29 June 2016

APA TUJUAN SANGAI TEPUNG ?

ASSALAMUALAIKUM....


salam semua

macam lama tak berceloteh kat sini. musim orang dok buat biskut sekarang ni. sana sini biskut ,,macam-macam biskut, warna warni pulak,, kalau tak buat biskut memang macam tak lengkap kan. dah sinonim dengan hari raya,, kalau tak buat sendiri pun ada duit lebih boleh beli yang dah siap,, lagipun ramai orang yang ambil order.. semuanya ada, boleh la bantu orang yang berbisnes biskut ,, wani kalau buat biskut susah nak datang mood,, tapi sekali datang habislahh hii.buat biskut yang mudah-mudah,, lagipun bonda wani pulak macam rimas tengok wani buat biskut selalu tanya larat ke nak buat, dia tahu anak dia ni bukannya sihat tubuh badan tapi gigih kalau nak buat biskut hii.. bila semangat datang tu laju jer buat ..

wani selalu dengar istilah sangai ni, kalau nak buat biskut dulu-dulu macam biskut makmur ke biskut arab ke, macam remeh kerja kan, tapi ikut jugak resepi, kalau dengar daripada perkongsian sangai tepung ni orang dulu-dulu mereka buat sebab nak bagi tepung tu ringan , rangup dan tahan lama, entah lah dengar kata kalau buat biskut tahan la sampai setahun,, tapi dengar info biskut yang buat tanpa pengawet boleh tahan sampai 3 bulan jer.. nak bakar guna oven pun boleh ..kalau guna oven bakar dalam suhu 150 C dalam 10 minit, guna kuali pun boleh..wani guna kuali lah senang, kita ikut lah petua orang dulu dulu, ingat ke senang nak buat kuih , kalau tak ada petua, memang hancuss lah 

kalau tanya bonda wani apa dia faham tentang istilah sangai tepung, dia cakap kalau arwah nenek wani dulu tepung tu sangai dulu lepas tu baru buat bubur gandum nak bagi Mak Su makan masa baby dulu,,orang kampung  dulu dulu buat bubur gandum nak bagi baby makan, kalau tak sangai tepung tu, perut baby boleh kembung.itu pemahaman bonda wani bagi istilah sangai, kalau istilah sangai pasal biskut ni bonda tak mengerti langsung hiii

oklah ya, tak lama dalam 6 hari lagi nak sambut raya, mudah-mudahan segala persiapan raya kalian pun berjalan dengan lancar.
Komen
2 Komen

2 comments:

HeNRieTTa JoSe said...

untie rietta ada citer sal family dorg sangai tepung nak buat beskut raya...rietta xtahu pown sebabnya....

Wani Sukarno said...

inilah sebabnya hiii.. jarang jugak main sangai tepung .. hanya kukis2 yang tertentu sahaj buat macam ni

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign