27 February 2016

RINGANKAN MULUT UNTUK UCAP TERIMA KASIH..

ASSALAMUALAIKUM....



sumber gambar dari google..pandangan pertama kita bila menilai orang tengok dari segi apa dulu.. sudah tentu lah .. dari segi kelakuan kita dan adab.. kalau tak adab, orang akan menilai kita buruk perangai kan.. hiii.. macam kita bagi salam tapi orang tu sengaja tak jawab.. kan tak ada adab macam tu.dalam  islam pun menyuruh kita, sentiasa menjaga adab kita walau di mana kita berada. dan tak ada pengecualian ..walaupun orang tu muslim ataupun non muslim.. kadang-kadang yang non muslim ni lagi better than newborn muslim.. tak usah la nak terkejut sangat.. sebab itu menilai sifat peribadi kita

bershopping kat Mydin Mall,, barang dah penuh troli,, kena tolak troli tu dengan bonda wani sebab troli tu macam rosak sikit.. kita tolak asyik nak tersekat-sekat.. kalau wani tolak seorang alamatnya,, asyik nak ubah haluan jalan la troli tu.. ramai orang sungguh hari ini,, kat bahan basah,, maklumlah kebanyakannya tertumpu nak beli barang dapur,,, kalau tak dapur tak berasap ..

masa wani tolak tu, dah berhimpit-himpit la dengan troli orang lain ,dengan troli pekerja yang tolak barang-barang nak letak atas rak.. lagi tu semua kira.. ya lah sambil orang sedang membeli- belah pun pekerja tetap susun barang kan,, kalau tak kehabisan barang pulak nanti macam mana.. masa tu dah ternampak ada pekerja tengah cuci peti, tempat letak barang dingin beku, dengan semburan jet air tu..kat ruang tu macam dah crowded dan sempit,, jadi kat situ ada wayar atas lantai,, nak jalan pusing sana macam jauh ,, seiring masa wani tolak troli tadi ,ada pekerja tolak troli jugak nak susun sayur atas rak,, mungkin dia terdengar wani cakap dengan bonda tak boleh nak lalu sebab ada wayar kat situ,,

alhamdulillah baik hati pekerja tu, siap tarik troli perlahan-lahan dan angkat troli bahagian depan dari terkena wayar tu .. ,, terus wani ucap terima kasih... ,, pekerja tu pun terus cakap sama-sama sambil senyum la kan.. bila kita menghargai orang , orang pun akan menghargai kita balik.. tak susah mana pun ucap " terima kasih" berat sangat ke.. walaupun hanya ucapan tapi itu dah memadai tanda kita menjaga hubungan sesama manusia.. jadi pengajaran untuk hari ini, ringankan mulut nak ucap terima kasih.. lagipun "budi bahasa budaya kita".SEKIAN










Komen
1 Komen

1 comment:

Hanis Amanina said...

it is just a simple word, hardly said but the feeling is so good to hear someone saying it to us :) maknanya, kita pun kena la selalu ucapkan walaupun utk perkara kecil :)

thank you utk kisah ni!

hanisamanina.com

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign