02 April 2016

APPLE CRUMB CAKE

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua, selamat berhujung minggu, aktiviti apa dihujung minggu,, jom la buat kek... : D

agak lama tak buat resepi crumble topping macam ni, kalau dulu biasanya wani buat untuk apple crisp yang ada crumble topping ..sedap sangat.. ringkas pun ringkas .tapi yang apple crisp tu tak ada la layer kek macam resepi ni.. ya.. kalau nak kelainan dalam kek, mesti cuba resepi ni..

kali ini cuba 3 layer dalam satu kek, first crumble topping, second ada apple layers dan lastly cake layer.. tak menghampakan sangat sedap bila digabungkan macam ni. crumble tu rangup macam biskut.. tapi best makan  masa kek hangat, sebab crumble tu masih lagi crispy,,

walaupun macam renyah sikit ,banyak la tu kerja ,, nak kupas kulit apple lagi, nak buat crumble topping lagi hii,, sambil membebel pun siap la jugak sebiji kek.. kes nak habiskan apple hijau, rasa macam dah lama bertapa dalam peti, memang dah plan ,tapi main tangguh-tangguh,, epal pun dah nampak kurang nak fresh,, tapi buat la jugak..

untuk homemade buttermilk tu tak ada sukatan jus lemon tu berapa ,, tapi biasa pernah baca 1 cawan susu  dicampur dengan 1 sudu besar jus lemon, tapi wani ikut perah, nampak dah bertukar jadi macam dadih ,, cukuplah.. hii..



APPLE CRUMB CAKE
SUMBER : sprinklesomesugar

BAHAN - BAHAN UNTUK CRUMB TOPPING 

1/3 cawan gula halus 
1/3 cawan gula perang
3/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan butter  atau 113 gm  mentega, dicairkan

BAHAN - BAHAN UNTUK KEK
1 1/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula halus ( wani guna gula perang )
1/4 cawan gula perang 
1/4 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking powder
6 sudu besar mentega suhu bilik ( wani sukat guna sudu metrik )
1 biji telur 
1 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanila
*1/3 cawan buttermilk
Apple hijau dalam 4 biji atau secukupnya dibuang kulit dan dihiris nipis ( wani guna saiz apple sederhana )

*Untuk homemade buttermilk, boleh perah jus lemon atau jus limau nipis .ganti dengan cuka pun boleh tapi tak pernah buat lagi. Guna susu segar dan perah lemon sampai nampak jadi macam dadih 

CARA - CARA
1. Pertama sekali buat untuk crumb topping,campurkan ke semua bahan kering dan masukkan mentega cair.kacau sehingga sebati, simpan dalam peti sekejap sebelum guna 
2. Untuk kek, tepung gandum, baking soda dan baking powder diayak
3. Pukul gula dan mentega sehingga kembang dan masukkan telur satu persatu, pukul lagi hingga sebati,seterusnya masukkan esen vanila
4. Masukkan tepung sikit demi sikit berselang seli dengan buttermilk. Kaup balik adunan kek sehingga sebati
5. Griskan loyang bulat springform pan 9" dengan mentega dan taburkan tepung disekeliling loyang, terbalikkan loyang dan hentakkan untuk buang lebihan tepung 
6. Tuangkan adunan kek ke dalam loyang, ratakan dan aturkan hirisan epal atas adunan kek
7. Akhir sekali, taburkan untuk crumb topping, hancurkan dengan tangan sambil tabur ke dalam loyang, tutup keseluruhan hirisan epal
8. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan ikut suhu oven masing - masing selama 42 - 45 minit atau cucuk dengan lidi, sekiranya tak melekat tanda dah masak
9. Keluarkan dan sejukkan sekejap dalam 15 minit, tanggalkan dari loyang dan sedia untuk dihidang masa tengah hangat. Sedap! 

NOTA 
Crumb topping bila simpan dalam peti ia akan keras sikit, agak nanti nak guna, keluarkan dari peti, biarkan ia separa lembut, boleh hancurkan dengan tangan dan tabur atas hirisan epal



Komen
2 Komen

2 comments:

Amie said...

Assalamualaikum Wani,
selalu tengok resepi ni... tapi belum ada kudrat nak buat. Tumpang jamu mata di sini ye Wani :)

IBU SUNARTI DI KALIMANTAN said...

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya




(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign