15 April 2016

HOT CHOCOLATE MIX

ASSALAMUALAIKUM...


Hari ni cuaca mendung, tak panas terik macam selalu. Mudahan - mudahan hujan turun lah .. Kasihan Tengok pokok - pokok macam layu dan kering. Pagi tadi dalam pukul 4 pagi, kerajaan Kelantan ada anjurkan solat sunat istisqa..dekat padang hoki, Kota Bharu,  Mintak turun hujan. Wani terbaca orang sharing dalam facebook , Perasan masa pukul 11 pagi lebih cuaca mendung sampai sekarang.. 

Oklah ya siapa suka minum hot chocolate, jom tengok resepi ni, Macam terasa nak cuba buat hot cocoa mix homemade.. Sebelum ni tak pernah buat pun.walaupun kat kedai pun berlambak - lambak hot cocoa mix kan. Tapi tak pernah pulak terasa nak beli. Terasa nak buat sendiri ada pulak. pening jugak nak cari yang betul-betul mudah..akhirnya, berkenan dengan penyediaan yang mudah dan bahan mudah dapat.. sebab macam-macam jenis resepi hot chocolate mix

Wani  memang dah lama jugak ni nak buat, tapi asyik delay walaupun bahan dan cara penyediaan pun mudah . Tak lah susah sangat.cuma dalam resepi ada letak garam tapi wani tak letak 

Cuma next time wani rasa nak ganti gula kasar tu dengan gula halus, bagi nampak hancur sikit, sebab guna gula kasar macam tak berapa nak smooth pulak blend. Kat atas tu letak parutan coklat tapi dah cair sebab masih panas lagi masa tu. Hii.. Kalau nak letak krim kat atas tu lagi menggoda.. 

Mudah je ni sesiapa yang suka minum hot coklat tu, lebih baik buat sendiri..


HOT CHOCOLATE MIX
SUMBER: SMITTEN KITCHEN

BAHAN-BAHAN

1/2 cawan ( 100gm ) gula kasar
1 sudu besar (8gm) tepung jagung
85gm dark chocolate compound, cincang kasar sikit terlebih dahulu, senang nak blend nanti ( wani cukupkan 100gm )
1/2 cawan ( 40gm ) serbuk koko pilihan ( guna serbuk koko van houten )
vanilla bean belah tepi dan kikis ambil biji hitam kat dalam. (kalau tak ada boleh ganti dengan vanila ekstrak )

CARA-CARA

1. blend ke semua bahan menggunakan blender atau food processor sampai jadi serbuk
2. simpan di dalam bekas kedap udara. dapat dalam 1 3/4 cawan

PENYEDIAAN UNTUK MINUMAN

panaskan 1 cawan susu segar sampai naik wap sikit, letak hot cocoa mix dalam 3 sudu besar atau nak lagi rasa coklat tambah.kacau sampai ia mendidih dan larut. siap untuk diminum.kalau nak rasa lagi sedap letak marshmallow dan krim kat atas tu lagi bertambah sedap

Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign