01 August 2016

APA SEBENARNYA PENYAKIT AIN????

ASSALAMUALAIKUM...


Semalam tengah scroll down scroll up, terbaca tajuk berita pasal artis wanita yang baru tunjuk gambar anak. Kalau wani bagi hint pelakon yang kahwin dengan mat salleh tu,, harap - harap kenal la kan ,tak nak lah sebut nama hiii.artis tu balik Malaysia lah nak beraya, tinggal jauh kat US.

Lepas tu bacalah komen - komen dari rakyat Malaysia nih, macam - macam ada yang kata cute,sebab lepas bersalin tak pernah tayang gambar anak sampailah anak umur 7 bulan.asyik baca komen, terpandang komen yang menyentap jiwa raga, sampai ke kita pun terasa, terima kasih lah yang tukang komen ni sebab tolong bagi tahu, pernah dengar pasal penyakit ain, mula - mula wani dengar tak berapa faham.istilah ain

Bahaya betul walaupun kadangkala terfikir adakah jadi blogger ni kot - kot ada penyakit ain sekali sekala, huu, tapi kalau nak cakap tak ada tuh memang tipulah harap - harap lepas ni nak biar hati jauh dari penyakit ain.jangan terpedaya dengan hasutan syaitan.wani copy paste kat sini lah apa yang saudari tadi bagi tahu.ini dari perkongsian, apa yang dibaca ni memang betul jugak, mungkin ada antara di kalangan kita tidak sedar. kita bercerita pun dah niat bukan nak riak, tapi ada jer manusia yang hasad,, itu pun payah jugak.yang penting kena rawat penyakit hati. Nanti kalau ada orang upload gambar baby, nak kena wajib tulis  'MasyaAllah'.ingat ke tidak huu..sama-samalah kita bermuhasabah diri

PENYAKIT AIN

Kesan penyakit hasad ni contohnya anak jatuh sakit, tanpa tahu punca, kurus kering dll lah yg tidak baik atau  'bad luck' . Nabi sudah ajar kita doa khas elak penyakit aIN hasad malah dalam surah Al Falaq pun jelas ada doa elak ain hasad. Kesimpulannya penyakit Ain hasad ni mmg wujud, bukan tradisi atau rekaan bangsa atau budaya. 
Org Arab sgt2 takut penyakit ni samada takut terkena  ain hasad   atau ter ain hasad kat org lain. Penyakit ain hasad ni bukan semestinya jadi bila org hasad dengki pd kita. Cukuplah bila sesuatu itu kita kagumi tp kita  lupa bhw tu kehendak  Allah. Dialah yg mengkehendakinya.

Kena sebut contohnya;

Masyaallah...comel anak awak. 
Masyaallah awk makin cantik skrg
Masyaallah makin maju ye buznes awak
Masyaallah ...haru ni sudah terjual 1k kotak susu ambing brand saya ni.
Masyaallah dah naik pangkat awak ye.
Masyaallah...mmg berkesab betul skincare brand ni.. 
 (tu sbb di bibir org Arab  tak lekang sebut MASYAALLAH bila menyaksikan,mempersaksikan,mendengar,memperdengarkan sesuatu yang positif sprt kecantikkan,kehebatan,kekayaan,kecerdikan,
kepandaian,keuntungan dan apajua yg baik2 n positiflah maka semua patut ingat  pada Allah sbb semua tu adalah kehendak Allah. Bukan kehendak   manusia tu sendiri. Masyaallah  bermaksud BETAPA IA KEHENDAK  ALLAH) 
Masyaallah bukan utk sebut utk hal2 sebaliknya,budaya kita silap guna. Benda tk baik musibah  kena sebut INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJIUUN. 

KESIMPULAN;
1- Semua kalau nk tayang atau share benda2 best ttg diri dll kena iringi dengan ingatan bhw  ia adalah kehendak  Allah. Maka sebutlah MASYAALLAH (Betapa ia kehendak Allah)

2-Amalkan surah alfalaq kerana dalam ayat tu ada doa elak hasad.

3-amalkan doa elak hasad yang Nabi ajar (cari ye)

4-Bila nampak org share atau post benda baik2 atau positif ttgnya cepat2 sebut MASYAALLAH. Klau tak..syaitan ambil kesempatan..tu yg selalunya ramai org komen pelik2 kat FB bila nampak kelebihan org lain. Kdg2 tk komen pun tp dlm hati sekelumit ada rasa 'unhappy'.  Tu pintu hasad lah tu...kerja bisikan  syaitanurrajim.
Penyakit hasad pelbagai rupa dan bentuk termasuklah 'bad luck'. Elok suami isteri bahagia post gambar romantik bagai, tup2 mcm2 bole jadi. Elok2 anak tembam sihat...tup2 sakit tiba2. Nauzubillah min zalik (mohon Allah  jauhkan sprt itu)

5-Kurangkan share hal2 peribadi kat media sbb tak semua org malah kat Malaysia ni almost semua tak terdedah dgn bab ain hasad ni. 

Sekian perkongsian yang sy pelajari dari keluarga mertua sy serta kawan2  sebelah Arab.
Ini bukan isu Arab. Ini isu akhlak  dan didikan Islam)

Komen
1 Komen

1 comment:

HeNRieTTa JoSe said...

baru pertama kali rietta dgr penyakit ain....mula mula baca igtkan ada anak kecil nama ain yang sedang derita sakit...

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign