04 July 2016

KEK BUAH KUKUS SEDAP RAYA

ASSALAMUALAIKUM..


Alhamdulillah hari Rabu ini umat islam akan menyambut hari raya aidifitri,esok dah puasa terakhir. wani tengok semua orang pakat dok share pengumuman rasmi dekat tv, mesti semua orang dah selamat sampai ke kampung,syukurlah ya bertemu mata jugak dengan mak abah, adik beradik dan saudara mara yang lain.dah esok nak sambut raya,dapur dah jadi tumpuan sebab nak masak, tentunya semua orang dah planning nak masak apa untuk juadah hari raya nanti. Wani rasa paling banyak masuk dapur, rasa macam cramp dah kaki. Tetapi disebabkan semangat nak siapkan jugak menu untuk hari raya nanti gigih la jugak.biskut pun ada buat sikit.

Kat sini wani nak share lagi sekali, sebelum ni pun dah banyak kali share dah, rasa ini resepi kek kukus buah yang sedap setakat ini.kalau sesiapa kebetulan nak buat walaupun esok pun dah nak raya, kalau cukup semua bahan apa salahnya buat, kek buah ni dah jadi tradisi musim raya jer mesti kena buat, lagipun tahan lama.kat popular post pun dah naik nombor satu, rajin rajinlah klik kat sana nak tengok resepi. Tapi wani dah olah yang tulisan warna merah dalam bracket.dah serasi dengan tekak.

Kebiasaan wani kukus mesti dalam 3 jam suku minit. Tak la sampai 4 jam, kalau lagi lama lagi sedap, lagipun kukus lama ni kek pun tahan lama dan makin sedap. Wani bukan penggemar kek buah sebenarnya tapi cukuplah dah ahli keluarga lain dan tetamu suka makan, kita pun seronok membuatnya kan. Gambar kat atas tu sebelum kukus dan yang kat bawah tu dah siap kukus...dah buat awal ni simpan dalam cling wrap dan letak dalam peti. Lusa boleh potong. Selamat mencuba..


Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign