangan hingga jadi doh... dan doh ni SANGAT LEMBUT ye... Kalau doh yg terhasil keras, maknanya sampai kat sini pun step dah tak betul... (pastikan sukatan betul)

4. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Biar 1 bahagian dengan warna asal. Letakkan warna kesukaan dalam 1 bahagian lagi. sentiasa tutup doh dengan kain lembab supaya doh tak keras.

5. Bolehlah di tekan atas dulang yang telah di gris.

6. Bakar suhu 160°c selama 15 - 20 minit ikut kesesuaian oven masing2. Guna api atas dan bawah ya.

TIPS dan SOALAN2 yg biasa DITANYA... (sy jwb siap2 kt sini, so jgn tanya dh tau... Sila baca dgn nada yg penuh kasih syg yee... hehee)

SOALAN : Kenapa pkai buttercup? Apa lg jenis mentega yg blh guna? Blh x pakai margerin biasa?
Jawapan : Blh pakai ANCHOR utk rasa yg lbh sedap. Kalau utk jual biasanya pkai buttercup sbb lbh murah dn rasanya masih sedap... Jgn pakai margerin biasa, nnti rasa dia lari.
Tips : Bila keluarkn butter dr peti ais, rehatkn di luar sekejap supaya buttr kita lembut sikit (tp masih dlm suhu sejuk) Kemudian br gunakan.

SOALAN : Dlm resepi x pakai telur? Kenapa?
Jawapan : Dlm resepi ni x pakai TELUR... saya ulang, TAK PAKAI TELUR... sbb telur akn menyebabkn kuih samprit jd sgt gebu dan lerai... samprit kita akn mengembang dn terpenyek bila dibakar dn hilanglah kelopak bunganya...

SOALAN : Tak payah letak tepung gandum ke? Resepi lain guna tepung gandum.
Jawapan : Dlm resepi ni juga TAK PAKAI TEPUNG GANDUM. Kenapa? Dah mmg resepinya begitu... hehee... inilah yg dinamakn resepi, betul tak?
Tips : tepung gandum akn buatkn samprit keras bila sejuk... dn rasanya mcm tepung jee...

SOALAN : Susahnya nk tekan samprit. Nk patah jari rasanya, nk buat mcmana ye?
Jawapan : Sebaik sj doh siap diadun, SEGERA tekan guna acuan ketika doh masih lembut. 
Tips : Sentiasa ttup doh supaya x keras. Adunan mudah mengeras klau trdedah pd angin. Klau doh keras dn susah nk tekan, blh masukkn 1 - 2 sudu susu full cream (susu kotak) dan uli sebati.

SOALAN : Kenapa samprit saya jd kembang, kelopak jatuh, terpenyek bunganya bila dh bakar?
Jawapan : REHATkn dulu samprit yg dh ditekan. Jgn trs bakar. Saya akan biarkn bwh kipas utk 1/2 jam hingga 1 jam sblm dibakar.... biar dia rehat lama2 pon xpe... lg lama samprit kita trdedah pd angin, ia akn jd lbh keras dn kelopak bunga samprit kita nnti akn lbh 'TEGUH'... xde la kelopaknya terpenyek bila dibakar. Tp jgn risau... bila dh dibakar nnti, samprit kita akn jd rangup, gebu dn cair dlm mulut.
Klau nk samprit kita cantik, kena la maintain saiz sentiasa yee...

SOALAN : Dah ikut tips di ats tp samprit sy ttp kembang lps dibakar. Macam mana ye?
Jawapan : Kalau setakat kembang sikit tu biasa la sis... Sy buat pn kembang gak sikit.
Tapi mungkin juga ada masalah dgn SUHU masa bakar. 
Cuba fahami karenah OVEN masing2... klau sblm ni sis pkai suhu 160 tp samprit masih kembang, cuba kurangkn ke 150 dn tambah masa mmbakar lg 5 mnt...
Klau sblm ni sis menggunakan rak yg bwh, kali ni cuba gunakan rak tgh oven tu...

SOALAN : Saya xde acuan macam tu. Blh guna acuan lain?
Jawapan : Boleh je sis, sbb acuan x mmpengaruhi rasa... cuma mmpengaruhi mata jee... Sy guna acuan ni sbb mmbentuk kelopak yg cantik. 
Acuan ni sy beli kt kdai brg2 kek. Kat pasaraya sy x pasti ada ke tak.

SOALAN : Ada antara bahan2 ni yg sy x ada... blh tak sy ganti? Sy taknak guna susu, nk guna gula sj... Sy xde tepung castard, sy ganti dgn tepung lain?
JAwapan : Soalan nk minta menderhaka pd resepi ni yg paling sy lemah nie... hahaaa kiki emoticon
Jawab sy senang je.... Kalau x cukup brg, jgn buat! Pegi beli brg dulu... 
Klau x suka itu, x suka ini dn nk ganti dgn bhn lain... jwbnya senang, cari resepi lain jgn guna resepi ni... (Hahaaa bahayanya sbb sy dh gelak sorang2 ni ^_^)

Fuhh... ok.. itu smua tips dn rahsia2 saya menyamprit... dn saya dh turunkn smuanya buat sis2 trsayang... Sorry panjang plak sy berleter...
Yg penting nk buat apa pon kena ikhlas dn penuh kasih sayang... hehee...
Saya halalkn pd yg sudi nk share resepi ni... jom share rmai2...

Selamat mencuba...
Komen
1 Komen

1 comment:

Faarihin Talip said...

Menarik kuh samprit tu. Kalau rajin teringin nak mencuba. Hehe.

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign