25 March 2016

TIP NAK SIMPAN TELUR SUPAYA TAHAN LAMA




Salam jumaat semua 

Baru - baru ni ada sahabat facebook wani berkongsi tip untuk telur, sebab dia ambil kursus, chef yang cakap macam tu sebagai tip la apabila beli telur macam mana nak simpan lagi elok dan tahan lama telur tu

Terima kasih sahabat,  panjangkan kat sini pulak, kasihan pula kalau orang yang tak tahu tip nak simpan telur macam mana, kalau dulu wani pernah dengar jangan basuh telur kalau nak simpan sebab telur takkan tahan lama. Ada sesiapa pernah basuh telur tak lepas beli sebab nak simpan dalam peti jadinya malas nak basuh banyak kali .. Ada tak ? Kalau ada kita geng hii.. Selalunya wani beli telur, satu rakit tu, memang wani basuh sebab nak simpan dalam peti kan, motifnya sebab tak nak basuh setiap kali ambil.. Rupa - rupanya baru tahu..pernah, wani pecahkan yang dari dalam peti. Telur tu dah dibasuh la. Telur jadi busuk, pelik padahal simpan dalam peti

TIP NAK SIMPAN TELUR DENGAN CARA BETUL 

1. Jangan sesekali basuh telur, basuh hanya bila nak digunakan sahaja

2. Telur apabila lepas dibasuh dan disimpan dalam peti hanya tahan kesegaran dalam 3 hari sahaja

3. Kulit telur ada selaput yang melindungi bakteria dari masuk ke dalam, sebab tu basuh hanya perlu sahaja. Kalau bakteria masuk, nampak kuning telur bercampur dengan putih telur

4. Simpan dalam persekitaran suhu bilik tahan 1 bulan 

5. Kalau nak lagi lama simpan, telur akan disembur dengan " wax" tapi Malaysia tak guna, kalau kat luar negara mereka akan sembur " wax"

Itulah sahaja tip - tip nya semoga dapat membantu  .. wani baru beli serakit hii tak basuh dah




Komen
2 Komen

2 comments:

HeNRieTTa JoSe said...

thanks for the tips....rietta pown selalu menghadapi masalah yang sama...sebab tu xbrani bli byk...sekali bli 5-10 biji sj....

anajingga said...

good tips wani :) tapi kak ana kalau beli telur sepuluh biji tahan seminggu je settle hihi :)

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign