10 November 2015

REMPAH TERMAHAL DI DUNIA?????




SALAM SEMUA

selamat bercuti dan happy deepavali .. kalau kat kelantan esok dan lusa  masih cuti am sebab hari keputeraan sultan kelantan..


terkejut tak? kalau orang yang dah  pro pasal bahan masakan ni memang dah tahu dah.. kalau orang yang kurang arif pasal bahan masakan ni.. memang tak tahu la kan.. bahan masakan ni yang paling jarang2 wani nak guna.. saffron, koma-koma atau zaffaran.. kat rumah ni kalau bonda dan abah wani mereka panggil zaffaran. wani tak biasa panggil camtu hii..kena panggil versi english sikit saffron.. baru wani faham huu.. sebab terbiasa dok panggil saffron..

memang jarang nak masuk bahan masakan ni..kalau nak masukkan saffron ni,, tengok kalau buat kuzi ayam itupun kalau time nak buat makan2, ataupun jamuan untuk hari raya.. memang saffron adalah bahan masakan yang wajib letak sebenarnya..untuk rasa, bau dan warna lain dari yang lain..kalau nak skip tak apa pun tak adalah hal, cuma tak kick la orang panggil.. lama dah tak buat kuzi ayam.. senang je pun nak kata susah tak jugak kenapa la rasa malas .. aduhai..lagipun saffron ni boleh dibuat ubat sekali kira satu pakej la terus

masa  masa adik wani balik kampung hari tu.. wani ada masak nasi mandy guna yang instant punya tu.. tapi tak berapa suka follow arahan dia masuk ayam terus dalam nasi.. cuba google terjumpa yang ada sup untuk nasi mandy..rasa kena ada kuah la sikit baru sedap sikit nasi macam lengkap sikit.. bahan nak buat sup tu ada letak saffron.. kalau tak pun ganti dengan serbuk kunyit.. terjumpa dalam peti ..rasa dah lama bertapa dalam peti saffron tu .. hii..terus ambil guna letak dalam sup..

satu paket saffron ni agak mahal, kalau tengok gambar atas tu tak tau samada 9 gm ke atau 0.9 gm untuk RM 15.00..sebab tulis dalam bahasa arab.. beli ni kat kedai jual semua produk2 dari arab tu..tak ingat kat mana.. tapi abah wani suka beli barang dari arab kat situ ..semua barang ada terutamanya dari arab lah.. produk dari iran grade 1 .. tak tahulah tu pasal gred2  kalau sekali kita bau bukannya bau wangi sangat pun macam bau ubat pun ada ....

semalam ada jamuan sikit kat sekolah,nak jamu kuzi ayam, jadi wani tolong abah wani apa yang patut la.. saffron tu tumbuk dan digaul dengan ayam.. tiba-tiba yang saffron merah bertukar ke warna kuning..eh pelik la jugak.. patutlah dalam bahan nak buat sup tu kalau tak ada saffron boleh ganti dengan serbuk kunyit. tapi rasa nya memang tak sama lah..cuma warna jer sama. serbuk kunyit lain rasanya..

siapa-siapa yang tak kenal dengan bunga saffron boleh la tengok video kat bawah.. cantik sangat bunga dia .. rasa nak letak dalam pasu.. tapi jangan terkejut setiap bunga ada tiga tangkai je saffron .. bayangkan nak dapat lagi banyak  bukan senang. patut lah mahal






Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (20) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign