15 December 2015

BUBUR JAGUNG NOXXA

ASSALAMUALAIKUM...


bubur jagung semua orang boleh buat kan, tapi yang uniknya kali ini masak dalam noxxa.wani dah buat sebelum ni.. sebab nak habiskan jagung yang tak terusik ,sebenarnya jagung tu dah direbus, terlebih tak ada siapa nak makan, wani pun kikis jagung tu dari empulur jagung..konon nak buat bubur jagung,ada boleh terlintas dalam fikiran nak blender biji jagung tu,, hancur sangat.. macam nak bagi ayam makan hii.. last buat jugak tapi dalam keadaan hancur,,kali ini buat cantik elok nampak biji jagung tu ya...kepekatan pun elok-elok jer

lama jugak tak makan bubur jagung, bukan penggemar sangat, tapi sekali sekala buat tu makan la jugak.. lebih-lebih lagi sedap letak beras pulut.Sekali lagi penggunaan santan tu boleh la letak ikut citarasa.. bukan la terlalu cair sangat.. .kalau dalam resepi wani semua mesti guna santan cair hii.. kalau guna santan pekat tu wani campur air.. senang dah sekali dengan masak beras pulut hanya 7 minit sahaja..periuk noxxa yang paling best, lepas masak tu lama jugak la kehangatan dia tu .. lagipun bubur macam ni best makan warm.. terlalu sejuk tak best pulak.. tapi kalau dah malam tu, wani reheat kan je nak panaskan balik

share resepi yang mudah




BUBUR JAGUNG NOXXA

BAHAN - BAHAN 
1/2 cawan beras pulut dibasuh dan toskan 
3 1/2 tongkol jagung dihiris 
2 helai daun pandan 
1.5 liter santan cair atau 3 cawan santan pekat 
2 keping gula melaka ( kalau rasa tak manis tambah gula putih biasa ) 


CARA - CARA
1. masukkan jagung yang telah dihiris, beras pulut dan masukkan air, paras melebihi jagung sikit
2. tutup periuk noxxa, tombol hala ke "pressure" dan tekan mode "high pressure" selama 7 minit
3. bila dah bunyi beep, terus putar tombol ke "steam" untuk lepaskan wap.
4. buka tudung noxxa, jagung dan beras pulut dah masak. masukkan santan, gula melaka, sedikit garam dan daun pandan yang telah disimpul
5. kacau rata sekejap dan on mode "stir fry "dan kacau sehingga kesemua bahan sebati.sekiranya tak manis boleh tambah gula putih biasa bergantung tahap kemanisan yang dikehendaki
6. bila dah nampak sebati, pulut pun dah kembang, boleh offkan "stir fry " 





Komen
2 Komen

2 comments:

Ibuyati said...

Hari nih masak bubur mcm nih. nampak sedap aje. semalam dah mask 5 ketul bawa ofis. ada lah
gi 6 ketul. Sapa nak kan periuk noxxa nih boleh kotak ibuyati di 019-2494819. ibu jual rm680 dan dapat 4 ebook resepi noxxa :1. lauk-pauk. 2. aneka nasi 3. aneka bingka dan 4. aneka resepi manis. kalau dah ada ibu jual rm10 untuk 4 ebook. bagi aje email address. TQ

Ibuyati said...
This comment has been removed by the author.

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign