02 June 2016

KERISIK MEMANG STOK WAJIB

ASSALAMUALAIKUM...



Dalam 3 hari lagi ramadan bakal menjelang, wani tengok ramai perkongsian dari kaum hawa pasal pes - pes segera yang dah dibuat dan dibekukan, senang nak masak untuk juadah berbuka puasa, bahan - bahan yang telah disiap tumis, cuma tambah bahan apa yang perlu. Tak perlu lagi dah nak main mesin bagai ni kan. Sangat penting, sementara ada masa yang berbaki ni boleh la buat apa yang perlu dan boleh dibekukan, dah tahu bulan puasa ni rasanya memang kemalasan melanda sikit kan. 

Bagi wani, bahan yang penting kat rumah ni kalau nak buat awal adalah kerisik dan ibu sambal. Kerisik tersangat penting,kerisik ni dah macam nadi utama kalau bahan kat dapur sebab masakan kat rumah sudah tentu kena ada kerabu, kerabu memang makanan wajib kami kat rumah kalau tak buat tiap - tiap hari. Selang sehari pun dah ok dah. Kerabu gaya kelantan kena ada kerisik. Sebab itu kena buat awal, untuk persiapan awal wani dah siap satu bekas besar sikit untuk kerisik, kerisik ni wani goreng guna periuk noxxa , tahan sikit daripada nak goreng atas dapur tu, tapi ambil masa lama sikit, lagipun dengan noxxa ni ia masak sekata. 

Baik goreng awal,simpan dalam bekas kedap udara, nak guna ambil, tak adalah nak goreng setiap kali nak guna, maklumlah goreng kelapa ni ambil masa lama sikit 

Kalau yang dah ikut planning sepanjang bulan ramadan nanti ,syukur alhamdulillah, memang tabik, sebab dapat ikut perancangan yang teliti, setengah family menu berbuka puasa setiap hari lain, biasanya wani kat rumah kena ikut tekak ore kelate jugak, juadah gaya orang kelantan. kalau bab menu berbuka, buat yang dah biasa buat kalau buat yang pelik - pelik takut tak sedap hii.. 

Wani rasa tak boleh nak ikut planning, takut fail,  follow your heart apa yang nak dimasak hari itu, insyaAllah masak dari hati masak with iman , lagipun bersyukur seadanya tu pun penting apa yang dah kita makan tanda kita bersyukur atas nikmat Allah, nak bandingkan dengan orang lain makan pun nanti lain jadinya. Bulan  puasa belajar untuk bersyukur seadanya.

ibu sambal yang belum sempat buat lagi, entah sempat masak ke tidak ,sebab bahan- bahan tak ada sangat ,,stok yang dah ada ni pun memang perlu masak yang lain dah sebab nak habis..itulah serba sedikit cerita,, pasal kerisik, tak ada resepi goreng jer sampai keperangan, hii.. 
Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (20) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign