28 November 2015

CARA NAK BERSIHKAN SAYUR LEEKS

ASSALAMUALAIKUM...

kalau kot melayu orang panggil apa ya..sekali tengok macam daun bawang,, tapi cuba bau tak macam ada bau..  wani memang agak jarang guna,,tak ingat agak jarang guna atau tak guna langsung haa.. tapi tengok orang putih suka buat salad sayur ni.. tapi biasanya dengar kot english panggil leeks la hiii.kalau tulis pun panggil cameron leeks atau chinese leeks..  hari ini ada beli sayur ini sebab dah lama plan nak buat potato leek soup guna sayur ni.. sebelum ni, sekali pandang tak tengok lama-lama dok asyik pandang teringin nak guna masak apa dengan sayur ni..

cuba search ada cara nak bersihkan sayur ni sebab biasanya kat celah-celah lapisan sayur ni biasanya mesti ada biji-biji tanah yang melekat .. wani dok ingatkan daun hijau tua tu boleh makan, yang boleh dimakannya cuma part putih tu.. yang wani beli ni dah dipotong akar..



ataupun nak buat cara macam ni pun boleh.. potong secara memanjang .lepas tu kalau tak nak basuh macam dalam gambar .. boleh potong terus halfmoon baru rendam dalam air untuk buang segala kekotoran.. baru boleh guna.



Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign